Piilaakso – täällä luodaan tulevaisuus

Ylpeästi nörttejä. Comic-con ja muut fanitapahtumat kuuluvat Piilaakson henkeen. Kuva: Erik Peterson, Flickr CC

Unohda Valkoinen talo, Kreml ja Brysselin byrokraatit. Piilaakso eli Silicon Valley on paikka, jossa tehdään historiaa – enemmän kuin missään toisessa paikassa juuri tällä hetkellä. Vai pitäisikö sanoa: tehdään tulevaisuutta?

Kalifornian Piilaaksossa toimivat yritykset ovat pitkälti johtaneet tietokoneiden ja älypuhelinten ajan esiinmarssia.

Piilaakson nähtävyyksinä ovat Applen ja muiden teknologiayritysten päämajat – sekä tietysti yleinen tunnelma, päästä näkemään ja kokemaan millainen paikka on maineeltaan lähes myyttisiin mittoihin kohonnut Silicon Valley.

Miksi juuri Piilaakso?

Autotallit ovat iso osa Piilaakson mytologiaa. Tältä näyttää Hewlett-Packard Garage. Kuva: Peter Kaminski, Flickr CC

Nimitys Piilaakso periytyy jo 1950-luvun lopulta, kun alueelle keskittyi useita orastavan tietokoneteollisuuden käyttämien piisirujen valmistajia.

Syy siihen, miksi teollisuus on keskittynyt juuri Piilaakson, on sopivan sattumanvarainen.

Transistorin keksijä William Shockley muutti alueelle ollakseen lähellä iäkästä äitiään, joka asui Palo Altossa. Samalla hän perusti vuonna 1956 Piilaaksoon maailman ensimmäisen puolijohtimia valmistavan yrityksen.

Nobelin palkinnonkin saanut Shockley oli ihmisenä aikamoinen mulkku, kuten moni muukin myöhempi Piilaakson merkkihenkilö.

Shockley uskoi ja puhui julkisesti rotujen värisistä eroista älykkyydessä ja kannatti eugeniikkaa eli ihmisten jalostamista kohti yhä älykkäämpää rotua.

Shockley kuoli lopulta yksin, halveksittuna ja perheensä hylkäämänä.

San Jose – Piilaakson pääkaupunki

Piilaakso käsittää useita eri kaupunkeja Santa Claran laakson alueella. Näistä suurin on San Jose, joka tunnetaankin Piilaakson pääkaupunkina. Kaupunki on koko Kalifornian kolmanneksi suurin Los Angelesin ja San Diegon jälkeen. Taakse jää esimerkiksi San Francisco.

Päämajaansa San Josessa pitävät esimerkiksi IBM, Cisco Systems ja eBay.

Vaikka kaupunki on BKT:lla mitattuna maailman kolmanneksi vaurain Zürichin ja Oslon jälkeen, ei keskusta näytä kummoiselta. Tätä kaupunkia ei ole kehitetty estetiikan vaan rahan ehdoilla. Edes kunnon pilvenpiirtäjiä ei ole, sillä San Josen keskusta sijaitsee melkein kaupungin lentokentän vieressä.

Suomalaiset tuntevat San Josen tietysti myös jääkiekkojoukkue San Jose Sharksista, jossa on pelannut koko joukko suomalaisia.

Winchester Mystery House

Piilaakso nähtävyys
Jos etsit Piilaaksosta perinteisiä nähtävyyksiä, suuntaa Winchester Mystery Houseen. Kuva: HarshLight, Flickr CC

San Josen mielenkiintoisin nähtävyys on Winchesterin kiväärisuvun perijättären kodikseen rakennuttama Winchester Mystery House. 1900-luvun vaihteessa viktoriaaniseen tyyliin rakennetussa kartanossa on yli 160 huonetta ja useita salaovia sekä muita silmänkääntötemppuja.

Ainakin tarinan mukaan perijätär rakennutti talon suojakseen Winchester-kiväärien tappamien ihmisten haamuja vastaan.

Cupertino ja Applen päämaja

apple päämaja piilaakso
Terveisiä tulevaisuudesta. Applen Mothership on laskeutunut Cupertinoon. Kuva: Shinya Suzuki, Flickr CC

Piilaakson teknologiayritysten päämajoista kiehtovin on Applen vuonna 2017 valmistunut uusi pääkonttori Apple Park, vaikka sen sisälle pääsevätkin vain Applen työntekijät. Applen toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan sisällä on niin paljon liikesalaisuuksia, ettei ylimääräisille vierailijalle yksinkertaisesti ole tilaa.

Faneja ja uteliaita turisteja varten Apple on kuitenkin rakennuttanut ympyrän muotoisen päämajansa viereen vierailukeskuksen, jossa on sekä erikoistuotteilla varusteltu Apple Store että virtuaalinäyttely päämajasta. Rakennuksen katolta olevalta näköalatasanteelta voi tiirailla varsinaista päämajaa puiden takaa.

Uusi päämaja oli Steve Jobsin idea ja viisi miljardia dollaria maksanut rakennus suunniteltiin samalla pieteetillä kuin Applen tuotteet. Esimerkiksi ovenkahvojen muodoista kerrotaan väännetyn kättä puolentoista vuoden ajan.

Futuristisen, nelikerroksisen rakennuksen suunnitteli sankariarkkitehti Norman Foster ja se tunnetaan myös lempinimellä The Spaceship. Tilat on suunniteltu riittämään yli 12 000 työntekijälle.

Ovet ja seinät ovat lasia, jotta sisältä näkyisi esteettömästi ulos luontoon – mistä tulee rakennuksen nimi Apple Park. Muutama työntekijä on tosin jo kävellyt päin lasiovia ja joutunut käymään ensiavussa.

Kaupasta voi ostaa paitsi Jony Iven suunnitteleman kynän, myös t-paidan, joka julistaa: ”I Visited The Mother Ship”

Vierailukeskus on suljettu sunnuntaisin.

GooglePlex – Piilaakson hauskin päämaja

Melkein kuin Michelangelon tekemiä. Android-patsaat koristavat Googlen kampusta. Kuva: Ben Scholzen, Flickr CC

Siinä missä Applen päämaja henkii tyylikkyyttä, Googlen kodissa, GooglePlexissä, on leikkimielisyyttä. Sisälle ei pääse ilman suhteita, mutta ulkosalla kampusalueella näkee muovisia Android-hahmoja ja ohitse ajelevia itseohjautuvia autoja. Google Street View -autokin on tavannut olla nähtävillä.

Facebook Campus – Peukkula

Sisälle ei pääse täälläkään ilman suhteita. Nähtävyytenä on suuri Facebookin peukkutaulu, jonka edessä voi ottaa selfien. Kannattaa kurkistaa myös kyltin takapuolelle: sinne on jätetty muisto Facebookin päärakennuksen entisestä omistajasta Sun Microsystemistä.

Ja onhan sekin jo elämys, laittaa vuokra-auton navigaattoriin Facebookin osoite: 1 Hacker Way.

Piilaakson autotallit

Täältä se alkoi. Muistolaatta Hewlett-Pacardin autotallin luona. Kuva Peter Kaminski, Flickr CC

Piilaakson myytteihin kuuluu se, että moni kuuluisa teknologiayritys on aloitettu vanhempien autotallissa.

Legenda sai alkunsa jo ennen varsinaisen Piilakso-nimen keksimistä vuonna 1938, kun Dave Packard muutti vaimonsa Lucillen kanssa Palo Altoon ja heidän ystävänsä Bill Hewlett asui alkuun heidän autotallissaan. Hewlettin mentyä naimisiin autotallista tuli kaverusten perustaman Hewlett-Packard-yrityksen ensimmäinen toimisto. Heidän ensimmäinen tuotteensa oli äänioskillaattori – mikä ihme se sitten olikaan.

Nykyisin niin sanottua HP Garagea voi ihailla kadulta tiirailemalla. Paikkaa osoitteessa 367 Addison Avenue merkkaa muistokyltti.

Toinen kuuluisa autotalli on Steve Jobin autotalli, jota voi ihailla ulkoapäin osoitteessa 2066 Crist Dr, Los Altos. Legendan mukaan Jobs ja Steve Wozniak rakentelivat ensimmäiset Apple-tietokoneet autotallissa, tosin Wozniak on myöhemmin kumonnut myytin ja sanonut, että autotallissa tehtiin vain viimeinen lopputestaus ennen tietokoneiden viemistä myytiin läheiseen tietokonekauppaan The Byte Shopiin.

Googlen autotalli sijaitsee puolestaan Menlo Parkissa osoitteessa 232 Santa Margarita Avenue. Täällä Googlen-perustajat Larry Page ja Sergey Brin vuokrasivat käyttöönsä autotallin käyttöönsä Susan Wojcickilta ja pitivät siellä ”Googlen pääkonttoria” aina siihen asti kunnes he palkkasivat seitsemännen työntekijänsä. Vuokraemäntä Wojcicki palkattiin sittemmin johtamaan Youtube-palvelua.

Stanfordin yliopisto

Piilaakson alueella sijaitseva Stanfordin yliopisto rankataan maailman parhaiden joukkoon, ja se on erityisen tunnettu oppilastaan, jotka ovat perustaneet menestyneitä start up -yrityksiä. Täällä ovat opiskelleet muun muassa Googlen, PayPalin ja Netflixin perustajat.

Stanfordia kävi myös Yhdysvaltain presidentti John Kennedy, mutta hän jätti MBA-ohjelmansa kesken vuonna 1942.

Yliopiston alueella on laaja kokoelma ranskalaisen kuvanveistäjän Auguste Rodinin patsaita.

Stamfordin kampusalueeseen voi tutustua sekä omatoimisesti että opastetuilla kierroksilla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!