Romanian Maramures – kuin matka entisaikain Eurooppaan

maramures-romania
Kuin suoraan Tauno Palon elokuvasta: Maramuresissa hevoskäyttöiset heinävankkurit ovat yhä arvossaan. Kuva: Andrea Floris, Flickr CC

Juuttisäkki liikehtii ja röhisee. Mummo tiirailee hetken säkin sisälle, ojentaa tukun seteleitä ja heittää säkin olkapäilleen. Pikkupossu on löytänyt uuden kodin.

Kohtaus ei ole Markku Pölösen elokuvasta, vaan arkielämää Maramuresin maakunnan maalaismarkkinoilla Romaniassa.

Maramuresin asukkaat kulkevat torilla asuissa, jollaisia Suomessa käytetään kansantanssiesityksissä. Yksi markkinoiden suosituimmista myyntiartikkeleista näyttää olevan viikatteen terä.

Illalla majoitus löytyy yksihampaisen mummon hirsimökistä. Hän valmistaa iltapalan hiilillä talon terassilla, kyytipojaksi on aamulla lypsettyä maitoa.

Tähtitaivas on kirkas, sillä kylässä ei ole sähköjä.

Kun aika pysähtyi Maramuresissa

Maramures on Euroopan takaperoisimpia – ja eksoottisimpia – paikkoja. Täällä todella astuu ajassa taaksepäin.

Sosialismin aika ei onnistunut muuttamaan elämää vuoriston eristämässä maakunnassa Romanian reunalla, Ukrainan rajalla. Edes kapitalismi ei ole siihen pystynyt: heti kun markkinat vapautuivat, maramureslaiset möivät pois Ceausesculta saamansa traktorit.

Mutta Euroopan unionin maalaistukien alla Maramuresin elämänmeno on tuomittu muuttumaan nopeasti – ehkä se on jo muuttunutkin, omasta matkastani on jo yli kymmenen vuotta.

Matkusta siis Maramuresiin rivakasti! Kohta Maramuresissakaan ei enää myydä sikaa säkissä vaan sellofaanissa.

Maramuresin nähtävyydet

Maramures puukirkko
Maramuresin puukirkkoja koristavat upeat katot.

Perinteisten kylien kuten Breb lisäksi Maramuresin nähtävyytenä ovat satumaisen kauniit puiset kirkot, jotka on pääosin rakennettu 1700-luvun alussa tataarien tuhoisan hyökkäyksen jälkeen, paikallisten kyläläisten voimin.

Kirkkojen korkeat kellotornit toimivat vartiotorneina vaaran aikoina. Surdestin puukirkon torni kohoaa huimaan 54 metrin korkeuteen. Aikamoinen saavutus 300 vuotta vanhalta puurakennukselta!

Paikalliset myös uskoivat, että mitä korkeampi kirkontorni, sitä helpommin heidän rukouksensa tavoittivat taivaan.

Vuosisatojen ajan Surdestin puukirkko oli Euroopan – ja kenties koko maailman – korkein puurakennus. Esimerkiksi Suomen ylpeydellä, Kerimäen puukirkolla, on korkeutta ”vain” 27 metriä.

Surdesti on muutenkin kaunis ja yksi parhaista esimerkeistä Maramuresin kirkoista; sisätiloja koristavat tunnelmalliset seinämaalaukset. Tämä on ainakin nähtävä!

Vuonna 1995 Barsanan nunnat pistivät tosin vieläkin paremmaksi ja tilasivat kaksi metriä korkeamman tornin mahtavaan puiseen luostarikirkkoonsa. Kaksi vuotta myöhemmin sekin ennätys rikkoutui, kun Sapantan luostariin valmistui vieläkin korkeampi puinen kirkontorni.

Erityisen kaunis ja kiehtova puukirkko on myös vuonna 1604 valmistunut Poienile Izei, jonka hauskat maalaukset kuvaavat rangaistuksia synneistä, kuinka pirut piinaavat esimerkiksi prostituoitua tai kirkossa nukahtanutta.

Maramuresin puisia kirkkoja on kaikkiaan lähes sata, ja upeimmat niistä on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Suurimmassa osassa seiniä koristavat tunnelmalliset maalaukset – kuten Romaniassa on tapana.

Sapantan Hilpeä hautausmaa

Maramures hautausmaa
Sapantan Hilpeä hautausmaa on Maramuresin kuuluisimpia nähtävyyksiä.

Sapantan kylä tunnetaan Hilpeästä hautausmaastaan. Nimensä hautuumaa on saanut siitä, että sen puusta veistetyt hautakivet on maalattu värikkäistä ja koristeltu hauskoilla kuvilla ja runoilla kohteidensa elämästä.

Kovin uudesta perinteestä ei ole kyse: hautausmaan ensimmäiset värikkäät hautakoristeet veistettiin vuonna 1935.

Kylän nähtävyytenä on myös luostari Peri-Sapanta, jonka 78 metriä korkea kirkontorni on maailman korkein puurakennus, ainakin periaatteessa. Kirkon perustukset on tosin tehty kivestä.

Maramuresin vanha metsärautatie

Pikkukylästä Vișeu de Sus lähtee vanhan ajan metsärautatie Mocanita ylös vuoristoon. Veturikin kulkee edelleen höyryllä, ja vaunut on tehty autoista, busseista ja rekoista.

Metsärautatie on edelleen alkuperäisessä käytössään ja kuljettaa puutavaraa hakkuualueilta, mutta nykyisin se on myös suosittu nähtävyys matkailijoiden keskuudessa. Rautatie on sikälikin tarpeellinen, ettei ylös vuorelle vie edelleenkään muuta tietä.

43 kilometrin junamatka vie kolmisen tuntia suuntaansa.

Unohda Transilvania, Maramures on vampyyrien maa!

Maramures on myös Romanian alkuperäinen vampyyrien maa. Paikallinen uskomus menee seuraavasti: jos nuori kuolee ehtimättä naimisiin, seksuaalinen turhautuminen saa kuolleen nousemaan haudastaan ja etsimään puolisoa.

Niinpä entisaikaan, ja osin kaiketi edelleenkin, Maramuresissa vietetään hautajaisissa valehäitä. Ainakin vielä 1980-luvulla tapa oli yleinen maaseudulla.

Nuoren miehen hautajaisissa morsiamen osaa esittää hänen rakastettunsa tai joku toinen nuori neito. Nuoret naiset taas naitetaan hautajaisissaan kruunulle, joka symboloi avioitumista Kristuksen kanssa.

Tämä on romanialaisen strigoi-myytin eli elävän kuolleen alkuperä.

Prislopin sola

Romanian korkein sola kulkee Maramuresista Moldaviaan ja nousee parhaimmillaan yli 1400 metrin korkeuteen. Solan yli kulkee 50 kilometriä pitkä autotie, jonka varrella matkaa värittävät upeat maisemat.

Maramuresin keskukset – Baia Mare ja Sighetu Marmatiei

Maramuresissa on kaksi keskusta, Baia Mare sekä Sighetu Marmatiei, joiden kautta maakuntaan yleensä matkustetaan.

Baia Mare kukoisti sosialismin aikana kaivoskaupunkina. Onneksi sosialismin ajan rakennusrähjien ohella on säästynyt myös pieni vanhakaupunki.

Pienemmän Sighetu Marmatiein nähtävyytenä on vankila, jonne suljettiin sosialismin aikana toisinajattelijoita eli valtion vihollisia. Nykyisin vankila toimii museona, jossa voi tutustua sosialismin ajan vääryyksiin.

 

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!