4 x Kreetan kauneimmat rannat

Balosin poukama Kreetalla. Kuva: Luxerendering / Shutterstock

Kreetan lomakohteiden omatkin rannat ovat mukavia, mutta Kreetan parhaat rannat löytyvät päiväretkien päästä. Näillä Kreetan kauneimmilla rannoilla ei ole hotelleja – mutta meri on sitäkin turkoosimpaa.

Baloksen laguuni – Kreetan kuvatuin ranta

Näkymä Balosin poukamaan. Kuva: Vitaliy Mateha / Shutterstock

Balosin laguuni on Kreetan valokuvauksellisin ranta. Upea, matala hiekkaranta kaartuu kauniina, turkoosina laguunina Kreetan luoteiskärjen niemellä. Prinssi Charles ja prinsessa Dianakin kävivät täällä häämatkallaan omalla huvijahdillaan.

Suosituin ja helpoin tapa vierailla Baloksen laguunilla ovat veneretket, jotka lähtevät Kissamosin satamasta. Veneretkien ohjelmaan kuuluu myös vierailu Gramvoúsan pikkusaarella – ja matkalla voi nähdä delfiinejä.

Pikkusaarella Imeri Gramvoúsa on ihailtavana ranta, venetsialainen linnoitus sekä vuonna 1967 uponneen laiva hylky. Saaren vedet soveltuvat myös snorklaukseen.

Balosin laguunille voi myös ajaa autolla tai skootterilla pitkin muhkuraista tietä. Kolmas vaihtoehto on patikoida jylhissä maisemissa Kalivianista – varaa kävelyyn ainakin kolme tuntia suuntaansa ja ota mukaan riittävästi vettä.

Retket Baloksen laguunille voi varata kätevästi netistä.

Falasarna – Kreetan paras ranta auringonlaskujen ihailuun

Falasarnan ranta Kreetalla. Kuva: Matej Kastelic / Shutterstock

Kreetan luoteiskärjen toinen upea ranta, Baloksen laguunin ohella, on Falasarna. Päiväretkeläistä odottavat täällä uskomattoman kirkas, turkoosi vesi ja usein myös houkuttelevat aallot.

Falasarna koostuu kahdesta, vierekkäisestä, vajaan kilometrin pituisesta rannasta. Näistä suositumpi on mahtavan leveä Pachia Ammos, jossa voi vuokrata käyttöönsä aurinkotuolin ja -varjon. Naapuriranta on kapeampi ja rauhallisempi. Vieressä on myös pienempiä, nättejä ja rauhaisia poukamia.

Jos pystyt, jää ihailemaan auringonlaskua – länteen avautuva Falasarna on Kreetan kauneimpia paikkoja sen kokemiseen.

Kävelymatkan päässä rannalta on muutama hotelli kuten kehuttu Hotel Falassarna Beach.

Falassarna Beachille on noin tunnin ajomatka Hanista ja parikymmentä minuuttia Kissamosista. Molemmista kohteista on myös busseja Falassarnaan.

Elafonisi – Kreetan pinkki ranta

Kreetan lounaiskulmassa mereen kohti pikkusaarta työntyvä hiekkasärkkä on hämmästyttävä näky. Elafonisin hiekka saa pinkin sävyjä ja meri on täydellisen turkoosia.

Elafonisi on suosittu päiväretken kohde ja huippusesongin aikaan porukkaa voi olla paljon, mutta sesongin ulkopuolella on väljää. Valitettavasti sesongin ulkopuolella ei rannalle ole myöskään julkista liikennettä.

Jos käytössäsi on oma auto, hyvä vinkki on saapua sesongin aikana iltapäivällä, kun turistibussit ovat lähteneet. Tai jäädä rannan viereen yöksi. Kävelymatkan päässä rannalta sijaitsee ihastuttava Elafonisi Resort by Kalomirakis Family.

Matkaa Haniaan kertyy 75 kilometriä. Retken rannalle voi tehdä myös etelärannikon lomakohteesta Palaióchorasta.

Helpoin tapa kokea Elafonisi on saapua paikan päälle valmiilla retkellä.

Psili Ammos – Kreetan salainen ranta

Jos etsii todellista rauhaa, sitä löytää aivan Kreetan syrjäisestä koilliskulmasta Psili Ammosin rannalta. Agios Nikolaosin rantakohteesta on kahden tunnin ajomatka.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!