Pyhtään Aeronautica Arena – elämyksiä ilmassa ja vähän vedessäkin

Aeronautica Arena
Pyhtäällä pääsee kokeilemaan lentämistä. Kuva: Aeronautica Arena

Millaista olisi lentää? Ei siis matkustajakoneella, vaan lähes omillaan. Kukapa ei olisi joskus pohtinut tätä kysymystä mielessään. Entä ratsastaa aalloilla? Missä siinäkin ollaan aika lähellä lentämistä.

Suomessa lainelautailu onnistuu vain harvoissa paikoissa ja muutamina päivinä vuodessa. Päivittäin se käy kuitenkin sisätiloissa parissakin paikassa. Toinen niistä sijaitsee Pyhtäällä, elämyskeskus Aeronauticassa.

Myös Suomen ensimmäisen tuulitunnelin sisällään pitävä keskus rakennettiin jo vuonna 2013 venäläisellä pääomalla ja se toimi aina 2018 asti nimellä Sirius Sport Resort. Jouduttuaan vakaviin talousvaikeuksiin se vaihtoi omistajaa ja on kesän aikana aloittanut toimintansa uudelleen suomalaisen perheyrityksen pyörittämänä nimellä Aeronautica Arena.

Nimi viittaa osuvasti kahteen tärkeään elementtiin. Elämyskeskuksen kahta tärkeintä aktiviteettia – sisäsurffausta ja tuulitunnelia – voi harrastaa erikseen myös pääkaupungin Redi-ja Tripla-kauppakeskuksissa, mutta täällä ne ovat samassa paketissa.

Ilma ja vesi ovat elementtejä, jotka eivät riko luita tai rasita niveliä. Siksi ne sopivat kaikenikäisille. Koekaniineina toimineet kuusikymppiset matkablokkaajamummo ja huru-ukko pääsivät hyvin kiinni lajeihin, vaikka varsinaista kokemusta laskuvarjohypyistä tai lautailulajeista ei ollutkaan.

Varsinaista alaikärajaakaan ei ole. Ainoastaan seisaallaan surffaukseen ”flowboardilla” vaaditaan 122 sentin pituusraja. Tiukkoja promillerajoja surffauksessa tuskin on, koska altaan ja saunan yhteydessä on myös baari.

Lentämistä tuulitunnelissa

tuulitunneli suomi
Tällainen lentäminen vaatii jo harjoittelua. Kuva: Aeronautica Arena

”Laitesukellusta harrastaneet osaavat usein rentoutua ja mukautua liikkumiseen kolmiulotteisessa tilassa”, sanoo ohjaajamme Heidi Lindewall, joka on käynyt tuulitunnelikouluttajan kurssin samassa paikassa, jo heti sen avauduttua, ja lennellyt sen jälkeen tunneleissa ympäri Eurooppaa.

Mitään painottomuuden tunnetta tuulitunneli ei vastaa, mutta laskuvarjohypystä saa jonkinlaisen käsityksen turvallisessa ympäristössä. Haalari pitää viiman ulkopuolella ja mahdolliset silmälasit mahtuvat suojakypärän sisälle, eikä piilolinsseistäkään ole tunnelissa haittaa.

Alussa tunnelissa lillutaan Heidin ohjailemina ja kohotaan välillä yhdessä puoleenväliin noin yhdeksän metriä korkeassa tunnelissa. Kun lajiin pääsee paremmin sisälle, tunnelissa tehtävät liikkeet alkavat jo muistuttaa telinevoimistelun tai tankotanssin koreografiaa.

Hankalinta tunnelilennossa on ehkä rentoutua ja samalla kertaa säilyttää staattinen asento, jonka tottumaton vielä jälkeenpäin tuntee niskassaan ja käsivarsissaan. Tunnista maksanut haluaa usein saada vastinetta koko rahan edestä, mutta lopulta yleensä vähempikin riittää.

Sisäsurffausta Suomessa

Sisäsurffauksen saloista saa nopeasti kiinni. Kuva: Aeronautica Arena

Sisäsurffilauta on kooltaan enemmän rullalaudan kuin varsinaisen lainelaudan kokoinen. Skeittaustaustasta onkin varmasti hyötyä lajin oppimisessa. Ilman sitäkin onnistuin ensimmäisen puolentunnin aikana ratsastamaan virtauksessa pitkältä tuntuneen tovin seisaaltani ja kuulin korvissa The Venturesin Pipelinen ja Tyynenmeren aaltojen kuohun… No melkein.

Totta puhuen onnistumista edelsi useampi nolompi rähmällään käynti ja ajautuminen ”flowriderin” eli altaan päälle rakennettuun surffauskoneen päätyyn.

Pyhtää-Redstone lentokenttä

Sisäsurffauksessa tuntee olevansa tavallaan veden ja ilman välissä, mutta korkeammallekin pääsee lentämään lähes samoissa puitteissa. Elämyskeskus sijaitsee aivan Pyhtää-Redstone lentokentän tuntumassa, ja keskuksen elämyksiin kuuluvat myös helikopteri- ja pienkonelennot. Tänä vuonna toimintansa lopettaneen Helsinki-Malmin lentokentän toimintoja on myös siirretty paljon julkista keskustelua herättäneelle kentälle.

Jo vartin pienkonelennolla nelipaikkaisella Cessna–vesitasolla saa hyvän kuvan Kymijoen suistoalueesta. Kentällä järjestetään myös helikopterilentoja.

Paikan erikoisuuksiin kuuluu varhaisista James Bond -leffoista tutunoloinen lentävä varjoliitimeen yhdistettävä ”kopterinnäköinen härveli”, minkä ominaisuuksiin emme valitettavasti päässeet tutustumaan, mutta elämystä riitti silti yllin kyllin.

Elämyskeskus Aeronautica Arena sijaitsee E 18 tien varrella ennen Kotkaa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi