Varo Airbnb-huijausta!

Näin kauniilla Airbnb-asunnolla houkuteltiin ansaan.
Näin kauniilla Airbnb-asunnolla houkuteltiin ansaan.

Huono onneni Airbnb:n kanssa on saanut jatkoa, tällä kertaa huijauksen tai pikemminkin huijausyrityksen muodossa. Aiemmin pääsin jo nauttimaan Airbnb:n kautta ikimuistoisesta elämyksestä, kun New Yorkissa känninen vuokraisäntä koetti ”murtautua” sisään keskellä yötä hakemaan kaapista viinaa.

Väliin mahtuu onneksi yksi hyviäkin kokemuksia. Ja nyt asiaan eli kokemukseeni Airbnb-huijauksesta.

Olin matkalla Dubaihin vuodenvaihteessa, jolloin hotellien hinnat ovat Dubaissa pilvissä ja tilaa on vaikea löytää. Ja isoisäkin olisi pitänyt saada mahtumaan samaan tilaan.

Toivoin Airbnb:stä pelastusta. Mutta kerta toisensa jälkeen lähetin varauspyynnön ja jouduin odottamaan täyden vuorokauden vastausta, joka tuli kielteisenä takaisin (lue lisää miten Airbnb-toimii).

Stressitasot alkoivat nousta. Lopulta löysin upeannäköisen asunnon, jossa hintakin oli kohdallaan. Ja mikä parasta, Airbnb-ilmoituksessaan asunnon vuokraaja lupasi vastata saman tien vuokrauspyyntöön, kunhan vaan käyttäisin Airbnb:n oman viestintäkanavan sijaan sähköpostia. Sähköposti olisi kuulemma nopeampi tapa kommunikoida.

Lupaus nopeasta vastauksesta oli kuin taikasana. Tartuin tilaisuuteen, vaikka jo tässä vaiheessa varoituskellojen olisi pitänyt soida.

Tapa ehdottaa sähköpostin vaihtoa oli vähintään kummallinen: siihen kehotettiin yhdessä asuntoa esittelevistä kuvista. Lisäksi asunnosta otetut kuvat ja ilmoitettu sijainti eivät tuntuneet täsmäävän: ikkunoista näytti siintävän meri vaikka sijainnin puolesta asunnon olisi pitänyt olla ainakin muutaman korttelin verran sisämaassa.

 

Älä mene tähän lankaan, eli ota kehoituksesta huolimatta suoraan sähköpostilla yhteyttä mahdolliseen asunnon vuokraajaan.
Älä mene tähän lankaan, eli ota kehoituksesta huolimatta suoraan sähköpostilla yhteyttä mahdolliseen asunnon vuokraajaan.

 

Vuokraaja oli vasta liittynyt Airbnb:n käyttäjäksi, ja kuvat olivat liiankin hienot, kuin suoraan sisustuslehden sivuilta. Asunnosta eikä vuokraajasta ei ollut yhtään arvostelua.

Nyt jälkikäteen ajatellen merkit huijauksesta olivat tietenkin selvät. Mutta oli myöhäinen yö, mikä ei ole parasta aikaa aivojen toiminnan kannata, ja olin käymässä epätoivoiseksi. Ja ihminen on pohjimmiltaan hyväntahtoinen ja herkkäuskoinen eli altis huijattavaksi.

Asunnonvuokraajan, Fernandon, profiilikuvakin oli luottamusta herättävä: siinä hymyili koko perhe.

Lisäksi en ollut aiemmin lukenut varoituksia Airbnb-huijauksista.

Niinpä lähetin mailia ja olin iloinen nopeasti vastauksesta. Fernandon vastausmailissa oli url-osoite, jota hän pyysi käyttämään varaamiseen. Se johti Airbnb:n sivuille, joskin hieman monimutkaiselta näyttävällä url-johdannaisella.

Oli tilaa, hinta oli kohdallaan eikä edes siivousmaksua vaadittu. Jees!

Valitsin luottokortin maksamistavaksi (numeroa ei tarvinnut näppäillä, koska se on Airbnb:llä tiedossa), suljin koneen ja kävin onnellisena nukkumaan.

Aamulla mailissa odotti varausvahvistus. Hetken aikaa ehdin olla tyytyväinen, kunnes huomasin, että luottokortin sijaan varaus pitäisikin maksaa lähettämällä summa ja 500 dollari takuumaksu, yhteensä reilut 1000 euroa, yksityishenkilön pankkitilille Isoon-Britanniaan 24 tunnin sisällä.

 

Huijausvahvistus näytti ensisilmäyksellä Airbnb:n lähettämältä.
Huijausvahvistus näytti ensisilmäyksellä Airbnb:n lähettämältä.

 

Onneksi oli aamu ja ajatus kirkas. Painoin jarrua. Kesti silti vielä tovin uskoa, että kyseessä tosiaan oli huijausyritys.

Katselin tarkemmin saamaani tilausvahvistusta. Se näytti hyvin paljon Airbnb:n aidoilta tilausvahvistuksilta muttei kuitenkaan ollut identtinen yksityiskohdissa. Varausvahvistuskin oli tullut sähköpostiosoitteesta [email protected], kun Airbnb:n oikea soite on [email protected]

Tein myös omaa tutkimustyötä googlen reverse-kuvahaun avulla. Paljastui että asunnon sisustus näytti kuin sisustuslehden sivuilta olevalta, koska sellaiselta kuvat oli kopioitu. Fernandon sympaattinen profiilikuva oli puolestaan nyysitty hollantilaiselta Airbnb:n käyttäjältä.

Googlasin myös Airbnb-huijauksista ja tilanne kävi selväksi. Huijauksesta tosiaan oli kyse.

Silti en osannut olla siitä sataprosenttisen varma, vaan mailasin Fernandolle vain, etten voi maksaa yksityishenkilön tilille. Vastausta ei kuulunut. Ilmoitin asiasta Airbnb:n turvallisuusosastolle ([email protected]). Sieltäkään ei kuulunut vastausta.

Kesti viikon ennen kuin Airbnb lopulta vastasi ja kiitti huijarin paljastamisesta.

Hitaasta vastaamisesta voi päätellä, ettei tilanteessa ole Airbnb:lle mitään uutta. Näitä huijaajia täytyy olla liikkeellä paljon!

Airbnb-huijaukset ovat yleisiä

Airbnb-huijauksista googlettaessani kävi selväksi, että huijausyritykset tosiaan ovat yleisiä. Se ei ole ihme, sillä Airbnb tarjoaa loistavan alustan moderneille nigerialaiskirjeiden lähettäjille.

Huijauksista saa helposti niin uskottavia, että kalastelu käy kannattavaksi. Muutamalla mailin vaihdolla voi uskottavasti laskuttaa tuhatkunta euroa.

Huijaustilin perustaminen käy kädenkäänteessä, sillä Airbnb ei tarkista vuokraajien taustoja.

Huijauksille alttiita ovat etenkin he, jotka käyttävät minun tapaani Airbnb:tä harvakseltaan tai ovat vasta liittyneet Airbnb-palveluun – ja heitä on koko ajan enemmän.

Airbnb:n ohjeissa kyllä varoitetaan maksamasta muuten kuin Airbnb:n välityksellä: ”Remember: Airbnb will never ask you to wire money.”

Mutta vaaroja ei korosteta. Se on valitettavasti ymmärrettävää. Airbnb ei todennäköisesti halua korostaa huijausten mahdollisuutta uusille käyttäjille siksi, että se saattaisi pelästyttää uudet käyttäjät.

Vai miten itse reagoisit, jos käyttäjäksi rekisteröityessäsi Airbnb selkeästi varoittaisi: ”Sivustollamme on paljon huijaajia. Noudata siis varovaisuutta ja huolellisuutta palveluamme käyttäessäsi.”

Näinkin Airbnb:ssä huijataan

Minua yritettiin huijata suorimmalla mahdollisella tavalla, mutta huijaustapoja on muitakin.

Yksinkertaisin on se, että vuokrattavasta asunnosta annetaan paljon todellisuutta parempi kuva. Eli käytännössä asiakas maksaa enemmästä kuin mitä saa. Valittaminen on toki mahdollista, mutta Airbnb:n asiakaspalvelu ei kerää käyttäjiltään kovinkaan hyviä arvosanoja ongelmatapauksissa.

Toinen ”kevythuijaus” on se, että asunnon omistaja peruu varauksen viime hetkellä ja tarjoaa tilalle kalliimpaa vaihtoehtoa.

Huijaaminen toimii myös toiseen suuntaan eli vuokranantajia kohtaan. Yleinen huijaus on valittaa asunnon siisteydestä ja vaatia rahat takaisin. Erityisen toimivaa tuntuu googlettamisen perusteella olevan lähettää Airbnb:lle kuva hiirestä tai torakoista.

Koska Airbnb käsittelee valtavan määrän varauksia ja valituksia, ei sillä ole aikaa perehtyä yksityiskohtiin. Monta kertaa rahat on palautettu huijarivuokralaisille ilman että asunnon omistajaa on kuultu.

Myös kaikenlaisia pieniä näpistämisiä asunnoista tapahtuu.

Airbnb:n kautta asuntoaan vuokraavia suojaa Airbnb:n takuu, jolla se maksaa vahinkoja miljoonaan dollariin asti. Ongelma on se, että jos kyseessä ovat pienemmät vahingot, Airbnb:n suhtautuminen on nihkeää.

Vaurioituneista tavaroista pitää olla esittää kuitit. Kenellä on tallessa kuitti vaikkapa viisi vuotta vanhasta sohvasta!

Näin vältät Airbnb-huijaukset

Paras ohje Airbnb-huijausten välttämiseen on se, että jos vuokranantajan toiminnassa on vähänkään epäilyttävää, jätä varaamatta. Jos vähänkin epäilyttää, valitse toinen kohde.

Kannattaa olla tarkkana, jos vuokranantaja eli host on ollut vasta vähän aikaa mukana eikä hänestä ole vielä arvosteluja. Tietenkin tämä voi toimia myös toisin päin: vasta liittyneellä saattaa olla edullisemmat hinnat, koska hän juuri tarvitsee ensimmäiset vieraat ja arvostelut.

Vältä kaikkien ylimääräisten henkilökohtaisten tietojen antamista vuokranantajalle. Äläkä lähetä sähköpostiviestejä vuokraajan kanssa vaan tee kaikki kommunikointi Airbnb:n välityksellä.

Varoituskellojen pitäisi soida, jos vuokranantaja vetoaa millään tavalla kiireellisyyteen ja pyytää nopeaa toimintaa.

Tärkein ohje on se, että älä ikinä missään tapauksessa maksa millään muulla tavalla kuin suoraan Airbnb:n kautta.

Lue lisää Airbnb:stä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi