Donsol – valashaiden kylä

Filippiinit Donsol-opas
Kohtaaminen valashain kanssa. Kuva: Antti Helin

Maailman valashaipääkaupunki. Sellaiseen maineeseen on noussut Donsol, pikkukylä, joka sijaitsee Filippiinien Luzon-saaren syrjäisessä kaakkoiskärjessä. Maine on ansaittu: Donsol on yksi maailman parhaista paikoista nähdä valashai, maailman suurin kala. Kookkaimmillaan valashait voivat kasvaa jopa 15 metrin pituisiksi.

Vuosittaisilla vaelluksillaan Donsoliin saapuvat valashait ovat tulleet paikallisille niin tutuiksi, että yksilöille on annettu jopa nimiä. Luckyksi kutsutaan valashaita, jonka pyrstön ympärillä on yhä köysi muistona kalastajasta, jonka satimesta se onnistui pakenemaan. Whitie on tavallista vaaleampi valashai, ja Curlien evät ovat kurvikkaat. Lampingilla eli Harppuunalla on vuosikaudet törröttänyt kyljestä harppuuna.

Donsolin valashait on ikuistettu kylän taustalla kohoavan Mayon-tulivuoren kanssa jopa Filippiinien sadan peson seteliin. Mount Mayon on yksi maailman kauneimmista tulivuorista, ja setelin lisäksi tulivuorta pääsee ihailemaan mereltä käsin valashaita bongatessa. Sen muoto on niin täydellisen kartiomainen, että vuori näyttää enemmän elokuvalavasteelta kuin todelliselta.

Varmuustakuuta valashaiden kohtaamiselle ei tosin ole edes Donsolissa: joinain vuosina valashaita on Donsolissa enemmän, toisina vähemmän.

Pahimmillaan matkasta voi tulla vesiperä – toisaalta, sellaista villieläinten bongaaminen on. Donsolissa ei nimittäin ruokita valashaita toisin kuin Cebun saarella sijaitsevassa Oslobissa, jossa valashaiden bongaamien on käytännössä varmaa (ja luonnonsuojelumielessä vähintäänkin epäilyttävää).

Mahdollisuudet valashaiden näkemiseen paranevat, kun varaa Donsoliin aikaa ainakin muutaman päivän. Parasta aikaa valashairetkille on varhainen aamu.

Valashaiden kanssa snorklataan – sukeltaminen on kiellettyä, koska sukelluslaitteista pääsevät kuplat häiritsevät merten jättiläisiä.

WWF oli mukana käynnistämässä Donsolin valashaiturismiprojektia, joten ainakin periaatteessa retket seuraavat ekoturismin periaatteita. WWF laati selkeät ohjeet Donsolin valashaiturismille: ”Jokaisen valashain luona saa olla vain yksi vene, kymmenen minuuttia kerrallaan. Valashaista pitää pysytellä kolmen metrin päässä, ja eläinten koskettaminen on ehdottomasti kielletty. Jos joku rikkoo sääntöjä, palaamme saman tien takaisin rantaan.”

Näin siis periaatteessa. Valitettavasti turismin paineet ovat kovat, eikä yhden veneen sääntöä useinkaan noudateta: kun valashai bongataan, kaikki veneet suuntaavat osingolle.

Pahimmillaan tilanne on viikonloppuisin ja filippiiniläisten loma-aikoina, jolloin Donsol on vilkkaimmillaan. Donsoliin kannattaakin suunnata arkena.

Koska Donsolissa näkee valashaita?

Valashaita on Donsolin vesissä tavallisesti tammikuusta toukokuun lopulle. Vuosittain ajat vaihtelevat; joskus valashait saapuvat ja lähtevät aiemmin, joskus myöhemmin. Joinain vuosina valashaita on nähty jo marras–joulukuussa, ja vastaavasti sesonki on loppunut jo ennen toukokuuta.

Kannattaa välttää matkustamista filippiiniläisinä loma-aikoina, etenkin pääsiäisviikolla, jolloin Donsol täyttyy kotimaanturisteista ja meininki vedessä on kaoottista.

Donsol matkakohteena

Donsolin hiekkarannat ovat mustaa laavahiekkaa eivätkä sovellu kovin hyvin rantalomailuun. Aurinko paahtaa hiekan polttavan kuumaksi. Ilman valashaita kylä olisi tuskin koskaan noussut matkailun maailmankartalle. Juuri muuta syytä Donsoliin saapumiseen ei ole kuin valashait.

Kylä elääkin nykyisin aika lailla valashaista. Turismituloista ovat saaneet osansa niin veneiden omistajat, oppaat, hotellinpitäjät, mopokuskit kuin ravintolanpitäjätkin. Matkailijan voi tosin olla vaikea hahmottaa Donsolin vaurautta: maineestaan huolimatta kylä on edelleen unelias jopa valashaisesongin aikaan. Ympärillä levittäytyy rauhallinen maaseutu riisipeltoineen ja bambutaloineen.

Mutta Filippiinien köyhällä maaseudulla pienikin on suurta. Mutaiset tiet on päällystetty hyvään kuntoon ja kylään on saatu jopa pankkiautomaatti. Tai kuten muuan paikallinen kuvasi vaurauden kasvua: ”Nykyisin voimme juoda kotipolttoisen palmuviinin sijaan olutta.”

Kylä vilkastuu vain filippiiniläisten lomapäivinä – suurin osa Donsolin turismista on edelleen kotimaanmatkailua. Tavallaan Donsol on aika viehättävä omana takapajuisena itsenään.

Valashaiden jälkeen Donsolin toiseksi tunnetuin nähtävyys ovat tulikärpäset, joita pääsee katsomaan läheiselle joelle järjestettävillä iltaretkillä. Tulikärpäset saavat rantapuut sykkimään valoa. Näky on hieno.

Tulivuori Mayonia voi ihailla Donsolissa vain etäältä: se sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Legaspissa.

Valashairetket

Donsolin suurin nähtävyys on snorklaaminen valashaiden kanssa. Retket varataan valashaikeskuksesta (Donsol Whale Shark Interaction Center), jossa maksetaan noin 10 euron rekisteröitymismaksu ja katsotaan aluksi valashaiden suojelusta kertova video.

Veneen ja oppaan vuokra kolmen tunnin retkelle on noin 70 euroa, jonka voi jakaa enimmillään kuuden matkustajan kanssa. Hintoja saatetaan nostaa lähiaikoina. Retkiä ei tarvitse varata etukäteen.

Valashait uivat suurimman osan ajasta niin pinnassa, että niiden näkeminen snorklaten on helppoa.

Filippiiniläiset kutsuvat valashaita nimellä butanding.

Donsolin sukellukset

Donsolista järjestetään myös sukellusretkiä Manta Bowliin, jossa on hyvät mahdollisuudet nähdä paholaisrauskuja (ja joskus myös valashaita). Itseltäni jäivät paholaisrauskut täällä näkemättä, mutta paikallisten sukellusyrittäjien mukaan niiden bongaamiseen on 50 prosentin mahdollisuus.

Ja vaikken rauskuja nähnytkään, olivat korallimaisemat hienot ja täynnä monenlaista nähtävää. Donsolissa toimii muutama sukelluskeskus.

Donsolin hotellit ja ravintolat

Donsolissa on useita edullisia majataloja, joista huoneen saa noin 20 eurolla. Viikolla tilaa löytää varmasti. Joukossa on myös muutama tyylikkäämpi majapaikka, kuten aivan valashaikeskuksen vieressä sijaitseva Vitton Beach Resort.

Hieman kauempana, vajaan kymmenen minuutin kävelyn päässä valashaikeskuksesta sijaitsee mukava Amor Farm Beach Resort, jonka ravintolan ruokalista on alueen hauskin: maista vaikka annoksia Rice and Shine tai Soupastar.

Iltaa kannattaa käydä viettämässä vauhdikkaan neiti Julietten pitämässä Barracuda Seafoodissa valashaikeskuksen lähellä. Toivottavasti Juliette on vielä paikalla ja vie teidänkin seurueenne humalaiselle kuutamouinnille!

Katso tarjoukset Donsolin hotelleihin.

Matka Donsoliin

Donsol sijaitsee 500 kilometrin päässä Manilasta. Bussimatka vierähtää helposti puolen vuorokauden mittaiseksi. Kätevimmin Donsoliin matkustaakin lentämällä Manilasta Legaspiin.

Legaspin lentokentältä pääsee kolmipyöräisillä tricycle-mopotakseilla kaupungin bussiasemalle, josta on kahden tunnin bussimatka Donsoliin halki trooppisen vehreyden.

Legaspin nähtävyytenä on upean näköinen Mayon-tulivuori. Tulivuori on aktiivinen, ja aina silloin tällöin suljettu patikoijilta.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Filippiineille ja vertaa maan sisäisiä lentoja.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi