Ubud – täällä koet Balin kulttuurin kauneimmillaan

Bali Ubud
Ubud on kuin luotu nautiskeluun. Hotelli kannattaa varata maaseudun rauhasta hieman syrjässä keskustasta. Kuva: Dendy Darma / Unsplash

Sisämaassa sijaitseva Ubud on Balin kulttuuri- ja hemmottelumatkailun keskus, jonne matkailijoita vetävät hyvät taidemuseot, erinomaiset tanssiesitykset ja lukemattomat balilaiset hierontapaikat ja joogastudiot. Ravintolatarjonta on erinomaista ja hotellit sekä majatalot tunnelmallisia. Ubudin ostosmahdollisuudet kuuluvat Balin parhaisiin.

Ubud on ollut suosittu pitkään: monet ensimmäisistä eurooppalaisista matkailijoista asettautuivat juuri Ubuiin nauttimaan balilaisesta kulttuurista. Ubudilaisia tanssijoita ja muusikkoja pidettiin Balin parhaina, ja sitä he ovat edelleen.

Taiteet ovatkin edelleen vahvasti läsnä Ubudissa. Joka ilta Ubudissa järjestetään upeita tanssiesityksiä, ja päivisin matkailijan kannattaa tutustua Ubudin hienoihin taidemuseoihin.

Ubud
Ubud yhteen kuvaan tiivistettynä: joogaa, trooppista vehreyttä ja hotelleja upeilla maisemauima-altailla. Kuva: Jon Flobrant / Unsplash

Ubudin matkailussa uudempi tulokas ovat joogastudiot, joita on perustettu etenkin Eat Pray Love -kirjan ja elokuvan suosion myötä.

Ubud on myös hyvä tukikohta tehdä retkiä Balin sisämaan riisipelloille ja tulivuorten rinteillä oleville temppeleille.

Ubudissa voi käydä päiväretkellä Balin rantakohteista, mutta kannattaa harkita myös ainakin muutaman yön viettämistä Ubudissa.

Ubudin nähtävyydet

Balilla on usein vaikea tehdä eroa temppelien ja kotitalojen välillä. Niin koristeellisia molempien sisäänkäynnit ovat.
Temppelin, talon vai hotellin sisäänkäynti? Ubudissa on usein vaikea sanoa, sillä niin koristeellisia kaikkien kolmen sisäänkäynnit voivat olla. Kuva: Antti Helin

Ubudissa riittää nähtävää ja koettavaa useiksi päiviksi.

Monkey Forest – Ubudin tunnelmallinen Apinametsä

Monkey Forest Sanctuary on Ubudin suosituin nähtävyys. Kuva: R.M. Nunes / Shutterstock.com

Ubudin suosituin nähtävyys on Apinametsä (Monkey Forest), jonka kätköissä olevaa Kuolemantemppeliä asuttavat ilkikuriset makaki-apinat.

Apinat ovat turhankin tuttavallisia: ne ovat tottuneet saamaan matkailijoilta ruokaa ja saattavat innostua varastelemaan vierailijoiden tavaroita ja jopa kiipeilemään vierailijoiden päällä.

Jos apinat eivät saa, mitä haluavat, ne voivat käyttäytyä myös uhkaavasti. Kannattaakin olla tarkkana, ettei joudu apinan puraisemaksi. Vierailu Monkey Forestissa voikin muistuttaa hauskalla tavalla kauhuelokuvaa, kun joutuu väistelemään apinoita kuin päällekäyviä zombeja.

Erityisen vaarallisia Apinametsän apinat eivät kuitenkaan ole.

Apinametsän Kuolemantemppeliä voi ihailla vain ulkoapäin – sisäänpääsy on kielletty muilta kuin balilaisilta, sen verran voimakkaat henget temppelissä asustavat. Metsän kätköistä löytyy myös tunnelmallinen, rotkon yli kulkeva silta.

Ubudin tanssiesitykset

bali tanssi
Ubud on paras paikka ihailla balilaista tanssia. Kuva: Ville Palonen

Ubudissa on tanssiesityksiä joka ilta. Tunnelmallisin paikka seurata tanssia on Ubudin palatsi. Liput voi ostaa suoraan esityspaikalta.

Ubudin taidemuseot

Ubudin taidemuseoissa vierähtää helposti pari päivää. Kuva: Antti Helin

Ubudista löytyvät Balin hienoimmat taidemuseot Neka Art Museum ja ARMA. Nekassa on enemmän nähtävillä Balilla vaikuttaneiden länsimaalaisten taiteilijoiden töitä ja ARMAssa puolestaan balilaista taidetta.

Kolmas kiehtova taidemuseo on Ubudissa asuneen espanjalaisen Antonio Blancon kotimuseo, joka on täynnä taiteilijan maalauksia puolialastomista kaunottarista. Balin Dalina tunnettu Blanco (1912–1999) muutti Balille aikana, jolloin paikalliset neidot vielä kulkivat rinnat paljaina ja Bali tunnettiin Euroopassa Tissien saarena.

Retket Ubudista

Tirta Empul -temppelissä suoritetaan rituaalikylpy. Bali, Indonesia. Kuva: Kitzcorner / Shutterstock.com

Ubudin vieressä on useita kauniita retkikohteita. Näistä parhaita ovat kauniit Tegellalang-riisiterassit ja tunnelmallinen Tirta Empulin temppeli, jonka pyhissä lähteissä balilaiset käyvät kylpemässä.

Jooga Ubudissa

Ubud on Balin joogakeskus. Ubudin joogastudioista kuuluisin on Yoga Barn, josta löytää joogatunteja jokaiselle tasolle aloittelijoista kokeneisiin.

Ubudin hotellit

Ubud bambuhotelli
Ubudissa sijaitseva Bambu Indah -hotelli on tehty tyylikkäästi bambusta. Kuva: Taylor Simpson / Unsplash

Ubudissa on majoitusta jokaiselle kukkarolle. Edullisia majataloja on paljon ja suurin osa niistäkin on erittäin viehättäviä.

Ubudin hotellit ovat levittäytyneet varsinaisesta Ubudista pitkälle ympäröiville maaseudulle. Jos haluaa asua kävelymatkan päässä Ubudin keskustan palveluista, kannattaa valita majapaikka Jalan Raya Ubud, Jalan Monkey Forest ja Jalan Hanoman -katujen varrelta.

Ubudin keskustan keskihintaisista majataloista viehättävimpiä on Ketut’s Place (alkaen 40 euroa/yö), jossa on puutarhan ympäröimänä koristeellisia huoneita ja roppakaupalla balilaista tunnelmaa. Uima-allaskin löytyy.

Vieläkin edullisemmin ja keskeisemmällä paikalla asuu Nick’s Homestayssä, joka sijaitsee Jalan Hanomanilla vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Yoga Barnista.

Mutta ei ole ollenkaan hullumpi ajatus asua hieman syrjemmässä. Ubudin maaseudun rauhassa sijaitsevat hotellit ovat todella tunnelmallisia ja monesta niistä voi saada kohtuullisen edullisesti villan omalla uima-altaalla. Syrjemmässä sijaitsevat hotellit tarjoavat usein myös ilmaisen kyydin keskustaan.

Itse olen ollut erittäin tyytyväinen Sungu Resort & Spahan, joka sijaitsee vain hieman syrjässä keskustasta. Keskustaan pääsee mukavasti kävellen, mutta hotelli tarjoaa myös ilmaiset kyydit. Sain täältä ihanan private pool villan noin 150 eurolla.

Ubudin upeat luksushotellit

Ubudin omalaatuisimpia luksushotelleja on Bambu Indah, joka on tehty melkein kokonaan bambusta.

Hieno maisemauima-allas löytyy Alila Ubudissa, jonka altaasta pääsee nauttimaan päiväpassin maksamalla, vaikka ei hotellissa asuisikaan.

Majoitusta löytää melkein varmasti paikan päällä kysymällä, tosin majataloistakin tapaa kokemuksen mukaan saada edullisemman hinnan etukäteen hotellinvarauspalvelujen kautta varaamalla.

Ubudin ravintolat

Ubud ravintolat
Ubudissa on paljon terveelliseen elämään kannuustavia ravintoloita kuten Seeds of Life Cafe. Kuva: Free to Use Sounds / Unsplash

Ubud on Balin herkuttelukeskuksia rantakohteiden Seminayak ja Canggu ohella: Ubudista löytyy ravintoloita jokaiseen makuun.

Ubudin parhaiden ravintoloiden valitseminen on tietenkin täysin älytön tehtävä – Ubudissa on siihen ravintoloita on aivan liikaa ja uusia kiinnostavia avataan vähän väliä – emmekä sitä edes yritä. Sen sijaan olemme listanneet muutaman klassikkopaikan, ravintolan, jossa Ubudissa ainakin kannattaa käydä syömässä.

Ubudin kuuluisin ravintola on Mozaic, yksi Balin kaikkein parhaista ravintoloista. Paikallisista raaka-aineista tehtyä kansainvälistä fine diningia tarjoileva Mozaic ei sovi kevyelle kukkarolle, tosin Euroopan huippuravintoloihin verrattuna Mozaicissa pääsee herkuttelemaan kohtuuhinnalla.

Ubudissa on myös useita vegaanisia raakaruokaravintoloita. Näistä kuuluisin on Alchemy. Suosittu on myös Seeds of Life.

Perinteisiä balilaisia herkkuja etsivällä on kaksi osoitetta ylitse muiden. Ubudin palatsin vieressä sijaitseva Babi Guling Ibu Oka tarjoilee aamupäivisin suussa sulavan herkullista balilaista kokonaisena grillattua pikkupossua.

Bebek Betutu at the Pond on puolestaan erikoistunut balilaiseen ankkaan. Rapeaksi uppopaistettua ankkaa on annoksina tarjolla joka päivä, mutta balilainen erikoisuus, savustettu ankka, pitää tilata kokonaisena ja päivää etukäteen.

Jos ei muista tehdä varausta etukäteen pääsee savustettua ankkaa maistamaan kyllä myös Bebek Tepi Sawah Villas ravintolassa (vähän matkaa Arma-museosta eteenpäin).

Lisää paikallisia annoksia löytää Warung Pulau Kelapasta, joka kasvattaa omat vihanneksensa ravintolan takana puutarhassa. Edullinen ja herkullinen.

Jos taas kaipaa grilliruokaa, ovat Naughty Nuri’s Warungin grillatut possunkyljet balilainen legenda.

Ubudin paras kahvila

Ja lopuksi vielä Ubudin paras kahvila. Tai ainakin yksi Ubudin parhaista kahviloista on Seniman Coffee Studio, joka käyttää vain parhaita indonesialaisia kahvipapuja. Tarjolla myös ruokaa.

Matka Ubudiin

Indonesia
Balin sisämaata koristavat kauniit riisiterassit. Kuva: Antti Helin

Ubud sijaitsee vajaan parin tunnin matkan päässä Balin lentokentältä. Perille pääsee taksilla.

Jos aikoo tehdä paljon päiväretkiä, voi jo lentokentältä vuokrata auton, tosin ajomatka Etelä-Balin turistiruuhkien halki Ubudiin ei ole kaikkein rennoin autoiluelämys. Myös Ubudista voi vuokrata autoja.

Katso tarjoukset autonvuokraan Balilla.

Jos on liikkeellä vuokra-autolla kannattaa tarkistaa, että majapaikassa on parkkitilaa tai vuokrata hotelli hieman keskustan ulkopuolelta, sillä Ubudin keskustasta voi olla työlästä löytää parkkipaikkaa.

Ubudiin voi tutustua myös Balin rantakohteista käsin yksityisellä nähtävyyskierroksella.

Ubud kokemuksia

Ubudin kokemuksia kertoi matkailutoimittaja Antti Helin, joka on vieraillut Ubudissa ja Balilla niin monta kertaa, ettei enää muista määrää. Mitä itse pidit Ubudista?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi