Joensuu – karjalaista tunnelmaa ja Suomen parasta pizzaa

Roihu on Suomen parhaita pizzerioita. Tiskillä on lupa käyttää mielikuvitusta. Kuva: Ville Palonen

Joensuu on Pohjois-Karjalan keskus, josta tosin puuttuvat todella kuuluisat nähtävyydet. Parhaiten Joensuu tunnetaankin Ilosaarirockista. Joensuu on silti viihtyisä pysähdyspaikka esimerkiksi matkalla Kolille tai Ilomantsiin, kiitos leppoisan karjalaisen tunnelman – ja Roihun, joka on Suomen parhaita pizzerioita.

Joensuun nähtävyydet

Joensuun kompaktissa keskustassa pärjää hyvin kävellen. Nähtävyyksistä keskeisin on etenkin kesällä eläväinen Joensuun tori, jonka kahvioon kannattaa pysähtyä kupposelle.

Torin laidalla on Vapaudenpuisto, jonka takana on Eliel Saarisen suunittelema komea, kansallisromanttinen Joensuun kaupungintalo. Kaupungintalossa toimii sekä Joensuun teatteri että teatteriravintola.

Vapaudenpuiston kulmalla on niinikään Joensuun päänähtävyyksiin kuuluva Taitokortteli. Historiallisessa puutalokorttelissa on viihtyisiä kahviloita ja käsityöläisten puoteja. Taitokorttelissa järjestetään myös näyttelyitä ja kursseja.

Keskustan halki kulkee kävelykatu Kauppakatu, josta löytyy kauppojen lisäksi mukavan vanhanaikainen elokuvateatteri Tapio sekä penkillä istuva pronssipatsas Susi kosiomatkalla.

Keskustan reunalla sijaitseva Joensuu Areena oli valmistuessaan vuonna 2004 Suomen suurin puurakennus – sisään mahtuisi kokonaiset kuusi Kerimäen kirkkoa. Urheilukilpailujen lisäksi monitoimihallissa järjestetään konsertteja ja messuja.

Botania on Joensuun kasvitieteellinen puutarha. Sisäpuutarhassa on kolme osaa (tropiikki, subtropiikki ja aavikko) sekä paljon perhosia. Ulkopuutarhassa näkee muun muassa mauste-, lääke- ja myrkkykasveja. Botaniassa on myös kahvila.

Onni – Joensuun taidemuseo

Joensuun taidemuseo on saanut nimensä Helsingin yliopiston taidehistorian professorilta Onni Okkoselta (1886–1962), joka lahjoitti museolle antiikin esineistön kokoelmansa.

Joensuun taidemuseon kokoelmissa on muutama ehdoton helmi, jotka on melkein pakko nähdä. Magnus Enckellin Narkissos on täynnä tunnelmaa, ja Albert Edelfeltin hurmaava Virginie kuvaa Edelfeltin suosikkimallia, pariisilaista Virginietä, jolla uskotaan olleen suhde Edelfeltin kanssa.

Sama teos koristaa Anna Kortelainen kirjoittamaa, Edelfeltin ja arvoituksellisen Virginien suhteesta kertomaa kirjaa, Virginie! Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina.

Tekemistä ja näkemistä

Keskustan ulkopuolella sijaitsevassa Joensuun bunkkerimuseossa voi tutustua talvisodan jälkeen rakennettuun kahteen teräsbetonibunkkeriin ja Salpalinjan linnoitusrakenteisiin.

Kotieläinpiha Sinkkolassa lapset saavat paijata niin karitsoja kuin kanejakin. Sinkkola sijaitsee Joensuun keskustan ja lentokentän välissä.

Kalastusta voi harrastaa kaupungin ydinkeskustan tuntumassa Kimmelin rannassa. Pielisjoen koskiin istutetaan onkikokoista kirjolohta.

Arctic Trainers järjestää SUP-retkiä ja alkeiskursseja, sekä vuokraa SUP-lautoja ja märkäpukuja.

Ilosaari – vai Ilovaari?

Ilosaari sijaitsee Pielisjoessa, Joensuun keskustan ja vastarannalla sijaitsevan rautatieaseman välissä. Pieni ja puistomainen saari on suosittu piknik-paikka. Ilosaarta alettiin muokata jo 1800-luvulla. Viimeisin kunnostustyö saatiin päätökseen vuoden 2018 keväällä, jolloin muun muassa laguunimainen uimaranta uusittiin.

Kolmipäiväinen Ilosaarirock siirrettiin järven rannalle Laulurinteelle jo vuonna 1991, kun saari kävi ahtaaksi tapahtuman järjestämiseen. Nykyisin Ilosaaressa järjestetään heinäkuun toisena viikonloppuna nostalginen rocktapahtuma Ilovaari (joka vuoteen 2016 asti tunnettiin nimellä Ilovaarirock).

Ilosaaressa on tapahtumatalo Kerubi, jonka ravintola tekee Joensuun parhaat burgerit.

Joensuun ravintolat

Joensuulaisen Honkavuoren Panimon 347-olut saa nimensä Ukko-Kolin korkeimmasta kohdasta, joka on 347 metriä merenpinnan yläpuolella. Kuva: Ville Palonen

Joensuun parhaaksi kehuttu ravintola on torin laidalla sijaitseva Local Bistro, joka omien sanojensa mukaan valmistaa ”karjalaista ruokaa modernilla otteella”. Tarjolla on karjalanpiirakkaa sillikaviaarin kera, loimulohivohveleita sienipiirakkaa ja friteerattuja kotisirkkoja.

Oluenystävän kannattaa ottaa suunnaksi Gastropub Vispiläkauppa, joka tekee yhteistyötä paikallisen Honkavuoren Panimon kanssa. Vispiläkaupassa järjestetään myös olut-tastingeja.

Taitokorttelin portilla on Muumitalon tornia muistuttava puinen vesikioski, Nikolain jäätelö, josta saa kaupungin parhaat jätskit. Tätä ei pidä sekoittaa Vesikioski-nimiseen kahvilaan, josta saa paikallista erikoisuutta nimeltä ”pullavohveli”.

Savumuikku ja punasipuli on täydellinen kombo. Kuva: Ville Palonen

Hinta-laatu -suhteeltaan Joensuun paras ravintola on Pizzeria Roihu, jossa niin tomaattikastike kuin paholaisenhillokin ovat omatekoisia. Roihussa voi arki-iltanakin olla jonoa, mutta odottaminen kannattaa: tämä pitsa ei ole pikaruokaa, vaan laaturuokaa.

Täytteitä on tarjolla melkoinen lista, mutta onneksi erittäin avulias omistaja Mika Kuusisto suosittelee mielellään sopivan kombon. Miltä kuulostaisi savumuikku-punasipuli-smetana tai kesäinen mansikka-vuohenjuusto-rucola? Roihun pitsat maksavat täytteiden määrästä riippuen 8,5-12,5 euroa.

Joensuun hotellit

Vaakuna on tasokas hotelli hyvällä paikalla keskustan Sokos-korttelissa. Edullisempaa majoitusta Joensuussa tarjoaa torin laidalla sijaitseva simppeli ja siisti GreenStar Hotel.

Katso tarjoukset Joensuun hotelleihin.

Nähtävyydet Joensuun ympäristössä

Kolilla kulkee monta merkittyä kävelypolkua. Kuva: Ville Palonen

Joensuun alueen suurin vetonaula on Koli. Matkaa Kolin kansallispuistoon on noin 70 kilometriä. Joensuun ja Kolin puolivälissä on Kolvananuuron rotkolaakso, jonka vaativan luontopolun ehtii kiertää puolessa päivässä.

Ortodoksisuuteen voi tutustua Pyhän Nikolaoksen kirkossa Joensuussa, pyhän profeetta Elian kirkossa Ilomantsissa sekä Valamon luostarissa Heinävedellä.

Joensuun seudulla on nähtävyytenä kallionhalkeamassa Törnin-Männistön asekätkö, johon legendaarinen (ja kiistelty) Mannerheim-ristin ritari, kapteeni Lauri Törni, kätki yhdessä alikersantti Arvo Männistön kanssa aseita jatkosodan jälkeen lokakuussa 1944. Kätkettyjen aseiden joukossa oli myös Mauno Koiviston sodassa käyttämä pikakivääri, joka on nykyisin esillä Suomenlinnan Sotamuseossa Helsingissä. Muistolaatalla merkitylle kätkölle johtaa kyltti seututie 518 varrelta.

Outokummusta löytyy Kaivosmuseo ja kaivosaiheinen teemapuisto Lasten kaivos sekä Lasten kalakeidas, jossa alle 12-vuotiaat saavat kalastaa kirjolohia ilmaiseksi.

Lasten ilmainen kalapaikka Outokummussa

Mustan ja Valkeisen virkistyskalastusalueella Outokummussa kalastetaan kirjolohia ja isoja haukia. Kuva: Ville Palonen

Mustan ja Valkeisen virkistyskalastusalue sijaitsee Outokummussa, noin 55 kilometriä Joensuusta. Alueella on viisi järveä ja lampea, joihin istutetaan säännöllisesti kirjolohta. Saaliiksi saadaan myös haukia, joista suurimmat ovat olleet yli kymmenkiloisia.

Aikuisilta 12 tunnin lupa maksaa 20 euroa (saaliskiintiö 3 lohikalaa). Kalastusluvan voi ostaa Outokummun ABC-asemalta tai (kesäisin) Särkiselän leirintäalueelta.

Mustan ja Valkeisen virkistyskalastusalueelta löytyy myös Lasten kalakeitaaksi kutsuttu hehtaarin kokoinen lahti, jossa alle 12-vuotiaat lapset voivat kalastaa maksutta. Myös liikuntarajoitteisille kalastus on maksutonta, ja rantaan pääsee pyörätuolilla, kiitos hyvien heittolaitureiden. Lasten kalapaikassa vuorokausikiintiö on kaksi lohikalaa.

Lasten kalakeidas on helppo kalapaikka koko perheelle. Kuva: Ville Palonen

Virkistyskalastusalue on Outokummun kaupungin omistama ja kuuluu Outokummun Erä- ja luontokeskukseen, joka on koko perheen ulkoilukohde. Alueella kulkee luontopolkuja sekä 12 pikkujärven läpi kulkeva helppo melontareitti.

Vierailijoille on rakennettu maastoon erinomaiset palvelut: hienot hirsikodat ovat kaikille avoimia, keittokatoksilla ja nuotiopaikoilla voi grillata kalansaaliin, ja laavuilla viettää vaikka koko yön. Erä- ja luontokeskuksen reunalla on telttailua varten Särkiselän leirintäalue.

Lue lisää Pohjois-Karjalasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!