Punapuut ja mammuttipetäjät – näin koet Kalifornian jättiläispuut

Kalifornian punapuut
Jättiläisten juurella Big Basin Redwoods Parkissa. Kuva: Allie Caufield, Flickr CC

Kalifornian jättiläispuut kuuluvat luonnon mahtavimpiin ihmeisiin. Kaliforniassa kasvaa sekä punapuita että mammuttipetäjiä, puumaailman serkuksia, jotka sekoitetaan usein keskenään.

Kalifornian rannikkoseuduilla kasvavat punapuut (Sequoia sempervirens) ovat maailman korkeimpia elollisia ja Sierra Nevadan mammuttipetäjät (Giant sequoias) puolestaan tilavuudeltaan maailman suurimpia puita.

Pisimmät punapuut hipovat pilvenpiirtäjien mittoja: korkeutta niillä on yli 30-kerroksisen talon verran. Kaikkein korkein tunnettu punapuu on 115 metriä pitkä.

Kalifornian punapuut
Punapuut kurottavat korkealle. Kuva: Kirt Edblom, Flickr CC

Punapuut kasvavat pääasiassa pitkiksi, mutta niiden joukossa on toki myös huomiota herättävän paksuja puita. Suurimpien punapuiden läpimitta on jopa kahdeksan metriä.

Punapuita paksumpia ovat kuitenkin mammuttipetäjät, mikä tekee niistä erityisen vaikuttavan näköisiä. Ja kyllä niillä riittää korkeuttakin: korkeimman mammuttipetäjän pituudeksi on laskettu lähes 94 metriä.

Näitä puita on aivan pakko päästä halaamaan!

Vanhimmat punapuut syntyivät ajanlaskun alussa

Salaman lävistämä punapuu Humboldtin metsässä. Kuva: Kirt Edblom, Flickr CC

Tulelta ja tuholaisilta punapuita suojaa 30 senttiä paksu ja erittäin pihkainen kuori. Ikää vanhimmilla punapuilla on pari tuhatta vuotta eli ne aloittivat kasvunsa suunnilleen samoihin aikoihin, kun eräässä betlehemiläisessä navetassa syntyi muuan merkkihenkilö.

Mammuttipetäjät elävät vieläkin vanhemmiksi. Vanhimmalla mitatulla mammuttipetäjällä on ikää vaivaiset 3500 vuotta. Sekin on tosin vielä sangen nuori herra verrattuna maailman vanhimpiin puihin. Kalifornian White Mountain vuorella kasvavalla vihnemännyllä nimeltään Methuselah on ikää noin 4850 vuotta.

Parhaat paikat ihailla punapuita

Avenue of Giantsin varrella voi ihailla punapuiden ohella tunnelmallista vanaa kaupparakennusta. Kuva: Kirt Edblom, Flickr CC

Punapuut kasvavat Kalifornian ja Oregonin osavaltioiden rannikkoseuduilla, jossa ne kukoistavat runsaiden sateiden ja nousevan kostean sumun ansiosta.

Punapuumetsät peittivät aikoinaan suuria alueita Kalifornian rannikolla, mutta suurin osa alueista hakattiin 1900-luvun vaihteessa, kunnes punapuiden suojeluun herättiin.

Nykyisin komeita punapuita voi ihailla useissa suojelluissa saarekkeissa eri puolilla Kaliforniaa. Kaikkein vaikuttavimmat punapuut löytyvät Kalifornian pohjoisosista Humboldt Redwoods State Parkista ja Redwoodin kansallispuistosta.

Mammuttipetäjiä kasvaa Sierra Nevadan vuoristossa, jossa niitä voi ihailla sekä Yosemiten kansallispuistossa Mariposa Grovessa että Sequoia National Parkissa, jossa kasvava Kenraali Sherman on tilavuudeltaan maailman suurin puu.

Muir Woods National Monument

San Franciscon vieressä sijaitseva Muir Woods National Monument on suosituimpia paikkoja punapuiden ihailuun – kiitos keskeisen sijaintinsa. San Franciscon keskustaan on matkaa vain parikymmentä kilometriä.

Muirin pisimmät puut nousevat 80 metrin korkeuteen ja ovat pääosin 500–800 vuoden ikäisiä. Metsikön vanhimmalla puulla on ikää 1200 vuotta.

Pääpolku kiertää kolmen kilometrin lenkin. Muir on todella suosittu, varsinkin viikonloppuisin, jolloin metsikössä käy kuutisentuhatta vierailijaa päivässä. Saavu mahdollisimman varhain.

Täällä voi käydä San Franciscosta käsin myös opastetulla päiväretkellä.

Big Basin State Park

Keskeisellä paikalla on myös Santa Cruzin surffikaupungin lähellä sijaitseva Big Basin State Park. Kohokohtia ovat lähes sata metriä korkea Mother of Forest sekä lähes 2000 vuotta vanha Father of Forest. Pituutta polulla on puolitoista kilometriä.

Humboldt Redwoods State Park

Kalifornia Avenue of Giants
Punapuiden reunustama Avenue of Giants on osuvasti nimetty. Kirt Edblom, Flickr CC

San Franciscosta reilut 350 kilometriä pohjoiseen sijaitseva Humboldt Redwoods State Park on hieno paikka punapuiden ihailuun.

Kansallispuiston reunaa pitkin kulkee punapuiden reunustama tie Avenue of Giants. Tie johtaa Founder’s Grove -lehtoon, jossa kasvaa kymmeniä komeita puujättiläisiä vajaan kahden kilometrin lenkin varrella.

Redwoodin kansallispuisto

Kalifornia punapuut
Lady Bird Johnson Grove on todellisten jättiläisten koti. Kuva: Jeff, PJ and Taiki, Flickr CC

Kaikkein korkeimmat punapuut kasvavat Kalifornian pohjoisosassa Redwoods National Parkissa, jonne on Humboldtin metsästäkin vielä 150 kilometriä ajomatkaa.

Erityisen nätti paikka puiden ihailuun on Lady Bird Johnson Grove, jonne usva luo taianomaisen tunnelman.

Kalifornian punapuumetsiin tustustuu parhaiten vuokra-autolla. Lue lisää autonvuokrasta Yhdysvalloissa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!