5 x luonnottomat luonnonilmiöt

kaliforia-kuolemanlaakso
Itsestään liikkuvien kuvien lisäksi Kalifornian Kuolemanlaaksossa on hulppeat maisemat. Kuva: John Fowler, Flickr CC

Taivaalta satavia kaloja, joesta nousevia tulipalloja ja itsestään liikkuvia kiviä. Maailmasta löytyy varsin luonnottomia luonnonilmiöitä. Jos et usko, käy katsomassa.

Kuolemanlaakson itsestään liikkuvat kivet

kalifornia-kuolemanlaakso-kivi
Purjehtivat kivet eivät sammaloidu. Kuva: Travis, Flickr CC

Mikä: Purjehtivat kivet, Kalifornia, Yhdysvallat

Mistä on kysymys? Kymmenien kilojen painoiset kivenmurikat vaeltavat itsekseen kuivuneen järven pohjalla Kalifornian Kuolemanlaaksossa. Peräänsä ne jättävät uran, josta niiden kulkua voi seurata.

Tiedemiehen suusta: Kukaan ei ole nähnyt kiviä liikkumassa, eikä ilmiölle tiedetä varmaa selitystä. Tiedemiehet ovat veikanneet syyksi voimakkaiden puhurien ja maahan muodostuvan ohuen jääpeitteen yhteisvaikutusta.

Kivet voivat vaihtaa suuntaa kesken matkan

Sekin vielä: Kivet voivat vaihtaa suuntaa kesken matkan. Välillä vierekkäiset kivet ovat lähteneet liikkeelle samaan suuntaan mutta erkaantuneet omille teilleen.

Matkaan: Kalifornian Kuolemanlaakso on Pohjois-Amerikan kuivin, kuumin ja matalin paikka. Itsestään liikkuvat kivet löytää alueelta nimeltä Racetrack Playa, jossa voi vaeltaa muttei yöpyä.

Mekong-joen tulipallot

Mikä: Naga-tulipallot, Thaimaa

Mistä on kysymys? Kerran vuodessa, aina lokakuun ensimmäisen täydenkuun aikaan, Mekong-joesta leijailee taivaalle kananmunankokoisia tulipalloja. Tulipalloja nähdään joskus kymmeniä, toisinaan satoja.

Tiedemiehen suusta. Ilmiölle on ehdotettu selitykseksi sitä, että joenpohjan sedimentti erittää kaasuja, jotka täydenkuun vetovoima nostaa pintaan ja voimakas auringonsäteily sytyttää palamaan.

Tulipalloja tupruttelee Mekong-joen pohjalla lymyävä myyttinen Naga-käärme

Sekin vielä: Thaimaalaisten mukaan tulipalloja tupruttelee Mekong-joen pohjalla lymyävä myyttinen Naga-käärme.

Matkaan: Tuhannet ihmiset kerääntyvät Thaimaan ja Laosin rajalle Nong Khain pikkukaupunkiin juhlimaan tulipalloja. Varaa majoitus hyvissä ajoin. Luvassa laolaista kantrirokkia, halpaa thaiviskiä ja roimasti mystiikkaa.

Venezuelan ikuinen ukkonen

Mikä: Catatumbon salama, Venezuela

Mistä on kyse? Ilmiötä kutsutaan myös ikuiseksi ukkoseksi. Maracaibo-järven yllä, Catatumbo-joen suulla, salamoi keskimäärin 160 yönä vuodessa, kymmenen tuntia kerrallaan. Salamoita leiskuu joka 20. sekunti mutta jyrinää ei kuulu.

Tiedemiehen suusta: Todennäköisimpänä syynä jatkuvaan salamointiin pidetään Andeilta puhaltavien kylmien tuulien ja Maracaibon rämeistä nousevan kostean, lämpimän ilman kohtaamista.

Ikuista salamaa uhkaa ilmastonmuutos

Sekin vielä: Catatumbon salamaa uhkaa ilmastonmuutos. Viime vuosina poikkeuksellinen kuivuus on saanut salamoinnin katoamaan kokonaan useiksi kuukausiksi.

Matkaan: Matkoja salamajärvelle järjestetään suositusta turistikohteesta Méridasta, joka kantaa lempinimeä Herrasmiesten kaupunki. Järvellä yövytään kalastajakylässä, jossa salamointia seurataan mukavasti riippumatossa köllien.

Hondurasin kalasade

Mikä: Kalasade Lluvia de Pesces, Honduras

Mistä on kysymys? Yoron pikkukaupungin yli pyyhkäisee sadekauden huipennuksena raju, öinen ukkosmyrsky, jonka jäljiltä kadut ovat täynnä satoja hopeanvärisiä pikkukaloja. Asukkaat poimivat kalat talteen ja laittavat grillit lämpiämään.

Tiedemiehen suusta: Kalojen ei ole varsinaisesti nähty ropisevan taivaalta, vaan ne löydetään aina maasta sateen jäljiltä. Joko tornado lennättää ne paikalle mereltä 200 kilometrin päästä, tai tulvavesi nostaa ne esiin maanalaisista joista.

Legendan mukaan pappi José Manuel Subirana rukoili köyhälle kylälle taivaallista ruoka-apua

Sekin vielä: Legendan mukaan kalasade sai alkunsa 1800-luvun puolivälissä, kun pappi José Manuel Subirana rukoili köyhälle kylälle taivaallista ruoka-apua.

Matkaan: Yorossa vietetään kesäkuussa kalasateen kunniaksi festivaalia, joka huipentuu tansseihin keskusaukiolla. Kaupungin kirkosta löytyy Isä Subiranan hauta. Paljon muuta nähtävää pikkukaupungissa ei ole.

Amazonin jättiaalto

Mikä: Amazonin jättiaalto Pororoca, Brasilia

Mistä on kysymys? Sen tulon kuulee jo kaukaa. Maaliskuussa Amazon-jokea vyöryy ylävirtaan nelimetrinen aalto, joka pyyhkäisee matalaksi kaiken tielleen osuvan. Pororoca tarkoittaa paikallisella intiaanikielellä Mahtavaa jyrinää.

Tiedemiehen suusta: Aalto syntyy, kun matala suistoalue ohjaa poikkeuksellisen voimakkaan vuoroveden ylös Amazonia ja sen sivuhaaroja. Voimakkaita vuoksiaaltoja esiintyy muutamassa muussakin joessa, kuten Kiinan Qiantangissa.

Haastetta surffaamiseen tuovat aallon kuljettamat puunrungot, anakondat ja alligaattorit

Sekin vielä: Pororoca tunnetaan maailman pisimpänä surffiaaltona. Brasilialainen Picuruta Salazar on surffannut sen harjalla yhtämittaa 37 minuuttia yli 12 kilometrin matkan. Lisähaastetta tuovat aallon kuljettamat puunrungot, anakondat ja alligaattorit.

Matkaan: Pororocalla ratsastavia lainelautailijoita pääsee ihmettelemään maaliskuussa São Domingos do Capimin pikkukaupungissa, jossa järjestetään päiväntasauksen aikaan surffauskilpailu – 300 kilometriä sisämaassa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi