Helvetinjärven kansallispuisto – vaellus helvettiin ja takaisin

Helvetinjärven kansallispuisto
Helvetinjärven maisemat hurmasivat myös Akseli Gallen-Kallelan. Kuva: Laura Vazo / Visit Tampere

”Helvettiin – To Hell” puukyltti opastaa Helvetinjärven kuuluisimman vaelluspolun varteen. Kiertolenkki Helvetistä itään tuo varmasti hymyn ainakin suomalaisen metallimusiikin ystävien huulille.

Kierroksen sanotaan saaneen nimensä Kotiteollisuus-yhtyeen samannimisestä kappaleesta: ”On autot ja asuntolainat / On koira ja kakarat / On ikea kalusteet ja / Vaimolla salilla treenatut pakarat…”

Ja mikäs siinä. Luontoon meneminen auttaa kyllä nykyajan ahdistukseen – ainakin hetkeksi. Helvetistä itään -kierroksella palkintona on myös näkymä Helvetinkolulle, helkutin hienoon solaan, joka laskee Ison Helvetinjärven rantaan. Maisema on yksi Suomen kansallispuistojen kuuluisimmista.

Helvetinjärvi sammakko
Helvetinjärvellä on asunut noitia, miksei siis myös sammakkoprinssejä? Vaelluksella kannattaa katsoa myös jalkojen juureen, ties mitä sieltä löytää. Kuva: Aleksi Stenberg / Flickr CC

Vaan mistä on itse Helvetinjärvi saanut nimensä? Vanhasta kansantarinasta tietenkin. Sen mukaan muuan alueella asui noita, jonka merrasta Ruokkeen tilan isäntä varasti hauen. Siitä seurasi raju kahakka, jonka päätteeksi noita manasi, ettei mokomasta helkutinjärvestä kannata enää kummoisia kalansaaliita odottaa.

Helvetinjärven kansallispuisto sijaitsee Ruovedellä, tunnin ajomatkan päässä Tampereelta.

Helvetistä itään vie Helvetinkolulle

Helvetinjärvi
Vaviskaa maahiset ja muuta manalan menninkäiset! Tässä tulee Helvetinjärven Aragorn. Kuva: Antti Helin

Helvetinjärven suosituin reitti on neljän kilometrin mittainen Helvetistä itään, joka vie Helvetinkolun luokse ja takaisin. Kauniina viikonloppuina sillä voi olla pirullisen paljon patikoijia, joten vierailu kannattaa ajoittaa arkeen.

Vaikka polulla on korkeuseroja, on se helppo kulkea lastenkin kanssa.

Kierros alkaa Kankimäen pysäköintipaikalta, ravintola Helvetin portin luota. Ravintola on sangen kuuluisa, tarjoileehan se omalla tilalla kasvatettua strutsia ja villisianlihaa burgereiden ja lihapullien muodossa.

Helvetinjärvi metsä
Kohta jo kulkijaa väsyttää. Kuva: Antti Helin

Aluksi taivalletaan pari kilometriä pitkin varsin tasapaksua perusmetsää. Pojan kanssa kun kuljettiin, niin patikka taittui oksamiekoilla taistellen. Manalan maahiset, örkit ja muut satuolennot saivat kyytiä.

Sitten saavutaankin jo jyrkän kallion laelle, jolta avautuu hieno maisema pitkulaiselle Isolle Helvetinjärvelle. Pitkät puuportaat johtavat järvenrantaan, jossa on päivätupa ja nuotiopaikka.

Helvetinjärven kansallispuisto
Iso Helvetinjärvi on kuin viilto maaäidin selässä. Kuva: Antti Helin

Näköalapaikan vieressä on Helvetinkolu, joka näyttää siltä kuin jättiläinen olisi lyönyt loven kallioon. Maisemaa on ihaillut myös Akseli Gallen-Kallela, jonka erämaa-ateljee Kalela oli lähistöllä Ruovedellä. Vaan miksei hän maalannut Helvetinkolua tauluihinsa?

Kerrotaan, että kolua on käytetty aikoinaan myös sudenpyyntiin. Hukat ajettiin loukkuun kallionhalkemaan ja niiden päälle pudotettiin kivenjärkäleitä.

Helvetinkolu Helvetistä itään vaellus
Helvetinkolu on reitin Helvetistä itään huipennus. Sitä ei kuitenkaan ole pakko kulkea, vaan lähettyviltä kulkevat myös portaat. Kuva: Juho Holmi / Flickr CC

Pari metriä leveä ja 40 metriä pitkä, kivikkoinen kallionhalkeama kannattaa kiivetä alhaalta ylös – ylhäältä alas kulkeminen on työläämpää. Helvetinkolun alapäähän vie polku järvenrannan nuotiokojulta. Tämä on tietysti lapsenmielisille koko reissun paras osuus.

Helvetinkolu sijaitsee aika lailla lenkin puolivälissä. Jäljellä on vielä parin kilometrin paluumatka alkupisteeseen. Vaihtelua metsämaastolle tuo suolla kulkeminen pitkospuita pitkin.

Helvetinjärven kansallispuisto suo
Suollakin pääsee kulkemaan, mutta pääosin Helvetistä itään -kierroksen maisemat ovat varsin monotoniset. Kuva: Antti Helin

Haukanhieta – pitempää reittiä Helvetinkolulle

Helvetistä itään -polun varrella ei saa telttailla. Telttailualueen löytää sen sijaan Haukkajärven puolella kauniilta, hienohiekkaiselta rannalta. Helvetinkolulle on täältä matkaa 5,5 kilometriä suuntaansa.

Haukanhiedan reitti onkin hyvä vaihtoehto paljon suositummalle Helvetistä itään -reitille, jos kaipaa erämaisempaa tunnelmaa ja pitempää polkua.

Haukkajärven vieressä on varsinainen Helvetinjärven parkkipaikka.

Ruovesi – minne katosi Gallen-Kallelan erämaa-ateljee?

Ollinkivi
Ei vieri vaikka kuinka yrittäisi. Ollinkivi oli Suomen ensimmäisiä suojeltuja luontokohteita. Kuva: Antti Helin

Helvetinjärvi sijaitsee Ruovedellä, jossa on myös Gallen-Kallelan erämaa-ateljee Kalela. Muistan käyneeni siellä joskus nuorempana, mutta sittemmin Kalela on kadonnut kartoilta.

Valitettavasti erämaa-ateljeen omistava Kallen-Gallelan suku ei ole pitänyt erämaa-ateljeeta avoinna yleisölle enää aikoihin ja jopa kaikki merkit sen olemassaolosta on piilotettu. On kuin maa olisi niellyt komean talon.

Ja kyseessä on kuitenkin aikamoinen kansallisaarre, jossa on maalattu merkittävä osa kansallistaiteestamme.

Toivotaan, että Ruoveden kunta ja Gallen-Kallelan suku löytävät yhteissävelen ja keinon avata erämaa-ateljee uudelleen suomalaisten ihailtavaksi. Ruovedellä kun riittäisi muutenkin matkailupotentiaalia: Helvetinjärven kansallispuiston ja Gallen-Kallelan erämaa-ateljeen lisäksi Ruovedellä voi ihailla Siikanevan suota ja legendaarista siirtolohkaretta Ollinkiveä.

Ruoveden kirkonkyläkin on poikkeuksellisen nätti: on kaunis kirkko, jugendkoulu ja paljon vanhoja puutaloja.

Matka Helvetinjärvelle

Tampereelle on matkaa tuntia, Helsingistä kolme tuntia. Jos määränpäänä on lyhyt Helvetistä itään -kierros, suunnaksi tulee ottaa Kankimäen pysäköintipaikka (ravintola Helvetin portin vieressä).

Jos taas haluaa telttailemaan Haukanhiedalle Haukkajärven rantaan, suuntana on Helvetinjärven parkkipaikka.

Ruovedellä ja lähiympäristössä on paljon mökkejä vuokrattavana.

Lue lisää Pirkanmaan nähtävyyksistä.

12 x Suomen parhaat lyhyet päivävaellukset

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi