Yhdysvaltain parhaat kansallispuistot

Utahin Arches National Parkissa on toinen toistaan upeampia luonnon muovaamia kivikaaria. Kuva: Anthony Heflin / Shutterstock

Jos kaikki on Amerikassa suurta, niin ovat myös maisemat. Kauneimmillaan mahtavista maisemista nauttii Amerikan parhaissa kansallispuistoissa.

Kansallispuistojen idea sai alkunsa juuri Yhdysvalloista, 1800-luvun lopulla, kun maan silmäätekevät alkoivat miettiä, miten maan majesteettista luontoa voitaisiin suojella koskemattomana jälkipolville. Niin perustettiin Yosemiten kansallispuisto vuonna 1872. Se oli maailman ensimmäinen suojeltu kansallispuisto – ja edelleen yksi upeimmista.

Ja kun Amerikassa ollaan, upeiden maisemien keskelle pääsee usein ajamalla. Kansallispuistojen halki kulkevat tiet ovat usein jo itsessään elämyksiä.

Grand Canyon, Arizona

Horseshoe Bend (Hevosenkenkämutka). Grand Canyon, Arizona. Kuva: Wisanu Boonrawd / Shutterstock

Amerikan luonnonihmeistä suurimpia on Grand Canyon – eikä pelkästään kooltaan. Luonnolta kesti eroosion ja Colorado-joen avustamana kaksi miljardia vuotta muovata tämä taideteoksensa.

Mahtavuutensa lisäksi Grand Canyon on kaunis: kanjonin värit vaihtelevat auringon asennon mukaan.

Huikein paikka ihailla kanjonia ylhäältäpäin on Grand Canyon Skywalk, hevosenkengän muotoinen lasisilta, jolla kävellään kuin ilmassa satoja metriä kanjonin pohjan yllä. Huimaavaa!

Suurin osa matkailijoista tyytyy ihailemaan Grand Canyonia maisematasanteilta, mutta eniten Grand Canyonin elämyksestä saa irti patikoimalla ja osallistumalla usean päivän mittaiseen koskenlaskuseikkailuun pitkin Colorado-jokea. Luvassa on maailman kenties paras koskenlaskuelämys.

Moni tutustuu Grand Canyoniin Las Vegasista käsin. Grand Canyon osuu myös legendaarisen roadtripin, Route 66:n varrelle.

Arizonassa kannattaa tutustua myös Antelope Canyoniin, jonka maisemat ovat satumaisen kauniit.

Monument Valley, Utah

Monument Valley sijaitsee Utahin ja Arizonan osavaltioiden rajalla. Kuva: Calin Tatu / Shutterstock

Navajo-intiaanien pyhillä mailla sijaitsevan Monument Valleyn punertavat luonnon hiekkakivitornit ovat tuttu näky useista Henry Fordin klassikkowesterneistä. Maisemia voi ihailla jo auton ikkunasta, mutta parhaimmillaan Monument Valley on, kun tutustuu siihen navajoiden vetämillä hevosvaelluksilla.

Utahin osavaltiossa on monta muutakin upeaa kansallispuistoa – Utah on täynnä toinen toistaan hienompia maisemia.

Arches National Parkissa on yli 2000 luonnon hiekkakivestä muovaamaa kaariporttia ja muuta hiekkakivimuodostelmaa. Erikoisimman näköisiä muodostelmia on Balanced Rock, joka on kuin jättimäinen tikkari.

Zionin kansallispuisto sai puolestaan nimensä 1800-luvulla mormoni-uudisraivaajilta, jotka olivat niin vaikuttuneita Zionin kanjonin kauneudesta kauneudesta, että kuvailivat sen olevan Jumalan muovaama temppeli luonnolle ja nimesivät Siioniksi eli israelilaisten maaksi.

Utahin neljäs komea kansallispuisto on Bryce Canyonin kansallispuisto, jota koristavat luonnon muovaamat mahtavat amfiteatterit.

Utahiin voi lähteä roadtripille Las Vegasista.

Yosemite, Kalifornia

Yosemiten kansallispuisto, Kalifornia. Kuva: Saraporn / Shutterstock

Mahtavien maisemien Yosemite on helpommin saavutettavia USA:n kuuluisimmista kansallispuistoista: Yosemiten kansallispuisto sijaitsee Kaliforniassa neljän tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta.

Parhaiten Yosemite tunnetaan maailman korkeimmasta graniittiseinämästä, El Capitanista, kalliokiipeilijöiden unelmien kohteesta, mutta Yosemitessa pääsee ihailemaan myös upeita vesiputouksia ja mahtavia mammuttipetäjiä.

Lue lisää San Franciscosta.

Yellowstonen kansallispuisto, Wyoming

Biisoni ja kuuma lähde. Yellowstone, Wyoming. Kuva: Sascha Burkard / Shutterstock

Vuonna 1872 perustettu Yellowstone oli maailman ensimmäinen kansallispuisto ja edelleen yksi upeimmista. Yellowstone tunnetaan paitsi geysireistä ja kuumista lähteistään myös hyvänä paikkana nähdä villieläimiä kuten hirviä, peuroja, biisoneita ja karhuja.

Yellowstonen vierailulla voi myös maistaa villin lännen tunnelmia: kansallispuiston kupeessa sijaitsee Buffalo Billin perustama Cody, jonka perusteelliset museot esittelevät intiaanikulttuureja ja Buffalo Billin elämää.

Harvaan asuttu Wyoming on ylipäätään todellista villin lännen maata.

Lue lisää Amerikan parhaista villin lännen kohteista.

Rocky Mountainin kansallispuisto, Colorado

Maroon Bells -järvi. Aspen, Colorado. Kuva: Zhukova Valentyna / Shutterstock

Colorado on Kalliovuorten (Rocky Mountains) maa. Mahtava vuoristo jatkuu Kanadasta Yhdysvaltain kautta Meksikoon, mutta komeimmat maisemat löytyvät Coloradosta Rocky Mountains National Parkista.

Kuvankauniilla Kalliovuorilla voi vaeltaa kesäisin puumien mailla (eikä nyt puhuta Satu Silvosta!) ja lasketella talvella Yhdysvaltain parhaimpiin kuuluvissa hiihtokeskuksissa Aspen ja Vail.

Rocky Mountainin kansallispuisto on ikimuistoinen kohde etenkin elokuvafaneille. Rocky Mountains National Parkin kupeesta löytyy yksi maailman ”kauheimmista” hotelleista: historiallinen, vuonna 1909 rakennettu Stanley Hotel. Hotelli inspiroi Stephen Kingiä, joka kirjoitti Stanley Hotelin huoneessa numero 217 suurimman osan menestysteoksestaan Hohto. Hotellissa kuvattiin samanniminen, Stanley Kubrickin ohjaama kauhuelokuvien klassikko.

Alaska ja Denali National Park

Harmaakarhu Denalin kansallispuistossa Alaskassa. Kuva: Troutnut / Shutterstock

Alaska on jokaisen luontomatkaajan unelmakohde: valtava alue täynnä villiä, pohjoista luontoa ja silti helpommin lähestyttävä kuin vaikkapa Venäjän Kamchatkan niemimaa.

Alaskan kuuluisin nähtävyys on Mount McKinley, Pohjois-Amerikan korkein vuori, jota ympäröi jättimäinen, harmaakarhujen ja susien asuttama kansallispuisto Denali National Park.

Valaiden bongaamiseen ikimuistoinen paikka on puolestaan jäätiköiden koristama Kenai Peninsula.

Katso lentotarjoukset Yhdysvaltoihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!