10 x Suomen parhaat talvikohteet – koe nämä jäätävän hienot elämykset!

Levi huskysafari
Hei kuomaseni, lähtisitkö kyytiini? Levi on Suomen parhaita paikkoja huskysafarille. Kuva: Lisa Hassani / Visit Finland

Suomen suosituimpia talvikohteita ovat tietenkin hiihtokeskukset, mutta kotimaassa on talvella paljon muutakin tekemistä ja kokemista.

Tällä sivulla kerrotaan, mistä löytyvät Suomen kauneimmat tykkylumimaisemat, mikä on paras kohde retkiluisteluun, minne kannattaa suunnata moottorikelkkasafarille ja millä saarella kannattaa käydä sydäntalvella. Ja monta muuta upeaa talvista matkaideaa.

Omalla sivullaan kerrotaan Suomen parhaista joulukohteista.

Entistä hauskemmaksi kotimaanmatkailun tekee vuonna 2022 julkaistu teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa. Olemme koonneet yksien kansien väliin, helposti silmäiltävään muotoon, Suomen upeimmat, kiehtovimmat ja erikoisimmat nähtävyydet. Osta kirja Adlibris-kirjakaupasta.

Alla Suomen parhaat talvikohteet esitellään etelästä pohjoiseen.

1. Utö – koe saariston talvi

utö talvella
Utö on tunnelmallisimmillaan talvella. Kuva: Tea Karvinen / Visit Finland.

Suomen eteläisin saari, Utö, on ikimuistoinen paikka kokea talvi ulkosaaristossa. Saaren näkee kaikessa karuudessaan luonnon armoilla, kun pakkanen paukkuu, tuuli viiltää ja jäät rutisevat.

Utö on asuttu ympäri vuoden, minkä ansiosta paikalle pääsee ilmaisella yhteysaluksella. Majoitusta tarjoaa vuoden ympäri Utö Havshotel, Suomen eteläisin hotelli.

2. Talvinen Rauma ja potkukelkkailua Köyliönjärvellä

Potkukelkka Suomi
Perinteiset potkukelkat ovat nousseet uuteen arvostukseen. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Rauma on kaunis kohde vuoden ympäri. Hauska talvinen elämys on potkukelkkailu Köyliönjärvellä, jonne on Raumalta vain kolmen vartin ajomatka.

Köyliönjärvelle aurataan talvisin 15 kilometriä pitkä retkiluistelurata, jota voi myös käyttää potkukelkkailuun. Potkukelkan voi lainata käyttöönsä reitin lähtöpaikoilta Pispan ja Taren rannasta Säkylästä.

Lallin patsas
Murhamiehestä kansallissankariksi. Lallin patsas koristaa Köyliön keskustaa. Kuva: Antti Helin

Kaikkein parhaiten Köyliönjärvi tunnetaan siitä, että sen jäällä Lalli surmasi Piispa Henrikin. Jätä kirves kuitenkin kotiin.

Rata kulkee Kirkkokarin vierestä, jossa on Henrikille omistettu muistopaasi. Radan varrella on makkaranpaistopiste.

Rauman paras majapaikka on Hotelli Vanha Rauma. Lähempänä Köyliönjärveä voi yöpyä Kokemäellä ihastuttavalla Ali-Ketolan tilalla.

3. Tampere – Suomen paras talvikaupunki

Tamperee Pispalassa sijaitseva Rajaportin sauna on tunnelmallinen kohde talvellakin. Avannossa pääsee sen sijaan uimaan Laukontorin Kuumassa. Kuva: Ville Palonen

Talvi on hyvää aikaa tutustua myös Suomen suurimpiin kaupunkeihin – talvisin esimerkiksi teatterit ovat täydessä toiminnassa, kun kesäisin monet niistä ovat tauolla.

Kaupunkilomalle kenties paras talvikaupunki on Tampere, jossa on yleensä lunta enemmän kuin rannikkokaupungeissa. Hauskaksi talvikohteeksi Tampereen tekee sekin, että täällä pääsee pulahtamaan avantoon aivan kaupungin keskustassa!

Tyylikkääseen kaupunkilomaan paras hotelli on vuonna 1929 avattu art deco -kaunotar Grand Hotel Tammer. Mainio, edullinen vaihtoehto on Dream Hostel & Hotel, joka on noteerattu maailman designlehdissäkin. Yksi Tampereen parhaista hotelleista perheille on Tampereen keskustassa sijaitseva Scandic Hotel Koskipuisto, jossa alle 13-vuotiaat nukkuvat ilmaiseksi.

4. Rantasalmi – Suomen paras kohde retkiluisteluun

Retkiluistelu Saimaa
Jää kuin taivaan peili – retkiluistelemassa Saimaalla. Kuva: Mikko Nikkinen / Visit Finland

Retkiluistelu on hauskaa vaihtelua hiihtämiselle. Huollettuja ja aurattuja retkiluistelureittejä löytää ainakin Kuopiosta, Espoon Bodomjärveltä, Tuusulanjärveltä, Jyväskylästä, Lahdesta ja Tampereelta.

Paras kohde retkiluisteluun on Rantasalmi, jossa pääsee luistelemaan Saimaalla – eikä jäällä köllivien saimaannorppienkaan bongaaminen ole aivan tavatonta.

Järvisydän kylpylä
Luonnonmateriaaleilla koristeltu Järvisydän on Suomen kiehtovin kylpylä. Kuva: Järvisydän

Retkellä kannattaa käydä sekä Olavinlinnassa että Punkaharjun maisemissa. Valitettavasti mahtava Kerimäen kirkko on talvella auki vain tilauksesta.

Majoitusta Rantasalmella tarjoaa upea kylpylähotelli Järvisydän. Retkiluistelureitti alkaa heti hotellin edustalta.

5. Pohjois-Karjala – Kolin maisemat ja ahmojen talvitouhut

Koli talvella
Koli on kaunis myös talvella. Kuvassa Sokos Hotel Koli, Kolin laskettelurinteet ja Pielisjärvi.

Kolin kansallismaisemat lumoavat myös talvella. Talvella Kolilla voi lasketella, lähteä huskysafarille, ratsastaa ja kokeilla lumikenkäkävelyä tai moottorikelkkailua.

Aktiivisen päivän kruunaa rentoutuminen Koli Relax Spassa, joka on yksi Suomen romattisimmista kylpylöistä.

Koli Relax Spa on yksi Suomen ihanimmista kylpylöistä. Kuva: Laura Huttunen / Visit Finland

Kolin lähellä Lieksassa voi myös bongata villieläimiä talvella – jos karhut ovatkin talviunilla, ahmoja voi ihailla ympäri vuoden.

Koli onkin hyvä vaihtoehto Lapin hiihtokeskuksille, varsinkin kun ajomatka Etelä-Suomeen on huomattavasti lyhyempi.

6. Iso-Syöte – täältä löytyy Suomen kaunein tykkylumi

Iso-Syötettä koristaa talvisin upea tykkylumi. Kuva: Visit Oulu

Iso-Syöte, maamme eteläisin tunturi, on Suomen parhaita paikkoja ihailla tykkylunta. Toki lumen peittämiä puita näkee muuallakin, mutta Oulun ja Kuusamon välissä sijaitsevalla Iso-Syötteellä tykkylumi tapaa olla muhkeimmillaan.

Maisemien ihailuun kutsuu myös Iso-Syötteen laskettelukeskuksen rauhallinen tunnelma. Biletyksen sijaan paino on luontoelämyksillä.

Tykkylumen lisäksi Iso-Syöte tunnetaan yhdestä Suomen hienoimmista sviiteistä. Hotelli Iso-Syötteen Kotkanpesäsviitin huoneen keskellä kasvaa kelopuu ja kattoikkunasta voi bongailla revontulia. Myös muiden huoneiden suurista ikkunoista aukeavat huikeat tunturimaisemat.

Iso-Syötteen ohella hienoja tykkylumimaisemia tarjoilee myös Ruka, josta kerrotaan lisää alla.

7. Kemi – jäänmurtaja ja alkuperäinen lumilinna

Kemi jäänmurtaja
Eläkkeelle jäänyt jäänmurtaja Sampo, Kemin vetonaula, ostettiin Kemiin romuraudan hinnalla. Kuva: Jäänmurtaja Sampo / Visit Finland

Suomessa on monta mainiota kesäkaupunkia, mutta Kemi on parhaimmillaan nimenomaan talvella, jolloin Kemissä pääsee jäänmurtajan kyytiin ja näkemään Suomen kuuluisimman lumilinnan, sen aidon ja alkuperäisen.

Yöpymiseen klassinen paikka on Hotelli Merihovi, jossa Kekkonen tapasi pysähtyä yöksi aina Käsivarteen suunnatessaan. Hotellissa on yöpynyt myös ensimmäinen mies avaruudessa, Juri Gagarin.

8. Ruka – jääkiipeilyä, Pieni karhunkierros talvella ja moottorikelkalla Venäjän rajalle

Korouoma
Korouoman kanjonia koristaa talvisin Suomen upein jääseinämä. Kuva: Culture Eden / Visit Finland

Korouoma on jylhä rotkolaakso, jonka seinämät kohoavat jopa 130 metrin korkeuteen. Talvisin seinämiin muodostuu upea, pystysuora jääputous, jossa voi kokeilla ja harrastaa jääkiipeilyä.

Posiolla sijaitsevaan Korouomaan tutustuu esimerkiksi Rukalta käsin, jonne on reilun puolentoista tunnin ajomatka. Rukalla riittää talvella tekemistä: hiihtämisen ja laskettelun ohella voi kokeilla niin lumipyöräilyä kuin jääcartingiakin.

Reissuun kannattaa yhdistää myös talvinen päivävaellus Pienellä karhunkierroksella Oulangan kansallispuistossa. Patikoimaan voi lähteä erämaahotelli Basecamp Oulangan parkkipaikalta.

Tykkylumi Suomi
Rukan lähellä sijaitseva Riisitunturi on suosittu kohde ihailla tykkylunta. Ilya Shishikhin / Unsplash

Ruka on myös erinomainen kohde kokeilla moottorikelkkailua. Reiteistä upein vie Kuntivaaran huipulle, josta avautuvat koskemattomat tykkylumimaisemat Venäjän puolelle Paanajärven kansallispuistoon. Matkaa on reilut sata kilometriä ja retkeen kuluu kuusi tuntia. Talvikaudella lähtöjä on päivittäin.

Jos suuntaa Rukalle pääasiassa laskettelemaan, paras majapaikka on Ruka Peak, joka sijaitsee Rukatunturin huipun tuntumassa. Jos taas pääpaino on muilla aktiviteeteilla, mainio majapaikka on hieman syrjemmällä sijaitseva Iisakki Village, jossa on haettu kivasti vanhan ajan henkeä.

9. Näe Joulupukin mökki Levillä

Joulupukin mökki on kuvauksellinen niin syksyllä kuin talvellakin. Kuva: Julia Kivela / Visit Finland

Rovaniemellä on parikin erilaista joulupukinmaata, mutta tunnelmallisin joulupukin mökki löytyy Leviltä.

Levitunturille rakennettiin kaunis joulupukin maja elokuvan Joulutarina kuvauksia varten, ja siitä on tullut niin rakastettu nähtävyys, että lavastemökki on saanut jäädä sijoilleen.

Levi majoitus
Hotelli Taivaanvalkeat on Levin tunnelmallisin majapaikka. Kuva: Visit Finland

Levi on myös Suomen paras paikka lähteä husky-safarille – Levin Huskypuiston koirien kyydissä ovat viilettäneet monet Hollywood-tähdetkin.

Tunnelmaan sopiva majapaikka on ihastuttava Hotelli Taivaanvalkeat, jonka komeat rakennukset on siirretty paikalle savottamiesten entisestä kämppäkylästä. Samassa yhteydessä toimii lasten puuhapuisto Tonttula, jossa voi bongata… no arvaat kyllä mitä.

10. Pallas – aitoa Lapin taikaa

Sioskurun autio- ja varaustupa Hetta-Pallas-tunturin vaellusreitin varrella. Talvisin reitistä on hiihtoon sopiva versio. Kuva: Matti Koutonen, Vastavalo / Visit Finland

Siinä missä Levi on vilkas ja vauhdikas kohde, aidon Lapin tunnelmia tarjoilee Pallas, jossa on vain yksi hotelli, Lapland Hotel Pallas. Sijainti kansallispuiston sydämessä on suojellut Pallasta lisärakentamiselta ja se on saanut säilyä omana rauhallisena itsenään.

Rinteiden osalta Pallaksella olisi kyllä ollut mahdollisuuksia vaikka millaiseen suosioon, onhan Pallaksen hiihtohissien kattama korkeuserokin Suomen toiseksi suurin, 340 metriä, heti Ylläksen jälkeen.

Pallas sopii erinomaisesti myös murtomaahiihtoon – hiihtämään pääsee myös lengedaarisen Hetta-Pallas-vaellusreitin varrelle.

+1. Bongaa revontulia Lapissa

revontulet
Revontulet leiskuvat Inarissa, Wilderness Hotel Juutuan takapihalla. Kuva: Ville Palonen

Pohjois-Suomen talven kohokohtiin kuuluvat tietysti myös revontulet. Niiden ihailua varten on Lappiin avattu monta hotellia, joissa voi bongata revontulia lasikattoisista iglumökeistä.

Lapin revontulihotelleista kuuluisin on Saariselän lähellä sijaitseva Kakslauttanen, jonka lasiseinäisistä igluista kannattaa varautua maksamaan ainakin 500 euroa yö.

Kakslauttasesta löytyy myös korkeatasoinen nykytaiteen galleria, Kakslauttanen Art Gallery. Rakennuksen ylle kohoaa 30-metrinen torni, jonka huipulla komeilee lasi-iglua muistuttava revontulibaari.

Kakslauttasen suosion perässä samantapaisia paikkoja on avattu muuallekin. Lasikattoisia mökkejä on myös esimerkiksi Saariselän Star Arctic Hotelissa.

Kilpisjärven alueella kauniissa järvimaisemissa sijaitsee puolestaan erittäin kehuttu Arctic Land Adventure Glass Igloos.

Edullisempi vaihtoehto on Muonion lähellä sijaitseva Torassiepin lomakylä. Paikasta löytyy mökkien ja huoneiden lisäksi tilavia ja tyylikkäitä Aurora Dome -kupoleita, joissa on pehmeä sänky, räiskyvä takka ja lattialämmitys.

Lue lisää: Lappi talvella – opas kaamoksen aikaan

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi