Etelä-Korean parhaat matkakohteet

Soulin palatsinvartijat ovat pukeutuneet perinneasuihin.
Soulin palatsinvartijat ovat pukeutuneet perinneasuihin. Kuva: Antti Helin

Etelä-Korea on maa Japanin ja Kiinan välissä – niin maantieteellisesti kuin tunnelmaltaan. Tosin korealaiset varmasti loukkaantuisivat vertailusta; he toki kokevat maansa toki olevan aivan uniikki maailmansa.

Ja siltä Etelä-Korea alkaa toki tuntuakin sitä enemmän, mitä syvemmin maahan tutustuu.

Kiinnostavinta Etelä-Koreassa on se, kuinka nopeasti maa on modernisoitunut sekä maailman teknologian että popkulttuurin huipulle ja silti – tai juuri siksi – säilyttänyt syvän kunnioituksen historiaansa.

Soulin upeita vanhoja palatsialueita vartioivat historiallisiin asuihin pukeutuneet soturit ja aivan yllättäen keskustan kadut voi tukkia satojen ja jopa tuhansien esiintyjien kokoinen paraati, jolla kunnioitetaan jotain merkittävää entisaikan tapahtumaa.

Juuri niin kävi viimeisimmällä Soulin-vierailullani, kun kaupungissa elettiin uusiksi kuningas Jeongjon vuoden 1795 juhlakulkue – vanhan kaupunginportin luona edestäni marssi täysin yllättäen yli 5000 miestä ja naista sekä 500 ratsua täydessä sotisovassa.

Olihan se vaikuttavaa.

Kulkueen aikana kuninkaan kimppuun eivät tosin yrittäneet hyökätä salamurhaajat niin kuin tosielämässä.

Matkakohteena Etelä-Korea on oiva: maa on siisti, moderni ja toimiva – ja silti vielä kohtuullisen edullinen. Varsinaiset maailman ihmeet eli pakolliset kerran elämässä -nähtävyydet maasta puuttuvat. Mutta pienempää kiehtovaa nähtävää ja koettavaa on riittävästi.

Soul – Korean paras matkakohde

Taidegalleriat ovat näkyvästi läsnä Soulin katukuvassa.
Taidegalleriat ovat näkyvästi läsnä Soulin katukuvassa. Kuva: Antti Helin

Etelä-Korean ylivoimaisesti paras matkakohde on pääkaupunki Soul, upea yhdistelmä uutta ja vanhaa. Kaupungissa riittää nähtävää ja koettavaa, shoppailtavaa ja herkuteltavaa. Soul on valtavan kokoinen – ja keskusta siltikin yllättävän helposti haltuun otettavissa ja jopa käveltävissä. Kyseessä on yksi Aasian kiehtovimmista kaupunkikohteista.

Tarvittaessa Etelä-Koreasta saa varsin hyvän kuvan jo käymällä pelkästään Soulissa. Nähtävyytenä on upeita, puusta tehtyjä palatseja, vanhoja asuinkortteleita ja moderneja ostosalueita.

Hauskimpia nähtävyyksiä on kuitenkin keskustan läpi virtaava kristallinkikas puro, joka on tehty vanhan valtatien tilalle. Mahtava esimerkki oivaltavasta kaupunkisuunnittelusta!

Katso tarjoukset Soulin hotelleihin.

DMZ – Etelä- ja Pohjois-Korean raja

Koreoiden rajalla on demilitarisoitu alue eli DMZ. Rajalta pääsee etelän puolelta katsomaan pohjoiseen ja siellä asennossa seisovia sotapoikia sekä näkemään pohjoiskorealaisten etelän puolelle kaivamia käytäviä.

Kyseessä on maailman vahvimmin aseistettu raja.

Vaikuttavinta vierailussa on tajuta se, kuinka lähellä raja on Soulia: matkaa pääkaupungista rajalle on vain reilut 50 kilometriä. Pitkin matkaa tien varressa on vaikuttavia vartiotorneja.

Retket Soulista Pohjois-Korean rajalle voi varata etukäteen netistä.

Suwon – Hwaseongin traaginen linna ja Vessamuseo

Vain 30 kilometrin päässä Soulista sijaitsee Suwonin kaupunki, jonka keskustaa ympäröi mahtava linnoitus Hwaseong. 1700-luvun viimeisinä vuosina rakennetun linnoituksen taustalla oleva tarina on Etelä-Korean historian traagisimpia ja ikuistettu useampaankin elokuvaan sekä televisiosarjaan.

Historiallinen tositarina kertoo kruununprinssi Jangheonista sekä tämän isästä kuningas Yeongjosta ja pojasta Jeongjosta.

Kruununprinssi käyttäytyi niin omituisesti, että hänen uskottiin tulleen hulluksi. Hänen kerrottiin murhanneen ja raiskanneen alaisiaan palatsissaan ja uhanneen lopulta itsensä kuninkaan henkeä.

Lopulta isä, kuningas Yeongjo, joutui tekemään rajun päätöksen. Hän lukitutti oman, 27-vuotiaan poikansa riisiarkkuun. Kruununprinssin oma poika, Jeongjo rukoili isoisäänsä säästämään isänsä hengen, mutta kuninkaan päätös oli lopullinen.

Päivien ajan arkusta kuului epätoivoisia ääniä, kunnes ne hilljenivät. Kuningas nimesi kuolleen poikansa uudestaan nimellä Sado, ”Ajattelen suurella surulla”, millä nimellä hänet edelleen parhaiten tunnetaan.

Lopulta Sadon poika Jeongjo nousi Joseon-dynastian kuninkaaksi. Isänsä muistoksi hän rakennutti Hwaseongin linnoituksen ja siirsi sinne valtakunnan pääkaupungin Soulista.

Jeongjo ei uskonut isänsä mielenvikaisuuteen, vaan uskoi tämän kuoleman taustalla olleen poliittisen salaliiton.

Jeongjon aikaa pidetään kulttuurisesti yhtenä Joseon-dynastian kultakausista, mutta hänen jälkeensä pääkaupunki siirrettiin takaisin Souliin.

Hwaseongin linnoitus on komea nähtävyys ja Unescon maailmanperintökohde. Perille Suwoniin pääsee Soulista metrolla noin tunnissa tai rautatieasemalta junalla alle puolessa tunnissa.

Linnoituksen ohella Suwonissa kannattaa vierailla Korean vessamuseossa. Siellä oppii vaikkapa sen, että Korean kuninkaan hovilääkärillä oli tapana päivittäin maistaa hallitsijan kakkaa tarkistaakseen, että kuningas oli terve.

Seoraksan, patikoijan paratiisi

Terävähuippuinen Seoraksan-vuori (1708 m.) on Etelä-Korean kuuluisin vaelluspaikka. Maisemat ovat komeat – vuoriston sanotaan näyttävän dinosauruksen selkärangalta. Erityisen kaunista vuorella on ruskan aikaan.

Vuori sijaitsee itärannikolla, noin neljän tunnin bussimatkan päässä Soulista.

Gyeongju-si – shamaanikuninkaiden valtakunta

Pyhällä vuorella.
Pyhällä vuorella on monenlaisia Buddha-patsaita – osa on kaiverrettu suoraan vuorenseinään.

Gyeongju-si on kiehtova kohde kulttuurista kiinnostuneille. Täältä käsin shamaanikuninkaat hallitsivat Silla-valtakuntaa Kolmen valtakunnan ajanjaksolla.

Kaupungissa on komeita shamaanikuninkaiden hautakumpuja ja muinaismuistoja.

1500 vuotta vanha Bulguksa-temppeli on Unescon maailmanperintökohde ja Korean kuuluisimpia temppeleitä.

Gyeongju-sin vieressä kohoavalta pyhältä vuorelta löytyy yksi maailman kauneimmista Buddha-patsaista.

Jeju – naissukeltajien saari

Karun kaunis Jeju-saari on Korean kuuluisin nähtävyys Soulin jälkeen. Erityisen kuuluisa Jeju on haenyeo-nimellä kutsutuista naissukeltajistaan. Hengitystään pidättäen naiset sukeltavat merestä äyriäisiä ja simpukoista ilman kummempia apuvälineitä.

Saaren kulttuuri on omaperäinen. Henkiuskosta muistuttava kivitornit ja omalaatuiset kivipatsaat. Naisten asema on vahva.

Ilmasto on muuta Koreaa lämpimämpi, ja subtrooppiselta Jejulta löytyy myös hiekkarantoja.

Vulkaanisen luontonsa ansiosta Jeju on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Katso tarjoukset Jejun hotelleihin.

Korealainen ruoka

korealainen-ruoka
Korealainen ruoka on hurmannut jo muun Aasian – pian vuorossa on koko maailma. Kuva: Antti Helin

Korealainen ruoka olisi jo itsesään hyvä syy matkustaa Etelä-Koreaan. Keittiö on omanlaisensa ja kerrassaan herkullinen. Keskiössä on usein ravintolan pöydissä grillattu liha, jonka seurana tarjoillaan moninainen määrä monenlaisia kasvispohjaisia pikkuherkkuja.

Grillatut lihanpalat kääritään salaatinlehtiin ja mukaan laitetaan soijapaputahnaa sekä valkosipulia. Raikasta ja herkullista!

Koreassa tarjoillaan myös monenlaisia nuudeliannoksia ja paratuokia.

Etelä-Korean kulttuuri ja historia

Silla-dynastian hautakumpuja.
Silla-dynastian hautakumpuja. Kuva: Antti Helin

Etelä-Korea on ollut historiansa ajan naapurimaiden Japanin ja Kiinan puristuksissa ja usein alusmaanakin, mikä näkyy korealaisessa kulttuurissa edelleen. Maa tuntuu Kiinan ja Japanin välimuodolta.

Korealaisen kulttuurin kultakautta oli kolmen kuningaskunnan aika 600–700-luvulla, kun kolme kuningaskuntaa kamppaili Korean niemimaan hallinnasta. Kuningaskunnista kuuluisin on Silla-dynastia, josta on säilynyt komeita nähtävyyksiä Gyeongju-sissa.

Toinen merkittävä ajanjakso oli Choseon-dynastia, joka oli vallassa yli 500 vuoden ajan 1392–1910. Choseon-dynastian aikaan Korealla oli tiiviit suhteet Kiinan Ming-dynastiaan, josta otettiin paljon mallia. Choseonin hallinto järjestettiin kiinalaiseen tapaan ja kungfutselaisuudesta tuli vallitseva ideologia.

Aikakauden loppua kohden Choseon-kuningaskunta eristäytyi muusta maailmasta niin vahvasti, että sitä alettiin kutsua erakkokuningaskunnaksi. Kuinka ollakaan pohjoiskorealaiset käyttävät itse edelleen maastaan nimeä Choseon.

Choseon-dynastian aika päättyi kansalliseen nöyryytykseen ja katastrofiin: Koreasta tuli Japanin siirtomaa vuosiksi 1910–1945.

Korean sota käytiin vuosina 1950–1953. Vastakkain olivat Kiinan ja Neuvostoliiton tukemat pohjoiskorealaiset ja Yhdysvaltain ja YK:n tukemat eteläkorealaiset.

Sodan jälkeen alkoi maan nopea modernisoituminen.

Matkustaminen Etelä-Koreassa

Matkustaminen Etelä-Koreassa on vaivatonta. Etäisyydet eivät yleensä ole pitkät, ja maan reunalta toisellekin pyyhältää nopeasti luotijunan kyydissä 300 kilometrin tuntivauhdilla.

Jeju-saarelle on lentoja eri puolilta Etelä-Koreaa.

Halvat lennot Etelä-Koreaan

Katso parhaat lentotarjoukset Souliin ja muualle Etelä-Koreaan

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!