Bukarest – sopivasti särmikäs

Bukarestin Yliopistoaukio. Kuva: Augustin Lazaroiu, Shutterstock

Bukarest on nosteessa: vanhankaupungin talot on kunnostettu ja katukahvilat sykkivät elämää. Matkakohteena Bukarestissa on edelleen sopivasti särmää niille, jotka etsivät vähän totutusta poikkeavaa kohdetta kaupunkilomalle.

Bukarestiin saa Suomestakin hämmästyttävän halpoja lentoja, ja hintatasoltaan Bukarest on ilahduttavan edullinen.

Näettävää ja koettavaa Bukarestissa on sopivasti viikonlopun kaupunkilomalle. Olisi kuitenkin haaskausta käydä pelkästään Bukarestissa, sillä Romanian parhaat matkakohteet odottavat maaseudulla, vuorilla ja Transylvanian pikkukaupungissa.

Bukarestin nähtävyydet

Oikeassa valaistuksessa Bukarestin suurin nähtävyys, Romanian parlamenttitalo, näyttää melkein kauniilta. Kuva: Iulian Dragomir, Shutterstock

Bukarestin suurin nähtävyys on diktaattori Nicolae Ceausescun rakennuttama totaalisen suuruudenhullu Romanian parlamenttitalo. Itse asiassa talo on kooltaan yksi maailman suurimmista nähtävyyksistä.

Parlamenttitalon tieltä raivattiin korttelikaupalla Budapestin vanhaa keskustaa, mutta onneksi vanhaa jäi myös jäljelle. Bukarestin vanhakaupunki, Centrul Vechi, alkaa melkein parlamenttitalon vierestä.

Alue on Bukarestin viihtyisintä: terasseja ja rentoa vilinää riittää. Vanhankaupungin pääkatu on historiallinen Strada Lipscani, jonka kapeat sivukujat henkivät entisaikan tunnelmaa.

Vanhankaupungin nähtävyyksiin kuuluu Curtea Veche eli Vlad Tepes Draculan palatsin rauniot, jotka ovat tosin olleet suljettuna arkeologisten kaivauksien takia. Pihamaata koristaa julmana seivästäjänä tunnetun Vlad Tepesin patsas. Vieressä on Bukarestin vanhin kirkko vuodelta 1559.

Aivan vanhankaupungin vieressä on Bukarestin museoista mielenkiintoisin, Romanian historian kansallismuseo, jossa voi ihailla Romanian kruununkalleuksia sekä upeita kultakoruja kansainvaellusten ajalta 300-luvulta. Kulta-aarteen joukossa on myös huikean hieno Coțofeneștin kultainen kypärä.

Museokokemusta kannattaa sulatella vieressä sijaitsevassa, komeassa uusgoottilaisessa oluthuoneessa Caru’ cu Bere, joka on sisustettu jugendtyyliin.

Museon edustalta alkaa Bukarestin pääkatu, komeiden rakennusten reunustama Calea Victoriei, joka johtaa Voitonaukiolle (Piata Victoriei). Aukion laidalla on varsin mielenkiintoinen, romanialaista kansankulttuuria esittelevä Romanialaisen maalaisen museo.

Bukarest eli kulta-aikaansa sotien välisenä aikana, jolloin kaupunkia kutsuttiin idän Pariisiksi. Bukarestin nähtävyyksiin kuuluukin myös riemukaari, Arcul de Triumf, joka pystyttiin ensimmäisen maailmansodan sankareille.

Melkein riemukaaren vieressä, Herăstrău-järven rannalla, on yksi Bukarestin hienoimmista nähtävyyksistä. Euroopan suurimpiin kuuluva ulkoilmamuseo Muzeul Satului on oiva paikka tutustua Romanian kauniiseen rakennusperintöön.

Mielenkiintoinen, vanhaa aikaa henkivä alue löytyy myös Calea Mosilorin ja Calea Calarasin väliin jäävistä kortteleista. Erityisen kiinnostava katu on Strada Tepes Voda, jonka varrella on useita arkkitehti Marcel Iancun suunnittelemia taloja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. Zürichissä opiskellut Iancu oli yksi dadaismin avainhenkilöistä.

Bukarestin kulttuurielämykset

Kaupungin kauneimpia rakennuksia on Bukarestin konserttitalo Romanian Athenaeum, joka on jo yksin hyvä syy yhdistää Bukarestin matkaa ilta konsertissa.

Casa Doina – Bukarestin paras ravintola

Bukarestin ravintoloista ikimuistoisin on Casa Doina, joka sijaitsee Kiseleffin puistossa upeassa, koristeellisessa talossa.

Vuonna 1892 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut Ion Mincu, Romanian kaiketi kuuluisin jugendarkkitehti. Ajan tavan mukaan hän muokkasi jugendia romanialaiskansalliseen henkeen, mistä Casa Doina on erinomainen esimerkki.

Ja romanialainen ruokakin on erinomaista! Täällä käyvät herkuttelemassa Bukarestin silmäätekevät.

Hanul lui Manuc – Euroopan komein caravansei

Toinen upeissa puitteissa toimiva ravintola on vanhassakaupungissa sijaitseva Hanul lui Manuc eli Manucin majatalo. Se on hienoimpia – ja yksi harvoista – Euroopassa säilyneistä caravansei-rakennuksista eli turkkilaishenkisistä kauppamiesten majataloista. Etenkin sisäpiha on todella hieno.

Kauniin ja komean, puulla koristellun kolmikerroksisen majatalon rakennutti vuonna 1808 varakas armenialainen yrittäjä. Nykyisin rakennus toimii ravintolana. Ruoan hinta ja makukin on nykyisin kohdallaan. Tarjolla romanialaisia klassikkoja.

Retket Bukarestista

Bukarestin lähistöllä on kaksi mielenkiintoista retkikohdetta. 15 kilometrin päässä keskustasta on upea, vuonna 1702 valmistunut Mogoșoaian palatsi. Palatsin koristeluissa yhdistyvät romanialaiset, venetsialaiset ja konstantinopolilaiset vaikutteet.

40 kilometriä Bukarestista pohjoiseen on saarella pieni mutta tunnelmallinen Snagovin luostari, johon uskotaan haudatun Vlad Tepes Draculan, Romanian pahamaineisen sankarikuninkaan ja kreivi Draculan esikuvan. Tosin kun hauta avattiin 1930-luvulla, oli se tyhjä. Kenties Dracula vaeltelee yöaikaan Snagovin järven maisemissa. Valkosipulit mukaan.

Voit varata kätevästi netistä Bukarestin kaupunkikierrokset, nähtävyyksien pääsyliput ja retket Bukarestista.

Bukarestin hintataso

Bukarest on halpa kaupunkikohde. Kalleinta aluetta on Bukarestin vanhakaupunki, jossa sielläkin hintataso on alle puolet Suomen hinnoista. Vilkkaimpien turistialueiden ulkopuolella ravintoloista saa pääruuan jopa viidellä eurolla ja juomat jopa eurolla.

Liikkuminen Bukarestissa

Keskustassa liikkuu varsin kätevästi kävellen, ja pitemmät matkat taittaa metrolla. Koko päivän voimassa oleva metrolippu maksaa pari euroa. Busseihin pitää ostaa oma lippunsa lipunmyyntikojuista.

Taksilla liikkuessa matkan hinta kannattaa sopia etukäteen.

Bukarestin hotellit

Intercontinental Hotel on Bukarestin moderneja maamerkkejä. Kuva: Augustin Lazaroiu, Shutterstock

Bukarestin tunnelmallisin hotelli on vuonna 1808 avattu upean näköinen majatalo Manuc’s Inn, joka on tosin ollut vuosikaudet suljettu remontin vuoksi.

Toinen mainio vanha hotelli on vuodelta 1852 periytyvä Casa Capșa, jossa pääsee kaiken lisäksi yleensä asumaan alle sadalla eurolla.

Historian havinaa on myös vuonna 1914 avatussa Athenee Palace Hilton Bucharestissa, vaikka hotelli onkin historiansa aikana kärsinyt monenlaisia kolhuja ja remontteja. Hotelli oli pitkin 1900-lukua erityisesti kansainvälisten vakoojien suosiossa.

Bukarestin moderneja maamerkkejä on vuonna 1974 valmistunut 24-kerroksinen Intercontinental Bucharest, jonka kaikista huoneista avautuvat komeat kaupunkimaisemat. Hinnat ovat sen mukaiset.

Katso tarjoukset Bukarestin hotelleihin.

Matka Bukarestiin

Bukarestiin lentää edullisesti romanialainen halpalentoyhtiö Blue Air.

Taksi Bukarestin lentokentältä keskustaan maksaa noin 20 euroa. Bussilla pääsee keskustaan parilla eurolla. Matka keskustaan kestää reilut puoli tuntia.

Junalla pääsee lentokentältä puolestaan Gara de Nordin juna-asemalle.

Katso lentotarjoukset Bukarestiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!