Floridan parhaat matkakohteet

Miami ja etenkin sen South Beachin hiekkaranta ja art deco -talot kuuluvat ehdottomasti Floridan huippuelämyksiin. Kuva: Miami2you / Shutterstock

Floridan-loma tarjoaa jokaiselle jotakin – niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Matkakohteena Florida on kaikkea: Miamin suurkaupungin sykettä, pastellinvärisiä art deco -rakennuksia ja upeita hiekkarantoja. Evergladesin alligaattoreita ja Orlandon huvipuistoja. Päälle ripaus Key Westin lähes karibialaista tunnelmaa.

Floridassa voi kurottaa jopa kohti avaruutta. Kennedy Space Centeriä lähemmäs avaruusmatkailua ei tavallinen pulliainen pääse.

Ja ennen kaikkea Florida on ehtymättömästi aurinkoa. Floridaa ei suotta kutsuta nimellä Sunshine State, auringonpaisteen osavaltio.

Amerikkalaisille Florida on kuin osavaltion muodon saanut unelma. Unelma täydellisestä lomasta ja auringonpaisteesta, paikasta, jossa arjen stressi ja huolet unohtuvat.

Eikä tuo unelma ole kovin kaukana todellisuudesta, ainakaan matkailijan näkökulmasta. Florida on matkakohde, jossa on helppo viettää täydellinen loma.

Florida on paikka, jossa kliseet muuttuvat todeksi. Se tekee Floridasta aidon kerran elämässä -matkakohteen.

Alla esitellään Floridan parhaat matkakohteet pohjoisesta etelään.

Orlando – huvipuistojen Florida

Volcano Bay -vesipuisto Universal Orlando -huvipuistossa Floridassa. Kuva: Miami2you / Shutterstock

Lasten kanssa matkustavalle Floridan ykköskohde on huvipuistojen Orlando – ja yllättävän monelle aikuisellekin.

Orlandon huvipuistojen huippuja ovat maailman suurin huvipuistoalue Walt Disney World ja Universal Orlando. Pienemmille lapsille sopii tunnelmaltaan rauhallisempi Legoland Florida.

Orlandon nähtävyyksiin kuuluu myös delfiini- ja miekkavalasesityksistään maailmankuulu SeaWorld, joka ei tosin ole nauttinut pelkästään myönteisestä julkisuudesta.

Batman ja Robin Floridan Legolandissa. Kuva: Joseph M. Arseneau / Shutterstock

Ja kun Amerikassa ollaan, löytyy Orlandosta tietysti myös jotain kummallista: Holy Land Experience on yksi maailman erikoisimmista huvipuistoista. Teemapuistossa ei ole huvipuistohärveleitä, vaan vierailijat seuraavat esityksiä, jotka kuvaavat Raamatun tapahtumia. Jeesus ristiinnaulitaan kerran päivässä.

Huvipuistojen lisäksi Orlando tunnetaan hintatasoltaan edullisista outlet-myymälöistä.

Perheiden kannattaa asua lähellä huvipuistoja, mutta jos on liikkeellä aikuisten kesken, ei Orlandon Downtown ole huono vaihtoehto asuinpaikaksi. Hyvää aluetta hotellille on esimerkiksi trendikäs ja eläväinen Church Streetin alue, jolla sijaitsee esimerkiksi Aloft Orlando Downtown.

Katso tarjoukset Orlandon hotelleihin.

Walt Disney World – maailman suosituin huvipuisto

Disney Magic Kingdom Orlando
Magic Kingdomin päivä päättyy aina ilotulituksiin. Kuva: Jayme Mccolgan / unsplash

Kävijämäärällä – ja kaiketi koollakin – mitattuna Floridan Walt Disney World on ylivoimaisesti maailman suosituin huvipuisto. Walt Disney World koostuu peräti neljästä teemapuistosta, josta suosituin on Magic Kingdom, jossa käy vuosittain reilut 20 miljoonaa huvittelijaa. Vesipuistojakin on kaksin kappalein – näistä Typhoon Lagoon on kaiketi Orlandon paras vesipuisto.

Kaikkein klassisinta Disney Worldia on Magic Kingdom Tuhkimon linnoineen ja Disney-hahmoineen. Täällä järjestetään kuuluisat paraatit ja ilotulitukset. Parhaimmillaan etenkin pienimmille lapsille yhdeksänvuotiaaseen asti.

Disney Star Wars Orlando
Disney Hollywood Studio’sin uutena vetonaulana on Star Wars -teemamaailma. Kuva: Rebecca Wiggins / unsplash

Disney’s Hollywood Studiosissa tapaa puolestaan Muppetit ja Toy Storyn hahmot. Hollywood Studiosin uutena vetonaulana on Tähtien sodan maailmaan johdattava teemaosuus Star Wars: Rise of the Resistance at Galaxy’s Edge.

Animal Kingdom vie safarille ihmettelemään Afrikan eläimiä ja siinä sivussa myös dinosauruksia ja Avatar-elokuvan maailmaa.

Epcot esittelee tulevaisuuden maailmaa ja maailman kulttuureita Disney-henkisen maailmannäyttelyn tapaan – esimekiksi Norjan paviljongissa voi paitsi ihailla norjalaista sauvakirkkoa myös seikkailla Frozen-elokuvan tunnelmissa.

Walt Disney Worldin jokainen osuus vaatii käytännössä oman päivänsä. Katso tarjoukset majoitukseen lähellä Disney Worldia.

Jonottamisen välttämiseksi liput Disney Worldiin kannattaa ostaa jo etukäteen.

Universal Studios – koe Harry Potterin Tylypahka

Universal Studios Harry Potter Orlando
Universal Studios vie Viistokujalle. Kuva: Erasto Chavez / unsplash

Orlandon Universal Studios -teemapuisto koostuu kahdesta osuudesta – Universal Studios Florida ja Universal’s Island of Andventure – joihin kannattaa ostaa yhdistelmälippu ja käydä molemmissa (onnistuu myös yhden ja saman päivän aikana).

Näin siksi, että huvipuiston suurin vetonaula on upea Harry Potter -kokonaisuus, joka jakautuu molempien teema-alueiden kesken. Viistokujan sisältävä The Wizarding World of Harry Potter on osa Universal Studiosia, kun Tylypahkaan pääsee tutustumaan Island of Adventuresissa.

Tylypahka Universal Studios Florida
Tylypahkassa pääsee myös huispaamaan. Kuvva: Darshan Patel / unsplash

Toki huvipuistossa on paljon kaikkea muutakin hienoa kuten karmaiseva Muumion kosto -vuoristorata ja hauska Simpsons-ajelu.

Universal Studiosin lähellä sijaitsee esimerkiksi Ramada Plaza by Wyndham Orlando Resort, josta on ilmainen kuljetus huvipuistoon. Kun on päivän riemuinnut Universal Studiosissa, on kiva rentoutua hotellin lämmitetyllä porealtaalla.

Jack Kerouacin talo Orlandossa

Kyllä: kaikista Yhdysvaltain kaupungeista Kerouac asui juuri Orlandossa Matkalla-kirjansa suosion huipulla. Täällä hän kirjoitti toiseksi suosituimman teoksensa, Dharmapummit.

College Parkin omakotitaloalueella osoitteesssa 1418 Clouser Avenue sijaitseva Jack Kerouac House on suojeltu historiallisena rakennuksena.

Kirjailijat voivat hakea puutaloon asumaan ilmaiseksi kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Satunnaiset matkailijat joutuvat sen sijaan tyytymään talon ihailuun ulkoapäin.

Ikkuna avaruuteen – Kennedy Space Center

Avaruussukkula Atlantis Roikkuu katosta Kennydy Space Centerissä Floridassa. Kuva: Zhukova Valentyna / Shutterstock

Tunnin ajomatkan päässä Orlandosta sijaitsee Kennedy Space Center, yksi Floridan upeimmista nähtävyyksistä.

Kennedy Space Centeristä on laukaistu monet kuuluisat avaruuslennot, niin Apollo 11 maailman ensimmäiselle kuumatkalle vuonna 1969 kuin Colombo-avaruussukkulan traagisesti päättänyt lento vuonna 2002.

Kennedy Space Centerissä pääsee ihmettelemään eläkkeelle jäänyttä avaruussukkulaa, vierailemaan rakettien laukaisupaikalla, katsomaan avaruuden maisemia kolmiulotteisessa IMAX-teatterissa ja kokeilemaan simulaattorissa, miltä lentää sukkulassa kohti avaruutta.

Kennedy Space Centerissä pääsee niin lähellä avaruusmatkailua kuin maallikon on mahdollista päästä.

Kymmenen kilometrin päässä Kennedy Space Centeristä löytyy vielä toinenkin avaruusmatkailusta kiinnostuneen unelmakohde, Astronaut Hall of Fame, jossa pääsee juttelemaan aitojen astronauttien kanssa ja näkemään kuuluisien astronauttien varusteita.

Jonottamisen välttämiseksi liput Kennedy Space Centeriin kannattaa ostaa jo etukäteen.

Kennedy Space Centerin läheltä löytyy paljon varsin edullista majoitusta.

Cocoa Beach – Orlandon lähin rantakohde

Melkein Kennedy Space Centerin vieressä on Orlandon lähin rantakohde, Cocoa Beach, joka tunnetaan surffikulttuuristaan. Nähtävyytenä onkin maailman suurin surffikauppa Ron Jon Surf Shop, jossa sanotaan vierailevan yli kaksi miljoonaa asiakasta vuodessa. Osa varmasti vain pällistelemässä!

Mukava edullinen majapaikka on Days Inn by Wyndham Cocoa Beach, jossa yhden lisähengen majoittaminen ei maksa kuin muutaman dollarin ekstraa.

Crystal River – snorklaa merilehmien kanssa

Floridassa pääsee snorklaamaan manaattien eli merilehmien kanssa. Kuva: Jeff Stamer / Shutterstock

Jo espanjalaiset konkistadorit hämmästelivät Floridan vesissä asuvia merilehmiä ja luulivat niitä merenneidoiksi. Merilehmät eli manaatit ovat tosin aikamoisen boleromaisia neitoja: ne voivat kasvaa kolmen metrin pituisiksi ja painaa 400 kiloa.

Orlandosta luoteeseen sijaitseva Crystal River on maailman paras, ja yksi harvoista paikoista, jossa pääsee näkemään sympaattisia merilehmiä luonnossa.

Crystal Riverin alueella elää noin 400 erittäin uhanalaista manaattia. Snorklaajat eivät saa väkisin änkeä suojelluiden eläinten seuraan, mutta yleensä uteliaat manaatit tulevat itse tekemään tuttavuutta snorklaajien kanssa.

Perille kannattaa ajaa omalla autolla Three Sisters Springsiin, josta manaattiretket alkavat. Liput manaattikierroksille voi varata etukäteen netistä. Orlandoon on noin puolentoista tunnin ajomatka.

Tampa Bay Area – Floridan paras rantakohde perheille

Clearwater Beach, Tampa Bay Area, Florida. Kuva: Susanne Pommer / Shutterstock

Meksikonlahdella sijaitseva Tampa Bay Area on hyvä vaihtoehto Floridan rantalomalle, varsinkin perheille. Hiekkarannat ovat täälläkin pitkiä ja kauniita ja vesi lämpimämpää kuin Atlantin puolella. Erityisen hienoja hiekkarantoja ovat Clearwater Beach ja Siesta Beach.

Perheiden kannalta paras puoli on Tampa Bay Arean sijainti kohtuullisen matkan päässä Orlandosta: Clearwater Beachilta ajaa Disney Worldiin puolessatoista tunnissa, kun Fort Lauderdalesta matkaa kertyy tuplasti.

Tampa Bayn alueella on omaakin viihdykettä perheille kuten Florida Aquarium, jossa pääsee kokeilemaan sukeltamista jättimäisessä, kaloja vilisevässä altaassa. Sukeltamista voivat kokeilla kaikki yli kuusivuotiaat. Sukelluslupaa ei tarvita.

Erinomainen hotelli on Pier House 60 Marina Hotel, joka sijaitsee Clearwater Beachilla aivan rannan vieressä. Uima-altaat on lämmitetty, joten niissä tarkenee pulikoida vähän viileämmälläkin ilmalla.

Katso tarjoukset Clearwater Beachin hotelleihin.

Fort Lauderdale – rantaloma Floridassa

Fort Lauderdale Beach, Florida, USA. Kuva: Miami2you / Shutterstock

Floridan rantalomailun keskus on Miamista 40 kilometrin päässä sijaitseva Fort Lauderdale, jolle järjestää matkoja moni suomalainenkin matkatoimisto. Rantakaupunkia reunustavat upeat hiekkarannat 11 kilometrin matkalta. Iltaelämä on vilkasta.

Fort Lauderdalesta on helppo tehdä retkiä niin Miamiin kuin Evergladesiinkin.

Mukavaksi koettu, kohtuuhintainen hotelli on esimerkiksi rannan vieressä sijaitseva B Ocean Resort.

Katso tarjoukset Fort Lauderdalen hotelleihin.

Miami – rantoja ja art deco -eleganssia

South Beach -rannalla on toinen toistaa hienompia hengenpelastajien torneja. Miami, USA. Kuva: Alexander Demyanenko / Shutterstock

Miami on Yhdysvaltain trooppisin metropoli, jossa nauttii kerralla niin suurkaupungin sykkeestä kuin upeasta rannastakin. Latinotunnelma elää vahvana.

Miami Vice ei juurikaan liioitellut Miamin tunnelmia, melkeinpä päinvastoin – Miami on ihanan ekstrovertti ja huvittelunhaluinen suurkaupunki. Usein tuntuu siltä, ettei tässä kaupungissa elettäisi arkea ollenkaan.

Miamin kuuluisinta aluetta on South Beach, jolta löytyvät kauneimmat art deco -rakennukset, hiekkarannat ja vilkkain iltaelämä. Miamin Beachin art deco -taloissa on tunnelmallisia hotelleja kuten The Colony Hotel.

Lue lisää Miamista tai katso tarjoukset Miami Beachin hotelleihin.

Alligaattorien Everglades

Alligaattori ylittää tietä Evergladesin kansallispuistossa Floridassa. Kuva: Felix Lai / Shutterstock

Miamin vieressä sijaitseva Everglades on Yhdysvaltain legendaarisimpia kansallispuistoja – sen alligaattorien ja käärmeiden asuttamat suo- ja rämemaisemat ovat tuttuja lukemattomista amerikkalaisista elokuvista.

Tunnelmallisin tapa tutustua Evergladesiin ovat kajakkiretket ja vauhdikkain ajelut suokiitureilla. Kansallispuistosta voi nauttia myös kävelemällä pitkin puisia laituripolkuja ja pyöräreittejä. Suomaan läpi voi ajaa myös omatoimisesti autolla pitkin Evergladesia halkovaa maantietä. Jo maantien varrella näkee melko varmasti alligaattoreita.

Evergladesiin järjestetään päiväretkiä Miamin South Beachista. Kätevimmin Everglades-retken varaa etukäteen netistä.

Ernest Hemingwayn boheemi Key West

Sloppy Joe’s on Key Westin kuuluisin baari. Kuva: Daniel Korzeniewski / Shutterstock

Tämän etelämmäksi ei Yhdysvaltain manneralueella pääse – ainakaan autolla.

Floridan eteläkärjestä alkaa aikamoinen luonnonihme: Florida Keys, 190 kilometriä pitkä jono saaria, joita yhdistää 42 sillan yli kulkeva Overseas Highway. Matka Key Westiin onkin vähintään yhtä hieno kuin päässä odottava kaupunki.

Saarijonon päässä on trooppinen Key West, Hemingwayn entinen kotisaari, jonka pittoreskeissa viktoriaanisissa taloissa asuu nykyisinkin erittäin boheemeja ja eksentrisiä asukkaita.

Edullisimpia tapoja tutustua Key Westiin on osallistua valmiille bussiretkelle Miamista.

Key Westin parhaita hotelleja ovat ihanasti omassa rauhassaan sijaitseva Hyatt Centric Key West Resort ja La Concha, vanhan keskustan korkein talo, joka on rakennettu 1920-luvulla funkkiksen henkeen.

Lue lisää Key Westistä tai katso tarjoukset Key Westin hotelleihin.

Vinkit Floridan perhelomalle

Floridan kuuluisimmat perhekohteet ovat tietenkin Orlandon huvipuistot – mutta ei kannata luottaa vain niiden vetovoimaan. Kun on viettänyt pari päivää huvipuistojen laitteissa (ja jonoissa) alkavat lapsetkin kaivata vaihtelua.

Onneksi Floridassa riittää elämyksiä, jotka saavat lasten ohella aikuisetkin innostumaan. Kennedy Space Center on kovaa kamaa vähän vanhempien lasten kanssa ja alligaattorien näkeminen Evergladesissa jää taatusti kaikkien mieleen. Snorklaamaan pääsee Key Largon koralliriutoilla matkalla Key Westiin. Lapset tapaavat muutenkin viihtyä Keys-saariston leppoisan vinksahtaneessa, merellisessä tunnelmassa.

Kannattaa muistaa, että Floridan lain mukaan alle kolmivuotiaiden pitää autossa istua turvaistuimessa ja alle viisivuotiaiden korotetulla penkillä.

Lopuksi pari hyvää vinkkiä: valitse huvipuistopäivinä hotelli läheltä huvipuistoa, jotta aikaa ei tuhlaannu matkustamiseen. Ja saavu puistoon heti avaamisaikaan, jolloin väkeä on vähiten. Ota mukaan eväät päiväksi, jotta aikaa ja rahaa ei tuhlaannu keskinkertaisen pikaruokalounaan nauttimiseen.

Floridan retket ja aktiviteetit

Voit varata kätevästi netistä Floridan retket, kiertoajelut ja nähtävyyksien pääsyliput.

Liikkuminen Floridassa

Kartalla Florida voi näyttää varsin kompaktilta matkakohteelta, mutta näin ei suinkaan ole: pohjois-eteläsuunnassa Florida ulottuisi suunnilleen Helsingistä Kemiin.

Varaa siis Floridan-lomalle runsaasti aikaa, jos haluat kokea Floridan parhaat elämykset kerralla.

Moni matkailija vuokraa Floridassa auton, jolla ajaa kohteesta toiseen. Paikasta toiseen voi myös lentää.

Auton vuokraaminen Floridassa

Floridaan tutustuu parhaiten autolla – niin kuin melkein kaikkialla Yhdysvalloissa. Matkaa esimerkiksi Orlandosta Miamiin on noin 270 kilometriä, minkä taittaa reilussa kolmessa tunnissa. Floridan ikimuistoisin tie on Overseas Highway, joka vie mantereelta 42 sillan kautta Key West -saarelle kauas merelle.

Rentalcars.com vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Paras aika matkustaa Floridaan

Floridan ilmasto vaihtelee subtrooppisesta trooppiseen (niemimaan eteläkärjessä).

Paras aika matkustaa Floridaan ovat talvi ja kevät marraskuulta huhtikuulle, jolloin on kuiva kausi eikä ole vielä liian kuumaa. Tällöin Floridan ilmasto vastaa Suomen kesäpäiviä parhaimmillaan. Talvikaudella rantaloma onnistuu Floridan eteläosissa mutta pohjoisessa meri on turhan viileää vesileikkeihin.

Kuuma ja kostea kausi alkaa Floridassa toukokuussa.

Syyskuusta marraskuulle on Atlantin hurrikaanikausi, jolloin Floridaa voivat ravistella kovat myrskyt, vaikka yleensä hurrikaanien voima onkin jo laantunut niiden saapuessa Floridaan.

Halvat lennot Floridaan

Finnair lentää talvikuukausien ajan suoraan Helsingistä Miamiin. Suora lento kestää 11 tuntia, mutta yleensä on edullisempaa lentää vaihdon kautta jollain toisella lentoyhtiöllä, jolloin matka-aikaa kertyy 14 tunnista ylöspäin.

Katso parhaat lentotarjoukset Floridaan.

Lue lisää:

Miami

Key West

Amerikan parhaat matkakohteet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi