Los Angeles – opas tähtisateen kaupunkiin

Hollywoodin ikoninen nimikyltti Los Angelesissa. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Mahtaako Los Angeles, suomalaisittain ”Losi” tai amerikkalaisittain ”LA”, Enkelten kaupunki, kaivata esittelyä ollenkaan? Mikä muu kaupunki on sellainen, josta tietää jo postinumeronkin ulkoa? Beverly Hills, 90210, sehän se.

Kaikkihan me olemme nähneet, kun Pretty Woman Julia Roberts kirjoittaa puhelimessa ylös REG BEV WIL, jotta muistaisi Richard Geren hotellin, Regent Beverly Willshiren, Rodeo Driven kupeessa. Ja kuulleet kaikki ne biisit, joissa lauletaan milloin Hollywood Hillseistä tai Santa Monica Boulevardista.

Los Angelesissa sijaitsee Paluu tulevaisuuteen -leffojen Hill Valley, gangstarapparien Compton ja melkein koko maailma. Hollywoodin studioilla on kuvattu enemmän menestyselokuvia ja tunnettuja tv-sarjoja kuin missään muualla, ja studiot ovat vääntyneet milloin Villiksi länneksi, milloin Euroopaksi.

Los Angeles on TV:stä tuttu, vaikkei siellä olisi koskaan käynytkään. Mutta Los Angeles on myös myytti. Myytti maineesta ja menestyksestä, ikuisesta auringonpaisteesta ja Hollywoodin tähtisateesta. Armoton myytti, jonne Suomestakin on moni lähtenyt vain palatakseen maitojunalla kotiin.

Sanotaan, että puolet Los Angelesin tarjoilijoista on näyttelijöitä, joita ei vielä ole löydetty. Entä se toinen puoli? He ovat malleja, joita ei ole vielä löydetty…

Los Angeles matkakohteena

Los Angelesin kuuluisin katu on Hollywood Boulevard. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Matkailijoita Los Angelesiin houkuttelee ennen kaikkea mahdollisuus päästä hetkeksi itsekin osaksi elokuvakaupungin glamouria. Kuka näyttelijä tulee vastaan kulmakuppilassa? Kuka käyskentelee pihamaallaan juuri silloin, kun turistibussi ajaa ohi? Tässä kaupungissa järjestetään bussiretkiä, joilla ajetaan julkkisten kotien ohi ihan tirkistelymielessä.

Tunnin ajomatkan päässä Los Angelesista on Disneyland, se aito ja alkuperäinen. Mutta kaikki ei täälläkään ole ikuista Disneylandia. Los Angeles on myös köyhien mustien ja kurjuudessa elävien latinalaisamerikkalaisten siirtolaisten kaupunki, jossa espanjaa kuulee paikoin enemmän kuin englantia.

Asenne on silti vähäosaisemmillakin kohdallaan. Sen ymmärtää viimeistään kun näkee meksikolaislasten juoksevan innoissaan sisään betonibunkkeria muistuttavan alakoulunsa portista. Portissa lukee koulun nimi: Esperanza Elementary School. Esperanza, toivo. Se ei täällä lopu koskaan. Los Angeles elää unelmista.

Samalla asenteella matkailijankin kannattaa Los Angelesiin suhtautua. Tämä kaupunki on juuri sellainen, millaisena sen itse haluaa nähdä: joko täynnä tähtipölyä tai kaatuneita unelmia. Mikään aivan helppo matkakohde Los Angeles ei ole; kaupunki on suuri ja valtavan laajalle levittäytynyt. Yhtä selvää keskustaa ei ole eikä patenttiratkaisua siihen, minne päin Los Angelesia kannattaa majoittua.

Ensimmäistä kertaa Los Angelesissa?

Downtown Los Angeles Walt Disney musiikkitalo
Frank Gehryn suunnittelema Walt Disney Concert Hall on Los Angelesin Downtownin eli keskustan kuvatuin nähtävyys. Kuva: Nagel Photography / Shutterstock

Viikko Losissa? Ja takataskussa metrin mittainen bucket list? Los Angelesissa on syytä pitää mielessä, että kaikkea ei näe parissa päivässä, viikossa eikä edes kahdessa. Jos yrittää, saattaa käydä niin, että huomaakin viettävänsä päivittäin tuntikausia autossa tai pikaratikassa.

Los Angeles on tietysti muutakin kuin Beverly Hills, Rodeo Drive ja Hollywood. Kuuluisat rannat Santa Monicassa ja Venice Beachilla on tietenkin nähtävä, mutta ehkä sittenkin olisi fiksuinta asua uutta kukoistustaan elävässä Downtownissa, josta pääsee helposti joka puolelle, vaikkapa päiväretkelle Long Beachille.

Ja jos niin kauas ei tee mieli lähteä, miten olisi matka Downtownin 120 vuotta vanhalla köysiradalla ja siihen päälle lounas satavuotiaassa kauppahallissa?

Ainakin muutama yö kannattaakin viettää juuri Downtownissa, katsella keskustan nähtävyyksiä ja nauttia ravintoloista sekä kulttuurista ja pistäytyä Hollywoodissa. Loppulomaksi voi siirtyä vaikkapa Santa Monicaan ranta- ja shoppailumatkalle.

Los Angelesilla on niin monet kasvot, että se on useamman matkan arvoinen. Lupaa siis itsellesi, että tulet pian uudestaan.

Los Angelesin nähtävyydet

Hollywood Boulevard, Los Angeles. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Los Angelesin nähtävyydet ovat levittäytyneet laajalle alueelle. Tällä sivulla ne esitellään kaupunginosien mukaan.

Jos tarkkoja ollaan, osa Los Angelesin alueen kaupunginosista on omia kaupunkejaan, mutta matkailijan kannalta jaolla ei ole väliä, joten puhutaan tässä niistä kaikista yksinkertaisuuden vuoksi kaupunginosina.

Los Angelesin kiertoajelut ja nähtävyyksien pääsyliput voi varata myös kätevästi etukäteen netistä.

Hollywood ja Walk of Fame

Los Angelesin kuuluisin kaupunginosa on Hollywood, jossa pääsee henkimään elokuvaromantiikan lumoa. Monen matkailijan mielikuvissa Hollywood on yhtä kuin Los Angeles.

Täällä sijaitsevat sekä elokuvatähtien kädenjäljillä koristeltu Walk of Fame (Hollywood Boulevardin varrella) että Sunset Boulevard, jonka varrella on monta kuuluisaa keikkapaikkaa.

Sunset Boulevardilla sijaitsee myös rokkarien suosima hotelli, Andaz West Hollywood, jossa ovat nukkuneet – ja juhlineet – niin Led Zeppelinin kuin Rolling Stonesinkin jäsenet.

Legendaarisen Hollywood-kyltin voi bongata matkalla Downtownista Hollywoodiin.

Beverly Hills ja ostoskatu Rodeo Drive

Hollywoodin vieressä on Beverly Hills, joka tunnetaan rikkaiden ja kuuluisien asuinalueena. Nähtävyytenä on Los Angelesin alueen kuuluisin ostoskatu Rodeo Drive. Luksuskadulta löytyvät kaikki tunnetut merkit Chanelista Pradaan ja Louis Vuittonista Gucciin.

Ikkunaostoksia on tietysti aina kiva tehdä, mutta lähikaduilla on aivan kohtuuhintaistakin muotia ja normaalihintaisia ravintoloita.

Lähellä Rodeo Drivea, Wilshire Boulevardin varrella, ovat laatutavaratalot Saks Fifth Avenue sekä Neiman Marcus.

Rodeo Driven ja Wilshire Boulevardin kulmauksessa on Pretty Woman -elokuvasta tuttu luksushotelli Regent Beverly Willshire. Toinen superkuuluisa hotelli on The Beverly Hills Hotel, joka näyttää vaaleanpunaiselta palatsilta.

Charles Bukowskin värikäs Los Feliz

Hollywoodista hieman itään on Los Feliz, joka on Los Angelesin perinteistä boheemialuetta, nykyistä hipsterien pesimäaluetta. Los Felizin värikkäissä tunnelmissa viihtyi jo renttukirjailija Charles Bukowski.

Ravintoloiden ja putiikkien lisäksi Los Felizissä kannattaa käydä katsomassa Frank Lloyd Wrightin suunnittelemaa, maya-arkkitehtuurista inspiraationsa saanutta Ennis Housea. Bladerunnerissa Ennis House esitti poliisi Rick Deckardin asuintaloa. Talon sisälle pääsee opastetuilla kierroksilla.

Downtown – Los Angelesin keskusta

Varsinaista ydinkeskustaa on Downtown Los Angeles, joka sijaitsee hieman irrallaan akselilta Los Feliz–Hollywood–Beverly Hills. Downtownista on kuitenkin helppo liikkua metrolla ja pikarautatievaunuilla eri puolille Los Angelesia.

Downtownin kuvatuin rakennus on Frank Gehryn suunnittelema musiikkitalo Walt Disney Concert Hall.

Pilvenpiirtäjien ja museoiden ohella Downtownissa on säilynyt kauniita vanhoja rakennuksia, jotka ovat tuttuja esimerkiksi alkuperäisestä Bladerunner-elokuvasta.

Ganstarapparien Compton

Los Angelesin alueeseen kuuluu tietysti myös gangstarapparien Compton, jonne pääsee keskustasta kätevästi ratikalla.

Los Angelesin parhaat rannat

Santa Monica
Santa Monican nähtävyytenä on rantalaituri Santa Monica Pier, jolla sijaitsee pieni huvipuisto. Kuva: One Inch Punch / Shutterstock

Los Angelesin ympäristössä on useista rantakohteita. Keskeisimmät ovat Santa Monica ja Venice Beach.

Santa Monica sijaitsee aivan Los Angelesin kupeessa. Nähtävyytenä on Santa Monica Pier, jolla sijaitsee pieni vanhanajan huvipuisto.

Santa Monicassa on helppo käydä päiväretkellä Downtownista pikaratikalla, mutta siellä voi myös yöpyä, jos haluaa yhdistää Los Angelesin lomaan rantatunnelmia.

Ocean Front Walk, Venice Beach, Los Angeles. Kuva: View Apart / Shutterstock

Yhtä lailla keskeinen rantakohde on eksentrinen Venice Beach, jonne voi vaikka kävellä ranta-aluetta pitkin Santa Monicasta.

Malibu sijaitsee jo selvästi syrjemmällä. Alueella on rantaviivaa kymmeniä kilometrejä, minkä varrella monella julkkiksella – kuten Leonardo DiCapriolla – on huvilansa.

Rannalle pääsee tietysti myös Comptonin takana sijaitsevalla Long Beachilla, jolla on ihastuttavien ranta-alueiden ohella kanaaleja, joihin voi tutustua vaikkapa romanttisella gondola-risteilyllä.

Los Angelesin huvipuistot – Universal Studios ja Disneyland

Universal Studios Hollywood -puistossa on oma alue Simpsoneiden faneille. Kuva: Anton Ivanov / Shutterstock

Los Angelesin alueen huvipuistot tarjoavat elämyksiä niin aikuisille kuin lapsillekin.

Universal Studios Hollywood houkuttelee elokuva-aiheisilla huvipuistolaitteilla ja elämyksillä, joiden teemoja ovat sekä Harry Potter, Shrek, Transformerit että Jurassic Park.

Universal Studios Hollywood toimii edelleen myös elokuvastudiona, jossa pääsee kurkistamaan kulissien taakse.

Universal Studios Hollywood sijaitsee nimensä mukaan Hollywoodissa ja perille pääsee myös metrolla. Aivan huvipuiston vieressä sijaitsee mainio hotelli, The Garland, josta on ilmainen bussikuljetus Universal Studiosiin.

Liput Universal Studiosiin voi ostaa kätevästi etukäteen netistä.

Disneyland sijaitsee puolestaan Anaheimissa, jonne on reilun puolen tunnin ajomatka Los Angelesista. Jo vuonna 1955 perustettu Disneyland on se kaikkein alkuperäisin Disneyn huvipuisto, jota itse Walt Disney oli suunnittelemassa. Sittemmin huvipuisto on kasvanut valtavaksi Disneyland Resortiksi.

Disneylandin uusin vetonaula on Tähtien sodan maailmaan vievä Star Wars: Rise of the Resistance.

Katso tarjoukset hotelleihin Disneylandin lähellä.

Los Angelesin yöelämä

Los Angeles yöllä. Kuva: EpicStockMedia / Shutterstock

Los Angelesissa riittää legendaarisia keikkapaikkoja, etenkin Hollywoodissa Sunset Stripillä, jonka varrella sijaitsevissa Whisky a Go Gossa, Roxyssa ja Viper Roomissa on soittanut ja juhlinut sukupolvi toisensa jälkeen maailmantähtiä. Kaikki eivät ole selvinneet juhlista hengissä: näyttelijä River Phoenix menehtyi huumeiden yliannostukseen Viper Roomissa vuonna 1993.

Legendaarinen keikkapaikka on myös jo vuonna 1957 ovensa avannut Troubadour, joka sijaitsee edellisistä poiketen Santa Monica Boulevardin varrella, tosin edelleen Hollywoodin alueella. Bändeinä on nykyisin paikallisia ja nousevia tähtiä, ja asiakkaina on bongattu julkkiksia Brad Pittiä ja Angelina Jolieta myöten.

Toinen hyvä yöelämän paikka julkkisten bongaamiseen West Hollywoodissa on vaudeville-tyyliin sisustettu ja burlesque-esityksillä asiakkaita viihdyttävä yökerho Bootsy Bellows, joka sijaitsee Sunset Boulevardilla. Sisäänpääsyn varmistaaksesi pyydä hotellisi conciergea laittamaan nimesi klubin kutsuvieraslistalle.

Los Angelesin ostokset

Edullisia ostoksia etsivälle Los Angeles tarjoaa paljon. Yhdysvaltainlaajuiset halpaketjut Ross, Burlington Coat Factory, Marshalls ja Payless ShoeSource ovat hyvin edustettuina.

Niiden liikeidea on ostaa valmistajilta, maahantuojilta ja vähittäisliikkeiltä edelliskausien muotia polkuhinnoilla ja myydä se kuluttajille alennuksilla, jotka nousevat jopa 70 prosenttiin. Kaikki on merkkitavaraa, tosin aivan huippumerkkejä ei näissä liikkeissä myydä.

Suuria ostoskeskuksia löytyy niitäkin lukemattomia.

Glendale – Los Angelesin paras ostoskohde

Los Angelesin paras shoppailukohde on Glendalen kaupunginosa, jonne kannattaa tehdä varta vasten päiväretki. Tai vaikka yöpyä viihtyisässä Hyatt Place Glendalessa.

Glendalen vetonaulana on The Americana at Brand, joka poikkeaa mukavasti tavanomaisesta kauppakeskuksesta. Kyseessä on kauppojen, ravintoloiden, asuinhuoneistojen, pienen puiston ja ikioman korttelinmittaisen ratikkalinjan muodostama hauska pikkukaupunkimainen kokonaisuus.

Vieressä sijaitseva Glendale Galleria on perinteisempi ostoskeskus Macy’s-tavarataloineen ja Target-halpamyymälöineen.

Glendaleen pääsee kohtuullisen helposti myös joukkoliikenteellä: metron punaisella linjalla Hollywood/Western-asemalle ja edelleen bussilla 780 perille.

Los Angelesin hintataso

Missään muualla maailmassa tuskin saa kulumaan samanlaisia rahasummia kuin Rodeo Driven luksusmyymälöissä. Mistään muualta maailmassa tuskin löytää merkkivaatteita yhtä edullisesti kuin ympäri Los Angelesia sijaitsevista alennusliikkeistä.

Ostoskohteena Los Angeles on sekä huippuhalpa että ökykallis.

Jos kuitenkin unohdetaan kaikkein hulppeimmat luksushotellit, övereimmät ravintolat ja snobeimmat vaateliikkeet, Los Angelesin -lomasta tulee aika lailla kohtuuhintainen.

Hotellit ovat täällä melko kalliita, ja huone kannattaa varata hyvissä ajoin. Jos haluaa kylpyhuoneella varustetun hotellihuoneen kohtuullisen hyvällä sijainnilla, on siitä oltava valmis maksamaan vähintään sata euroa yöltä. Toisaalta 200 eurolla voi saada jo tasokastakin majoitusta toisin kuin vaikkapa New Yorkissa.

Suuret kongressit ja tapahtumat nostavat hinnat helposti pilviin, joten hotellitarjontaa kannattaa vilkaista jo ennen lentojen ostamista.

Ravintoloita löytyy laidasta laitaan. In-N-Out, Los Angelesin kuuluisin hampurilaisketju, tarjoaa aterian kympillä ja Downtownin lukuisat sushiravintolat puolestaan lupaavat parillakympillä sushia niin paljon kuin jaksaa syödä.

Perinteinen kolmen ruokalajin illallinen tasokkaassa ravintolassa on veroineen ja tippeineen Suomen hinnoissa.

Los Angelesin hotellit

Chateau Marmont -hotelli Los Angelesissa. Kuva: 4kclips / Shutterstock

Ennen hotellin varaamista kannattaa miettiä, missä kaupunginosassa haluaa asua. Kätevin valinta on Downtown, varsinkin jos aikoo liikkua julkisilla liikennevälineillä. Hyvä, keskihintainen valinta on O Hotel – huoneet ovat pienehköjä, mutta hintaan sisältyy yksinkertainen aamupala.

Jos taas haluaa kokea täysillä LA:n elokuvaglamouria, kannattaa saman tien valita hotelli Hollywoodista.

Los Angelesin parhaita hotelleja julkkisten bongaamiseen on Beverly Hilton, jossa järjestetään vuosittain Golden Globes -elokuvien gaala ja toistasataa muuta tapahtumaa, joihin Hollywood-tähdet tepastelevat pitkin punaista mattoa. Tämä on myös hotelli, jossa Whitney Houston menehtyi.

Toinen julkkisten loistossa kylpevä hotelli on legendaarinen Chateau Marmont, joka on täynnä Hollywood-historiaa. Johnny Depp on muun muassa kehuskellut harrastaneensa Kate Mossin kanssa seksiä hotellin jokaisessa huoneessa.

Jos etsii edullista majapaikkaa, hauskoja vaihtoehtoja ovat tyylikkäät PodShare-hostellit, joita löytää eri puolilta Los Angelesia. Keskeiset sijainnit on esimerkiksi PodShare Downtownilla ja PodShare Hollywoodilla.

PodShare-hostellit löytyvät myös Los Felizistä ja Venice Beachilta. Hosteilleissa on kivat yhteiset tilat, retkitoimintaa ja polkupyöriäkin vuokrataan.

Katso tarjoukset Los Angelesin hotelleihin.

Liikkuminen Los Angelesissa

Moni vuokraa Los Angelesissa auton, mutta myös julkisilla voi liikkua yllättävänkin kätevästi paikasta toiseen, varsinkin jos asuu Downtownin alueella. Lue lisää liikkumisesta Los Angelesissa.

Lennot Los Angelesiin

Finnair lentää ympäri vuoden suoraan Los Angelesiin. Lippujen hinnat vaihtelevat sesongin mukaan, mutta halvimmillaan suorat lennot saa noin 500 eurolla, kalleimmillaan hinnat lähenevät tuhatta euroa. Vaihdollisia, usein edullisempia yhteyksiä on kaikilla suurilla lentoyhtiöillä.

Lue lisää Los Angelesin lentokentästä tai katso lentotarjoukset Los Angelesiin ja muualle Yhdysvaltoihin.

Los Angelesin vinkit ja kokemuksia

Tämän Los Angeles -oppaan ovat kirjoittaneet Daniel Federley ja Antti Helin. Kerro omia kokemuksiasi Los Angelesista ja auta vinkeilläsi muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Los Angelesin loma.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

3 KOMMENTIT

  1. Kiitos hyvästä koosteesta. Hotellien hinnoista kommentoisin, että nyt syksyllä 2022 alle 200$/yö hintaan ei löydy mitään hotellia, joitain huonot arviot saaneita hostelleja ehkä. Hyvillä sijainnilla olevista perustason hotelleista joutuu tällä hetkellä maksamaan yli 300$/yö. Tämä siis ainakin tilanne kun varailin vasta 2-4 vk ennen majoittumista.

  2. Haave ois päästä vuoden päästä Los Angelesiin ja käydä Hollywood,Beverly hills,Walk of flame,rodeo drive,sierra towers,tavata Joan Collins,Madonna,ym,ym

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi