Akropolis – tällainen on Ateenan paras nähtävyys

Ateena Akropoli Parthenon
Parthenonin temppeli Akropolis-kukkulalla. Kuva: Samot / Shutterstock

Jos aikoo eläessään nähdä yhden antiikin Kreikan raunion se on tämä: Parthenonin temppeli, joka seisoo Ateenan keskellä kohoavan Akropolis-kukkulan laella.

Parthenon on antiikin Kreikan hienoin ja tärkein jälkipolville säilynyt rakennus. Parempaa paikkaa ei olekaan kunnioittaa tärkeintä lahjaa, jonka antiikin kreikkalaiset antoivat eurooppalaiselle sivistykselle: demokratiaa.

Kun saapuu Akropoliin laelle läpi Propylaia-porttikäytävän, tuntee vierailija itsensä vääjäämättäkin mitättömäksi lastuksi historian virrassa.

Kuin ihmeen kaupalla hennolta näyttävä temppeli on selvinnyt läpi historian kolhujen.

Ateenan Akropolis

Antiikin aikainen amfiteatteri Akropolis-kukkulalla. Kuva: Nataliya Nazarova / Shutterstock

Akropolis-kukkula kohoaa 160 metriä merenpinnan yläpuolelle. Vaikka Akropolis on Kreikassa yleisnimi vuorelle tai kukkulalle rakennetulle linnoitukselle, yleensä sillä kuitenkin viitataan juuri Ateenan Akropolikseen, Unescon maailmanperintökohteeseen.

Parthenonin ohella kukkulalla on useita muitakin Olympos-vuoren jumalille omistettujen temppelien raunioita sekä komea amfiteatteri.

Tärkein kaikista on kuitenkin Parthenon, jota pidetään länsimaisen sivilisaation symbolina.

Parthenon – Kreikan upein temppeli

Akropolis-kukkula raunioineen kohoaa aivan Ateenan keskellä. Kuva: Shutterstock

Parthenonin temppeli on antiikin Kreikan rakennus- ja veistotaiteen mestariteos, joka rakennettiin Ateenan kultakautena. Kun antiikin temppelit rakennettiin yleensä edullisesta ja helposti työstettävästä kalkkikivestä, Parthenon tehtiin kalliista marmorista, jota käytettiin yleensä vain patsaisiin.

Parthenon koristeltiin upeilla marmoripatsailla ja -reliefeillä ja maalattiin niin värikkääksi, että muuan aikalainen tokaisi: ”Koristelemme kaupunkimme kuin se olisi häilyväinen nainen.”

Parthenonin kaltaista temppeliä ei oltu ennen nähty – eikä vastaavaa rakennettu pitkiin aikoihin.

Temppeli pystytettiin Ateenan suojelijalle, Neitsyt Athenelle, kiitokseksi siitä, että Ateena selvisi perisalaissodista. Persialaisten armeija oli kooltaan ylivoimainen, mutta ateenalaiset onnistuivat lyömään sen ensin Marathonin taistelussa ja sitten Salamiin meritaistelussa. Siihen päättyivät persilaisten haaveet Kreikan – ja Euroopan – valloittamisesta.

Mitenpä muutenkaan ateenalaiset olisivat voineet selvitä kuin jumalallisella avulla?

Aikansa kallein rakennushanke

Temppelin rakentamisesta voi kiittää pitkälti yhtä miestä, aikansa vaikutusvaltaisinta ateenalaista, Periklestä, sotapäällikköä ja Ateenan demokraattisen puolueen johtohahmoa, joka tunnettiin loistavista puhujanlahjoistaan.

Sotien jälkeen Ateena oli talousvaikeuksissa, mutta Perikles onnistui puhumaan ateenalaiset kalliin rakennushankkeen taakse. Temppelin rakentaminen toikin kipeästi kaivattua työtä kaupungin köyhille ja käsityöläisille. Temppelin koristelu annettiin aikansa kuuluisimman kuvanveistäjän, Feidiaan vastuulle (sama kaveri joka veisti antiikin seitsemään ihmeeseen kuuluneen Zeuksen patsaan).

Perikles saavutti suuren kansansuosion, mikä suututti entisestään hänen poliittisia vastustajiaan, jotka hyökkäsivät toistuvasti temppelin yhä suuremmaksi kasvavia rakennuskustannuksia vastaan.

Kun vastustajat eivät onnistuneet kukistamaan Periklestä, käänsivät he vihansa Feidiasta vastaan väittämällä tämän pimittäneen rahoja. Lopulta Feidias suljettiin tyrmään, jossa hän kuoli.

Parthenon valmistui koristeluineen viimein 15 vuoden rakennusurakan jälkeen vuonna 432 eaa. Nykyrahassa kustannusten arvioidaan nousseen miljardiin euroon.

Kolme vuotta myöhemmin Perikles kuoli ruttoepidemiassa, ja Ateena ajautui pitkiin pelo­ponnesolais­sotiin Spartaa vastaan. Kaupungin kulta-aika oli ohi: edessä oli Ateenan hidas näivettyminen.

Parthenon antiikin ajan jälkeen

Parthenon kärsi pahoin, kun venetsialaiset hyökkäsivät ottomaanien hallitsemaan Ateenaan. Kuva: Shutterstock

Parthenon säilyi antiikin kreikkalaisten upeimpana temppelinä tuhannen vuoden ajan. Lopulta 500-luvulla Bysantin valtakunnan aikana se muutettiin kirkoksi. Vuonna 1456 ottomaanit valloittivat Ateenan, ja Parthenonista tehtiin moskeija. Temppeliin lisättiin minareetti, joka on sittemmin purettu.

Mutta vielä 1600-luvulla Parthenon oli käytännössä ehjä. Kunnes venetsialaiset hyökkäsivät vuonna 1687 ottomaaneja vastaan. Turkkilaiset linnoittautuivat Akropoliille ja käyttivät Parthenonia ruutivarastona. Venetsialaisten tykinkuula osui temppeliin. Seuranneessa räjähdyksessä katto romahti ja monet pylväät katkesivat.

Seuraava takaisku koitti vuonna 1801 kun Britannian Konstantinopolin-suurlähettiläs lordi Elgin lahjoi itselleen oikeuden “tutkia” raunioita: samalla hän vei mukanaan ison osan säästyneistä koristeluista. Nykyisin niin sanotut Elginin marmorit ovat esillä Lontoossa British Museumissa, ja Kreikka on koettanut toistuvasti saada niitä takaisin.

Uusi Akropolis -museo

Uusi Akropolis-museo. Kuva: Siaath / Shutterstock

Temppelin yksityiskohdista ja värienkäytöstä saa parhaan käsityksen kukkulan juurella sijaitsevassa upeassa Uudessa Akropoliin museossa. Tänne on kerätty melkein kaikki Akropoliin arteete, jotka ovat yhä Kreikassa.

Filopáppou-kukkula ja Sokrateen vankila

Akropolis-kukkulalta avautuvat myös komeat näkymät kaupunkiin, mutta minne kannattaa mennä, jos haluaa nähdä Akropolis-kukkulan kohoamassa Ateenan keskeltä? Hienot näkymät Akropoliille aukeavat Filopáppou-kukkula, jota kutsuttiin antiikin aikaan Muusien kukkulaksi.

Perille löytää helposti seuraamalla Akropoliilta johtavia kylttejä, jotka opastavat kohti Sokrateen vankilaa. Kyltit vievät luolalle, jossa Sokrates vietti vangittuna viimeiset viikkonsa ennen myrkkymaljan kumoamista vuonna 399 eaa.

Filosofian isänä pidetty Sokrates oli käynyt väittelyitään Ateenan Agoralla eli keskusaukiolla, joka sijaitsee Akropoliin varjossa. Keskusteluissaan kärkäs Sokrates oli kyseenalaistanut kaiken, mitä ateenalaiset luulivat tietävänsä ja paljastanut, että tiedämme paljon vähemmän kuin uskomme tietävämme.

Se ei miellyttänyt kaikkia – hänet tuomittiin nuorison villitsemisestä ja ikinvahojen arvojen kyseenalaistamisesta.

Akropolis-kukkulan pääsylippu

Akropolis-kukkulan pääsylipun ja opastetut kierrokset voi varata kätevästi etukäteen netistä.

Jos haluaa asua aivan Akropoliin kupeessa, Kyria Boutique House on viihtyisä ja tyylikäs majapaikka, josta saa yleensä huoneen reilulla 200 eurolla.

Lue lisää Ateenasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!