Helsingin parhaat museot

Helsingin museot
Taidemuseo Amos Rexin ikkunat tuovat Helsingin keskustaan futuristista tunnelmaa. Kuva: Mika Huisman / Visit Helsinki

Helsingin museoista jokainen löytää varmasti itseään kiinnostavan kohteen. Tällä sivulla esitellään Helsingin parhaat museot, joissa on ainakin käytävä kerran elämässä.

Ateneum – Suomen paras taidemuseo

Suomen suosituin museo on syystäkin Rauttientorilla sijaitseva taidemuseo Ateneum, joka täynnä Suomen taiteen kultakauden mestaritöitä. Myös Ateneumin vaihtuvat näyttelyt ovat erinomaisia.

Ateneumin edustalla Rautatientorilla kannattaa käydä katsomassa Aleksis Kiven patsasta, joka on erinomaisen komea – ja sellaisena mahdottoman huono kuva Kiven vastoinkäymisten värittämästä elämästä.

Kansallismuseo ja Suomen historian aarteet

Levänluhta pääkallot
Kansallismuseon kokoelmiin kuuluvat myös Levänluhdan kalmistosta löydetyt verenpunaiset kallot. Kuva: Antti Helin

Toinen aivan pakollinen museokohde Helsingissä on Kansallismuseo, Suomen historian ja kulttuurin ylin pyhättö. Kansallismuseo on huikea nähtävyys, kunhan tuntee vähänkin Suomen historiaa. Silloin Kansallismuseo on kuin tajunnan räjäyttävä Suomen kulttuurihistorian supernova.

Täällä ne kaikki ovat, Suomen tärkeimmät aarteet!

Kiasma – Suomen tärkein nykytaiteen museo

helsinki museot kiasma
Nykytaiteen museo Kiasma hurmaa ja kummastuttaa muodollaan. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Kiasma on Suomen merkittävin nykytaiteen museo. Pääpaino on vaihtuvilla näyttelyillä, mutta Kiasmalla on toki omakin kokoelmansa.

Kiasman oman kokoelman tekee erityisen kiehtovaksi se, että monet nykytaiteen museon vaikuttavimmista teoksista kuuluivat 1980-luvun kohuliikemies Pentti Kourin yksityiskokoelmaan, jonka hän menetti ajauduttuaan konkurssiin.

Edesmennyt Kouri oli maailmallakin arvostettu taiteen keräilijä, yksi Suomen modernin ajan merkittävimmistä. Hän kuului esimerkiksi Tate Galleryn kansainvälisiin asiantuntijoihin.

Kiasmassa ei Kourin panosta taiteen kerääjänä ja kokoelman kartuttajana kuitenkaan nosteta esiin: hänen keräämänsä kokoelma kantaa nimeä Kiasma-kokoelma. Kuinka tylsää!

Olisiko kokoelman nimi vihdoin aihetta muuttaa? Pentti Kourin kokoelma kuulostaisi paljon mielenkiintoisemmalta.

Amos Rex – taidetta ja arkkitehtuurin iloa

Lasipalatsi Helsinki museot
Upeaa funkkistyyliä Lasipalatsin sisällä. Kuva: Yinping Feng & Ling Ouyang / Visit Helsinki

Amos Andersonin taidemuseo oli mainio vierailukohde jo vanhassa osoitteessaan Yrjönkadulla, mutta uusi sijainti on tehnyt siitä aivan pakollisen museokohteen. Samalla kun taidemuseo muutti funkkiskaunotar Lasipalatsiin, se vaihtoi nimensä Amos Rexiksi, kunnianosoituksena rakennuksessa pitkään toimineelle elokuvatettarille.

Vuonna 1936 valmistunut Lasipalatsi on yksi Suomen upeimmista funkkisrakennuksista., vaikka se suunniteltiinkin alun perin vain väliaikaiseksi. Erikoista on se, että kaunotarta oli piitämässä arkkitehti Viljo Revell, joka tunnetaan Helsingissä parhaiten paljon myöhäisemmästä työstään, Makkaratalon hirvityksestä.

Museon näyttelytilat ovat pääosin Lasipalatsin alle louhituissa uusissa saleissa. Niihin tuovat valoa hauskat, futuristiset ikkunat, joilla voi kiipeillä Lasipalatsin takana, Kampin aukiolla.

Amos Rexin vaihtuvat näytelyt kuuluvat yleensä Suomen parhaimmistoon. Ohjelmistossa on ollut niin kokeilevaa nykytaidetta kuin muinaisia kulttuureitakin.

Nimensä museo on saanut perustajaltaan Amos Andersonilta, Hufvudstadsbladetin pitkäaikaiselta kustantajalta, joka oli lahjakas liikemies ja innokas taiteen tukija.

Amos Andersonin elämään voi tutustua tarkemmin hänen kesäasunnossaan Söderlångvikin kartanossa Kemiön saarella.

Olympiastadion ja Urheilumuseo

Paavo Nurmi juoksee perhekalleudet viuhuen. Kuva: Antti Helin
Paavo Nurmi juoksee Olympiastadionin edustalla perhekalleudet viuhuen. Kuva: Antti Helin

Helsingin Olympiastadionin yhteydessä toimii Urheilumuseo, jossa voi ihastella Paavo Nurmen kullattua piikkaria ja Matti Nykäsen surullisen kuuluisaa mitalikokoelmaa. Esillä ovat toki myös uudemmat tähdet Mika Häkkisestä Jari Litmaseen ja Teemu Selänteeseen.

Olympiastadionin 72 metriä korkea torni on puolestaan Helsingin ylivoimaisesti paras näköalapaikka.

Olympiastadionin edessä juoksee pronssiin valettu Paavo Nurmen patsas. Kannattaa pysähtyä ihailemaan Nurmen lennokasta askelta (tosin patsaassa Nurmi on kuvattu taiteen vuoksi varvasaskeltajaksi, vaikka hän askelsikin koko jalkapöydällä). Kiinnitä huomiota myös juoksijan kulkusiin, jotka aiheuttivat aikoinaan skandaalin.

Urho Kekkosen museo Tamminiemi

Tamminiemen museossa pääsee tutustumaan myös Kekkosen saunaan. Kuva: Antti Helin

Suomen oman supersankarin eli Urho Kekkosen elämään pääsee tutustumaan Urho Kekkosen museossa. Paikka sijaitsee presidentin vanhassa edustusasunnossa Tamminiemessä lähellä Seurasaaren ulkoilmamuseota.

Museoon tutustutaan erinomaisilla opastetuilla kierroksilla, joissa kerrotaan Kekkosesta sopivasti pilke silmäkulmassa. Kierroksia on puolen tunnin välein. Hauskempaa museokierrosta ei olekaan!

Mannerheimin kotimuseo

Toinen erityisen hieno kotimuseo on Eirassa sijaitseva Mannerheimin museo, jossa pääsee lähelle Mannerheimin elämää. Nähtävä on muun muassa karu kenttäsänky, jossa Suomen marsalkka tapasi nukkua vanhoilla päivilläänkin.

Seurasaaren ulkoilmamuseo

Seurasaaressa on toiminut yli sadan vuoden ajan ulkomuseo, jonne on siirretty vanhoja puurakennuksia eri puolilta Suomea. Seurasaari on suosittu ulkoilukohde, joka tunnetaan erityisesti pelottomista oravistaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi