5 x tulivuoret, jotka on nähtävä kerran elämässä

kinaleua-havaiji
Laavajärvi Havaijin Kilauea-tulivuorella. Kuva: U.S. Geological Survey, Creative Commons

”Kohta pamahtaa!” kuuluivat tulivuorentutkijan viimeiset sanat St. Helensin juurella vuonna 1980. Näillä legendaarisilla tulivuorilla on turistillakin kuumat oltavat.

Teksti Antti Helin

Vesuvius hautasi Pompeijin

Vesuviuksen Pompeijiin tuhkalla hautaamia ruumiita. Kuva: themadpenguin, Flickr CC
Vesuviuksen Pompeijiin tuhkalla hautaama lapsi. Kuva: themadpenguin, Flickr CC

Tulivuori: Vesuvius, Italia

Kuuluisin purkaus: Kun Vesuvius purkautui 79 jKr., Pompeijin roomalaiskaupunki peittyi kolmen metrin tuhkakerrokseen. Ihmiset kuolivat myrkkykaasuihin. 1700-luvulla Pompeiji löydettiin uudelleen, ja paljastui, että kaupunki oli säilynyt lähes täydellisenä kuvana roomalaisajasta huviloineen ja bordelleineen.

Erikoista: Pompeijin koskettavin nähtävyys ovat elävänoloiset ihmispatsaat, jotka kertovat Pompeijin asukkaiden kuolinkamppailusta kasvonilmeitä myöten. Patsaat on tehty kaatamalla kipsiä muotteihin, jotka syntyivät, kun taivaalta satanut tuhka kovettui ruumiiden ympärille.

Entäs nykyisin? Vesuvius on purkautunut historiallisena aikana 30 kertaa, viimeksi vuonna 1944. Sen jälkeen vuori on ollut pahaenteisen hiljaa – purkausten väli on venähtänyt pisimmäksi yli 500 vuoteen. Tulivuorentutkijat pelkäävät vuoren keräävän painetta sisäänsä ja räjähtävän lopulta tuhoisasti.

Matkaan: Bussilla pääsee 200 metrin päähän kraatterin reunasta: loppumatka kävellään. Muista käydä Pompeijin raunioalueen lisäksi myös Napolin arkeologisessa museossa. Esillä on loistava kokoelma Pompeijista löytynyttä esineistöä, kuten lattiamosaiikki, joka julistaa latinaksi: Varo vihaista koiraa.

Lue lisää: Pompeiji.

Krakataun suuri pamaus

Anak Krakatau tuprutteli kovasti savua vuonna 2008. Kuva Gemini1980, Wikimedia Commons
Anak Krakatau tuprutteli kovasti savua vuonna 2008. Kuva Gemini1980, Wikimedia Commons

Tulivuori: Anak Krakatau, Indonesia

Kuuluisin purkaus: Krakataun tulivuorenpurkaus vuonna 1883 oli mahtavin koskaan dokumentoitu. Räjähdyksenä se 13 000 kertaa voimakkaampi kuin Hiroshiman ydinpommi. Koko vuori sortui mereen ja synnytti 30 metriä korkean tsunamin, joka runteli Jaavan ja Sumatran rannikot. Ainakin 35 000 ihmistä kuoli.

Erikoista: Krakataun päästämää pamausta pidetään maailmanhistorian voimakkaimpana äänenä. Se kuului 4800 metrin päähän. Australian itärannikolla hämmästeltiin lännestä päin kantautuvaa etäistä tykkitulta.

Entäs nykyisin? Tuhoutuneen tulivuoren paikalla alkoivat vuonna 1927 vedenalaiset purkaukset, jotka synnyttivät uuden tulivuoren. Sitä kutsutaan nimellä Anak Krakatau eli ”Krakataun poika”. Vuori kasvaa edelleen korkeutta viiden metrin vuosivauhdilla ja päästelee ilmaan savua ja tulta.

Matkaan: Krakatau sijaitsee Jaavan ja Sumatran välissä omalla pikkusaarellaan. Tulivuorelle järjestetään veneretkiä suositusta rantakohteesta Caritasta, 150 kilometrin päässä Jakartasta. Eivätkä Indonesian tulivuoret tähän lopu: niitä on yhteensä 130, enemmän kuin yhdessäkään toisessa valtiossa.

Lue lisää Indonesian matkailusta.

Mont Pelée ja mies joka selvisi tuomiopäivästä

Vankityrmä, joka pelasti kuolemaantuomitun Ludger Sylbariksen. Kuva: Riba, Wikimedia Commons.
Vankityrmä, joka pelasti kuolemaantuomitun Ludger Sylbariksen. Kuva: Riba, Wikimedia Commons.

Tulivuori: Mont Pelée, Martinique

Kuuluisin purkaus: Viime vuosisadan tuhoisin purkaus tapahtui Karibialla vuonna 1902. Tulikuuma tuhka- ja kaasupilvi tappoi kahdessa minuutissa 30 000 ihmistä. Karibian Pariisina tunnettu saaren pääkaupunki Saint-Pierre tuhoutui maan tasalle.

Erikoista: Kaupungin asukkaista pelastui vain kolme ihmistä. Yksi heistä oli ikkunattomassa vankityrmässä virunut kuolemaantuomittu Ludger Sylbaris. Pelastamisensa jälkeen mies armahdettiin. Hän liittyi amerikkalaissirkukseen ja kiersi sen mukana esiintyen miehenä, joka oli selvinnyt tuomiopäivästä.

Entäs nykyisin? Saint-Pierre ei toipunut ennalleen, vaan kukoistaneen kaupungin tilalla on edelleenkin vain vaatimaton pikkukylä. Pääkaupunki siirtyi toiselle puolen saarta Fort-de-Franceen. Mont Pelée on ollut hiljaa, mutta tiedemiehet pitävät sitä tiukasti silmällä.

Matkaan: Tulivuoren laelle on reilun kolmen tunnin patikkaretki. Sain-Pierren kylässä voi ihmetellä Ludger Sylbariksen hengen pelastanutta vankityrmää, ja kaupungin vanhassa satamassa voi sukeltaa 14 laivanhylylle, jotka tulivuorenpurkaus upotti.

Lue lisää: Martinique

St. Helens ja tulivuorentutkijan viimeiset sanat

Spirit Laken pinnalla kelluu tukkeja, jotka megatsunami kaatoi vuoren rinteiltä. Kuva: Tom Byrne, Flicrk CC
Spirit Laken pinnalla kelluu tukkeja, jotka megatsunami kaatoi vuoren rinteiltä. Kuva: Tom Byrne, Flicrk CC

Tulivuori: St. Helens, Yhdysvallat

Kuuluisin purkaus: Vuoden 1980 valtaisa purkaus räjäytti vuoren huipusta pois 400 metriä ja nostatti viereisessä vuoristojärvessä 250 metriä korkean megatsunamin. Palavia kiviä sinkoutui 1000 km/t nopeudella kymmenien kilometrien päähän. Vaikka lähiseudut oli evakuoitu, purkaus vaati 57 ihmisuhria.

Erikoista: Kuolleiden joukossa oli tulivuorentutkija David Johnston, joka oli kartoittamassa St. Helensin tilannetta. Vain hetkeä ennen purkausta hän huusi radiopuhelimeen viimeiset sanansa: ”Vancouver, Vancouver! Nyt se tapahtuu!”

Entäs nykyisin? ”Tämän rinnalla Kuun pinta näyttää golfkentältä”, Yhdysvaltain presidentti Jim Carter kuvaili purkauksen jälkiä. Sittemmin elämä on alkanut palautua vuoren rinteille. 2000-luvun alussa vuori päästeli uudestaan ilmoille savua ja tuhkaa, mutta viime vuodet St. Helens on uinunut.

Matkaan: St. Helens sijaitsee erämaamaisemissa parin tunnin ajomatkan päässä Seattlesta ja Vancouverista. Nähtävyyksiin kuuluu neljä kilometriä pitkä laavatunneli Ape Cave ja järvi Spirit Lake, jonka pinnan täyttävät megatsumamin kaatamat puunrungot. Kraatterin reunalle pääsee kiipeämään.

Lue lisää Yhdysvaltain matkailusta.

Ihaile virtaavaa laavaa Havaijilla

 Kilauean laavaa virmaamassa mereen. Kuva: Stewart Holmes, Flickr CC

Kilauean laavaa virmaamassa mereen. Kuva: Stewart Holmes, Flickr CC

Tulivuori: Kilauea, Havaiji

Kuuluisin purkaus: Maailman aktiivisin tulivuori on purkautunut vuoden 1952 jälkeen 35 kertaa. Viimeisin purkaus alkoi vuonna 1983, ja laavaa on virrannut siitä asti. Purkausta pidetään maailman pisimpään jatkuneena.

Erikoista: Havaijilaisten legendojen mukaan Kilauea on vuorenjumalatar Pelen ruumis. Jumalattaren mukaan on nimetty useita laavamuodostelmia, kuten Pelen kyyneleet ja Pelen hiukset. Aikoinaan havaijilaiset hautasivat kuolleensa laavan muodostamiin onkaloihin.

Entäs nykyisin?: Jatkuvat laavavirrat katkovat teitä ja tuhoavat rakennuksia. Kovin vaarallisia ne eivät ole, sillä hitaan virran tieltä on helppo paeta. Kilauea onkin vaatinut vain satakunta uhria. Suurimman vaaran aiheuttavat haperot laavakentät, jotka saattavat murtua jalkojen alta ja suistaa rotkoihin.

Matkaan: Kilauea on maailman ainoita paikkoja, jossa voi nähdä virtaavaa laavaa. Se on myös maailman suosituin tulivuori: vuoreen tutustuu yli kaksi miljoonaa turistia vuodessa. Purkausalueet vaihtavat paikkaa, ja varmin tapa niiden löytämiseen on osallistuminen opastetulle tulivuoriretkelle.

Lue lisää Havaijin-matkailusta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi