Lönnrotin petäjä – runonlaulajan uhripuu

Lönnrotin petäjä näkyy kauas. Kuva: Ville Palonen

Lönnrotin petäjä on Suomen parhaiten säilynyt muisto Elias Lönnrotin runonkeruumatkoilta.

Ensimmäisellä runonkeruumatkallaan vuonna 1828 Lönnrot istui juuri tämän mahtavan männyn alla ja kuunteli runonlaulaja Juhana Kainulaista. Lönnrotin Kainulaiselta keräämät 59 runoa ja loitsua muodostivat merkittävän osan Kalevalan ensimmäisestä versiosta.

Kesälahdella pohjoiskarjalaisten peltomaisemien keskellä kohoava petäjä oli komea jo Lönnrotin aikana, mutta 200 vuodessa sen on kasvanut entistä mahtavammaksi. Nyt se on todellinen jätti, oksistaan käppyräinen ja ikiaikaisen näköinen. Hienompaa puuta saa Suomesta etsiä.

Mänty on nähnyt ja kuullut paljon. Puuta ihastellessa ei voi kuin tuumia, mitä ikivanha petäjä miettii nykymaailman menosta. Suhtautuuko se eläkepäiviinsä tyynen rauhallisesti, vai kaipaako menneitä aikoja, jolloin petäjän henkeä lepyteltiin uhrilahjoin?

Pirunpöytä – muinainen uhrikivi

Uhrikivi. Kuva: Ville Palonen

Kainulaisen vanhan kotitalon pihapiirissä sijaitseva mänty toimi Kainulaisen suvun uhripuuna. Kovana metsästäjänä tunnettu Kainulainen vei karhun pääluun puun juurelle aina kontion kaadettuaan.

Kainulaisella oli toinenkin uhripaikka, vielä Lönnrotin petäjääkin vaikuttavampi. Petäjän ohella kannattaakin käydä ihailemassa myös Kainulaisen suvun mahtavaa uhrikiveä, Pirunpöytää, joka sijaitsee metsätien laidalla noin puolen kilometrin päässä Lönnrotin petäjästä.

Kuusikon ympäröimä Pirunpöytä on luonnon muovaama, tasainen kuppikivi, jota koristavat pienet kolot. Kainulanen uhrasi kivelle jyviä, rintamaitoa ja teurasvesiä. Uhrikivenä Pirunpöydän uskotaan toimineen kuitenkin jo kauan ennen Kainulaisen aikaa. Ties mitä kaikkea sillä on muinoin uhrattu. Kivelle mahtuisi hyvin suuri eläin tai ihminenkin makaamaan.

Saa olla aikamoinen skeptikko, jos ei tunne kiven voimaa, sen synkeää sykettä. Ei ole ihme, että sitä on kunnioitettu, pelättykin. Itse Pirun on uskottu öisin tanssineen ja lyöneen korttia kivipöydällään.

Juhanan polku

Puun läheltä on opastetaulut Juhanan polulle. Kyseessä on aikamonen ansa. Melkein umpeen kasvaneen polun varrella on kyllä muutamia kansanuskosta kertovia opastauluja, mutta se johdattaa lopulta keskelle nokkospöpelikköä.

Pirunkivelle löytääkin parhaiten tietä pitkin kävelemällä.

Lönnrotin petäjän sijainti

Lönnrotin petäjä sijaitsee Kesälahdella Hummovaaran kylässä aivan Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon rajalla. Petäjää voi käydä ihailemassa vaikka Savonlinnasta käsin. Tien numero 71 varrelta on opasteet. Auton saa parkkiin melkein puun viereen.

Lue lisää Pohjois-Karjalasta tai Elias Lönnrotin runonkeruumatkoista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi