Balin nähtävyydet – koe ainakin nämä elämykset Balilla

Ulun Danu Bratan -temppeli on Balin kuvatuimpia nähtävyyksiä – paikan päällä se tosin yllättää pienuudellaan. Kuva: Breslavtsev Oleg / Shutterstock.com

Mikä on Balin paras nähtävyys? Mikä tekee Balista kerran elämässä -matkakohteen?

Balin paras nähtävyys on Bali itse: balilainen kulttuuri, ja joka on säilyttänyt omaleimaisuutensa ja hurmannut lukemattomat matkailijat.

Balin nähtävyyksiä ovat saaren hindutemppelit, kulttuuriesitykset, riisivainiot ja komeat tulivuoret, balilaisten jumalten kodit.

Balilla on temppeleitä joka nurkalla. Monet temppelit tuntuvat jotenkin pahaenteisiltä: jylhiltä ja hieman pelottaviltakin. Vaan mitä muutakaan voisi olla saarella, jonka jumala on pahaenteinen tulivuori, 3000 metrin korkeuteen kohoava Gunung Agung?

Balilla riittää nähtävyyksiä ihailtavaksi vaikka useamman loman puitteiksi. Kaikkein keskeisimmät nähtävyydet pystyy kuitenkin myös puristamaan muutamaan aktiiviseen päivään.

Alla on esitelty Balin parhaat nähtävyydet. Nähtävää on paljon muutakin: Balin suosio matkakohteena näkyy siinä, että uusia nähtävyyksiä tulee koko ajan, eikä monella niistä ole mitään tekemistä balilaisuuden kanssa. Balilla on esimerkiksi norsuleirejä, vaikka Balilla ei ole koskaan elänyt norsuja luonnossa, ja Safari Parkissa laiduntaa afrikkalaisia eläimiä.

Uusimpia nähtävyyksiä ovat kahvi- ja suklaaviljelmät.

Balin temppelit ja kulttuurikohteet

Monkey Forest Sanctuary on Ubudin tunnelmallisin temppeli. Bali, Indonesia. Kuva: R.M. Nunes / Shutterstock.com

Balin kulttuuriin tutustuu parhaiten sisämaassa sijaitsevasta Ubudista käsin, jossa voi päivisin ihailla kiehtovissa taidemuseoissa balilaista taidetta ja nauttia illalla temppelien ja palatsien sisäpihoilla upeista tanssiesityksistä. Ubudissa matkailijaa odottavat myös erinomaiset ravintolat, kylpylät ja joogastudiot.

Balin taidehistoriasta kiinnostuneen kannattaa myös käydä Sanurin rantakohteessa tutustumassa belgialaisen taiteilija Mayerin kotimuseoon.

Hienoja nähtävyyksiä ovat myös Balin parhaat temppelit, joita löytyy eri puolilta saarta.

Katso Balin parhaat nähtävyydet ja hiekkarannat kartalla.

Balin riisiterassit – Balin vehrein nähtävyys

Balin sisämaata koristavat kauniit riisiterassit.
Balin sisämaata koristavat kauniit riisiterassit. Kuvassa Tegallalang-riisiterassit Ubudin lähellä. Kuva: Antti Helin

Bali on tiheään asuttu saari, joten koskematonta luontoa saarella on vain vähän. Sen sijaan kameralle ikuistuvat Balin vehreät, vuorten rinteisiin tehdyt kauniit riisiterassit.

Valokuvauksellisimmat ovat Tegellalang-riisiterassit, jotka sijaitsevat Ubudin lähellä. Maisemat ovat huikeat jyrkille riisiterasseille nousevalla patikkapolulla, mutta tunnelmaa rajoittaa turistirysän tuntu: maanviljelijät asettautuvat maisemaan kuvaamista varten ja pyytävät tietenkin palkkiota.

Rauhallisempia riisiterassitunnelmia pääsee kokemaan Ubudin lähellä Sidemanin alueella, jossa on myös muutama upea hotelli riisipeltojen keskellä.

Eniten Balin riisipelloista nauttii kuitenkin tekemällä päivän tai parin retken syrjäisemmille seuduille Mundukiin korkealle vuoristoon tai Jatiluwihin riisiterasseille, joille saavutaan kuin salaiseen laaksoon.

Molemmissa on yksinkertaisia majataloja. Mundukissa on myös ihana Munduk Moding Plantation -pikkuhotelli, jonka maisemauima-allas avautuu pilviin.

Tulivuori Gunung Agung – Balin jumalten koti

Pura Besakih temppeli kunnioittaa temppelin takana kohoavaa Agung-tulivuorta, Balin korkeinta. Tuolivuoren viimeisin tuhoisa purkaus oli vuonna 1963, mutta vuori puski tulta, savua ja tuhkaa niin aktiivisesti myös vuonna 2018, että lähiseudut evakoitiin.

Vuorella uskotaan asuvan Balin mahtavimman jumalan. Balilaisille hinduille Gunung Agung on koko universumin keskipiste.

Vuoren huippu on Balilaisten pyhiinvaelluskohde, ja upea mutta vaativa patikointikohde myös turisteille. Kraatterin reunalta avautuvat 360-asteen näkymät ympäri Balia.

Vaellukset lähtevät Besakih-temppelin luota noin 1000 metrin korkeudesta. Korkeuseroa jää silti vielä kavuttavaksi 2000 metriä.

Vuorelle vie kaksi reittiä: toinen, hyvin vaativa, vie aivan huipulle asti (3031 metriä), ja toinen, hieman helpompi vie kraatterin reunalle 2866 metrin korkeudelle. Suurin osa vaeltajista valitsee jälkimmäisen – ja siltikin edessä on rankka seitsemän tunnin patikointi ylämäkeen.

Paljon suositumpi vaelluskohde onkin Batur-tulivuori.

Batur – tulivuori ja pyhä järvi

Batur on aktiivinen tulivuori, joka purkautui viimeksi vuonna 2000. Bali, Indonesia. Kuva: Saiko3p / Shutterstock.com

Batur-tulivuorta voi ihailla kahdella tapaa: joko uloimman kraatterin reunalta, jolle pääsee tietä pitkin, tai patikoimalla kraatterin sisältä kohoavan varsinaisen huipun laelle.

Uloimman kraatterin reunalta avautuvat näkymät puolikuun muotoiselle Batur-järvelle ja vuoren päähuipulle. Järvi on saaren pyhin; järvessä asuvan jumalattaren uskotaan tuovan veden kaikille Balin riisiviljelmille.

Kraatterin reunalla on myös komea temppeli Pura Ulun Danu Batur. Tämäkin temppeli on parhaimmillaan juhlien aikaan, muuten sen suuret sisäpihat voivat tuntua vähän kolkolta.

Temppeli ei ole erityisen vanha: se rakennettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1935, missä se on aiempaa temppeliä paremmin suojassa Baturin tulivuoren purkauksilta. Batur on aktiivinen tulivuori ja purkautui viimeksi vuonna 2000.

Unesco on nimennyt Baturin alueen Geoparkiksi, ja alueen geologiaa esitellään ilmaisessa tulivuorikeskuksessa.

Batur-tulivuoren huippu on suosittu ja varsin helppo patikointikohde. Huipulle nouseminen kestää pari tuntia – matkaan lähdetään yleensä niin, että huipulta päästään ihailemaan auringonnousua.

Varaa vaellusretki Baturin huipulle.

Denpasar – Balin pääkaupunki

Balin pääkaupunki Denpasar on ikuisten liikenneruuhkien noidankita. Jos Balilla on ylimääräistä aikaa, kannattaa Denpasarissa kuitenkin käydä tutustumassa hienoon, balilaista kulttuuria esittelevään Bali Museumiin.

Koskenlasku Balilla

Balilla järjestetään myös koskenlaskua. Koskenlasku on Balilla rentoa ajanvietettä muttei erityisen hurja kokemus.

Varaa koskenlaskuretki Balilla.

Snorklaamaan paholaisrauskujen kanssa

Balin rantakohteista tehdään snorklausretkiä lähisaarten Nusa Lembonganin ja Nusa Penidan vesiin, joissa näkee lähes varmasti paholaisrauskuja (manta ray).

Pohjois-Balin delfiinit

Balin pohjoisrannikolla sijaitseva Lovina tunnetaan delfiiineistään. Lovinan delfiinejä voi käydä bongaamassa myös Balin eteläpuolen rantakohteista päiväretkellä, joka alkaa aamuvarhaisella.

Samalla tulee ajettua saaren halki ja yleensä nähtyä myös kuvauksellinen Ulun Danu Beratan -temppeli, joka sijaitsee järven keskellä.

Vesipuisto Waterbom

Rantakohde Kutan vieressä sijaitseva Waterbom on Kaakkois-Aasian parhaita vesipuistoja. Vauhdinhurmaa riittää niin aikuisille kuin perheen pienimmillekin.

Waterbom-lipun voi ostaa etukäteen netistä.

Saarikierrokset

Suosittu tapa tutustua Baliin on vuokrata auto kuljettajalla ja tehdä päiväretkiä eri puolille saarta. Yksi retki kannattaa tehdä ainakin sisämaan Ubudiin ja toinen Uluwatuun, saaren eteläosan niemelle, jossa pääsee ihailemaan paitsi Balin kauneimpia rantoja myös surffareita ja Uluwatun temppeliä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi