Santorini – tällainen on Kreikan kaunein saari

Oian kylä on kaunis kuin karkki. Kuva: Michal Bednarek / Shutterstock

Santorini on Kreikan kuuluisin saari. Kun tehdään listaa maailman kauneimmista matkakohteista, Santorini valitaan yleensä mukaan. Santorinin loma vietetäänkin dramaattisissa maisemissa: saari sai nykyisen muotonsa tulivuorenpurkauksessa vain 3600 vuotta sitten.

Purkaus repäisi saaren osiin, ja merestä puolikuuna nousevan saaren jyrkkä länsireuna on itse asiassa tuolivuoren kraatteria. Kraatterin reunalla tasapainoilee Santorinin pääkaupunki Fira.

Korkeuserot ovat suuret, ja Santorinin-lomalla tulevat tutuiksi jyrkät rinteet ja portaikot. Saaren itäpuoli on maastoltaan loivempaa.

Santorinin maine ei vastaa sen kokoa. Kykladien saaristoon kuuluva saari on kooltaan pieni, vain 73 neliökilometrin kokoinen. Asukkaita Santorinilla on reilut 15 000 – ja sesongin aikana monin verroin enemmän turisteja, joista matkustaa saarelle vuosittain 1,5 miljoonaa.

Santorinilla ei kannatakaan odottaa kovin ”aitoa ja perinteistä” kreikkalaista saarikokemusta, vaan heittäytyä elämykseen hyvällä omalla tunnolla kuin kunnon turisti: ottaa matkakuvia enemmän kuin laki sallii ja nauttia romanttisista hotelleista sekä ravintoloista.

Santorinin nähtävyydet

Jokainen Santorinille matkaava tekee ainakin kaksi asiaa: vierailee Santorinin pääkaupungissa, jyrkänteen laidalla tasapainoilevassa Firassa, ja käy ihailemassa auringonlaskua Kreikan valokuvatuimmassa kylässä, häpeämättömän romanttisessa Oiassa.

Firá – Santorinin keskus

Santorinin pääkaupunki Firá on saaren matkailun keskus. Kuva: FotoDruk / Shutterstock

Kraatterin reunalla tasapainoileva Santorinin pääkaupunki Firá on saaren matkailun keskus. Firássa on paljon ravintoloita, iltaelämää ja hotelleja, joista upeimpien uima-altaat sijaitsevat aivan kraatterin reunalla.

Firásta löytyvät myös Santorinin tärkeimmät museot. Esihistoriallisen Theran museossa kannattaa käydä ihailemassa muinaisen Akrotirin upeita seinämaalauksia. Toinen käymisen arvoinen museo on Firán arkeologinen museo.

Firásta on helppo liikkua ympäri saarta. Santorinin retket ja elämykset voi myös varata kätevästi netistä.

Oia – kaunis kuin postikortti

Oia on Santorinin kuuluisin pikkukaupunki. Kuva: Chantal de Bruijne / Shutterstock

Firaakin idyllisempi paikka on Oia, Santorinin kuuluisin kylä. Oia on kuin todeksi tullut postikortti. Tänne saavutaan ympäri saarta ihailemaan auringonlaskuja.

Kauneimmillaan ja rauhallisimmillaan Oia on tosin aamuvarhaisella, ennen turistibussien ja risteilymatkustajien saapumista. Jos budjetti antaa myöten, Oian upeissa hotelleissa kannattaakin viettää ainakin yksi yö.

Oiassa sijaitsee myös koko saaren legendaarisin hotelli, Perivolas. Kalkikiviseinämään louhitut minimalistiset sviitit ovat lähes yhtä tyrmäävä näky kuin parvekkeilta aukeava merimaisema.

Erittäin pidetty hotelli on myös esimerkiksi Delfini Villas, jonka sijainti on täydellinen. Hintakin on, vaikka suolainen, vain puolet kuuluisammasta Perivolasista.

Santorinin korkein vuori ja Emporeíon kylä

Emporeíon kylästä löytyy historiallista tunnelmaa. Kuva: Mila Atkovska / Shutterstock

Santorinin korkein vuori on Profítis Ilías, jonka huipulta voi käydä ihailemassa maisemia. Vuoren juurella sijaitsee Emporeío, suuri kylä, jonka keskellä kohoaa keskiaikainen linnoitus.

Muinainen Akrotiri

Santorinia on pidetty jopa kadonneena Atlantiksena, tuhosihan tulivuorenpurkaus saaren varhaisen minolaiskulttuuriin kuuluvan asutuksen vuonna 1627 ennen ajanlaskun alkua. Tuhka hautasi alleen Akrotiri-kaupungin, jota arkeologit ovat tutkineet 1960-luvulta asti.

Tuhka alta kaivettu, yli 500 vuoden ajan kukoistanut Akrotiri on Egeanmeren tärkeimpiä muinaismuistoja ja upea nähtävyys, Kreikan versio Italian Pompeijista.

Ikivanhojen talojen luona alkaa tosissaan tuntua, että Santorini saattoi hyvinkin olla Platonin tarinoiden myyttinen Atlantis.

Tulivuorenpurkaukset ovat kylväneet Santorinilla tuhoa myöhemminkin: suurin osa saaren nykyisistä taloista on rakennettu uudestaan viimeisimmän, vuonna 1950 tapahtuneen, tulivuorenpurkauksen jälkeen.

Pitääkö Santorinilla sitten pelätä tulivuorenpurkausta? Seismologit arvelevat Santorinin kraatterin aktivoituvan taas parinkymmenen vuoden päästä.

Rantaloma Santorinilla

Perissan ranta Santorinilla on mustaa laavahiekkaa. Kuva: Ververidis Vasilis / Shutterstock

Santorinin suosituimpia rantakohteita ovat vilkkaat rantakylät Kamari ja Perissa. Kamarissa on saaren pisin ranta. Perissan ranta on mustaa laavahiekkaa.

Kamari on myös suomalaisten pakettimatkojen kohde. Matkatoimistojen hotellivalikoimaan kuuluvat muun muassa ihanan tyylikäs boutique-hotelli Santellini sekä kodikas huoneistohotelli Polydefkis.

Monolithos on paikallisten suosima uimaranta saaren itäpuolella. Hiekka on vaaleaa ja rantaa koristavat hiekkakivimuodostelmat.

Saaren rauhallisimmat rannat ovat saaren eteläosissa, jossa rannoille pitää usein kavuta alas rantajyrkänteitä.

Jos totta puhutaan, löytyy Kreikasta Santorinia parempiakin rantakohteita. Santorinille ei matkusteta niinkään rantalomalle vaan ihailemana maisemia ja nauttimaan kosmopoliittisesta tunnelmasta.

Toisaalta Santorinin rannoilta löytyy yleensä kraatterin reunalla kiikkuvia Firaa ja Oiaa selvästi edullisemmin viihtyisiä majapaikkoja, joten vaaka saattaa hyvinkin kallistua Santorinilla rannalla asumisen puoleen.

Sopiiko Santorini perheille?

Santorini sopii parhaiten romanttista lomaa etsiville pariskunnille. Perheille pienellä ja jyrkkärinteisellä saarella on vähän tarjottavaa. Santorinin rannat syvenevät nopeasti, joten lasten kanssa uidessa pitää olla tarkkana.

Santorinin ravintolat ja yöelämä

Santorinin kuuluisin ravintola on syrjäisen tien varrella sijaitseva Metaxi Mass, jonka lähes kaikki saarelaiset tapaavat nimetä omaksi suosikikseen. Metaxi Mass tarjoilee konstailematonta kreikkalaista kotiruokaa.

Edullisesti Santorinilla syö leipomoiden kahviloissa niin aamiaista kuin lounastakin.

Santorinin yöelämä tarkoittaa monelle vieraalle kraatterin reunalla tasapainoilevissa ravintoloissa nautittua auringonlaskudrinkkia.

Suosittu illanviettopaikka on Perissa-rantakohteen rento Tranquilo-ravintola, jossa saa myös vatsansa täyteen jättimäisillä salaattiannoksilla.

Santorinin hotellit ja majoitus

Hotellin kattoparveke Santorinilla. Kuva: Korpithas / Shutterstock

Santorini tunnetaan parhaiten luksuskohteena. Siitä huolimatta Santorinilta löytyy monenhintaista majoitusta.

Eniten hotelleja on pääkaupunki Firássa ja Kamarin rannalla. Firán hotellit eivät ole halpoja, mutta laatua piisaa. Yksi viehättävimmistä on Aroma Suites, hurmaava pieni boutique-hotelli kaupungin rauhallisessa eteläosassa.

Auringonlaskuistaan tunnetun Oian hotellit tapaavat olla Santorinin ylellisimpiä. Nimbus Santorini on minimalistisen tyylikäs huoneistohotelli. Arkkitehtuuri on saanut innoituksensa saaren vulkaanisesta luonnosta.

Nikos Villas on huoneistohotelli, jossa voi asua suomalaisten matkatoimistojen järjestämällä pakettimatkalla. Hotelli sopii etenkin romantiikannälkäisille pariskunnille, sillä pikkulapsilta on pääsy kielletty.

Katso tarjoukset Santorinin hotelleihin.

Mitä Santorinille kannattaa pakata?

Santorinin tummat laavakivirannat kuumenevat auringossa, ja Santorinille kannattaakin pakata mukaan rantatossut.

Liikkuminen Santorinilla

Risteilyaluksia Santorinin tuliperäisissä maisemissa. Kuva: Lakelen / Shutterstock

Santorinilla voi liikkua paikallisilla busseilla. Liput maksavat reilut kaksi euroa. Santorinin taksit ovat hinnoissaan. Saaren ajaa päästä päähän noin tunnissa.

Santorinin tiet ovat kapeita ja mutkaisia ja täynnä monenlaista suhaajaa kaahailevista lava-autoista turistien epävarmasti ajamiin mönkijöihin. Liikenteessä pitää olla tarkkana!

Jos kuitenkin uskaltaudut itse rattiin, vuokrataan Santorinilla niin autoja kuin skoottereitakin.

Rentalcars.com vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Matka Santorinille

Santorinilla sijaitsee lentokenttä. Moni matkustaa Santorinille pakettimatkalle, joita järjestetään Suomesta touko-syyskuussa.

Santorinille pääsee pikalautalla Kreetalta kahdessa tunnissa. Laivamatka Ateenasta Santorinille kestää kymmenen tuntia.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi