Martinique – mahtavan tulivuoren saari

martinique
Martinique on vehreä saari. Kuva: Dpvuestudio / Shutterstock

Martiniquen saari kuuluu Ranskalle, ja tunnelma onkin ranskalaisempi kuin monella muulla Karibian saarella. Valuuttanakin on euro. Rantojaan paremmin vuoristoinen Martinique tunnetaan kukkaloistostaan, sademetsistä ja mahtavasta Mont Pelée -tulivuoresta.

Karibian Pieniin Antilleihin kuuluva Martinique on suosittu pysähdyspaikka karibianristeilyillä. Omatoimimatkaajalle suurin syy matkustaa Martiniquelle ovat hyvät lentoyhteydet – saarelta voi jatkaa matkaa esimerkiksi Karibian aidoimpiin kuuluvalle saarelle, Dominicalle.

Vaikka saapuisikin Martiniquelle vain läpikulkumatkalla, kannattaa saarella viettää ainakin muutama päivä ja käydä katsastamassa Martiniquen mahtavin nähtävyys, tulivuori Mont Pelée.

Saint-Pierre ja tuolivuori Mont Pelée

Mont Peléen purkaus vuonna 1902 oli viime vuosisadan tuhoisin tulivuorenpurkaus. Tulikuuma tuhka- ja kaasupilvi tappoi kahdessa minuutissa 30 000 ihmistä. Karibian Pariisina tunnettu saaren pääkaupunki Saint-Pierre tuhoutui maan tasalle.

Kaupungin asukkaista pelastui vain kolme ihmistä. Yksi heistä oli ikkunattomassa vankityrmässä virunut kuolemaantuomittu Ludger Sylbaris. Pelastamisensa jälkeen mies armahdettiin. Hän liittyi amerikkalaissirkukseen ja kiersi sen mukana esiintyen miehenä, joka oli selvinnyt tuomiopäivästä.

Saint-Pierre ei toipunut koskaan ennalleen. Kerran kukoistaneen kosmopoliittisen kaupungin tilalla on vaatimaton pikkukaupunki, jossa voi edelleen nähdä tulivuoren tuhoamien talojen tummuneita raunioita. Nähtävyytenä on Ludger Sylbariksen hengen pelastanut vankityrmä.

Kaupungin vanhassa satamassa voi puolestaan sukeltaa 14 laivanhylylle, jotka tulivuorenpurkaus upotti.

Mont Pelée on sittemmin ollut hiljaa, tosin aina silloin tällöin savua tuprutellen, mutta tiedemiehet pitävät sitä tiukasti silmällä.

Tulivuoren laelle on reilun kolmen tunnin patikkaretki.

Martiniquen pääkaupunki Fort-de-France

Mont Peléen purkauksen jälkeen Martiniquen pääkaupungiksi tuli Fort-de-France, jonka satamaan risteilyalukset ankkuroituvat.

Nimensä kaupunki on saanut linnoitukseltaan. Vanhan linnoituksen lisäksi Fort-de-Francen nähtävyytenä on upea kirjasto Bibliothèque Scholcher, joka rakennettiin Pariisin vuoden 1889 maailmannäyttelyä varten. Maailmannäyttelyn jälkeen koristeellinen kirjasto kuljetettiin osissa Fort-de-Franceen.

Fort-de-Francesta kannattaa tehdä myös retki 10 kilometriä pohjoiseen sijaitsevaan kauniiseen Jardin de Balatan kasvitieteelliseen puutarhaan.

Värikäs Grand-Rivière

Saaren pohjoisrannikolla sijaitseva, värikkäiden talojen Grand-Rivière on Martiniquen idyllisin pikkukaupunki ja mainio päiväretken kohde.

Martiniquen rannat

Martiniquen suosituinta aluetta rantalomalle on Saint-Anne, jolla sijaitsee pitkä ja komea ranta Les Salines.

Toinen hieno ja Les Salinesia rauhallisempi ranta on Anse D’Arletin aluella sijaitseva Diamond Beach.

Matka Martiniquelle

Martiniquelle on hyvät lentoyhteydet Ranskan kautta. Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Martiniquelle.

Katso tarjoukset Martiniquen hotelleihin.

Lue lisää Karibian-saarista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!