Mitä Filippiineillä pitää varoa?

Filippiinit on iso saaristo, joka on valtaosaltaan turvallinen. Mutta muutama asia on hyvä pitää mielessä ja ottaa tosissaan.

Filippiinien syrjäseuduilla on sekä muslimi- että kommunistisissejä ja maa sijaitsee keskellä yhtä maailman pahimmista taifuunivyöhykkeistä. Tulivuoriakin purkautuu silloin tällöin.

Rikollisuus on näkyvämpää kuin vaikkapa Thaimaassa.

Mutta nämä vaarat koskevat vain harvoin matkailijaa. Filippiineillä pärjääkin hyvin noudattamalla tervettä järkeä.

Tulvat vaivaavat Filippiinejä. Kuva: EU/ECHO, Flickr CC
Tulvat vaivaavat Filippiinejä. Kuva: EU/ECHO, Flickr CC

Mindanaon matkustusvaroitus

Mindanaon saarella osassa maakunnista armeija käy taistelua niin muslimiseparatisteja kuin kommunistisissejäkin vastaan, minkä takia Mindanaolle on annettu kansainvälinen matkustusvaroitus.

Mindanao on kuitenkin valtavan kokoinen saari ja suurimmalta osaltaan rauhallista ja turvallista seutua. Matkustusvaroitus on siis pääosin liioittelua. Mutta missään nimessä ei kannata suunnata esimerkiksi Sulu-saarille, joka on muslimisissien toiminta-aluetta.

Kommunistisisseistä ei ole vaaraa matkailijoille, vaikka he silloin tällöin murhaavatkin Mindanaolla poliitikkoja tai maanomistajia ja tekevät hyökkäyksiä kaivoksille.

Muutama vuosi sitten tämän oppaan kirjoittaja oli käymässä surffisaari Siargaolla ja ihmetteli, miksi paikalliset olivat niin totisia. Paljastui, että kommunistisissit olivat ottaneet saaren edellispäivänä haltuunsa yhdeksi päiväksi ihan vain voimiaan näyttääkseen.

Taifuunit ja tulivuorenpurkaukset Filippiineillä

Oma lukunsa Filippiineillä matkaillessa ovat tulvat, maanvyörymät, taifuunit ja tulivuorenpurkaukset.

Viimeksi taifuuni teki valtavaa tuhoa marraskuussa 2013, kun Haiyaniksi ristitty hirmumyrsky iski Visayasin saaristoon. Myrskyn on arvioitu tappaneen yli 6000 ihmistä. Tuhot olivat suuret etenkin Leyte-saarella.

Pienemmätkin taifuunit voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Tämän oppaan kirjoittaja on jäänyt Filippiineillä bussilla jumiin Cordillerojen vuoristossa taifuunin aiheuttamien maanvyörymien väliin. Seurasi ikimuistoinen jalkapatikka yli maanvyörymien.

Älä siis lähde ehdoin tahdoin tekemään matkaa alueelle, jonne on annettu taifuuni- tai tulivuorenpurkausvaroitus.

Varkaudet ja ryöstöt Filippiineillä

Kaupungeissa ympäri Filippiinejä pistävät nopeasti silmään aseistetut vartijat liikkeiden edustalla ja panssaroidut rahankuljetusvaunut. Ryöstöt ja varkaudet ovat yleisempiä kuin vaikkapa Thaimaassa, joten noudata matkustaessasi tarkkaavaisuutta.

Taskuvarkaita on paljon ahtaissa julkisissa liikkumavälineissä. Pidä siis hyvää huolta lompakostasi.

Ryöstön kohteeksi joutuminen on onneksi harvinaista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi