Risteilyt – vinkit onnistuneelle risteilymatkalle

karibian-risteily
Monet risteilyalukset ovat valtavan kokoisia laitoksia. Kuva: Roel van Deursen, Flickr CC

On jo aika unohtaa kliseiset kuvat Lemmenlaivan risteilyistä ja amerikkalaisista risteilyturisteista, jotka tulevat sortsit jalassa ja havaijipaidassa vastaan Helsingin kauppatorilla ja kysyvät, onko jo saavuttu Norjaan.

Risteilyt elävät uutta nousukautta, ja eksyksissä olevien amerikkalaisten eläkeläisten lisäksi risteilyt houkuttelevat monenlaisia matkustajia perheistä häämatkalaisiin.

Karibian risteilyjen lisäksi on tarjolla risteilyjä melkein kaikilla maailman merillä – ja monella upealla joella. Unohtumattomia kerran elämässä -risteilyelämyksiä ovat esimerkiksi Etelämantereen risteilyt, Galapagossaarten risteilyt, Hurtigruten-risteilyt Norjan vuonoilla ja Niilin risteilyt.

Risteilemään pääsee myös pitkin maailman kiehtovimpia jokia.

Suomessa risteilymatkoja Hurtigrutenille myy Matkapojat.

Risteilyjen parhaat puolet

Tunnelmia Karibian risteilyaluksen altaalla. Kuva: Roel van Deursen, Flickr CC
Tunnelmia Karibian risteilyaluksen altaalla. Kuva: Roel van Deursen, Flickr CC

Risteilyjen suosion syy on helppo ymmärtää. Risteilyjen vaivattomuus iskee kiireiseen ja stressintäyteiseen aikaamme. Merellä huolet unohtuvat, ja viikossakin voi nähdä vaivattomasti – vaikka pintapuolisesti – monta maata ja kaupunkia.

Paljonko risteilyt maksavat?

Myös risteilyjen hintataso houkuttelee: risteilyjä löytyy kaikille kukkaroille, eikä nyt puhuta Tallinnan-risteilyistä. Hyvällekin risteilylle pääsee matkustamaan noin sadalla eurolla päivä – mikä sisältää majoituksen lisäksi ateriat!

Mitä risteilyt sisältävät?

Risteilyjen hintaan kuuluvat yleensä majoitus ja ateriat laivalla (mutta eivät välttämättä juomat). Satamissa tehtävistä retkistä joutuu yleensä maksamaan erikseen. Samoin osa laivalla olevasta ohjelmasta saattaa olla maksullista.

Joihinkin matkatoimistojen myymiin risteilypaketteihin kuuluvat lennot kohteeseen, toisiin taas eivät.

Mikä on paras varustamo risteilyille?

risteily karibia
On aika unohtaa mielikuvat risteilyistä vain eläkeläisten huvina. Kuva: Roel van Deursen, Flickr CC

Maailman johtavia risteilyfirmoja ovat Royal Caribbean Internationalja Celebrity Cruises. Niillä on eronsa.

Royal Caribbean panostaa valtaviin risteilyaluksiin ja tekemiseen, Celebrity Cruises taas yksilölliseen palveluun ja laatuun. Royal Caribbean tapaa olla enemmän perheiden ja Celebrity Cruises iäkkäämpien matkailijoiden suosiossa.

Jos taas kaipaa ison risteilylaivojen sijaan intiimimpää kokemusta, Seacloud-yritys tarjoaa risteilyjä luksuspurjelaivoilla.

Suomalaiset Kristina Cruises -risteilyt

Kristina Cruises on suomalainen risteilyjärjestäjä. Kristina Cruisesin risteilyille lähtee aina mukaan suomalainen matkanjohtaja. Osa risteilyistä järjestetään isoilla risteilyaluksilla, joilla on mukana matkustajia ympäri maailmaa, osalla risteilyistä koko laiva taas on varattu Kristina Cuirsesin suomalaisryhmälle.

Kristina Cruisesin risteilyvalikoima on monipuolinen, ja ohjelmassa on paljon risteilyjä myös jokia pitkin.

Osalla Kristina Cuisesin risteilyistä on mukana suomalaisia asiantuntijoita. Esimerkiksi Välimeren risteilyillä on ollut mukana Suomen Indiana Jonesiksikin kutsuttu kotimainen arkeologilegenda Jaakko Frösen.

Lue lisää Kristina Cruises -risteilyistä Saksaan.

Hyvä tietää risteilyistä

Älä pakkaa mukaan liian isoja laukkuja – niitä voi olla hyteissä vaikea saada mahtumaan kapeisiin vaatekaappeihin tai sänkyjen alle.

Mieti vuodenaikaa, jolla olet lähdössä risteilylle. Esimerkiksi Karibian-risteilyille saa hyviä tarjouksia syyskuusta joulukuun alkuun – koska silloin on hurrikaaniaika.

Lennon saapumisen ja risteilyn alkamisen väliin kannattaa varata ainakin yksi yö vaikka vain siltä varalta, että koneesta jääneet matkalaukut ehtivät mukaan laivaan.

Varsinkin suosituimmat retket satamissa kannattaa varata etukäteen – ne saatetaan myydä loppuun ja silloin voi harmittaa.

Kokemuksia risteilyiltä

Onko sinulla kokemuksia risteilyltä Karibialla, Välimerellä tai jollain muulla maailman merellä? Vai oletko risteillyt pitkin Niiliä, Tonavaa tai muuta jokea? Kerro omia kokemuksiasi risteilyiltä ja auta samalla muita matkaajia valitsemaan itselleen sopiva unelmien risteilymatka.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi