Key West -kohdeopas

Key Westin kuuluisin baari on Sloppy Joe’s, jossa on ryypännyt – tietysti – myös Hemingway. Kuva: Daniel Korzeniewski / Shutterstock

Haluatko lomailla kuin Hemingway? Parempaa paikkaa ei olekaan kuin Key West, jossa kolmikymppinen Hemingway asui suurimman osan 1930-luvusta ja kirjoitti monet kuuluisimmista töistään. Siinä sivussa hän ryyppäsi ja kalasti. Etenkin ryyppäsi.

Key West on säilynyt pitkälti Hemingwayn ajan asussa. Katuja reunustavat pittoreskit puutalot suurine terasseineen, joita mahtavat puut varjostavat.

Tunnelma on rento ja hyvin omanlaisensa – monet Key Westin nykyasukkaista ovat aikamoisia ekstrovertteja. Homoyhteisö on suuri, ja aiemmin kaupungissa oli useampikin nudistihotelli. Vaikka julkista alastomuutta onkin Key Westissä pyritty suitsimaan, on Key Westin yöelämä edelleen hauskaa ja estotonta. Heittäydy mukaan!

Ilmasto on trooppisen kostea ja kuuma – henkisesti Key Westissä ollaankin jo melkein Karibialla.

Iso osa Key Westin lumoa on saaren sijainnissa. Yhdysvaltain manneralueen eteläisimmälle saarelle ajetaan läpi siltojen yhdistämän Florida Keys -saariston.

Parhaimmillaan Key West on muutaman päivän retkenä Miamista.

Auringonlasku Mallory Square -aukiolla

Mallory Squarella juhlitaan auringonlaskua joka ilta. Kuva: Benny Marty / Shutterstock

Key Westin auringonlasku on Yhdysvaltain kuuluisin. Sitä kuuluu ihailla Mallory Square -aukiolta, jolla vietetäänkin joka ilta auringonlaskupippalot, Sunset Celebration. Menoa siivittävät monensorttiset katutaiteilijat.

Monesti auringonlasku päättyy erikoiseen luonnonilmiöön, jossa auringon katoamista horisontin taakse seuraa vihreeä väläydys.

Key West – Hemingwayn jäljillä

Ernest Hemingwayn talo Key west -saarella Floridassa. Kuva: Robert Hoetink / Shutterstock

Key Westin keskeisin nähtävyys on Hemingwayn vanha talo, Ernest Hemingway House, jossa kirjailija asui vuosina 1931–1938. Talossa asuvat edelleen Hemingwayn Snow White -kissan kuusi- ja seitsemänvarpaiset jälkeläiset. Erikoisen kissansa Hemingway sai lahjaksi eräältä merimieheltä.

Key Westissä pitää tietenkin istua iltaa Hemingwayn kantakuppilassa. Vaan mikä on se oikea?

Hemingway istui lähes päivittäin iltaa Sloppy Joe’s -baarissa. Nykyiselle paikalleen Duval Streetin ja Greene Streetin kulmaan se tosin muutti vuonna 1938 eli Hemingwayn Key Westin vuosien loppupuolella. Syynä oli vuokrankorotus.

Aiemmin Sloppy Joe’s sijaitsi naapurikorttelissa paikalla, jossa toimii nykyisin Capt Tony’s Saloon, joka on tunnelmallinen paikka sekin. Seinät on vuorattu dollarinseteleillä.

Käy siis varulta molemmissa – sekä Pepe’s Cafessa, saaren vanhiammassa yhä toimivassa kuppilassa, jossa Hemingwayn kerrotaan myös viihtyneen.

Nimensä Sloppy Joe’s on muuten lainannut Havannan maineikkaalta kaimaltaan, joka oli puolestaan Hemingwayn kantapaikka Kuubassa.

Näkemistä ja tekemistä

Key West -saari on melkein Karibialla. Kuva: Ventdusud / Shutterstock

Tekemistä Key Westissä on vähän – paitsi Hemingwayn jäljillä ryyppääminen ja kalastaminen. Etenkin ryyppääminen. Tänne tullaan pääasissa nauttimaan tunnelmasta.

Key Westin pääkatu on Duval Street, josta reunustavat puodit, ravintolat ja baarit. Katua ja sen sivukujia edestakaisin kuljeskellessa kuluu iso osa ajasta.

Nähtävyytenä on myös Southernmost Point, ruma mötikkä, jonka sanotaan merkkaavan Yhdysvaltain eteläisintä pistettä. Näin ei kuitenkaan ole: saaren eteläisin paikka on Yhdysvaltain armeijan aluetta.

Myös golfia pääsee pelaamaan ja sukeltamaan. Ja tietenkin kalastamaan.

Voit varata kätevästi netistä Key Westin retket ja aktiviteetit.

Key Westin rannat

Smathers Beach on Key Westin kaunein ranta. Kuva: Holbox / Shutterstock

Hiekkarantoja löytyy saaren eteläpuolelta. Komein ranta on lentokentän vieressä sijaitseva, kolmisen kilometriä pitkä Smathers Beach. Mutta mikään varsinainen rantakohde Key West ei ole: rantojen hiekkakin on muualta tuotua.

Kansallispuisto Dry Tortugas

Key Westin retkikohteista mielenkiintoisin on syrjäinen Dry Tortugas, lättänä autiosaari, jolla sijaitsee komea vanha vankilalinnoitus, eräänlainen Floridan Alcatraz. Täällä lusivat vangittuina Lincolnin murhasuunnitelmasta syytetyt, joista Samuel Arnold totesi Dry Tortugasista: ”Ilman epäilystäkään… kammottavin paikka, jota ihminen on koskaan katsonut.”

Saatat olla eri mieltä. Hiekka on valkoista ja meri säihkyvän turkoosia. Snorklaamiseen Dry Tortugas on Floridan parhaita paikkoja.

Perille pääsee kahdessa ja puolessa tunnissa lautalla, joka maksaa noin 175 USD meno–paluu. Aikaa saarelle jää neljästä viiteen tuntia. Saarella on myös pieni leirintäalue maksimissaan kymmenelle teltalle.

Muista maistaa Key Lime Pie -sitruunakakkua

Gourmet-rintamalla Key West on kuuluisa yhdestä asiasta: Key Lime Pie -sitruunakakusta. Parhaana kaikista pidetään Kermit’s Key Lime Shoppen sitruunakakkua. Siitä meillä ei ole tietoa, kuuluiko Key Lime Pie myös Hemingwayn ruokavalioon, mutta sopii uskoa, sillä sen verran herkullinen torttu on kyseessä.

Nakuile Key Westissä

Key Westin legendaarisimpia yöelämän paikkoja on Garden of Eden, joka sijaitsee Whistle Barin katolla. Baarin nimen mukaisesti täällä sopii olla kuin Aatami ja Eeva – ilman vaatteita, jos siltä tuntuu. Illan edetessä aika moni asiakkaista luopuukin ainakin osasta vaatteitaan.

Nakuilu on tavannut muutenkin kuulua Key Westin elämään, tosin kaupungin järjestyssääntöjä on jokunen vuosi sitten tiukennettu ja nudismi vähentynyt.

Key Westin paras aamiainen

Ja kun olet illalla rikkonut rajojasi Garden of Edenissä, voit aamulla hyvällä omalla tunnolla palkita itsesi Key Westin legendaarisimmalla aamiaisella Blue Heavan -ravintolassa, jonka ananaspannukakut, banaanikakut ja jaloissa vapaana tepastelevat kanat tunnetaan ympäri Floridaa.

Eikä Hemingwaytä pääse pakoon täälläkään! Talossa toimi aikoinaan biljardisali ja baari, jossa kirjailijan kerrotaan tuomineen nyrkkeilyotteluita.

Fantasy Fest – Key Westin karnevaali

Vuoden kohokohtia on lokakuisin pidettävä 10 päivän mittainen karnevaali Fantasy Fest, jolloin Duval Street täyttyy iloisista ja värikkäästi pukeutueista juhlijoista. Osalle riittää asusteeksi vartalomaali.

Key Westin hotellit

Hotellien hintataso ei ole Key Westin parhaita puolia. Varsinkin vilkkaimmalla turistikaudella Key Westin hotelleista voi olla vaikea löytää viihtyisää huonetta alle 300 euron.

Key Westin parhaita hotelleja on Hyatt Centric Key West Resort, joka sijaitsee melkein Mallory Squaren vieressä ja silti ihanasti omassa rauhassaan.

Klassinen hotelli on Duval Streetin varrella sijaitseva La Concha, vanhan keskustan korkein talo, joka on rakennettu 1920-luvulla funkkiksen henkeen.

Monet hotellit, kuten Ibis Bay Resort, sijaitsevat niin sanotussa New Townissa hyvän matkaa historiallisesta keskustasta. Se ei välttämättä haittaa, vaan voi olla hyvä asiakin – näin ei tarvitse ajaa autolla ahtaaseen keskustaan saakka. Ja monet syrjempänä sijaitsevista hotelleista tarjoavat kuljetuksen keskustaan.

Katso tarjoukset Key Westin hotelleihin.

Paras aika matkustaa Key Westiin

Key Westissä on trooppinen ilmasto. Parasta aikaa matkustaa on talvi, kesällä on läkähdyttävänkin kuumaa ja kosteaa.

Vierailu Key Westissä kannattaa ajoittaa arkipäivään – viikonloppuisin saarella on usein turhan paljon väkeä ja hotellien hintataso kalleimmillaan.

Overseas Highway – ajomatka Key Westiin

Key Westille ajetaan Overseas Highwayn kautta. Kuva: Miami2you / Shutterstock

Ainoa oikea tapa matkustaa Key Westiin on ajaa pitkin Floridan eteläkärjestä alkavaa Overseas Highwayta. 190 kilometriä pitkä tie vie 42 sillan kautta Florida Keysin saarelta toiselle päätyen lopulta Key Westiin.

Florida Keys -saariketjun parhaat snorklauspaikat löytyvät heti alkumatkasta Key Largossa sijaitsevasta John Pennekamp Coral Reef State Parkista.

Ajomatkan komein kohta on puolestaan kymmenen kilometrin mittainen 7 Mile Bridge, joka kulkee Marathonin ja Bahia Honda -saarten välillä. Bahia Hondan luonnonsuojelualueella on saariston hienoin ranta.

Ajomatka Miamista Key Westiin on 270 kilometriä ja kestää reilut kolme tuntia ilman pysähdyksiä.

Edullisimpia tapoja tutustua Key Westiin onkin osallistua valmiille bussiretkelle Miamista.

Key Westiin voi myös lentää.

Katso tarjoukset autonvuokraan Miamissa.

Lue lisää Floridan-matkailusta.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi