Kreeta – tällainen on Kreikan monipuolisin saari

Näkymä Balosin laguuniin. Kuva: Vitaliy Mateha / Shutterstock

Kyllä: Kreeta on todella suosittu matkakohde. Reilun puolen miljoonan asukkaan saarella käy vuosittain neljä miljoonaa turistia. Ei: Kreeta ei silti ole turistirysä.

Suosiostaan huolimatta Kreeta on aivan omanlaisensa matkakohde. Kreeta, Kreikan suurin saari, on kreikkalaisille vähän kuin Ahvenanmaa meille suomalaisille; Kreeta on niin vahvasti kreetalainen, että kreikkalaisistakin tuntuu saarella siltä kuin he olisivat ulkomailla.

Saari niin suuri ja omaehtoinen, että siellä tapaa helposti sellaisiakin paikallisia, jotka eivät elä turismista ― toisin kuin vaikka Rodoksella.

Kreeta on ehdottomasti Kerran elämässä -kohde useastakin syystä. Yhtä ylvästä historiaa löytää harvasta rantakohteesta: Kreetalla kukoisti 3100–1450 eaa. minolainen kulttuuri, Euroopan ensimmäinen korkeakulttuuri, joka tunnetaan muun muassa minotaurus-myytistä.

Sen jälkeen Kreetalla ovat vaikuttaneet niin roomalaiset, venetsialaiset kuin ottomaanitkin. Ehtipä Kreeta olla tovin itsenäinenkin vuosina 1898―1913, tosin tällöin Kreeta oli käytännössä Ison-Britannian protektoraatti.

Hanian vanhassakaupungin kujat ovat tunnelmallisia. Kuva: Mila Atkovska / Shutterstock

Kreeta on myös legendaarinen ruokakohde – lihaa, mereneläviä ja kasviksia monipuolisesti yhdistelevää perinteistä kreetalaista ruokavaliota pidetään yhtenä maailman terveellisimmistä. Kreetalla saakin herkutella hyvällä omallatunnolla.

Hania on puolestaan yksi koko Kreikan kauneimmista kaupungeista, ja aktiivilomailusta kiinnostuneet pääsevät Kreetalla vaeltamaan Euroopan suurimmassa rotkossa.

Ja siihen päälle tulevat vielä Kreetan rannat ja turkoosi meri.

Kreetan kohteet

Hanian vanha satama. Kuva: Dziewul / Shutterstock

Kreetan-matkaa varatessa kannattaa huomioida, että Kreeta on suuri saari. Kreetalla on pituutta itä-länsisuunnassa 350 kilometriä ja pohjois-eteläsuunnassakin leveimmillään 70 kilometriä. Harva näkee koko Kreetaa kerralla.

Lähes kaikki rantakohteet ovat Kreetan pohjoisrannikolla – ja kohteita riittää. Suomalaistenkin matkatoimistojen valikoimissa on kaikkiaan kymmenkunta Kreetan kohdetta. Miten ihmeessä niistä osaa valita omansa?

Aika helposti. Ensimmäisellä Kreetan matkalla voi tehdä varman valinnan ja suunnata Länsi-Kreetalle Hanian vanhankaupungin ympäristöön tai Rethymnoon.

Itsenäinen matkailija taas nauttii Kreetasta parhaiten kiertämällä saarta ja asumalla useassa eri kohteessa.

Kreetan kohteiden sijainnit näet Kreetan-kartalla.

Hania ja Länsi-Kreetan kohteet

Platanias on yksi Kreetan suosituimmista rantakohteista. Kuva: Frank Bach / Shutterstock

Hanian vanhankaupungin länsipuolelta alkaa pitkä hiekkarantojen rimpsu: Agii Apostoli, Agia Marina ja Platanias kuuluvat Kreetan suosituimpiin rantakohteisiin ja palvelevat matkailijoita monipuolisesti.

Kun loivarantainen Agia Marina sopii hyvin perheille, löytyy Plataniasista vilkasta yöelämää. Jako ei kuitenkaan ole vedenpitävä. Esimerkiksi Plataniasin alueelle on lapsiperheille mahtava valinta Porto Platanias Beach Resort, josta löytyy kokonaiset viisi uima-allasaluetta.

Ja Agia Marinan rantaresorteista löytyy myös hotelleja aikuiseen makuun kuten suomalaistenkin matkanjärjestäjien listoilla oleva Amalthia Beach Resort, jonka uima-altaalta on vain muutama askel hiekkarannalle.

Rauhallista rantatunnelmaa löytää puolestaan kauempana sijaitsevista Malemesta ja Kolimbarista (Kolymvari). Eritiysesti Kolimbari on viehättävä kohde, jossa on säilynyt vanhan kalastajakylän tunnelmaa.

Vieläkin idempänä, kokonaan omalla suurella lahdellaan sijaitsee vielä Kissamos. Täältä kertyy Haniaan jo aika lailla ajomatkaa, kolmen vartin verran, tosin sitäkin lähempänä on Kreetan kauneimpiin rantoihin kuuluva autio Falasarna.

Länsi-Kreetan kohteista on helppo tehdä retkiä Hanian lisäksi saaren länsiosan muillekin upeille nähtävyyksille kuten upealle Balosin laguunille ja Samarian rotkoon.

Seuraavalla Kreeta-matkalla voikin sitten kokeilla Kreetan muita alueita ja nähdä saaresta aivan uuden puolen.

Rethymnon – pitkän rannan kaupunki

Rethymnon, Kreeta. Kuva: Dziewul / Shutterstock

Hanian ohella Kreetan toinen kaunis ja tunnelmallinen venetsialaisten rakennuttama vanha kaupunki on Rethymnon. Suurin ero Haniaan verrattuna on se, että Rethymnonin vanha keskusta on Haniaa pienempi, mutta aivan keskustan vierestä alkaa 10 kilometrin pituinen ranta. Nähtävyytenä on venetsialaisten rakennuttama linnoitus.

Jos Rethymnonin vanha keskusta on pieni, on kaupunki muuten suurehko. Eloa ja paikallistunnelmaa iltaelämään tuo yliopisto.

Rethymnonin rantahotellit ovat hyvin edustettuina suomalaisten matkatoimistojen listoilla. Itsenäiselle matkailijalle hyviä vaihtoehtoja ovat Rethymnonin keskustan tunnelmalliset hotellit kuten ihana Rimondi Boutique Hotel ja todella tyylikäs Avli Lounge Apartments.

Kun Haniasta kertyy reilun kahden tunnin matka Kreetan ykkösnähtävyydelle, Knossoksen palatsille, Rethymnonista matkaa kertyy vain reilu tunti.

Keski- ja Itä-Kreeta

Iraklonin vanha satama ja venetsialainen Koulesin linnoitus. Kuva: Kavalenkava / Shutterstock

Kreetan pääkaupunki Iraklion sijaitsee Kreetan pohjoisrannikon keskivaiheilla. Iraklionissa ei ole varsinaista rantaa, mutta kaupunki on varsin mainio tukikohta itsenäiselle matkailjalle. Knossoksen palatsi sijaitsee pääkaupungin vieressä. Iraklionissa kannattaa tutustua myös upeaan Arkeologiseen museoon, joka on täynnä minolaisen kulttuurin aarteita.

Iraklionista itään on vilkas rantakohde Hersonissos, josta löytää suuria hotelleja, kansainvälistä yöelämää ja reippaasti turistitunnelmaa.

Agios Nikolaos, Kreeta. Kuva: Photoff / Shutterstock

Vieläkin idemmässä on Agios Nikolaos, viihtyisä lomakaupunki ja Kreetan itäpuolen keskus. Meri on huumaavan sinistä. Agios Nikolaosin keskustasta ja viereisiltä rannoilta löytyy monentasoista majoitusta: sekä superluksusta kuten Daios Cove että edullisia majataloja kuten Lato Hotel.

10 kilometrin päässä Agios Nikolaosista on suojaisalla lahdella sijaitseva, suosiotaan kasvattava Elounda, entinen kalastajakylä, jonne on noussut Kreetan tyylikkäimpiin kuuluvia hotelleja. Lahden edustalla on nähtävyytenä komea, linnoitettu Spinalongan saari, jolle karkotettiin spitaalisia 1950-luvulle asti.

Paleohora, Loutro ja Kreetan etelärannikko

Loutron pikkukylään Kreetalla pääsee vain veneellä tai kävellen. Kuva: Lupu Robert Ciprian / Shutterstock

Kreetan etelärannikko on jyrkkä ja vuoristeoinen ja säilynyt sen ansiosta pääosin koskemattomana. Rantahotelleja on oikeastaan vain viehättävä Paleohorassa saaren lounaiskulmassa. Nähtävyytenä on venematkan päässä sijaitseva Elafonissin pinkki ranta.

Toinen idyllinen kohde Kreetan etelärannikolla on Loutro, jossa voi käydä etsimässä kreetalaista kyläidylliä. Monen paikallisen mielestä eristyksissä sijaitseva Loutro on Kreetan kaunein kylä.

Loutroon ei johda tietä, vaan perille pääsee joka aamulautalla Paleohorasta tai patikoimalla reippaan matkan Agia Rumelista tai Chora Sfakionista.

Vaeltaminen Kreetalla – Samarian rotko

Samarian rotko on Kreetan suosituin patikintikohde. Kuva: Dziewul / Shutterstock

Vuoristoisella Kreetalla on useita komeita rotkoja. Tunnetuin ja suosituin vaelluskohde on Samaria, Euroopan suurin rotko. Vaelluspolku vie upeissa maisemissa vuorten syleilyssä. Kapeimmillaan polku on vain kolme metriä leveä.

Samarian 16 kilometriä pitkä reitin voi kulkea alamäkeen 1230 metrin korkeudesta Agia Roumelin kylään, turkoosin Libyanmeren rannalle. Vaelluksen lopuksi otetaan venekyyti naapurikylään.

Samarian rotko on suosittu vaelluskohde etenkin keväisin, jolloin rotko kylpee kukkaloistossa. Vilkkaimmillaan polulla voi syntyä ruuhkaa, kun jopa 3000 ihmistä päivässä patikoi pitkin kapeaa polkua. Syksyisinkin vaeltajia voi olla jopa tuhat päivässä.

Rauhaa etsiville Kreetalta löytyy myös hiljaisempia vaellusreittejä.

Kreetalaisia kri-kri -villivuohia kiipeilemässä kalliolla. Kuva: Vivooo / Shutterstock

Kreetan vaelluspoluilla voi koettaa bongailla upeiden maisemien lisäksi isosarvisia ja harvinaisia kri-kri-villivuohia.

Kannattaa huomioida, että monet kansallispuistojen vaelluspoluista, myös Samarian rotko, on sateiden aiheuttamien kivivyöryjen vuoksi suljettuja lähes puolet vuodesta Kreetan matkailusesongin ulkopuolella.

Kreetalainen ruoka

Kreeta ja mustekalat kuuluvat yhteen. Kuva: Panegyrics of Granovetter, Flickr CC

Ehkä kaikkein parasta Kreetalla on kuitenkin kreetalainen ruoka. Siitä voisi kirjoittaa ylistyslauluja. Kreetalainen ruoka on yksinkertaista, terveellistä ja herkullista. Juuri sellaista, mitä ruuan pitääkin olla.

Kreetalaisen keittiön perustana ovat oliivit ja erinomainen oliiviöljy. Ja tietenkin makeat kreetalaiset tomaatit.

Ateria alkaa usein lajitelmalla meze-alkupaloja, jotka jaetaan pöytäseurueen kesken. Meze-annoksina on esimerkiksi grillattuja kasviksia, tzatzikia, viininlehtikääryleitä, mustekalaa, etanoita – ja tietenkin oliiveja, Kreetalla kun ollaan.

Pääruokana voi olla vaikkapa lammaspataa, kalaa tai grillattua mustekalaa.

Kreetalaisia kalaleipiä. Kuva: Mila Atkovska / Shutterstock

Kreetan erikoisuuksia ovat korppumaiset, oliiviöljyssä uivat dakos-leivät, joiden päällä on herkullista tomaattimurskaa ja hyvin miedon makuista kreetalaista vuohenjuustoa, misitraa.

Misitra-juustoa löytää myös kalitsunia-piiraiden täytteenä, kreetalaisilla vuoristoyrteillä maustettuna.

Kreetalaista ruokavaliota pidetään poikkeuksellisen terveellisenä – ja mitä olisikaan sydänystävällinen ruokavalio ilman pientä näkäräistä. Kreetalla ruuan kanssa saa hyvällä omalla tunnolla nauttia snapsin jääkylmää rakia.

Raki valmistetaan viinintuotannon sivutuotteena kertyneistä rypäleenkuorista.

Ostokset Kreetalla

Rethymnon, Kreeta. Kuva: Dziewul / Shutterstock

Kreeta on varsin mainio ostoskohde. Kansainvälisten muotimerkkien ohella on tarjolla paljon paikallisia tuotteita, jotka tapaavat olla laatuunsa nähden edullisia. Myös kansainväliset merkit ovat usein hieman Suomen hintoja halvempia.

Laukkuihin kannattaa pakata Kreetalta ainakin maailmankuulua kreetalaista oliviöljyä, josta valmistetaan myös saippuaa ja monenlaisia kauneudenhoitotuotteita. Myös kreetalainen hunaja ja mausteet ovat korkealaatuisia. Mukaan myös pullo tai pari ouzoa tai retsinaa, joiden äärellä on kiva muistella Kreetan-matkaa kotosalla.

Kreeta tunnetaan myös nahkatuotteistaan, jotka ovat laadukkaita ja varsin edullisia. Matkamuistomyymälät ovat Kreetalla luonnollisesti täynnä keramiikkaa ja minotauruksia.

Hyvä kohde ostoksille on Hania, jossa riittää shoppailtavaa kauppahallissa ja pikkukujien putiikeissa.

Kreeta lasten kanssa

Kreeta on melko turvallinen paikka lapsille, kunhan huomioidaan erilainen liikennekulttuuri, puuttuvat turvakaiteet ja kesän polttava helle. Kuten muuallakin Kreikassa, kansa on lapsirakasta ja jälkikasvu on tervetullutta ravintoloihin ja illanviettoihin.

Saarella on muutama vesipuisto Hanian ja Iraklionin läheisyydessä sekä labyrinttiaiheinen teemapuisto pakohuoneineen Hersonissosissa, Iraklionista itään.

Eniten lapset kuitenkin nauttivat upeista rannoista ja Hanian vanhankaupungin kapeista kujista, kuten aikuisetkin. Kreetalla hotelleissa, ravintoloissa ja busseissa on lähes aina hyvin toimiva wifi, mikä varmasti ilahduttaa lapsiperheitä.

Golf-loma Kreetalla?

Kreeta ei ole tunnettu golfkohteena. Kuivalla ja vuoristoisella saarella on vain yksi 18-reiän golfkenttä, The Crete Golf Club. Kenttä sijaitsee lähellä pääkaupunkia Iraklionia. Kreetan golflomalla hyvä valinta on golfkentän lähellä sijaitseva huipputyylikäs Amirandes Grecotel.

Yhdeksän reiän golfkenttä löytyy myös Eloundasta.

Liikkuminen Kreetalla

Kreeta on helppo paikka matkustaa. Linja-autot kulkevat säännöllisesti sekä melko luotettavasti ja edullisesti. Bussiliput voi ostaa asemalta tai bussista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että etäisyydet ovat pitkät. Koko saarta on turha kuvitellakaan näkevänsä lyhyellä Kreetan-lomalla.

Taksit ovat Kreetalla edullisia, kunhan hinnan muistaa sopia etukäteen.

Kannattaako Kreetalla vuokrata auto?

Vuokra-auto antaa tietyn vapauden, mutta paikallinen liikennekulttuuri vaatii totuttelua ja parkkipaikan löytäminen esimerkiksi Hanian vanhastakaupungista voi olla haasteellista.

Katso tarjoukset autonvuokraan Kreetalla.

Pärjääkö Kreetalla englannilla?

Ison-Britannian vaikutusta voi olla se, että Kreetalla pärjää edelleenkin paremmin englanninkielellä kuin Kreikassa yleensä. Sekaannusta saattaa sen sijaan aiheuttaa Kreetan kaupunkien kreikankielisen nimen rinnalla käytetty englanninkielinen nimi kuten Iraklion/Heraklion, Hania/Chania.

Paras aika matkustaa Kreetalle

Tällä saarella jokaisella vuodenajalla on oma lumonsa. Mutta jos yksi vuodenaika pitäisi valita ylitse muiden, se olisi syksy, jolloin meri on vielä ihanan lämmintä uimiseen ja sää on parhaimmillaan patikointiin.

Kannattaa huomioida, että kansallispuistojen vaellusreitit, esimerkiksi Samaria, ovat lumen takia suljettuja lähes puolet vuodesta talvesta pitkälle kevääseen.

Lue lisää Kreetan säästä ja ilmastosta.

Matkalukemista Kreetalle

Matkaopaskirjoista tuorein on vuonna 2019 julkaistu suomenkielinen Kartta+opas Kreeta. Tämän avulla on helppo kiertää saarta.

Kaunokirjallisista teoksista Kreetalle kannattaa pakata mukaan Henry Millerin omaelämäkerrallinen Marussin kolossi -teos. Miller kuvailee toista maailmansotaa edeltävää Kreikkaa ― myös Kreetaa, jossa kirjailija kävi kokemassa turistiripulin. 

Anja Snellmanin vuonna 2016 ilmestynyt romaani, Lähestyminen, sijoittuu osittain Kreetalle, jolla Snellman asuu osan aikaa vuodesta.

Ultimaattinen Kreeta-kirja on tietenkin Kreetalle sijoittuva Kerro minulle Zorbas, mutta tietojemme mukaan kirjan painos on loppu. Kannattaa lainata kirjastosta.

Kreetan matkat

Vaivattomimmin Kreetalle matkustaa pakettimatkalle, joita järjestetään Suomesta pääasiassa huhtikuusta lokakuulle. Viikon Kreetan-valmismatkan saa halvimmillaan noin 500 eurolla. Retkiä, esimerkiksi Samarian rotkoon, voi varata lisämaksusta paikan päällä.

Valmismatkoja Kreetalle myyvät lähes kaikki suomalaiset matkatoimistot.

Lennot Kreetalle

Kreetalla on kaksi kansainvälistä lentokenttää. Kreetan vilkkain lentokenttä on pääkaupunki Iraklionin lentokenttä, mutta suurin osa Suomesta saapuvista lennoista laskeutuu ja lähtee Hanian lentokentältä. Lue lisää Kreetan lentokentistä.

Kreetalle lentää Helsingistä noin neljässä tunnissa. Edestakaiset lennot Helsingistä Kreetalle lähtevät noin 200 eurosta. Katso lentotarjoukset Kreetalle.

Kreetan laivaliikenne

Kreetalta pääsee lautalla mm. Santorinille. Kuva: Inna Felker / Shutterstock

Kreetalle voi matkustaa myös lautalla. Lauttamatka Ateenan vierestä Pireuksesta Kreetalle kestää 8–9 tuntia. Lauttoja kulkee sekä Haniaan että Iraklioniin.

Kreeta on loistava etappi Egeanmeren saarihyppelyyn. Kreetalta pääsee lautalla esimerkiksi Santorinille, Rodokselle ja Kosille.

Kreetan kokemuksia

Tämän Kreeta-oppaan ovat kirjoittaneet matkailutoimittajat Petri Kosonen ja Antti Helin. Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi Kreetalle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi