Joensuun nähtävyydet – karjalaista tunnelmaa ja Suomen parasta pizzaa

Savumuikku ja punasipuli on täydellinen kombo. Tätä herkkua tarjoilee Joensuun paras pizzeria Roihu. Kuva: Ville Palonen

Joensuu on Pohjois-Karjalan keskus, josta tosin puuttuvat todella kuuluisat nähtävyydet. Parhaiten Joensuu tunnetaankin Ilosaarirockista.

Joensuu on silti viihtyisä pysähdyspaikka esimerkiksi matkalla Kolille tai Ilomantsiin, kiitos leppoisan karjalaisen tunnelman – ja Roihun, joka on Suomen parhaita pizzerioita.

Joensuun kompaktissa keskustassa pärjää hyvin kävellen.

Joensuun tori ja kävelykatu – tervehdi Sutta kosiomatkalla

Keskustan sydämessä on Joensuun tori, joka on eläväinen etenkin kesäisin. Torin kahvioon kannattaa pysähtyä kupposelle.

Torin laidalla puistonpenkillä istuu tyylikkäissä vanhan ajan vaatteissa veikeän näköinen susi. Pronssipatsas Susi kosiomatkalla on yksi Suomen hauskimmista patsaista, tyylikkäästi toteutettu.

Aivan vieressä on toinenkin julkinen taideteos, Sinisen virran portti, puinen portinpieli, jonka läpi avautuu näkymä Joensuun taidemuseolle.

Torin laidalta kulkee keskustaa halkova kävelykatu Kauppakatu, jonka varrelta löytyy kauppojen lisäksi mukava, vanhanajan elokuvateatteri Tapio.

Aivan torin kulmassa on tasokas Sokos Hotel Vaakuna, sijainniltaan keskeisin Joensuun hotelleista. Vaan eivätpä ne muutkaan hotellit ole montaa metriä kauempana.

Heti korttelin takana on tyylikäs huoneistohotelli Lietsu.

Pizzeria Roihu – Joensuun paras ravintola

Roihu on Suomen parhaita pizzerioita. Tiskillä on lupa käyttää mielikuvitusta. Kuva: Ville Palonen

Siniseltä portilta johtaa kävelykatu torilta taidemuseolle. Keskuskujan varella on Joensuun paras ravintola, ainakin hinta–laatusuhteeltaan. Pizzeria Roihussa niin tomaattikastike kuin paholaisenhillokin ovat omatekoisia. Roihussa voi arki-iltanakin olla jonoa, mutta odottaminen kannattaa: tämä pitsa ei ole pika- vaan laaturuokaa.

Täytteitä on tarjolla melkoinen lista, mutta onneksi erittäin avulias omistaja Mika Kuusisto suosittelee mielellään sopivan kombon. Miltä kuulostaisi savumuikku-punasipuli-smetana tai kesäinen mansikka-vuohenjuusto-rucola?

Roihun pitsat maksavat täytteiden määrästä riippuen 8,5–12,5 euroa.

Aivan vieressä on toinenkin rovaniemeläinen instituutio, jo vuodesta 1969 toiminut Pub Takatasku. Huuhtele pitsat oluella ja hengi sakeaa paikallistunnelmaa.

Joensuun taidemuseo Onni – rakastu Edelfeltin maalaukseen Virginie

Joensuun taidemuseo on saanut nimensä Helsingin yliopiston taidehistorian professorilta Onni Okkoselta (1886–1962), joka lahjoitti museolle antiikin esineistön kokoelmansa.

Museon kokoelmissa on muutama ehdoton helmi, jotka on melkein pakko nähdä. Magnus Enckellin Narkissos on täynnä tunnelmaa, ja Albert Edelfeltin hurmaava Virginie kuvaa Edelfeltin suosikkimallia, pariisilaista Virginietä, jolla uskotaan olleen suhde taiteilijan kanssa.

Juuri samainen maalaus koristaa Anna Kortelaisen kirjoittamaa, Edelfeltin ja arvoituksellisen Virginien suhteesta kertomaa kirjaa, Virginie! Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina. Kannattaa lukea!

Joensuun kaupungintalo – ihaile Eliel Saarisen mestarityötä

Torin vastakkaisella laidalla on Vapaudenpuisto, jonka takana on Eliel Saarisen suunittelema komea, kansallisromanttinen kaupungintalo. Rakennuksessa on paljon samaa näköä kuin Saarisen päätyössä, Helsingin rautatieasemassa, sekä Lahden kaupungintalossa.

Vuonna 1914 valmistunut Joensuun kaupungintalo herätti aikoinaan pientä pahennusta taloon sijoitetun ravintolan takia. Oliko se nyt kaupugintalon arvolle sopivaa?

Rakennusta ihaillessa sopii vain miettiä, millainen näky se oli valmistuessaan, kun lähes kaikki ympärillä olevat talot olivat pieniä puutaloja ja kaupungintalo loimotti kuin linna niiden keskeltä.

Joensuun kaupungintalossa toimii sekä Joensuun teatteri että teatteriravintola.

Taitokortteli ja Joensuun paras kahvila

Vapaudenpuiston kulmalla on Taitokortteli, joka kuuluu niinikään Joensuun päänähtävyyksiin. Historiallisessa puutalokorttelissa on käsityöläisten puoteja ja Joensuun paras kahvila, tunnelmallinen Kauppaneuvoksen kahvilaa. Taitokorttelissa järjestetään myös näyttelyitä ja kursseja.

Taitokorttelin portilla on Muumitalon tornia muistuttava puinen vesikioski, Nikolain jäätelö, josta saa kaupungin parhaat jätskit.

Rantakadun puutalot

Rantakadun varrella on säilynyt muutenkin mukavasti puutaloja, joita voi ihailla kävelemällä Joensuun matkustajasatamaan.

Suvantosillan kohdalla, keltaisessa puutalossa on Joensuun kaiketi lengedaarisin kapakka, karaokebaari Suvannon Santra.

Matkustajasatamassa on jo iät ja ajat toiminut Kesäravintola Tuulaaki, sekä mainio laivahotelli Saimatar.

Ilosaari – vai Ilovaari?

Ilosaari sijaitsee Pielisjoessa, Joensuun keskustan ja vastarannalla sijaitsevan rautatieaseman välissä. Pieni ja puistomainen saari on suosittu piknik-paikka. Ilosaarta alettiin muokata jo 1800-luvulla. Viimeisin kunnostustyö saatiin päätökseen vuoden 2018 keväällä, jolloin muun muassa laguunimainen uimaranta uusittiin.

Kolmipäiväinen Ilosaarirock siirrettiin järven rannalle Laulurinteelle jo vuonna 1991, kun saari kävi ahtaaksi tapahtuman järjestämiseen.

Nykyisin Ilosaaressa järjestetään heinäkuun toisena viikonloppuna nostalginen rocktapahtuma Ilovaari (joka vuoteen 2016 asti tunnettiin nimellä Ilovaarirock).

Ilosaaressa on tapahtumatalo Kerubi, jonka ravintola tekee Joensuun parhaat burgerit.

Kimmelin ranta – kalasta keskustassa

Kalastusta voi harrastaa kaupungin keskustassa Kimmelin rannassa, rautatieaseman edustalla. Pielisjoen koskiin istutetaan onkikokoista kirjolohta.

Lisää tekemistä ja näkemistä

Keskustan reunalla sijaitseva Joensuu Areena oli valmistuessaan vuonna 2004 Suomen suurin puurakennus – sisään mahtuisi kokonaiset kuusi Kerimäen kirkkoa. Urheilukilpailujen lisäksi monitoimihallissa järjestetään konsertteja ja messuja.

Botania on Joensuun kasvitieteellinen puutarha. Sisäpuutarhassa on kolme osaa (tropiikki, subtropiikki ja aavikko) sekä paljon perhosia. Ulkopuutarhassa näkee muun muassa mauste-, lääke- ja myrkkykasveja. Botaniassa on myös kahvila.

Keskustan ulkopuolella sijaitsevassa Joensuun bunkkerimuseossa voi tutustua talvisodan jälkeen rakennettuun kahteen teräsbetonibunkkeriin ja Salpalinjan linnoitusrakenteisiin.

Kotieläinpiha Sinkkolassa lapset saavat paijata niin karitsoja kuin kanejakin. Sinkkola sijaitsee Joensuun keskustan ja lentokentän välissä.

Arctic Trainers järjestää SUP-retkiä ja alkeiskursseja, sekä vuokraa SUP-lautoja ja märkäpukuja.

Joensuun ravintolat

Joensuulaisen Honkavuoren Panimon 347-olut saa nimensä Ukko-Kolin korkeimmasta kohdasta, joka on 347 metriä merenpinnan yläpuolella. Kuva: Ville Palonen

Joensuun parhaaksi kehuttu ravintola on torin laidalla sijaitseva Local Bistro, joka omien sanojensa mukaan valmistaa ”karjalaista ruokaa modernilla otteella”. Tarjolla on karjalanpiirakkaa sillikaviaarin kera, loimulohivohveleita, sienipiirakkaa ja friteerattuja kotisirkkoja.

Oluenystävän kannattaa ottaa suunnaksi Gastropub Vispiläkauppa, joka tekee yhteistyötä paikallisen Honkavuoren Panimon kanssa. Vispiläkaupassa järjestetään myös olut-tastingeja.

Taidemuseon edustalla, Keskuspuiston reunalla Vesikioski myy paikallista erikoisuutta nimeltä ”pullavohveli”.

Nähtävyydet Joensuun ympäristössä

Kolilla kulkee monta merkittyä kävelypolkua. Kuva: Ville Palonen

Joensuun alueen suurin vetonaula on Koli. Matkaa Kolin kansallispuistoon on noin 70 kilometriä. Joensuun ja Kolin puolivälissä on Kolvananuuron rotkolaakso, jonka vaativan luontopolun ehtii kiertää puolessa päivässä.

Ortodoksisuuteen voi tutustua Pyhän Nikolaoksen kirkossa Joensuussa, pyhän profeetta Elian kirkossa Ilomantsissa sekä Valamon luostarissa Heinävedellä.

Joensuun seudulla on nähtävyytenä kallionhalkeamassa Törnin-Männistön asekätkö, johon legendaarinen (ja kiistelty) Mannerheim-ristin ritari, kapteeni Lauri Törni, kätki yhdessä alikersantti Arvo Männistön kanssa aseita jatkosodan jälkeen lokakuussa 1944. Kätkettyjen aseiden joukossa oli myös Mauno Koiviston sodassa käyttämä pikakivääri, joka on nykyisin esillä Suomenlinnan Sotamuseossa Helsingissä. Muistolaatalla merkitylle kätkölle johtaa kyltti seututie 518 varrelta.

Outokummusta löytyy Kaivosmuseo ja kaivosaiheinen teemapuisto Lasten kaivos sekä Lasten kalakeidas, jossa alle 12-vuotiaat saavat kalastaa kirjolohia ilmaiseksi.

Lasten ilmainen kalapaikka Outokummussa

Mustan ja Valkeisen virkistyskalastusalueella Outokummussa kalastetaan kirjolohia ja isoja haukia. Kuva: Ville Palonen

Mustan ja Valkeisen virkistyskalastusalue sijaitsee Outokummussa, noin 55 kilometriä Joensuusta. Alueella on viisi järveä ja lampea, joihin istutetaan säännöllisesti kirjolohta. Saaliiksi saadaan myös haukia, joista suurimmat ovat olleet yli kymmenkiloisia.

Aikuisilta 12 tunnin lupa maksaa 20 euroa (saaliskiintiö 3 lohikalaa). Kalastusluvan voi ostaa Outokummun ABC-asemalta tai (kesäisin) Särkiselän leirintäalueelta.

Mustan ja Valkeisen virkistyskalastusalueelta löytyy myös Lasten kalakeitaaksi kutsuttu hehtaarin kokoinen lahti, jossa alle 12-vuotiaat lapset voivat kalastaa maksutta. Myös liikuntarajoitteisille kalastus on maksutonta, ja rantaan pääsee pyörätuolilla, kiitos hyvien heittolaitureiden. Lasten kalapaikassa vuorokausikiintiö on kaksi lohikalaa.

Lasten kalakeidas on helppo kalapaikka koko perheelle. Kuva: Ville Palonen

Virkistyskalastusalue on Outokummun kaupungin omistama ja kuuluu Outokummun Erä- ja luontokeskukseen, joka on koko perheen ulkoilukohde. Alueella kulkee luontopolkuja sekä 12 pikkujärven läpi kulkeva helppo melontareitti.

Vierailijoille on rakennettu maastoon erinomaiset palvelut: hienot hirsikodat ovat kaikille avoimia, keittokatoksilla ja nuotiopaikoilla voi grillata kalansaaliin, ja laavuilla viettää vaikka koko yön. Erä- ja luontokeskuksen reunalla on telttailua varten Särkiselän leirintäalue.

Joensuun hotellit

Edellä esiteltyjen hotellien ohella majoitusta tarjoaa torin lähellä sijaitseva simppeli ja siisti GreenStar Hotel.

Katso tarjoukset Joensuun majoitukseen.

Matka Joensuuhun

Joensuun rautatieasema sijaitsee keskustasta nähden Pielisjoen toisella puolen, Ilosaaren takana. Rautatieasemalta kävelee vajaassa 10 minuutissa siltojen yli Joensuun torille.

Joensuusta on junayhteys Nurmekseen, Pieksämäelle ja Lappeenrannan kautta Helsinkiin.

Myös kaukoliikenteen bussien päätepysäkki on rautatieasemalle. Sinne ne ajavat keskustan kautta, eli kyydistä voi jäädä myös torin kulmalla.

Joensuussa on myös lentokenttä.

Lue lisää Pohjois-Karjalasta tai Itä-Suomen parhaat nähtävyydet.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!