Matka Villiin länteen

Kuolleen miehen käsi (ässäpari ja kasipari) oli legendan mukaan Wild Bill Hickokin viimeinen pokerikäsi. Kuva: Semmick Photo / Shutterstock

Bootsit jalkaan ja stetsoni päähän: Villi länsi elää ja cowboyt voivat hyvin Yhdysvaltain takamailla. Nämä matkakohteet vievät suoraan villin lännen tunnelmiin.

Pahamaineinen Deadwood, Etelä-Dakota

Deadwoodin pääkatu on säilynyt villin lännen ajoista. Kuva: Jess Kraft / Shutterstock

Kuuluisa: HBO:n televisiosarjasta tuttu Deadwood oli oikea villin lännen kaupunki – ja yksi pahamaineisimmista. Laittomuudet olivat Deadwoodissa arkipäivää.

Lännensankari: Deadwoodissa viihtyi myös Wild Bill Hickok, uhkapeluri ja kovaotteinen lainvartija, joka oli aikakauden sensaatiolehtien mukaan ampunut yli sata rikollista. Häneen oli epätoivoisesti rakastunut Calamity Jane, juoppo pistoolisankaritar.

Kuollessaan Wild Bill Hickokilla oli kädessään kasi- ja ässäpari, mikä tunnetaan pokeripiireissä edelleen Kuolleen miehen kätenä.

Ikimuistoista: Wild Bill Hickok kuoli paikallisessa saluunassa kesken pokeripelin, kun rahansa hävinnyt pelikaveri ampui häntä takaraivoon. Kuollessaan Billillä oli kädessään kasi- ja ässäpari, mikä tunnetaan pokeripiireissä edelleen Kuolleen miehen kätenä.

Matkaan: Western-tunnelmaa tihkuvassa Deadwoodissa näytellään päivittäin Wild Bill Hickokin murha. Deadwoodin hautuumaalle on Wild Billin vierelle haudattu Calamity Jane: kaupunkilaiset vitsailivat, että koska Wild Bill kartteli Janea eläessään, sopi heidän viettää yhdessä iäisyys.

Buffalo Billin perustama Cody, Wyoming

Ulkomuseo Old Trail Town esittelee cowboyden aikaa. Cody, Wyoming. Kuva: Milosk50 / Shutterstock

Kuuluisa: Kaupungin perusti vuonna 1895 William F. Cody, joka tunnetaan paremmin Buffalo Billinä. Ikääntynyt lännensankari ihastui alueen upeisiin erämaisemiin; Cody sijaitsee aivan Yellowstonen kansallispuiston kupeessa.

Lännensankari: Buffalo Bill aloitti uransa 14-vuotiaana hevoslähettinä ja taisteli jo paria vuotta myöhemmin intiaanisodissa. 37-vuotiaana hän perusti Eurooppaa myöten kiertäneen Villin lännen sirkuksen, joka synnytti monet western-myyteistä.

Buffalo Bill perusti Villin lännen sirkuksen, joka synnytti monet western-myyteistä.

Ikimuistoista: Codyyn on haudattu Maksansyöjä-Johnson, legendaarinen erämies, jonka intiaanivaimon Varis-intiaanit surmasivat. Lännentarinoiden mukaan Johnson käytti 12 vuotta elämästään jahdaten varisheimolaisia ja syöden surmaamiensa maksan.

Matkaan: Perusteelliset museot esittelevät intiaanikulttuureja ja Buffalo Billin elämää. Old Trail Townin ulkomuseoon on kerätty vanhoja villin lännen rakennuksia Wyomingin alueelta. Kesäisin Codyssa kilpaillaan joka ilta rodeossa.

Muista myös: Wyomingin sijaitsee toinenkin legendaarinen villin lännen kohde, lainsuojattomien Butch Cassidyn ja Sundance Kidin piilopaikka Hole-in-the-Wall. Paikka sijaitsee syrjässä keskellä upeita villin lännen maisemia.

Heinäkuun viimeisellä viikolla Wyomingin pääkaupungissa Cheyennessä vietetään Yhdysvaltain suurinta rodeotapahtumaa Cheyenne Frontier Daysia.

Codyn lähellä sijaitsee yksi Yhdysvaltain upeimmista kansallispuistoista Yellowstone National Park.

Little Bighornin taistelutanner, Montana

Little Bighornin taistelua käydään uudelleen aidoissa maisemissa. Leonard J. DeFrancisci, Wikimedia Commons
Little Bighornin taistelua käydään uudelleen aidoissa maisemissa. Leonard J. DeFrancisci, Wikimedia Commons

Kuuluisa: Little Bighorn -joen tuntumassa käytiin kesäkuussa 1876 villin lännen kuuluisin taistelu Yhdysvaltain armeijan ja intiaanien välillä. Intiaanien maille hyökänneen kenraali George Armstrong Custerin joukot kaatuivat viimeiseen mieheen.

Keikarimainen kenraali Custer tunnettiin paitsi liehuletistä ja norsunluukahvaisista revolvereistaan, myös uhkarohkeudestaan.

Lännensankari: Keikarimainen Custer tunnettiin paitsi liehuletistä ja norsunluukahvaisista revolvereistaan, myös uhkarohkeudestaan. Prikaatinkenraali haki uralleen uutta nostetta intiaanisodista mutta menettikin päänahkansa.

Ikimuistoista: Custer kohtasi odotettua paljon suuremman intiaaniarmeijan. Istuvan Härän ja Hullun Hevosen johtamat intiaanit jyräsivät Custerin ratsuväen. Taistelu oli mukana olleiden intiaanien sanoin ohi ”yhtä nopeasti kuin nälkäiseltä mieheltä kestää hotkia ateriansa”.

Matkaan: Little Bighornin vuosipäivänä ilma on täynnä ruudinsavua ja maa tärisee ratsujen alla, kun intiaanit ja lännenharrastajat näyttelevät uudelleen historiallisen taistelun. Muulloin alueeseen voi tutustua ratsain intiaanioppaiden johdolla.

Tombstone ja O. K. Corrallin taistelu, Arizona

OK Corralin taistelu käynnissä. Tombstone, Arizona. Kuva: Kobby Dagan / Shutterstock

Kuuluisa: Tombstonessa käytiin vuonna 1881 villin lännen kuuluisin välienselvittely, kun Earpin sheriffiveljekset ja uhkapeluri Doc Holliday ottivat yhteen viiden lainsuojattoman kanssa. Tapaus tunnetaan O. K. Corrallin tulitaisteluna.

Lännensankari: Pitkä, lihaksikas ja mursuviiksinen sheriffi Wyatt Earp selvisi kymmenistä tulitaisteluista ja eli 80-vuotiaaksi. Vanhoilla päivillään hän viihtyi Hollywoodin studioilla, missä hän teki lähtemättömän vaikutuksen nuoreen näyttelijänalkuun John Wayneen.

Bird Cage Theatre oli Villin lännen hurjin bordelli ja peliluola. Kahdeksassa vuodessa siellä kuoli 26 asiakasta.

Ikimuistoista: Sheriffit ja lainsuojattomat kohtasivat toisensa Tombstonen pääkadulla. Kun he olivat vajaan kahden metrin päässä toisistaan, revolverit ja haulikot alkoivat paukkua. Taistelu oli ohi 30 sekunnissa. Sheriffit voittivat.

Matkaan: Tombstone on parhaiten säilyneitä villin lännen kaupunkeja. Vierailun kohokohtiin kuuluu Bird Cage Theatre, joka niitti mainetta lännen hurjimpana bordellina ja peliluolana. Kahdeksassa vuodessa siellä kuoli 26 asiakasta. Tombstonen vanhassa oikeustalossa on mielenkiintoinen museo.

Muista myös: Arizonan kuuluisin nähtävyys on maailman suurimpiin luonnonihmeisiin kuuluva Grand Canyon.

Lincoln – Billy the Kidin jalanjäljillä, New Mexico

billy-the-kid-vankila
Billy the Kid karkasi Lincolnin oikeustalon sellistä. Kuva: Dennis Adams, Federal Highway Administration

Kuuluisa: Lincolnissa käytiin 1880-luvun vaihteessa kolme vuotta kestänyt välienselvittely kilpailevien maanomistajien ja heille uskollisten cowboyden välillä. Lincoln Countyn sodaksi kutsutusta ajasta kertoi 1980-luvun menestyswestern Young Guns.

Lännensankari: Lincoln Countyn taisteluihin osallistui myös naskalihampainen Billy the Kid, josta kasvoi legenda Villin lännen Robin Hoodina. Kun sheriffi Pat Garrett lopulta ampui Billy the Kidin väijyksistä, tämä oli vasta 21-vuotias.

Käsistään ja jaloistaan kahlittunakin Billy the Kid onnistui ampumaan molemmat vartijansa.

Ikimuistoista: Billy the Kid pakeni Lincolnin oikeustalon sellistä, jossa hän odotti hirttämistä. Käsistään ja jaloistaan kahlittunakin hän onnistui ampumaan molemmat vartijansa. Kun Billy the Kid ratsasti kaupungista pakoon, hänen kerrotaan lauleskelleen.

Matkaan: Lincolnin ainoan kadun varrella seisoo edelleen Billy the Kidin selli ja monta muuta aikakauden rakennusta. New Mexicon matkailutoimiston nettisivuilta löytyvät ohjeet kuuden päivän kierrokselle pitkin osavaltiota Billy the Kidin jalanjäljissä.

Muista myös: Cowboyden lisäksi New Mexico tunnetaan myös avaruusolioista. Roswellin pikkukaupungista tuli maailman ufoturismin keskus vuonna 1947, kun ufo haaksirikkoutui Roswelliin – ainakin ufouskovaisten mielestä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!