Hämeenlinna – kolmen linnan kaupunki

Hämeen linna. Kuva: Francesco, Flickr CC
Hämeen linna. Kuva: Francesco, Flickr CC

Tietokilpailukysymys: nimeä Hämeenlinnasta kolme linnaa. Ensimmäinen on tietenkin helppo. Keskiaikainen Hämeen linna on yksi Suomen näyttävimistä linnoista. Vaan entä ne kolme muuta?

Vinkki: ”Hän sai linnatuomion.” Eli Hämeenlinnan toinen ”linna” on Hämeenlinnan entinen lääninvankila, jossa toimii nykyisin kiehtova vankilamuseo.

Kolmas linna on Vanajanlinna, komea kartano, jossa toimii nykyisin hotelli. Linnamainen kartano rakennettiin 1920-luvulla muuan varakkaan tohtorin metsästysmajaksi, ja sotien aikaan siitä oltiin tekemässä presidentkin kesäasuntoakin.

Hämeenlinnan muihin huippunähtävyyksiin kuuluu Aulangon mäki ja näkötorni, jossa kannattaa käydä ihailemassa upeita järvimaisemia, jotka innoittivat Sibeliusta hänen säveltäessään Finlandiaa.

Hämeenlinna on huippuluokan matkailukaupunki

Hämeenlinna on yksi Suomen historiallisimmista kaupungeista. Se sai kaupunginarvon Pietari Brahelta vuonna 1639, ensimmäisenä suomalaisena sisämaakaupunkina. Vanajaveden rantoja asutettu kuitenkin paljon pitkään. Asutuksesta muistuttaa Hämeen vesireittien varrella olevien linnavuorten ketju. Hämeen linnaakin alettiin rakentaa jo 1200-luvun lopulla.

Keskiajasta muistuttaa myös häikäisevän upea Pyhän Ristin kirkko Hattulassa.

Komeasta historiastaan ja hienoista maisemistaan huolimatta Hämeenlinna on jostain syystä pysynyt hieman pimennossa Suomen matkailukartalla.

Asiaan sietäisi tulla muutos, sillä yllä mainittujen nähtävyyksien lisäksi Hämeenliannassa ja lähiseuduilla on paljon muutakin kiehtovaa nähtävää ja koettavaa.

Ja kun mukaan lasketaan parikin kiehtovaa hotellia golfkenttineen, on Hämeenlinna loistava viikonloppukohde.

Lue lisää Hämeenlinnan nähtävyyksistä.

Hämeenlinnan hotellit

Näitä Aulangon maisemia Sibelius mietti Finlandiaa säveltäessään.
Näitä Aulangon maisemia Sibelius mietti Finlandiaa säveltäessään. Kuva: Antti Helin

Hotelli Vanajanlinna on linnamainen kartano, jonka tohtori Wilhelm Rosenlev rakennutti 1920-luvulla mahtipontiseksi metsästysmajakseen. Sotien jälkeen Vanajanlinnassa toimi pitkän aikaa salaperäinen, Neuvostoliiton rahoittama Sirola-opisto, kunnes kartanosta tuli vihdoin hotelli. Palveluihin kuuluu täysmittainen golfkenttä.

Scandic Aulanko on puolestaan kaunis funkkishotelli, jonka historiassa riittää tarinoita. Uudempaa perua on kylpyläosasto. Palveluihin kuuluu golfkenttä, Suomen toiseksi vanhin.

Molemmat hotellit sijaitsevat automatkan päässä keskustasta. Keskustastakin löytyy useita hotelleja. Katso tarjoukset Hämeenlinnan hotelleihin.

Hämeenlinnan alueelta löytyy myös kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Hämeenlinnan vuokramökkeihin.

Hämeenlinnan ravintolat

Torin läheltä löytyvä ravintola Piparkakkutalo (Kirkkorinne 2) on rakennettu 1900-luvun alun kauppiaskotiin. Maista ainakin Jannen ahvenia!

Jos kaipaa suomalaisen ruuan sijaan välimerellisiä makuja, kannattaa suunnistaa kreikkalaiseen Georgiokseen (Linnankatu 3), joka on valittu useasti Hämeenlinnan parhaaksi ravintolaksi.

Automatkan päässä keskustasta sijaitseva Vanajanlinnan kartanon fine dining -ravintola panostaa Hämeestä tulevaan lähiruokaan ja paikallisiin makuihin.

Kahvitteluun sopivat keskustassa esimerkiksi ranskalaisia crepesejä tarjoava Cafe Molido (Sibeliuksenkatu 5) ja sen naapurissa oleva klassisen hillitty Café Laurell (Sibeliuksenkatu 7).

Oluenjanon sammuttamiseen hyvä paikka on olutravintola Birger (Raatihuoneenkatu 5), jonka noin sadan oluen valikoimassa riittää valittavaa.

Matka Hämeenlinnaan

Hämeenlinnaan on helppo matkata. Helsinkiin ja Tampereelle on alle sata kilometriä ja senkin voi ajaa pitkin moottoritietä. Turkuunkin ajaa alle kahden tunnin.

Junallakin on hyvät yhteydet vilkkaan Helsinki-Tampere-radan varrella.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi