Ateena – näin koet Kreikan kiehtovan pääkaupungin

Monastirakin aukio, taustalla Akropolis-kukkula. Kuva: Anastasios71 / Shutterstock

Ateenan-matkalla on niin suurten asioiden äärellä, että oikein huimaa. Ateenasta sai alkunsa se, mitä pidämme eurooppalaisuutena: demokratia, filosofia ja tapamme kertoa tarinoita.

Ateenan ylle kohoaa mahtavana Akropolis-kukkula. Akropoliin laella seisova Parthenonin temppeli muistuttaa antiikin loistosta ja siitä, kuinka paljon olemme velkaa antiikin Ateenalle: matka Ateenaan on matka länsimaisen kulttuurin lähteille.

Kansallisessa arkeologisessa museossa ei puolestaan tarvitse kuin katsoa kultaista kuningas Agamemnonin kuolinnaamiota, ja Troijan sota ja muut antiikin myytit tuntuvat heräävän eloon silmien edessä.

Antiikin aikainen amfiteatteri Akropolis-kukkulalla. Kuva: Nataliya Nazarova / Shutterstock

Mutta Ateena ei ole pelkkää historiaa, vaan myös kaupunki, joka elää kiihkeästi nykypäivää. Hyvässä ja pahassa. Ateena ei ole yksiselitteisesti helppo ja viihtyisä matkakohde. Kaikki eivät Ateenaan ihastu.

Upeiden historiallisten nähtävyyksien lisäksi Ateena on kaoottisen liikenteen, huonon ilman ja metelin kaupunki.

Kohta vuosikymmenen jatkunut taantuma on purrut EU-maista pahiten juuri Kreikkaan, jonka pääkaupungissa pistävät silmään suljetutut liikehuoneistot ja markettien vajaat hyllyt. Mellakkapoliisit kilpineen ja kypärineen eivät näytä kiinnittävän enää kenenkään paikallisen huomiota. Mielenosoitukset ovat  ateenalaisten arkipäivää, kun ammattikunnat vastustavat leikkauksia Sintagman aukiolla ministeriöiden edessä.

Ja silti. Kulttuuriväelle, kulinaristeille ja klubbaajille Ateena on säilyttänyt matkakohteena vetovoimansa.

Kun kevätaurinko lämmittää Akropoliin kukkulan tuhansia vuosia vanhoja raunioita ja syreenit kukkivat sen rinteillä, voiko ihanampaa hetkeä ollakaan? Historia ja tämä päivä kohtaavat.

Ateenan kaupunginosat

Taverna Psirin kaupunginosassa. Kuva: Milan Gonda / Shutterstock

Ateenan historiallinen keskusta on Akropolis-kukkulan ympärillä. Matkailijalle paras paikka majoittua on kukkulan juurelle levittäytyvä Plaka, jonka hotelleista on kävelymatka suurimmalle osalle Ateenan nähtävyyksistä.

Plaka on myös parhaiten säilyttänyt romanttisen vanhan asunsa Ateenan kaupunginosista, kun monessa muussa kaupunginosassa on jyrätty vanhoja rakennuksia armotta modernisaation nimissä. Tunnelma on toki turistinen matkamuistokauppoineen ja ravintoloiden sisäänheittäjineen.

Koko aikaansa ei kannatakaan viettää Plakan alueella, vaan käydä myös tutustumassa Ateenan nykypäivään myös muissa kaupunginosissa.

Heti Plakan vieressä sijaitseva Psyrí on trenditietoisten suosima entinen työläiskaupunginosa. Psyrín ja Plakan välissä kulkee keskustan pääostoskatu Ermou, joka johtaa Syntagma-aukiolle. Aukion takaa alkaa vauras, merkkiliikkeiden Kolonaki, jonka ravintoloissa paikalliset viihtyvät bisneslounailla.

Aivan Psyrín sydämessä sijaitsee edullinen, mukavasti vanhaa aikaa henkivä Cecil Hotel.

Exárcheia on puolestaan rosoista charmia henkivä anarkistisen boheemi kaupunginosa, jossa talojen seiniä koristaa loputon määrä graffiteja ja tavernoissa soi elävä musiikki. Täällä sijaitsee myös upea Kansallinen arkeologinen museo.

Kerameikós on hiljalleen suosiossa nouseva kaupunginosa, josta löytää etsimällä viihtyisän trendikkäitä pikkuravintoloita. Etsinnän voi aloittaa vaikka Keramikou- ja Paleton-katujen kulmasta.

Ateenan parhaat nähtävyydet

Parthenon on Athene Parthenokselle omistettu doorilaistyylinen temppeli Ateenan Akropolis-kukkulalla. Kuva: Shutterstock

Ateenan tärkein nähtävyys on keskustassa kohoava Akropolis-kukkula, jonka laella on mahtava Parthenonin temppeli. Aikoinaan Parthenon ei ollut lainkaan valkoinen, vaan maalattu niin värikkääksi, että muuan aikalainen valitti: ”Koristelemme kaupunkimme kuin se olisi häilyväinen nainen.”

Akropolis-kukkulan etelärinteellä sijaitsee upea, uusi Akropolis-museo, joka esittelee Akropoliin muinaismuistoja ja kulttuuriaarteita.

Ateenan toinen tärkeä museo on Exárcheian kaupunginosassa seisova Kansallinen arkeologinen museo, joka esittelee muinaismuistoja eri puolilta Kreikkaa yli 5000 vuoden ajalta.

Agoran rauniot Ateenassa. Kuva: Inu / Shutterstock

Akropoliin juurella on Agora, antiikin ajan poliittinen ja kaupallinen keskus, josta muistuttavat tunnelmalliset, osin entisöidyt rauniot. Filosofia sai täällä alkunsa, kun Sokrates kävi aukiolla väittelyitään, joissa hän kyseenalaisti kaiken tietomme.

Dialogeillaan Sokrates paljasti, että tiedämme paljon vähemmän kuin uskomme tietävämme. Lopulta Sokrates tuomittiin kuolemaan.

Antiikin Agoran itäpuolella on Roomalainen Agora, roomalainen tori, kaupungin tärkein kauppapaikka vuosien 100–400 jaa. välisenä aikana. Itse Julius Caesar kuuluu sen rakennuttajiin. Roomalaista toria hallitsee kahdeksankulmainen Tuulten torni, joka näkyy hyvin alueen ulkopuolellekin. Noin 13 metriä korkea torni on yksi Ateenan parhaiten säilyneistä roomalaisajan nähtävyyksistä.

Sintagman aukio Ateenassa. Kuva: Trabantos / Shutterstock

Nyky-Ateenan keskusaukio on puolestaan Syntagma. Parlamenttitalon ja uusklassisten rakennusten reunustama Sintagma tunnetaan uutisista mielenosoituksistaan, mutta tavallisina arkipäivinä tunnelma on rauhallinen.

Parlamenttitaloa (entistä Kuninkaanlinnaa) vartioivien paraatisotilaiden vahdinvaihto tapahtuu päiväsaikaan kerran tunnissa. Sintagmaan pääsee metrolla tai kävelemällä leppoisesti Kansallispuutarhan läpi. Puisto on auki aamukuudesta puoli kymmeneen illalla, eikä sinne ole pääsymaksua.

Ateenassa pitää ehdottomasti käydä myös Panathinaïkó-stadionilla (”Kaikkien ateenalaisten stadion”), joka rakennettiin vuonna 1896 antiikin aikaisen stadionin raunioille ensimmäisiä nykyaikaisia olympialaisia varten. Panathinaïkón muoto ja mittasuhteet ovat samat kuin antiikin esikuvallaan, noin vuonna 330 eaa. rakennetulla stadionilla.

Vuoden 2004 olympialaisissa Panateenalainen stadion toimi maratonjuoksun maalina, ja sille päättyy myös Ateenan maraton, joka järjestetään vuosittain lokakuussa.

Stadionin lähettyvillä on Olympoksen Zeuksen temppeli eli Olympieion, joka oli aikoinaan antiikin suurimpia. Jäljellä seisoo puolentusinaa komeaa pylvästä.

Parhaan yleiskuvan Ateenasta saa kapuamalla Likavittos-kukkulalle, joka kohoaa 277 metriä merenpinnan yläpuolelle. Huipulla on näköalatasanne, ravintola, teatteri sekä pieni Pyhän Yrjön kirkko. Kukkulalle voi kiivetä portaita pitkin, tai sinne pääsee myös ilman ponnisteluja funikulaarilla Kolonákista, kukkulan etelärinteeltä.

Lue lisää Akropoliista ja Parthenonin temppelistä.

Voit varata kätevästi netistä Ateenan kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Ateenan ravintolat ja kahvilat

Ravintolakatu Plakan kaupunginosassa. Kuva: Milan Gonda / Shutterstock

Akropoliin juurelle leviävälle Plakan alueella on runsaasti viehättäviä ravintoloista ja kahviloita. Plakassa on nautinto istua ulkonakin, ilman ympärillä levittäytyvä liikennekaaosta.  Runsas kilpailu pitää hintatason siedettävänä, mutta selvähän se on, että maisemasta joutuu maksamaan.

Monissa pienemmissä ravintoloissa käy vain käteinen. Oletettu tippi on normaalia eurooppalaista 10 prosentin luokkaa. Kun on syönyt illalla hyvin, laskun jälkeen tuodaan usein ilmainen rakilasi.

Halvimmillaan Ateenassa syö gyros- ja souvlaki-paikoissa, joissa pitaleipään kääräistyn porsas- tai kana-annoksen saa pikkunälkään parilla eurolla. Aikoinaan monet gyrosgrillit olivat läpi yön auki, mutta nykyään yömyöhäisellä on vaikea löytää hiukopalapaikkaa. Sen sijaan leipomoja tuntuu olevan auki aamuneljältäkin.

Tiropitoja ja muita kreikkalaisia piiraita myyviä kahviloita on kaupungilla lähes joka kulmassa.

Ateenan yöelämä

Ilta terassilla Psirin kaupunginosassa. Kuva: Milan Gonda / Shutterstock

Yllättävää kyllä: taantuma ei ole jostain syystä onnistunut nujertamaan Ateenan yöelämää. Illanviettopaikat ovat niin lukuisia – sekä ne menevät ja tulevat tiuhaan – joten tässä on turha laatia luetteloa.

Ateenan klubitarjonta voittaa baarit. Kreikkalaiset pitävät tanssista ja nuorempi polvi elektronisesta musiikista. Tanssiklubit eivät aukea ennen yhtätoista illalla, ja vasta yhden aikaan ne alkavat täyttyä. Joskus pääsymaksu nousee niihin aikoihin esimerkiksi seitsemästä eurosta 10 euroon. Yön huippu on viikollakin kahden ja neljän välillä ja sulkemisaika usein seitsemältä aamulla.

Myös elävää musiikkia – jazzia, rockia tai kansanmusiikkia – on Ateenassa tarjolla, ja usein ilmaiseksi. Bouzoukia-baareissa kuulee laïkóa, perinteistä kreikkalaista melankonista musiikkia.

Monet baaritkin ovat auki neljään tai viiteen aamulla. Oluen hinta jää usein neljään euroon, oli se sitten puoli litraa paikallista tai kolmanneslitra tuontiolutta.

Klubit ja baarit ovat keskittyneet paljolti Monastirákin, Psyrín sekä Thission kaupunginosiin. Myös Pireuksessa on yöelämää.

Gay-klubeilla on Ateenassa niin ikään pitkät perinteet. GLBT-kansan paikat ovat parhaiten keskittyneet Gazin alueelle, Monastirákin länsipuolelle. Lähin metroasema on Keramikos.

Ostokset Ateenassa

Suosittuja tuliaisia Kreikasta ovat ikonit ja muu ortodoksikirkon pyhä tavara. Samoin ovat erilaiset naamiot, matot ja käsintehdyt kengät ja nahkasandaalit. Niitä varten ei tarvitse lähteä Plakalta mihinkään.

Jos lentomatkatavaraa menee ruumaan, oliiviöljy on hyvä sijoitus. Ja mukaan pullot metaxaa ja ouzoa.

Monastirákin aukion länsipuoli varsin tavallisine matkamuistobasaareineen muuttuu sunnuntaisin  kirpputoriksi, missä myydään kaikkea maan ja haadeksen välillä. Kauppiaita tulee ympäri Balkanin niemimaata ja kauempaakin. Monastirákilla on samanniminen metroasema, mutta myös Akropoliilta on kävelymatka.

Ateena lasten kanssa

Vahdinvaihto Sintagma-aukiolla sijaitsevan parlamenttitalon edustalla on huvittavaa katseltavaa. Kuva: Markus Gebauer / Shutterstock

Ateenan huonokuntoiset ja ruuhkaiset kadut sekä turvattomat suojatiet eivät varmasti ole lastenvaunuja tai taaperoita varten. Vähän vanhempien lasten ja teinien kanssa saattaa olla hauskaakin, jos heitä jo kiinnostaa antiikin historia tai kreikkalainen makumaailma.

Kannattaa kuitenkin varata hotelli esimerkiksi Plakan tai Monastirákin alueelta, missä useimmat nähtävyydet ovat käden ulottuvilla ja monet kadut suljettu liikenteeltä.

Ateenan hintataso

Kreikan talouskriisi näkyy hintatasossa, joka on Ateenassa halpa. Paikallisissa ravintoloissa voi syödä kymmenellä eurolla mukavan aterian ja juoda vielä pari olutta päälle.

Liikkuminen Ateenassa

Ateenan kadut ovat ruuhkaiset, ja keskustassa liikkuukin parhaiten kävellen. Pitemmät välit taittaa näppärästi Ateenan metrolla tai raitiovaunuilla (1,40 euroa 90 minuutin vaihto-oikeudella).

Ateenan taksit ovat edullisia mutta varsin epäluotettavia. Ei kannata esimerkiksi luottaa siihen, että taksit osaisivat suunnistaa Ateenassa.

Ateenan Riviera – Ateenasta rannalle

Jos kesähelteet ahdistavat, Ateenasta pääsee raitiovaunulla kolmessa vartissa Ateenan Rivieran rannoille.

Sinisenä loistava meri on aina ollut keskeinen osa Ateenaa: antiikin aikana Ateenan laivasto kävi menestyksekkäästi niin kauppaa kuin sotaakin.

Rannat levittäytyvät Pireuksen satamasta etelään pitkin Saroninlahtea 60 kilometrin matkalla. Aluetta kutsutaan nimellä Ateenan Riviera ja sillä on sekä perheiden suosimia hiekkarantoja että eläväisiä ravintola-alueita.

Tunnelma on edelleen hyvin paikallinen, vaikka Ateenan Rivieralle tehdään Suomestakin jo jonkin verran pakettimatkoja; tänne ateenalaiset saapuvat viettämään viikonloppua.

Ateenan Rivieran alueista trendikkäimpiä on Glyfada, jossa riittää niin ravintoloita, baareja kuin putiikkejakin.

Jos haluaa yhdistää Ateenan-lomaan rantalomailua, voi asua vaikka muutaman yön Glyfadan rantahotelleissa kuten Bomo Palace Hotelissa, josta saa huoneen noin 150 eurolla.

Pireuksen satama – Ateenasta saarille

Uimaranta Hydran saarella. Kuva: leoks / Shutterstock

Pireuksen satamasta lähtee myös lukuisia lauttoja Egeanmeren lumoavankauniiseen saaristoon. Esimerkiksi legendaarinen Hydra-saari on vain parin tunnin matkan päässä. Hydraan ihastuivat niin Henry Miller kuin Leonard Cohenkin.

Pireukseen pääsee keskustasta raitiovaunulla tai suoraan lentokentältä bussilla.

Lue lisää Kreikan parhaista saarista.

Ateenan hotellit

Ateenassa ei hotellien hintataso vaihtele sesongin mukaan yhtä selvästi kuin perinteisissä rantalomakohteissa.

Ehdottomasti paras vaihtoehto Ateenaan matkustavalle on valita hotelli Plakan alueelta, lyhyen kävelymatkan päässä antiikin nähtävyyksiltä.

Jos haluaa asua tyylikkäästi aivan Akropolis-kukkulan vieressä, kannattaa varata huone tyylikkäästä Kyria Boutique Housesta.

Hieman edullisemmin, vajaalla 150 eurolla, saa huoneen yhtä lailla viihtyisästä Sweet Home Hotelista, eikä täältäkään ole kuin lyhyt kävely Akropoliille.

Hienojen hotellien lisäksi Plakasta löytyy kohtuuhintaistakin majoitusta, kuten noin sadan euron kategoriaan menevät, modernin viihtyisä Living Near Acropolis by K&S.

Plakaa edullisempaa majoitusta löytää lyhyen kävelymatkan päässä trendikkäältä Psyrín alueelta, esimerkiksi viehättävästä Cecil Hotelista, joka tarjoaa Akropolis-näköaloineen kahden hengen huoneen aamiaisineen 45–70 eurolla.

Majoituksen hinta laskee entisestään, jos majoittuu hieman ydinkeskustan ulkopuolelle. Esimerkiksi keskustan pohjoispuolella lähellä Arkeologista museota (metroasema Victoria) sijaitsevasta Victory Innistä saa kahden hengen huoneen vuodenajasta riippuen 35–50 eurolla. Siihen hintaan saa perusmukavuudet (puhdas ja mukava vuode, toimiva wifi ja BBC World kaapelilla sekä siistiin kylpyhuoneeseen tuleva kuuma vesi). Aamiainen maksaa lisää. Ystävällinen ja englanninkielentaitoinen henkilökunta säilyttää tarvittaessa matkatavaroita iltaan asti.

Sukupolvi sitten edullinen Ateena oli reppureissaajien välietappi matkalla saaristoon ja lähi- tai kaukaisempaan itään. Silloin Ateenassa oli myös loistava hostellitarjonta. Nykyään matalan budjetin majoituksessa ei ole enää samalla lailla valinnanvaraa. Sänky makuusalissa aamiaisella Akropoliin tuntumassa maksaa 22 euroa Athens Backpackers -hostellissa. Eli yhteismajoituksessa säästää lähinnä vain yksinmatkaaja.

Katso tarjoukset Ateenan hotelleihin.

Matkalukemista Ateenaan

Henry Millerin matkakertomus Marussin kolossi kuvailee toista maailmansotaa edeltävää Ateenaa. Kreikan kävijöiden kulttikirjan on kääntänyt suomeksi Pentti Saarikoski.

Leena Pietilä-Castrén on kirjoittanut aikaa kestävän opaskirjan Kävelyretkillä Ateenassa (Otava 2013).

Paras aika matkustaa Ateenaan

Kreikka on ilmastoltaan parhaimmillaan keväällä ja syksyllä. Lokakuussa meren lämpötila on vielä 20 astetta.

Ateenan lentokentältä keskustaan

Ateenan lentokenttä eli Eleftherios Venizelosin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee vajaan 30 kilometrin päässä keskustasta. Metrojuna lentokentältä maksaa yllättävän paljon – 10 euroa – ja sillä pääsee suoraan kaupungin maanalaisen verkostoon sekä paikallisjunaan.

Ympäri vuorokauden kulkeva bussi Sintagman aukiolle maksaa puolestaan kuusi euroa. Matka kestää molemmilla noin 40 minuuttia. Bussilla ruuhka-aikaan mahdollisesti pitempään. Alle 18-vuotiaat, opiskelijat ja eläkeläiset pääsevät useilla kulkuneuvoilla puoleen hintaan.

Taksimatka Ateenan lentokentältä kaupunkiin maksaa noin 40 euroa. Paljon enemmänkin saa maksaa, jos vain vaikuttaa maksumieheltä.

Matka ja halvat lennot Ateenaan

Ateenaan on Suomesta suoria lentoja. Lentoaika Ateenaan on noin neljä tuntia.

Yhdensuuntaisen lennon Helsingistä Ateenaan voi saada 70 eurolla (käsimatkatavaroilla ja itse netissä tehdyllä check-inillä). Silloin saattaa perille tuloaika tosin olla kolmelta aamulla.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Ateenaan.

Jatka matkaa Ateenasta

Larisisin rautatieasemalta lähtee junia ympäri maata, mutta kansainvälisiä junia ei enää  kulje (paitsi mahdollisesti Thessalonikin kautta Bulgarian Sofiaan). Aseman yhteydessä on samanniminen metroasema.

Ateenassa on kaksi varsinaista linja-autoasemaa Kifissos ja Liossion, joista molemmat ovat melko hankalissa paikoissa.

Metaxourgeion (myös metroasema) aukion ympäriltä lähtee kansainvälisiä busseja muun muassa Albaniaan. Niistä on vaikea saada selvyyttä menemättä paikan päälle.

Lautat Kreetalle, Rodokselle ja Välimeren perukoille lähtevät Pireuksen matkustajasatamasta, minne on ilmainen bussikuljetus Pireuksen metroasemalta.

Ateenan vinkit

Ateenan keskusta on varsin kompakti – ympäröivä metropolialue onkin sitten toinen juttu. Ateenassa on laskutavasta riippuen 665 000 tai pääkaupunkiseudulla 3,8 miljoonaa asukasta. Virallinen asukasmäärä on pudonnut sadallatuhannella viimeisen vuosikymmenen aikana.

Vesijohtovettä pidetään Ateenassa yleisesti juotavana, mutta se on vahvasti kloorattua eikä siis erityisen hyvän makuista. Lisäksi Kreikan bakteerikanta on erilaista kuin meillä pohjoisessa, mikä voi aiheuttaa turistiripulin, kuten kävi myös Henry Millerille aikoinaan.

Luottokortit eivät kelpaa Ateenassa tai Kreikassa yhtä yleisesti kuin Suomessa, mutta pankkiautomaattiverkko on kattava.

Ateenaan matkatessa ei tarvitse vaihtaa valuuttaa eikä kellonaikaa.

Ateenan vaarat ja turvallisuus

Ateena ei ole erityisen turvaton paikka, mutta mellakat kannattaa kiertää ja tietyiltä alueilta on parempi pysyä poissa öiseen aikaan. Huumeiden katukauppa on keskittynyt Omonia-aukiolle, ja aamuyön katuprostituutio heti sen pohjoispuolelle, myös halvempiin hotelleihin. Aukion ravintoloilla ei näytä menevän kovin hyvin.

Ateena – kokemuksia

Tämän Ateena-oppaan ovat kirjoittaneet matkailutoimittajat Petri Kosonen ja Antti Helin. Kerro kommenttiosuudeessa omia kokemuksiasi Ateenasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi