Alcatraz – maailman kuuluisin vankila

Alcatrazin vankila on saarella San Franciscon lahdella. Kuva: MintImages / Shutterstock

San Franciscon edustalla merestä kohoaa karu vankilasaari. Alcatraz on maailman kuuluisin vankila, ja siellä on säilytetty maailman kuuluisinta rikollista, Al Caponea.

Vuonna 1934 käyttöön otettuun Alcatraziin tuomittiin amerikkalaisrikollisesta kaikkein pahamaineisimmat. Al Capone tuotiin ensimmäisellä laivalla, toisella tuli George ”Konekivääri” Kelly.

Vankilan aatteena oli ”maximum security, minimum privilege” eli maksimiturvallisuus ja minimimukavuus. Vangeilta kiellettiin radiot, sanomalehdet ja melkein kaikki kommunikointi ulkopuoliseen maailmaan.

Saarelle tuomittiin kaikkiaan 1500 vankia. Heistä vain 36 edes yritti paeta.

Kaikki vankikarkurit saatiin kiinni tunnin sisällä, paitsi kaksi hukkunutta, kuusi jotka ammuttiin ja kesäkuussa 1962 paenneet seitsemän vankia, joista kaksi saatiin kiinni mutta viisi katosi. Heidän uskotaan hukkuneen. Ainakaan heitä ei sen koomin nähty.

Nykyisin vankilasaarelta järjestetään vuosittain uintikilpailu rannalle.

Vuonna 1963 vankila suljettiin, ja seuraavana vuonna Lakota-intiaanit valtasivat saaren sanoen sen olevan heidän perinteistä maataan.

Vierailu vankilasaarella kannattaisi tehdä jo senkin takia, että samalla pääsee ihailemaan San Francisco mereltä päin.

Vankilassa kannattaa maksaa muutama ylimääräinen dollari audiolaitteesta: entisten vankien ja vartijoiden tarinat tekevät kierroksesta unohtumattoman.

Vierailu Alcatrazissa

Lautat Alcatraziin lähtevät Fisherman’s Wharfista, jossa voi ihailla myös laiturilla köllötteleviä merileijonia.

Voit varata kätevästi netistä retket ja pääsyliput Alcatrazin vankilasaarelle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!