Nurmeksen ihanat majatalot Pihlajapuu ja Puukarin Pysäkki

Nurmeksen seudulla toimivat majatalot, vanhaan kyläkouluun entisöity Pihlajapuu ja karjalaisesta ruoasta tunnettu Puukarin Pysäkki, palkitsevat herkuttelua arvostavan matkalaisen.

Majatalo Pihlajapuu toimii entisessä kyläkoulussa. Kuva: Ville Palonen

”Opin ruoanlaiton äidiltä ja mummolta. Ainoa käymäni kokkikurssi on viikonlopun mittainen vegaaniruokakurssi”, kertoo Majatalo Pihlajapuun emäntä Minna Murtonen työntäessään uuniin kukkosia eli pyöröjä. Ne ovat yksi Nurmeksen lähellä vanhassa kyläkoulussa toimivan Pihlajapuun erikoisuuksista: sämpylätaikinapalloon painetaan isolla snapsilasilla kuoppa, johon laitetaan karjalanpiirakoiden täytettä.

Kukkosten ja karjalanpiirakoiden lisäksi Pihlajapuun keittiössä valmistuvat niin mustikkakukot, siemennäkkileipä, hirvigulassi kuin pihlajanlehdistä uutettu nimikkojuomakin. Hilloja löytyy hengästyttävä valikoima, muun muassa kesäkurpitsa-sitruuna, raparperi-inkivääri-kardemumma, omenachutney ja suppilovahveropikkelsi.

Marjat ja sienet ostetaan tutuilta ja luonnonkalat paikallisilta kalastajilta valmiiksi fileoituna. ”Olisi ihanaa tehdä kaikki itse, mutta kun ei vaan ehdi”, Murtonen huokaisee.

Majatalo Pihlajapuun ruokasalia koristavat jykevät hirsiseinät. Kuva: Ville Palonen

Kiirettä pitää, sillä tunnelmallisen majoituksen ja herkullisen ruoan lisäksi Murtonen tarjoaa vierailleen opastettuja luontoretkiä omin lihasvoimin: pyöräilyä, melontaa, patikointia, hiihtämistä ja lumikenkäilyä. Vuonna 1995 perustetun Äksyt Ämmät -matkatoimiston kautta valikoimassa on myös retkiä alueen muiden matkailuyrittäjien kanssa: suurpetojen katselua, kalastusta, sekä suosittuja ”majatalosta majataloon” -retkiä. 

Karjalainen ruokamatka on neljän päivän kokonaisuus, jossa yövytään joka ilta eri majatalossa. Ohjelmaan kuuluu pieniä ruokakursseja – villiyrttejä, avotulella kokkaamista ja karjalanpiirakoiden taittelua – sekä tietysti saunomista.

Savusaunomista ja loimulohta

Majatalo Pihlajapuun savusauna on rakennettu puron varrelle. Kuva: Ville Palonen

Savusauna odottaa kapean järven vastarannalla, pienen puron varrella. Murtonen johdattaa meidät pukuhuoneeseen ja katoaa sitten vieressä olevaan kotaan valmistelemaan illallista.

Sauna on sisältä pikimusta, ja puolentoista kuution kokoinen kiuas hohkaa kuumuutta. Kipakoiden löylyjen jälkeen pulahdus purossa odottavaan hiekkapohjaiseen uimapaikkaan tuntuu autuaalta. Hellepäivän iltana vesi on juuri sopivan raikasta.

Seuraavat löylyt ovat jo miedommat, ja kolmannet ihanan pehmeät ja savuiset. Nokisilla lauteilla viihtyisi pidempäänkin, mutta on aika siirtyä illalliselle.

Kodan keskellä olevassa nuotiossa tirisee loimulohi. Murtosen ruokafilosofian ydin on se, että raaka-aineista mahdollisimman moni saadaan suoraan luonnosta – mitä lähempää, sen parempi. ”Mutta loimuttamiseen sopii ainoastaan rasvainen lohi. Tietysti olen kokeillut myös loimuhaukea, mutta ei se oikein toiminut”, nauraa Murtonen.

Illallisen jälkeen on aika suunnata takaisin Pihlajapuuhun. Paluumatka käy kuten tullessakin: peilityynen järven yli kanootilla meloen.

Katso tarjoukset Majatalo Pihlajapuuhun.

Puukarin Pysäkki on Pohjois-Karjalan paras ravintola

Puukarin Pysäkin alkupaloja. Kuva: Ville Palonen

”Viime viikolla yksi illallisasiakas ei olisi millään halunnut syödä haukea”, sanoo Anni Korhonen. ”Mutta en suostunut paistamaan sille pihviä, sillä haukihan on ihan helvetin hyvää. Eikä se lopulta kuollut siihen haukeen.”

Nelikymppinen Korhonen on Nurmeksen pohjoispuolella Valtimolla sijaitsevan Puukarin Pysäkin emäntä ja keittömestari, joka hallitsee valtakuntaansa omalla rouhealla tyylillään. ”Vaikka muutama asiakas menisi ohi sen vuoksi että pidän kiinni omasta ruokakulttuuristani, niin antaa mennä”, hän toteaa.

Korhosen vanhemmat perustivat Puukarin Pysäkin vuonna 1991, ja Korhonen on luotsannut majataloa vuodesta 2012. Konsepti on alusta asti ollut sama: eurooppalaistyylinen majatalo, jossa pääosaa näyttelee ruoka. ”Mutta ruokamaailmassa, palvelukulttuurissa ja viineissä ollaan viime vuosina noustu aivan uudelle tasolle”, kehaisee Korhonen.

Hirsiseinäisen ruokasalin pöytiä koristavat niityltä kerätyt kukkaset ja keittiötä hallitsee suuri valkea leivinuuni. Se lämmitetään pari kertaa viikossa, sillä karjalaisen ruokakulttuurin ominaispiirteisiin kuuluu pataruokien harras hauduttaminen. Toki leivinuunia käytetään myös leipomiseen: Puukarin Pysäkin jokaiseen ateriaan kuuluu ihana ruisleipä, joka leivotaan ”ikiaikaiseen” juureen. ”Tai eihän sen ikää kukaan voi varmasti tietää, mutta näillä kulmilla kaskeaminen ja rukiinviljely aloitettiin satoja vuosia sitten”, sanoo Korhonen.

Lähiruokaa ja luostarivegaanisuutta

Vaikka Korhonen ei käytäkään termiä ”lähiruoka”, on suurin osa ravintolan raaka-aineista tuotettu todella lähellä. Ruis kasvaa omassa pellossa ja vihannekset (kurkkua ja tomaattia lukuunottamatta) kasvimaalla. Yrtit kerätään niityiltä, ja sienet ja marjat lähimetsistä.

Nurmeslaiselta ammattikalastajalta saadaan haukea, kuhaa, muikkua ja siikaa, sekä silloin tällöin ahventa ja lahnaa. Riistan – hirvi, karhu, majava ja jänis – toimittaa paikallinen metsästysseura. 

Tuotantoeläimet kuten lammas ja kyyttö ostetaan kokonaisina ruhoina. Korhonen paloittelee ne itse, sillä hän haluaa käyttää lihan niin, että siinä on luu mukana.

Hieman yllättäen paljastuu, että karjalaiseen keittiöön kuuluu myös vegaanisia ruokalajeja. ”Ortodoksit ovat paaston aikana vältelleet eläinperäisiä tuotteita, joten täällä on niin sanottua luostarivegaanisuutta”, selittää Korhonen. ”Meiltä saa marjamämmiä, johon tulee ruisjauhojen ja veden lisäksi puolukkasurvosta, sekä itse tekemääni siemenvoita.”

Auringonkukansiemenistä, vuohenputkesta, rypsiöljystä ja valkosipulista sekoitettu pestomainen siemenvoi sopiikin täydellisesti kotikaljan mäskistä ja siemenrouheesta tehdyn kauramallasleivän päälle.

Puukarin Pysäkin huoneissa on wanhan ajan tunnelmaa. Kuva: Ville Palonen

Puukarin Pysäkistä löytyy 8 maalaisromantiikkaa huokuvaa huonetta ja huoneistoa, joissa on esillä taidetta, paikallista käsityötä ja kesäisin luonnonkukkia. Majoitukseen kuuluu runsas karjalainen aamupala sekä rentouttava iltasauna. Tilauksesta voi kokeilla myös vanhan riihisavusaunan löylyjä.

Katso tarjoukset Puukarin Pysäkkiin tai lue lisää: Itä-Suomen parhaat matkakohteet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!