Liikkuminen Los Angelesissa – julkinen liikenne vai vuokra-auto?

Los Angeles liikenne
Downtown Los Angeles, USA. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Se, joka keksi sanoa Espoota Suomen Los Angelesiksi, ei ollut ihan väärässä. Moottoritieverkosto ja lähiömatto – Los Angeles on autokaupunki parhaimmillaan tai pahimmillaan. Mutta kyllä julkisen liikenteen varassakin pärjää, ainakin jos ei ole kiire. Mihin on lisättävä perään, ettei autolla kulkevallakaan saa olla kiire, ruuhkat LA:ssa nimittäin voivat olla aika hurjia.

Jos aikoo liikkua lähinnä Downtownissa ja Hollywodissa, pärjää hyvin ilman autoa. Jos sen sijaan tahtoo nähdä kaupunkia enemmän ja piipahtaa sen ulkopuolellakin, ehkä Disneylandissa asti, kannattaa jo vuokrata auto.

Autonvuokraus Los Angelesissa

Tarjontaa on paljon, joten auton vuokraaminen on yleensä edullista varsinkin, jos vuokraa auton useammaksi päiväksi tai jos vuokra-aikaan sisältyy viikonloppu. Auto kannattaa ottaa heti lentokentältä, mutta varmista, että hotellissa tai sen lähistöllä on kohtuuhintainen pysäköintimahdollisuus.

Auton voi monin paikoin jättää kadun varteen, mutta silloin on luettava pysäköintikieltomerkit todella huolellisesti. Jos auto jää kielletylle paikalle, voi olla, ettei sakko riitä – auto saatetaan hinata pois nopeastikin, eikä sen metsästäminen ole helppoa eikä halpaa.

Ruuhkat koskevat lähinnä moottoriteitä. Jos ei ole matkalla kovin pitkälle, kannattaakin harkita, ovatko surface streets eli tavalliset kadut sittenkin hermoille parempi vaihtoehto.

Lue lisää autonvuokrasta Yhdysvalloissa tai katso tarjoukset autonvuokraan Los Angelesissa.

Taksit ja Uber Los Angelesissa

Uber on täälläkin vienyt takseilta valtavasti asiakkaita. Auto tulee paikalle, kun tekee sovelluksen kautta tilauksen, ja kiinteä hinta maksetaan sovelluksen kautta, joten kuljettajan kanssa ei tarvitse hinnoista neuvotella. Tarjontaa on paljon, joten odotusajat ovat usein lyhyet.

Taksilla kulkeminen sen sijaan tulee pitkien etäisyyksien ja ruuhkien vuoksi yllättävän kalliiksi.

Los Angelesin metro ja bussit

Entä sitten joukkoliikenne? Jos tutustuu Los Angelesiin joukkoliikennettä käyttäen, kannattaa asua Downtownissa, sillä se on joukkoliikenteen solmukohta, josta pääsee vaihdotta useampaankin suuntaan.

Kaupungissa on yksi kaksihaarainen metrolinja Downtownista Hollywoodiin sekä muutama pikaraitiolinja, joista matkailija käyttänee lähinnä Downtownista Santa Monicaan tai Comptonin kautta Long Beachiin kulkevia linjoja.

Sekä metro että pikaratikat kulkevat varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan tiheästi, eikä aikatauluja tarvitse katsoa. Linjat ovat kuitenkin pitkiä, esimerkiksi matka Santa Monicaan kestää 45 minuuttia.

Bussiverkosto on laaja ja monimutkainen, vuorovälit usein pitkät ja kulku hidasta ja takkuista. Lähinnä bussi on käyttökelpoinen liityntäliikenteessä. Esimerkiksi Downtownista Rodeo Driven luksusliikkeisiin pääsee menemällä violetin metrolinjan pääteasemalle ja jatkamalla bussilla 720 Wilshire Boulevardia perille.

Liikennelaitoksen nettisivuilla (www.metro.net) on reittiopas (Trip Planner), mutta sen antamia aika-arvioita kannattaa pitää korkeintaan viitteellisinä.

Joukkoliikenteen käyttö on edullista. Kertalippu maksaa $1,75, ja sen voi ostaa bussinkuljettajalta käteisellä (tasarahalla). Paikallinen matkakortti on nimeltään TAP Card, ja sellaisen voi ostaa automaatista raideliikenteen pysäkeiltä. Kortille voi joko ladata rahaa ja maksaa sillä kertalippuja tai kortille voi ostaa suoraan $7 hintaisen päivälipun tai $25 hintaisen seitsemän vuorokauden lipun.

Voiko Los Angelesissa kävellä?

Kävelijälle Los Angeles ei ole erityisen ystävällinen. Metropolialueen pinta-ala on valtava ja suurin osa siitä on monotonista autokaupunkia. Alueelta toiselle liikkumiseen tarvitsee siis joko auton tai joukkoliikennelipun. Mutta Downtownia, Hollywoodia ja Santa Monicaa voi hyvinkin tutkia kävellen, kunhan vain on ensin päässyt perille.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi