Söderskärin majakka – vierailu Muumipapan majakalla

Söderskärin majakka vastaa täydellisesti mielikuvaa syrjäisestä majakkasaaresta. Kuva: Visit Porvoo

Söderskärin majakalla pääsee kokemaan täydellisen majakkasaaren idylliä päiväretkellä Helsingistä. Söderskärin majakka on niin tunnelmallinen vierailukohde, että sitä on kutsuttu myös Muumipapan majakaksi.

Maisema on täydellinen. Porvoon saariston reunalla sijaitseva Söderskärin majakka näyttää juuri sellaiselta jollaiseksi yksinäisen majakkasaaren voi unelmissaan kuvitellakin. On meren ympäröimä harmaa kallioluoto, kuin jättimäisen valaan selkä, jolla seisoo suoraselkäinen majakka vieressään pari punaista tölliä.

Söderskärin majakan ohella tuuhea pensas on tarrautunut kallioon luonnon voimia uhmaamaan. On sillä sisua.

Kun Söderskärin majakan valo sytytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1862, se paloi naurisöljyllä.

Muumipappa ja meri -kirjan tunnelmissa

Maisema on niin maalauksellinen, ettei ole ihme, että Söderskärin majakkaa on kutsuttu myös Muumipapan majakaksi. Se vastaa hyvin Tove Janssonin tarinoissaan herättämiä mielikuvia.

Tove Janssonin vuonna 1965 julkaisemassa kirjassa Muumipappa ja meri muumiperhe muuttaa Pikku Myyn kera syrjäiselle majakkasaarelle, jossa Muumipappa ryhtyy hylätyn majakan vartijaksi.

Syrjäinen sijainti ei yhdistä perhettä vaan erottaa, ja tarina kasvaakin vahvaksi yksinäisyyden kuvaukseksi. Jokainen tarinan hahmoista kokee majakkasaaren omalla tavallaan.

Tove Janssonin kesäpaikka sijaitsi Porvoon saaristossa Klovharunissa, joten Söderskärin majakka oli hänelle varmasti tuttu näky. Klovharunin pikkuruinen saari on yksityisomistuksessa, mutta sillä pääsee vierailemaan joka heinäkuu yhden viikon ajan.

Tarinassa Söderskäristä Muumipakan majakkana on tosin yksi ongelma: myös aivan Klovharunin vieressä Pellingissä oli majakka, Glosholmin majakka, joka räjäytettiin talvisodan aikana.

Glosholmin majakkaa tavataankin pitää todellisena muumipapan majakan esikuvana. Jäljellä ovat rauniot.

Ja sitten on vielä sekin pieni yksityiskohta, että Jansson kirjoitti teoksensa Kökarissa Ahvenanmaalla.

Mutta kuka tietää: kirjallisuus syntyy mielikuvituksesta, joka taas saa voimansa muistojen ja kokemusten vapaasta assosioinnista. Ei varmastikaan ole yhtä ainoaa, oikeaa Muumipapan majakkaa. Aitouden määrää puhtaasti oma kokemusmaailma.

Vierailu Söderskärin majakalla

Söderskärin majakalla voi nähdä myös kukkaloistoa. Muumipappako toi horsmat tullessaan? Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Jos luodolla ei näekään muumeja muuten kuin omassa mielikuvituksessaan, voi Söderskärillä bongata muita otuksia kuten riskilöitä, tyllejä, pilkkasiipiä ja uhanalaisia räyskiä, joiden pesimistä varten saari on rauhoitettu luonnonsuojelualueena.

Viereiselle kallioluodolle vie riippusilta. Riippusillalla voi kävellä ja käydä ottamassa kuvia, mutta pääsy naapuriluodolle on estetty.

Vielä joitakin vuosia sitten Söderkärin majakalla saattoi yöpyä, mutta siitä on luovuttu luonnonsuojelun nimissä.

Söderskärin majakan majakkatoiminta lopetettiin vuonna 1989. Ainakin siinä mielessä majakka muistuttaa entistä enemmän Muumipapan majakkaa: myös tarinassa Muumipappa ja meri majakan valo on sammunut.

Söderskärin majakalle pääsee kesäaikaan risteilyllä Helsingistä, sekä Kauppatorilta että Vuosaaren Aurinkorannasta. Risteilyt maksavat noin 70 euroa/hlö. Lapset puoleen hintaan.

Söderskärin risteilyt päivittäin toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi