Bomba – Nurmeksen komea karjalaistalo

Bomban talo on suosittu ravintola. Kuva: Ville Palonen

Pohjois-Karjalassa, Pielisen pohjoisrannalla, sijaitsevan Nurmeksen vetonaulalla on erikoinen nimi: Bomba.

Bomban komea karjalaistalo (ja sen ympärillä oleva perinteinen karjalaiskylä) oli aikoinaan yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä. Viime vuosina Bomba on herännyt uuteen kukoistukseen, kun sen vieressä olevan hotellin erinomainen kylpylä uusittiin.

Bomban lisäksi muita nähtävyyksiä alle 8000 asukkaan Nurmeksessa ei juuri ole – ellei sellaiseksi lasketa sinänsä kauniisti säilynyttä historiallista Puu-Nurmesta. Tai onhan paikallinen leipomo, Pielispakari, maailman suurin karjalanpiirakoiden valmistaja.

Nurmeksen maisemia hallitsee mahtava Pielinen, jolla on pituutta kunnioitettavat sata kilometriä. Ohjelmapalveluyritys Bomba Action järjestää kalastusretkiä ja vesijettisafareita Pieliselle. Talvisin järven jäällä tietysti moottorikelkkaillaan.

Pielisen rannalla on hienoksi kehuttu golfkenttä, Pielis-Golf, jonka kaikilta yhdeksältä väylältä avautuu näkymä järvelle.

Nurmeksesta on lyhyt matka upeiden luontokokemusten äärelle. Idässä kulkee suosittu Jongunjoen melontareitti, lähempänä on Saramojoen melontareitti. Ruunaan koskille on matkaa 100 kilometriä. Pohjoisessa Hiidenportin kansallispuistoon on matkaa 50 kilometriä ja etelässä Kolin kansallismaisemiin 75 kilometriä.

Bomban talo

Bomban talon yksityiskohtia. Kuva: Ville Palonen

Bomba on perinteiseen karjalaiseen tyyliin rakennettu matkailukeskus Pielisen rannalla. Sen vetonaula on perinnetalo, joka on kopio alkuperäisestä Venäjän puolella Karjalassa sijanneesta Bomban talosta.

Alkuperäisen talon rakennutti Suojärven pitäjän Kuikkaniemen kylässä asunut Jegor Bombin ainoalle pojalleen Dimitri Jegoroville. Tämän viisi poikaa puolestaan jakoivat perintönsä kirjaimellisesti: Dimitri Jegorovin kuoltua Bomban talo purettiin ja hirret jaettiin viiteen osaan.

Valmistuessaan vuonna 1885 kolmikerroksinen Bomban talo oli melkoinen ilmestys ja herätti ansaitsemaansa huomiota. Nurmekseen vuonna 1978 rakennettu kopio ei jää paljoa jälkeen: 1980-luvun alussa Bomba oli koko Suomen neljänneksi suosituin matkailunähtävyys, johon turistibussit jonottivat vuoroaan!

Bomban talo – joka siis on tarkka kopio alkuperäisestä – on toden totta juhlava näky: 25 metriä pitkän ja 10 metriä leveän talon rakentamiseen ei käytetty yhtäkään naulaa. Koristelutkin ovat komeat: päädyssä sijaitsevaan parvekkeeseen on maalattu kello, jonka viisarit osoittavat perinteen mukaisesti talon valmistumisen tarkkaa hetkeä.

Bomban talo toimii nykyään ravintolana. Kesä-heinä-elokuussa se toimii tavallisena ravintolana, muina aikoina tilausravintolana. Bomban ravintolan ruokalistalla on karjalaishenkisiä annoksia kuten metsäsienikeittoa ja savumuikkuja.

Bamban talossa voi opetella tekemään aitoja karjalanpiirakoita. Kuva: Ville Palonen

Bomban karjalaiskylässä voi osallistua karjalanpiirakkakurssille tai kokeilla karjalaista perinnelajia kyykkää, joka muistuttaa petankkia. Pallojen sijaan pelissä heitellään pesäpallomailaa muistuttavia puumailoja.

Tarjolla on myös mökkimajoitusta karjalaistyyppisissä hirsitaloissa.

Nurmeksen keskustasta on Bombaan alle kolmen kilometrin matka.

Bomban hotelli

Break Sokos Hotel Bomba kylpylöineen on aivan Pielisen rannalla. Kuva: Sokos Hotel Bomba

Hyvätasoista hotellimajoitusta löytyy puolestaan parin sadan metrin päässä sijaitsevasta Break Sokos Hotel Bombasta, jonka vetonaulana on hieno kylpylä. Hotellin perhehuoneet on uusittu vuonna 2021, ja vuonna 2022 valmistuu kokonaan uusi 93 maisemahuoneen hotellisiipi bistroravintoloineen.

Hotellin vieressä hiekkarannalla on upouusi vierasvenelaituri.

Hotellin ravintola, Trattoria Pielinen, on erinomainen vaihtoehto Bomban talon perinneruoalle. Trattorian annoksissa yhdistyvät aidot raaka-aineet ja italialainen tyyli, ja tuloksena on melkoisen ihania makuja!

Bomban hotellissa toimii vuonna 2017 peruskorjattu ja uusittu kylpylä Spa Bomba.

Bomban kylpylä

Bomban kylpylän terassilla on poreammeita, joista käsin voi ihailla Pielisen järvimaisemaa. Kuva: Sokos Hotel Bomba

Bomban kylpylä ehti olla mittavassa remontissa parin vuoden ajan, kun vanha 1990-luvulla rakennettu kylpylä purettiin ja rakennettiin kokonaan uusiksi. Kylpylä avattiin uudestaan syksyllä 2017.

Lopputulos on erittäin onnistunut: Spa Bomban valtavista maisemaikkunoista (ja porealtaista) on huikea näkymä Pieliselle, ja kylpylän olemus on muutenkin tyylikäs.

Bomban kylpylässä on vierekkäin 6-asteinen kylmäallas ja 40-asteinen lämminallas. Kuva: Sokos Hotel Bomba

Bomban tunnelmallinen kylpylä sopii etenkin aikuiseen makuun. Spa Bomban teemana on kylmän ja kuuman vuoropuhelu, jonka voi kokea monella tavalla: elämyssuihkuissa, hieromalla jäähilettä iholle saunan jälkeen, tai pulahtamalla vierekkäin oleviin kuuma- ja kylmävesialtaisiin.

Lämmin vesi on 40-asteista, ja kylmä vesi 6-asteista – melkein yhtä vilpoista kuin avannossa!

Bomban kylpylässä on kolme erilaista saunaa. Kuvassa kalevalaista mytologiaa henkivä Sampo. Kuva: Sokos Hotel Bomba

Saunoja on kolme kappaletta: karjalainen Kyly, kalevalainen Sampo, sekä (tavanomaista kuumempi) höyrysauna Taivaankansi.

Allasosastolta löytyy 25 metriä pitkä uima-allas sekä porealtaita, joista osa on ulkona terassilla – ulkokylpyyn pääsee vuoden jokaisena päivänä, myös talvisin! Pieliseen on vain 30 metrin matka, ja bonuksena laiturin vieressä on hiekkaranta.

Katso tarjoukset Break Sokos Hotel Bombaan.

Majatalo Pihlajapuu ja Äksyt Ämmät

Alle puolen tunnin automatkan päässä Nurmeksesta odottaa varsin erilainen majapaikka. Pihlajapuu on vanhaan kyläkouluun entisöity majatalo, joka sopii erinomaista lähiruokaa arvostavalle aktiivilomailijalle.

Pihlajapuun emäntä Minna Murtonen tarjoaa vierailleen pyöräilyä, melontaa, patikointia, hiihtämistä ja lumikenkäilyä. Äksyt Ämmät -matkatoimiston kautta valikoimassa on paljon erilaisia retkiä alueen matkailuyrittäjien kanssa: karhujen ja ahmojen katselua, kalastusta, sekä suosittuja ja erittäin suositeltavia ”majatalosta majataloon” -retkiä, joissa matka taitetaan hiihtäen tai pyöräillen – tai autolla, jos kyseessä on karjalaiseen ruokakulttuuriin ja keskittyvä retki, johon kuuluu erilaisia kokkaussessioita.

Pihlajapuun ateriat ovat elämys itsessään, ja puron varrella odottavan savusaunan löylyt hurmaavat kokeneenkin saunojan!

Lue lisää Pihlajapuusta tai katso tarjoukset Majatalo Pihlajapuuhun.

Lue lisää:

Suomen parhaat kylpylät

Pohjois-Karjala

Itä-Suomen parhaat nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!