Yhdysvallat – Amerikan parhaat matkakohteet

Utahin Arches National Parkissa on toinen toistaan upeampia luonnon muovaamia kivikaaria. Kuva: Anthony Heflin / Shutterstock

Jokaisella matkailijalla on oma amerikkalainen unelmansa. Yksi haluaa kokea Woody Allenin ja älykköjen New Yorkin, toinen matkustaa San Franciscoon kukkasia hiuksissaan.

Joku haluaa ajaa Amerikan halki pitkin Road 66:tta ja toinen etsiä villin lännen maisemia, cowboyta ja intiaanikulttuuria.

Kun yhtä vetävät puoleensa Las Vegasin neonvalot ja toista Floridan huvipuistot, on kolmannella haaveissa Yellowstone ja Amerikan muut upeat kansallispuistot.

Matkakohteena Yhdysvallat vastaa kaikkiin haaveisiin. Muista kuitenkin, että etäisyydet ovat valtavat ja nähtävää loputtomasti. Kannattaakin toteuttaa yksi haave kerrallaan – Yhdysvalloissa riittää koluttavaa monelle matkalle.

Yhdysvaltain itärannikon suosituimpia kohteita ovat kulttuurin ja bisneksen keskus New York sekä rento Florida, jossa lomaillaan melkein trooppisissa tunnelmissa.

Länsirannikon Kalifornia on monen suosikkiseutua Yhdysvalloissa: loistava sekoitus upeita kaupunkeja ja komeita luonnonihmeitä.

Alla esitellään Yhdysvaltain kiehtovimpia matkakohteita idästä länteen.

Yhdysvaltain parhaat kaupunkikohteet

Empire State Building hallitsee New Yorkin siluettia. Kuva: TTstudio / Shutterstock

Yhdysvaltain paras kaupunkikohde on tietenkin loputtoman kiehtova ja monipuolinen New York. Täältä löytyvät Yhdysvaltain upeimmat museot, huikeimmat teatteriesitykset ja maukkaimmat ravintolat. New York on maailman mahtavimman imperiumin taloudellinen keskus ja kulttuuripääkaupunki.

Sellaista ihmistä olekaan, joka ei lumoutuisi New Yorkista. Kaupunki tuntuu tutulta jo ensimmäisellä matkalla, ja silti siellä riittää loputtomasti löydettävää. Lue lisää New Yorkista tai katso tarjoukset New Yorkin hotelleihin.

Duck Tourilla ajellaan sekä Bostonin katuja että Charlesjokea pitkin. Kuva: Marcio Jose Bastos Silva / Shutterstock

New Yorkin matkaan voi myös yhdistää muutaman päivän vierailut niin Washington DC:ssä kuin itärannikon Bostonissakin, Yhdysvaltain kulturelleimmassa kaupungissa. Pakkohan Bostonissa on käydä katsomassa, millaisesta paikasta oli kotoisin maailman kaiketi legendaarisin presidentti, John F. Kennedy.

Mainio kaupunkikohde on myös Suurten järvien alueella sijaitseva Chicago, bluesin ja pilvenpiirtäjien kotikaupunki. Lue lisää Chicagosta tai katso tarjoukset Chicagon hotelleihin.

Hollywoodin ikoninen nimikyltti Los Angelesissa. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Yhdysvaltain länsirannikolle Los Angelesiin ja San Franciscoon kertyy jo varsin paljon matkaa, jos mielessä on lyhyt kaupunkiloma. Näissä upeissa kaupungeissa kannattaakin käydä osana isompaa Kalifornian-kierrosta.

Perheloma Yhdysvalloissa

Universal Studios Hollywood -puistossa on oma alue Simpsoneiden faneille. Kuva: Anton Ivanov / Shutterstock

Aurinkoa, upeita uima-altaita ja maailman kuuluisimmat huvipuistot. Yhdysvallat on loistava matkakohde perheille.

Perheiden lomakohteiden ykkönen Yhdysvalloissa on lähes trooppinen Florida, jossa Orlandon huvipuistot yhdistyvät rantalomailuun ja avaruusmatkailuun (Kennedy Space Centerissä).

Disneyn ja Universal Studiosin huvipuistojen makuun pääsee Orlandon ohella toki myös Los Angelesissa. Suomesta matkustettaessa Orlandon iso plussa on kuitenkin sijainti itärannikolla verrattuna kaukaisempaan länsirannikkoon. Lue lisää Floridasta tai katso tarjoukset Orlandon hotelleihin.

Mutta jos pitkä matka ei haittaa, on Kaliforniassa oma lumonsa – ja tokihan Los Angeles on Orlandoa kiinnostavampi kaupunki. Lue lisää Los Angelesista.

Amerikan parhaat roadtripit

Route 66 kulkee Mojaven autiomaan halki. Kuva: Trekandshoot / Shutterstock

Yhdysvallat on roadtripien luvattu maa. Kokonaisvaltaisimman otteen Amerikkaan saa juuri ajamalla laajaa mannerta ristiin rastiin. Kaupunkien ulkopuolelta löytyvät Yhdysvaltain upeimmat maisemat ja rasvaisimmat dinerit.

Amerikan kuuluisin roadtrip on tietenkin Route 66, 3755 kilometriä pitkä historiallinen reitti Chicagosta Tyynenmeren rannalle Santa Monicaan (Los Angelesin vieressä). Reitillä on takuu: takamus joutuu koetukselle. Lue lisää Route 66:sta.

Puolet Route 66:sta laahustaa pitkin keskilännen osavaltioita ja Oklahoman preerioita. Reitin upeimmat maisemat ja nähtävyydet löytyvät jälkipuoliskolta Arizonan osavaltiosta, joka on osa Yhdysvaltain maisemiltaan kaikkein hienointa aluetta, Southwestern USA:ta.

Hyvä vaihtoehto Route 66:n ajamiselle onkin suunnitella oma reittinsä ristiin rastiin Southwestern USA:ta. Arizonaa ja Utahia kiertäessä matkasta tulee todella eeppinen. Täällä ollaan intiaanien ja lännenelokuvista tuttujen maisemien keskellä.

Upeita maisemia on luvassa myös ajamalla Kaliforniassa Tyynenmeren rannikkoa seurailevaa Pacific Coast Highwayta eli California State Route 1:tä Los Angelesista San Franciscoon. Matkan varrelle osuvat niin Santa Barbaran viinitilat, dramaattinen Big Sur kuin idyllinen Montereykin. San Franciscosta matkaa voi jatkaa vielä lisää pohjoiseen, pikkuruiseen Leggettiin, joka sijaitsee keskellä mahtavia punapuumetsiä.

Yhdysvaltain parhaat luonnonihmeet

Horseshoe Bend (Hevosenkenkämutka). Grand Canyon, Arizona. Kuva: Wisanu Boonrawd / Shutterstock

Yhdysvaltain luonnonihmeistä mahtavin on tietenkin Grand Canyon, jossa moni käy Las Vegasista käsin. Luonnolta kesti eroosion ja Colorado-joen avustamana kaksi miljardia vuotta muovata tämä taideteoksensa.

Arizonassa sijaitsevalta Grand Canyonilta matkaa kannattaa jatkaa Antelope Canyoniin, jonka maisemat ovat häkellyttävän kauniit. Naapuriosavaltiossa Utahissa odottaa lisää upeita kansallispuistoja kuten lukemattomista lännenelokuvista tuttu Monument Valley.

Yhdysvaltain kuuluisimpiin kansallispuistoihin kuuluvat tietenkin myös Kaliforniassa sijaitseva Yosemite ja Yellowstone Wyomingissa. Lue lisää Amerikan parhaista kansallispuistoista.

Todellisia luonnonihmeitä ovat myös Kalifornian punapuut, maailman korkeimmat puut. Komeimmat punapuualueet löytyvät Pohjois-Kaliforniasta Humboldt Redwoods State Parkista, jonne ajetaan pitkin punapuiden reunustamaa Avenue of Giants -tietä. Lue lisää Punapuista ja muista maailman upeimmista puista.

Löytyypä Yhdysvalloista aivan luonnottomiakin luonnonilmiöitä. Kalifornian Kuolemanlaaksossa on itsestään liikkuvia kiviä. Kyllä, luit aivan oikein. Kivet liikkuvat arvoituksellisesti itsestään ja jättävät peräänsä uran, josta niiden kulkua on voitu seurata. Lue lisää maailman oudoimmista luonnonilmiöistä.

Amerikan parhaat kohteet villin lännen tunnelmiin

Navajo-intiaanien mailla sijaitsevan Monument Valleyn maisemat ovat monumentaaliset – kuten nimikin lupaa – ja tuttuja lukemattomista lännenelokuvista. Kuva: Calin Tatu / Shutterstock

Villin lännen ykköskohde on Etelä-Dakotassa sijaitseva Deadwood, joka on säilyttänyt hyvin vanhan asunsa. Televisiosarjankin tutuksi tekemä Deadwood oli villin lännen pahamaineisimpia kaupunkeja, jossa laittomuudet olivat arkipäivää. Kaupungissa viihtyivät lännensankareista sekä Wild Bill Hickoc että Calamity Jane.

Mount Rushmore, USA. Kuva: SL-Photography / Shutterstock

Samalla reissulla kannattaa käydä katsomassa Mount Rushmorea, jota koristavat vuorenseinään veistetyt neljän Yhdysvaltain presidentin päät. George Washingtonin, Thomas Jeffersonin, Theodore Rooseveltin ja Abraham Lincolnin 18 metriä korkeat kasvot tehtiin puhtaasti turistinähtävyydeksi, jotta matkailijoita saataisiin houkuteltua luonnonkauniille Black Hillsin alueelle.

Mount Rushmoren lähellä on jatkunut vuodesta 1939 toinenkin jättipatsashanke: sioux-intiaanipäällikkö Crazy Horsesta on veistetty kallioon ratsastajapatsasta, joka olisi valmistuessaan 172 metriä korkea ja 195 leveä. Tähän mennessä hankkeesta ovat valmistuneet vain kasvot.

Kuuden tunnin ajomatkan päässä Deadwoodista on toinen kuuluisa villin lännen kohde, Wyomingissa sijaitseva, Buffalo Billin perustama Cody. Aivan Codyn vierestä alkaa Yellowstonen upea kansallispuisto.

Hienoja villin lännen matkakohteita löytää myös Montanasta, Arizonasta ja New Mexicosta. Utahin upeissa kansallispuistoissa, kuten Monument Valleyssa, on puolestaan kuvattu lukemattomia lännenelokuvia.

Lue lisää Amerikan parhaista villin lännen kohteista.

Yhdysvaltain parhaat musiikkikohteet

Jazz soi New Orleansin kaduilla. Kuva: f11photo / Shutterstock

Amerikka on tietenkin myös pyhiinvaelluskohde populaarimusiikin ystäville: Yhdysvalloista ovat kotoisin niin jazz, blues, rock ’n’ roll, kantri kuin rappikin.

New Orleansissa syntyi jazz, ja kaupunkia pidetään edelleen yhtenä Yhdysvaltain eläväisimmistä musiikkikaupungeista. Mitään vähempää ei voikaan odottaa kaupungilta, jonka lempinimi on The Big Easy ja tunnuslause ”laissez les bons temps roulez” eli Let the Good Times roll. Lousianassa, syvällä Yhdysvaltain kuumassa ja kosteassa etelässä, sijaitsevassa kaupungissa osataan juhlia ja ottaa rennosti, se käy viimeistään selväksi New Orleansin Bourbon Streetillä, Amerikan kuuluisimmalla baarikadulla.

Oak Alley Plantation -hotelli Louisianassa. Kuva: Brendan van Son / Shutterstock

Populaarikulttuurin ystävää kiinnostanee musiikin lisäksi myös New Orleansin yhteys nykypäivän vampyyrimyytteihin. Anne Ricen homoeroottiset verenimijät asuvat New Orleansin vanhoilla plantaaseilla, ja Lousianassa asuvat myös True Blood -televisiosarjan vampyyrit, tosin fiktiivisessä Bon Tempsissä. New Orleansin kupeessa vampyyritunnelmiin pääsee Oak Alley Plantationilla, joka esitti vampyyrien kotia elokuvassa Veren vangit. Lue lisää maailman vampyyrikohteista.

Lower Broadway Area, Nasville, USA.
Kuva: f11photo / Shutterstock

Tennesseen osavaltio on puolestaan pyhiinvaelluskohde rock’n’rollin ja kantrimusiikin ystäville. Memphis on bluesin, rock’n’rollin ja soulin kotikaupunki, josta ponnisti 1950- ja 60-luvuilla toinen toistaan kuuluisampia artisteja, legendaarisimpina kaikista Elvis Presley. Memphisin musiikkielämän keskus on edelleen legendaarinen Beale Street, jota reunustavat keikkapaikat. Vierailla voi myös Sun Studiosilla.

Memphisin kuuluisin nähtävyys on Elviksen mahtava kotitalo Graceland. Elvis osti talon 22-vuotiaana ja asui siellä lopun elämäänsä. Elvis on haudattu – mihinkäs muuallekaan – kuin uima-altaan viereen. Graceland on paitsi ikkuna Elviksen elämään myös aikamatka 1970-luvulle, jonka tyyliin kartano on sisustettu. Graceland-kierroksen yksi kohokohdista on Elviksen kulta- ja platinalevyillä vuorattu Hall of Gold.

Elviksen kultainen Cadillac löytyy puolestaan Nashvillessä sijaitsevassa Country Music Hall of Fame & Museumista. Nashville tunnetaan kantrimusiikin pääkaupunkina eikä Nashville petä odotuksia. Nashville klubeilla esiintyy ilta toisensa jälkeen country-musiikin kirkkaimpia tähtiä. Nashville onkin loistava ikkuna amerikkalaisuuteen, vaikkei varsinainen kantrimusiikin suurkuluttaja olisikaan.

Rantaloma Yhdysvalloissa

South Beach -rannalla on toinen toistaa hienompia hengenpelastajien torneja. Miami, USA. Kuva: Alexander Demyanenko / Shutterstock

Yhdysvaltain paras kohde rantalomalle on tietenkin Havaiji. 4000 kilometrin päässä mantereelta sijaitsevilta saarilta löytää rantojen lisäksi upeita luontoelämyksiä tulivuorten äärellä. Kilauea, maailman aktiivisin tulivuori, on puskenut laavaa yhtämittaa vuodesta 1983. Tämän parempaa paikkaa ei olekaan päästä näkemään laavavirran lumoa. Lue lisää Havaijista.

Manner-Yhdysvalloissa hienoja rantoja löytää niin Floridasta kuin Kaliforniastakin.

Ja onhan Yhdysvalloilla myös saari Karibialla, autonominen Puerto Rico.

Halvat lennot Yhdysvaltoihin

Suomesta on yleensä edullisinta lentää New Yorkiin, johon voi saada hyvinkin halpoja lentoja.

Vertaa eri lentoyhtiöiden tarjouksia Yhdysvaltoihin.

Matkat Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltoihin on Suomesta tarjolla monenlaisia matkoja niin New Yorkin kaupunkilomasta Floridan-matkaan kuin laajaan Amerikan-kierrokseenkin.

Katso tarjoukset Yhdysvaltojen hotelleihin.

Auton vuokraaminen Yhdysvalloissa

Haluatko vuokrata auton Yhdysvalloissa? Vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Yhdysvallat vinkit ja kokemukset

Kerro omat vinkkisi ja kokemuksesi Amerikan parhaisiin matkakohteisiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi