Downtown Los Angeles –  keskustan uusi kukoistus

Downtown Los Angeles. Kuva: TierneyMJ / Shutterstock

Downtown Los Angeles tunnettiin pitkään pahamaineisena seutuna, jolla ei ollut matkailijalle juuri tarjottavaa, mutta keskusta elää täälläkin nyt uutta kukoistusta. Downtownissa matkailija kokee sekä paikallista elämää että taidetta ja kulttuuria. Menneestä maineesta muistuttaa sentään yhä Skid Row, alue, jolla asustaa Yhdysvaltain suurin kodittomien yhteisö.

Downtownissa on myös monipuolinen ravintolatarjonta, ja siinä missä pilvenpiirtäjämetsä aiemmin hiljeni toimistoajan jälkeen melkein autioksi, riittää elämää nyt pitkälle iltaan ja yöhönkin. Vilkkailla kaduilla on aivan turvallista liikkua ilta-aikaan.

Downtown Los Angelesin nähtävyydet

Walt Disney Concert Hall. Downtown Los Angeles, USA. Kuva: Nagel Photography / Shutterstock

Downtownin näyttävimpiä moderneja rakennuksia on Walt Disney Concert Hall, jonka suunnittelijasta ei voi erehtyä. Rakennus on ehtaa Frank Gehryä.

Uudempi katseenvangitsija on keskustaan laskeutunutta ufoa muistuttava nykytaiteen museo The Broad, jonka kokoelmiin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.

Los Angelesin keskustassa on säilynyt paljon myös hienoa, vanhaa rakennusperintöä.

Bladerunner rakennus Los Angeles
Bradbury Buildingin katettu sisäpiha on tuttu alkuperäisestä Bladerunner-elokuvasta. Los Angeles, USA. Kuva: FiledIMAGE / Shutterstock

Downtownin historiallisista rakennuksista kuuluisin on vuonna 1893 valmistunut Bradbury Building, jonka sisäpihan komeassa portaikossa filmattiin maailman parhaisiin kuuluvan scifi-elokuvan, Bladerunnerin (1982), ikimuistoinen loppuhuipennus. Sisäpiha on avoinna yleisölle.

Vieressä on saman aikakauden rakennus Pan Am Building, jossa Harrison Fordin Bladerunnerissa esittämä Rick Deckard poliisi kävi niittaamassa cyborgin elokuvan alkupuolella.

Grand Central Market – paikallista elämää Downtownissa

Grand Central Market Downtown Los Angeles
Grand Central Market on Los Angelesin kuuluisin kauppahalli. Kuva: Grzegorz Czapski / Shutterstock

Keskustan maamerkkeihin kuuluu myös Grand Central Market vuodelta 1917, jossa hedelmä- ja vihanneskauppiaat jakavat tilan edullista ja herkullista ruokaa tarjoavien ravintolakojujen kanssa.

Paikka ei ole turistirysä, vaan kuppiloiden asiakkaat ovat pääasiassa paikallisia.

Angels Flight -funikulaari – vanhan ajan tunnelmaa

Heti Grand Central Marketin takana on funikulaarin lähtöasema. Vuonna 1901 avattu Angels Flight -funikulaari muistuttaa Lissabonin vastaavia, mutta se kulkee vain 91 metrin matkan jyrkkää reittiään ylös Bunker Hill -kukkulalle.

Tunnelmallinen matka yli satavuotiaassa vaunussa maksaa vaivaisen dollarin. Funikulaari on sekä turistien että paikallisten suosiossa, ja se on otettu USA:n historiallisten kohteiden luetteloon (National Register of Historic Places).

South Broadway ja Downtownin vanhat leffateatterit

Vilkas South Broadway oli pitkään latinoiden kauppakatu numero yksi, ja jotain entisestä tunnelmasta on edelleen aistittavissa. Ostoskadulla on useita alennusvaateliikkeitä, kuten Ross Dress for Less ja Burlington Coat Factory, jotka myyvät edelliskausien vaatteita jopa 70 prosentin alennuksella.

South Broadwaylla sijaitsee myös kaksi vanhaa ja kuuluisaa teatteria. Globe Theatre avattiin vuonna 1913 ja Orpheum Theatre vuonna 1926. Elokuvien lisäksi niissä järjestetään muun muassa burleskiesityksiä ja reggaeton-konsertteja. Orhpeumissa on kuvattu myös American Idolia.

Trendikäs ja tyylikäs Arts District

Los Angelesin Downtown ei tietenkään ole pelkästään museoita ja historian havinaa. Los Angelesin nykypäivä sykkii eläväisimmillään graffitien koristamassa Arts Districtissä, jonka vanhoihin tehdasrakennuksiin on avattu tyylikkäitä designkauppoja, trendikkäitä ravintoloita ja kalliita loft-asuntoja.

MacArthur Park

Suuri puisto on Los Angelesin meksikolaisväestön henkireikä ja kokoontumispaikka. MacArthur-puiston historia alkaa jo 1800-luvun lopulta, ja 1980-luvulle tultaessa puisto oli tunnettu prostituutiosta, huumeista ja murhista. Yksin vuonna 1990 täällä tapettiin 30 ihmistä. Kun puiston lampi kuivattiin, löytyi sieltä satoja poisheitettyjä pistooleita.

Uusi aika on kuitenkin koittanut, ja 2000-luvun puolella puiston rikostilastot ovat siistiytyneet nopeammin kuin missään muualla koko Yhdysvalloissa. Puisto onkin nykyisin päiväsaikaan turvallinen ja sen lähikorttelit tarjoavat mielenkiintoisen katsauksen latinalaisesta Amerikasta tulleiden siirtolaisten arkipäivään.

Ravintolatarjonta kattaa niin salvadorilaisen kuin meksikolaisen keittiön ja kaiken siltä väliltä. Myymälöissä on tarjolla edullisia vaatteita ja kenkiä.

Korea Town

Eläväinen alue on myös viitisen kilometriä Downtownista luoteeseen sijaitseva Korea Town, joka on muodostunut Wilshire Boulevardin varrelle, Western Avenuen ja Normandie Avenuen väliselle alueelle.

Korealaista ruokaa on täällä tarjolla joka korttelissa – sekä supermarketeissa että ravintoloissa.

Western Avenuen CGV Cinemas -elokuvateatteri esittää korealaisia elokuvia (englanninkielisin tekstityksin!), ja tietysti alueelta voi ostaa myös korealaista muotia tai vaikka korealaisen tyylin mukaisen hääpuvun!

Korea Town ei ole turistikohde vaan aito kaupunginosa, jossa eletään amerikankorealaista arkea. Matkailijakin toivotetaan ystävällisesti tervetulleeksi. Parhaiten pääset tunnelmaan asumalla taiteellisessa Hotel Normandiessa vuoden 1926 tiilirakennuksessa.

Downtownin hotellit

United Artists Building on vuonna 1927 valmistunut 13-kerroksinen kaunotar, joka edustaa tyyliltään espanjalaista gotiikkaa. Esikuvana toimi Segovian katedraali Espanjassa. Rakennuksessa toimii nykyisin upea Ace Hotel.

Tästä ei nimi lyhene: O Hotel on losangelesittain keskihintainen hotelli hyvällä paikalla Flower Streetilla. Huoneet ovat pienehköjä, mutta hintaan sisältyy yksinkertainen aamupala.

Jos haluaa asua edullisesti ja on valmis kokemaan eräänlaisen urbaanin Bates Motellin, voi kokeilla Stillwell Hotellia. Vastaanottovirkailija ei täällä taatusti hymyile, ja aavemaisen aulan sohvilla istuskelevat vanhat miehet eivät oikeastaan ole hotellivieraita vaan ihan pysyviä asukkaita. Sijainti on hyvä ja hinta edullinen, mutta huoneet ja niiden kylpyhuoneet pahoin kulahtaneita. Täällä käydään vain nukkumassa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi