Pelle Miljoona Kairossa ja kaukomailla

Kotka Kairo ravintola
Merimieskapakka Kairo on tunnelmallinen keikkapaikka. Kuva: Petri Kosonen

”Tahtoisin selittää, mutta laiva odottaa”, laulaa entinen ahtaaja Kotkan Kantasatamassa. Enää ei kaijassa odota laivoja, museoitua jäänmurtaja Tarmoa lukuun ottamatta. Eksotiikkaa on kuitenkin esiintymispaikan nimessä.

Pitkään odotettu ja kahdesti siirretty Pelle Miljoona Bandin keikka Kotkan klassikossa, merimieskapakka Kairossa, toteutui viimein lokakuisena perjantai-iltana. Kannatti odottaa, sillä Pelle pogosi kuin nuoruutensa päivinä, joilta monet bändin jäsenetkin olivat tuttuja.

Pelle Miljoona hankki rummut satamahommissa

Alunperin haminalaisella Petri Tiilillä on juurensa myös satamassa, kuten allekirjoittaneellakin. Lukioikäisenä hän pyöritteli alusten ruumissa sellupaaleja ja siirsi vanhemmilta ahtaajilta oppimansa tekniikan myöhemmin bändikamojen roudaamiseen.

”Fillarilla lähes kymmenen kilsaa aamuhuutoon kello kuudeksi. Joskus turha reissu: vakinaiset ja numeromiehet ja -naiset sai ekaks duunia, sit vasta nimimiehet, joihin mä kuuluin.

Kun laivoja oli paljon, tehtiin frendien kanssa kaksi löysiä putkeen, aamukuudesta iltakymmeneen. Kun tiedettiin et duuni jatkuu aamulla, ja lämmin keli, mentiin paperivarastoon goisaamaan.

Kun sahatavaralaivan kansilasti tuli valmiiks, kapteeni korkkas lastipullon. Se kiersi ahtaajien joukossa ja usein kun lesti pääty kesäduunarin känsäiseen käteen pohjalla oli enää helmi.”

Kesäduunari sai kuitenkin ostettua palkallaan rummut ja loppu on historiaa. Ensimmäinen levyttämään päässyt bändi Pelle Miljoona & N.U.S. perustettiin 1977 Savonlinnassa, missä sen keulakuva opiskeli peruskoulunopettajaksi.

Musiikillisia sattumia globaalista kaukalosta

Pelle Miljoona kertoo Kairon takahuoneessa, että uusi levy on tulossa. Kuva: Petri Kosonen

Aapiset jäivät Pellen muutettua Helsinkiin. Hän on erilaisten kokoonpanojen kanssa esittänyt musiikkia alkuperäisestä punkista reggaepoljennon kautta psykedelian ja syntikkapopin suuntaan ja siitä taas folkin pariin. Kaikkea tätä kuultiin Kairossakin.

Viimeisenä encorena soi, ainakin itselleni yllätyksenä, kuubalainen son-klassikko Guantanamera, joka sopi hyvin kaukokaipuuseen viittaavaan ympäristöön. (Se viittaa myös Guantánamosta kotoisin olevaan naisoletettuun).

”Olen ammentanut musiikkiini sattumia globaalista kaukalosta. Reissuilta vieraisiin kulttuureihin jää aina tuliaisia. Myös suurin osa romaaneistani tapahtuu, ainakin osittain, toisaalla.”

Miten sitten poikkeusolot ovat vaikuttaneet reissumiehen esiintymisiin?

”Molempina koronakesinä tein trubakeikkoja terasseilla, se pelasti talouden. Tehtiin myös akustisia triokeikkoja Harri Tynin ja Timo Hylen kanssa. Menneenä kesänä tein myös muutamia keikkoja bändin kanssa. Rockers-keikka Tallinnan Vanhan Kaupungin torilla Villu Tammen ja Veneskond-bändin vieraana oli ikimuistoinen.

Haminalaisten frendien kanssa ollaan skulattu vuosikausia, etupäässä akustisesti. Tehtiin albumi Kosminen Keiju (2018).

Pelle Miljoona Band soittaa rokkia isolla kädellä: Jusa Lampikari, rummut, Kiippari-Jack, koskettimet, basistina Hyle, kitaristina Tyni, joka on myös bändin priimusmoottori. Neljän biisin EP Manifesti 21 julkaistaan lokakuun 20. päivä ja keväällä julkaistaan pitkäsoitto.”

Tahti ei siis hidastu vaikka ”Vuodet vierivät kuin Rolling Stones”.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi