Maailman parhaat risteilyt

karibian risteily
Rakas, saanko risteillä kanssasi auringonlaskuun? Kuva: Jeff Weese, Flickr CC

Mikä on paras kohde risteilyille? Karibia on tietenkin maailman kuuluisin risteilykohde, mutta Karibiankin risteilyjä unohtumattomampia elämyksiä tarjoavat risteilyt Etelämantereelle ja Galapagossaarille.

Maailman kuuluisin risteilykohde: Karibian-risteilyt

Karibian turkoosi meri on kuin luotu risteilylaivoille. Kuva: David Spinks, Flickr CC
Karibian turkoosi meri on kuin luotu risteilylaivoille. Kuva: David Spinks, Flickr CC

Risteilyistä legendaarisimpia ovat tietenkin Karibian-risteilyt – iso kansainvälinen risteilykulttuuri alkoi juuri Karibialta. Pakkohan sitä on kerran elämässä siis kokea Karibian-risteily.

Karibian ja Keski-Amerikan turkooseissa vesissä risteilevät maailman suurimmat ja ylellisimmät risteilylaivat, jotka käyvät jo itsessään nähtävyyksistä (vai mitä muuta pitäisi ajatella yllä mainitusta Harmony of the Seas® -laivasta?).

Risteilyn varaaminen Karibialta on kätevää suomalaisesta näkökulmasta siksikin, että muuten Karibiaan tutustuminen vaatisi useita reissuja ja tulisi kalliiksi.

Iso osa Karibian risteilyistä alkaa Miamista, joten samalla matkalla voi tutustua myös ihanaan Floridaan.

Jään valtakunnassa: Etelämantereen risteilyt

Kokka kohti Etelämannerta! Kuva: Roderick Eime, Flickr CC
Kokka kohti Etelämannerta! Kuva: Roderick Eime, Flickr CC

Pirkko Arstila on kirjoittanut osuvasti Etelämantereesta (Mondo 3/2006): ”Antarktis on yksi suuri superlatiivi: se on maailman kuivin, korkein, kylmin ja tyhjin paikka. Vastakohtana Pohjoisnavalle sen eläimistö on runsas ja mereen sopeutunut. Se on maailman suurin luonnonsuojelualue eikä se kuulu kenellekään. Etelämanner on omistettu vain tieteelle ja tutkimukselle.”

Etelämanner eli Antarktis on yksi meidänkin haavekohteistamme tällä sivustolla. Voi vain kuvitella, kuinka upea elämys on nähdä pingviinien bileet ja valtavat jäävuoret ja kokea suuri, luminen autius.

Etelämantereeseen tutustutaan risteilyillä, jotka lähtevät yleensä Patagoniasta joko Chilestä tai Argentiinasta.

Jos Etelämantereen risteilyt tuntuvat liiankin kaukaisilta, edullisempi vaihtoehto ovat risteilyt Norjan Huippuvuorille, joissa näkee jäätiköiden lisäksi jääkarhuja!

Risteily Galapagossaarilla – kuin luontofilmissä olisi

Matka Galapagossaarille on kuin tupsahtaminen keskelle luontofilmiä. Suosittu tapa tutustua Galapagossaarten ihmeelliseen eläinmaailmaan on muutaman päivän luontoristeily. Risteilyalukset tekevät 3–7 päivän kierroksia, joilla tutustutaan joka päivä parin eri saaren luonnonihmeisiin.

Galapagossaarilla turistit saavat vierailla tarkkaan merkityillä rantautumispaikoilla noin kaksi tuntia kerrallaan. Mukana ovat asiantuntevat oppaat.

Lue lisää, millaista on risteillä Galapagosaarilla.

Hurtigruten-risteily vie upeille Norjan vuonoille

Hurtigruten-reitin laivoihin pääsee auton kanssa. Kuva: Ville Palonen

Hurtigruten eli ”Nopea reitti” on yksi maailman upeimmista risteilyreiteistä. Hurtigruten on lauttareitti joka yhdistää Norjan rannikkokaupunkeja ja -kyliä 2000 kilometrin matkalla Bergenistä Kirkkoniemeen. Koko matka kestää kuusi päivää (meno-paluu 11 päivää), mutta risteilyn voi tehdä vain osalle matkasta. Laivat liikennöivät vuoden ympäri.

Suomessa risteilymatkoja Hurtigrutenille myy Matkapojat.

Lue lisää: Hurtigruten-risteily Lofooteilla

Entä Välimeren risteilyt, kannattaako niille osallistua?

Kannattaako lähteä Välimeren risteilylle? Välimeren risteilyt jakavat mielipiteitä: toisten mielestä Välimereen pitääkin tutustua nimen omaan mereltä käsin, toisten silmissä Välimeren risteilyt voivat tuntua vähän turhilta, sillä Euroopan sisällä on edullista lentää ja käydä kohteissa myös viikonloppumatkoilla.

Oma mielipiteemme: kyllä Välimeren risteilykin on koettava ainakin kerran elämässä! Ja mukaan kannattaa kutsua joku Euroopan ulkopuolella asuva tuttu, jolle risteily on kätevä tapa nähdä kerralla monta kohdetta Välimeren rannoilta.

Välimeren risteilyillä on monta reittiä, mutta yksi suosikeistamme kulkee Ateenasta Kreikan saariston kautta Istanbuliin.

Tuhannen ja yhden yön tunnelmia: risteily Dubaista Omaniin

Risteilemään pääsee myös Arabianmerelle tuhannen ja yhden yön tunnelmiin. Dubaista Omaniin kulkevien risteilyjen huippukohtia on Musandam-niemi, jonka kauniit vuonot ovat antaneet sille lempinimen Arabian Norja.

Kolumbuksen jalanjäljissä: purjehdus yli Atlantin

risteily atlantti
Sea Cloud II on huikea luksuspurjevene. Kuva: Luc Van Braekel, Flickr CC

Monen haaveena on purjehtia Atlantin yli Kolumbuksen jalanjäljillä. Lue reportaasimme, millaista on risteillä Atlantin yli.

Risteily maailman ympäri

Tätä karttaa kelpaa ihailla: näin voi risteillä maailman ympäri!
Tätä karttaa kelpaa ihailla: näin voi risteillä maailman ympäri!

Olympia Kaukomatkatoimiston nimellä ”Matka maailman ympäri” myymä 28 päivän risteily alkaa Singaporesta ja vie Australian, Uuden-Seelannin, Tahitin ja Havaijin kautta Los Angelesiin. Eli käytännössä Olympia matkatoimiston risteilyllä on kyse ”vain” risteilystä puolan maailman ympäri. Mutta emme taatusti valittaisi, jos joskus itselläkin olisi varaa lähteä kyseiselle risteilylle (vajaat 9000 euroa/hlö lentoineen).

Viisumivapaat risteilyt Venäjälle

Suomesta pääsee Tallinnan ja Tukholman lisäksi risteilemään myös Pietariin ja Saimaan kanavaa pitkin Viipuriin. Venäjälle tehtävien risteilyjen lyömätön valtti on se, että risteilyturistit pääsevät Venäjälle viisumivapaasti.

Lue lisää Pietarin-risteilystä ja Viipurin-risteilystä.

Risteilytarjoukset ja risteilyjen äkkilähdöt

Mistä risteilyt kannattaa ostaa? Hyvä vaihtoehto on Ikaalisten matkatoimisto.

Lue lisää:

Jokiristeily – Niili, Tonava ja Mekong

Hurtigruten – maailman kaunein risteily

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!