Högbergetin luola – konttaa maaäidin häpyyn

Hörbergetin luola Kirkkonummi
Maaäiti kutsuu sisäänsä Hörbergetin luolassa Kirkkonummella. Kuva: Ville Palonen

Högbergetin luola on Suomen rivoin, kaunein tai maagisin. Millä silmin sitä sitten katseleekin. Muutama vuosi sitten Instagramin kautta maineeseen noussut luola näyttää siltä itseltään. Vaginalta, vulvalta, pimpiltä tai pillulta. Kauniisti sanottuna maaäidin hävyltä.

Näin ainakin sanotaan. Vaan onko Högbergtin luola maineensa veroinen? Vastaako se lupaukseensa myös luonnossa, vai onko kyseessä vain valokuvaajien onnistunut kikkailu?

Käydään katsomassa.

Miten Högbergetin luolalle pääsee?

Högbergetin luolaan löytää, kun seuraa puihin laitettuja merkkejä. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Högbergetin luola sijaitsee Kirkkonummella matkalla Porkkalaan. Perille ajaa Helsingin keskustasta alle puolessa tunnissa. Perille löytää parhaiten, kun laittaa Google Mapsiin osoitteeksi Högbergetin luolan pysäköinti.

Pieneltä metsäiseltä parkkipaikalta on luolalle noin vartin patikointi. Perille johdattavat puihin kiinnitetyt merkit.

Högbergetin luola Kirkkonummi
Högbergetin luolalle kävellessä taivas uhkasi vielä myrskyllä. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Maisemat yllättävät kauneudellaan. Tai ehkä ei pitäisi yllättyä, sillä maisemat ovat juuri sitä mitä paikan nimi, Korkea vuori, lupaakin. Käppyräisten mäntyjen koristamilta korkeilta kallioilta avautuvat upeat maisemat.

Kallioiden pyöreät – jos sopii sanoa – naiselliset muodot valmistavat edessä olevaan kokemukseen.

Miltä Högbergetin luola näyttää – oikeasti?

Högbergetin luolan sisäänkäynti
Pimppi vai Barbababan varjo? Högbergetin luolan suuaukko on arvoituksellinen. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Ensin noustaan ylös kallioita, sitten laskeudutaan, hieman liukastellenkin. Luola aukenee edessä.

Se on erikoisella paikalla, kallion seinässä, joka on lohjennut 90 asteen kulmaan. Sileässä kallionseinässä luolan suu näyttää kummituksen – tai Barbababan –muotoiselta oviaukolta.

Todellisen luonteensa se paljastaa vasta, kun kukistaa sisään.

Onhan se. Näköinen. Luola on todellakin maineensa väärti. Paikoillaan ovat jopa klitoris ja virtsaputken suu. Tännehän voisi tuoda koululaisia sukupuolivalistuksen tunnille.

Luolan muoto kutsuu käymään sisään.

Högbergetin luola näyttää naisen sukuelimeltä
Högbergetin luola on anatomisesti sangen validi, vai mitä sanotte? Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Mieleen tulee ystäväni, säveltäjä Tomi Räisänen, joka nuoruudessaan oli innostunut niin sanotusta Vaaramusiikista, Danger music. Kerran hän kertoi minulle innostuneena videotaiteilija Nam June Paikin partituurista, joka koostui yhdestä ainoasta lauseesta: ”Ryömi elävän valaan vaginaan.”

Sisään siis. Maaäidin vaginasta ei tosin lähde kovin kummoista ääntä. Eikä siihen tarvitse ryömiäkään, vaan sisään mahtuu aikuinen oikein mukavasti.

Koko on oikeastaan täydellinen, juuri sellainen kohdunkokoinen. Siellä on hyvä ihmisen olla.

Luola kuin uhripaikka

Maaäiti kiitti palvojiaan. Paluumatkalla luolalta aurinko voitti uhkaavan pimeyden. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Högbergetin luolasta – tai lähimailta – ei ole ilmeisesti löytynyt muinaismuistoja. Siltikin luola on helppo kuvitella entisaikain pyhättönä, jossa on uhrattu maaäidille. Luolan suuaukon edessä on sopivasti kivikin kuin alttari. Tai temppelin kaatunut portti.

Erityistä tunnelmaa vahvistaa sileä, suorakulmainen kallio, joka näyttää aivan aivan siltä kuin joku muinainen Väinämöinen olisi sen loitsuillaan leikannut. Tai avannut.

Högbergetin luolasta saisi helposti keksittyä tarinoita, että kyseessä on ikivanha suomalainen luonnonjumalten temppeli. Jos vaan edesmennyt Igor Bock olisi tiennyt Högbergetin luolasta!

Luolan synnylle on tietysti tieteellisempikin selitys. Sen mukaan luola on muotoutunut, kun jääkauden jäätiköiden sulamisvedet ovat syöksyneet paineella kallion koloon. Kyseessä on siis tavallaan vaakasuora hiidenkirnu, lajissaan Suomen ainoa.

Vaan minä uskon mieluummin Väinämöiseen.

Högbergetin luolan pysäköinti

Högbergetin luolalle vie nätti minivaellus. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Luola on Ratsutila Wiknerin yksityisellä maalla ja pysäköinti maksaa viisi euroa. Maksu tehdään Mobile Paylla, joten se kannattaa ladata valmiiksi puhelimeen.

Jos ei halua maksaa, löytyy maantien varresta levennys, johon saa mahtumaan yhden auton.

Suosittelen kuitenkin maksamaan ja tukemaan maanomistajaa. Onhan se nyt kuitenkin mukavaa, että hän hyväksyy luolaseikkailijat mailleen möyryämään.

Taskulamppua ei tarvita, luolassa näkee hyvin ilmankin.

Voiko Högbergetin luolan lähellä majoittua?

Högbergetin luolassa on helppo käydä päiväretkellä pääkaupunkiseudulta, mutta luolavierailun ympärille voi tietysti rakentaa myös ikimuistoisen staycation-miniloman. Vain kymmenen minuutin automatkan päässä on tyylikäs Långvikin kylpylä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi