Romanian vampyyrikohteet – verenhimoisen Vlad Tepes Draculan jäljillä

Draculan linna
Branin linna (Dracula Castle) Brasovin lähellä Transilvaniassa. Kuva: Cristian Balate, Shutterstock

Ei siitä pääse mihinkään: Romania ja vampyyrit ovat kuuluneet yhteen siitä asti, kun irlantilainen Bram Stoker julkaisi vuonna 1897 klassisen kauhuromaaninsa Dracula.

Stoker sijoitti tarinansa sopivan syrjäiseltä ja eksoottiselta kuulostavaan Transilvaniaan, vaikkei ollut siellä koskaan käynytkään. Valinta oli onnistunut: Transilvanian jylhät vuoret, synkät metsät ja sokkeloiset, keskiaikaiset saksilaiskaupungit ovat kuin luodut kauhutarinoiden kulisseiksi.

Vampyyrikreiville Stoker lainasi nimen Romanian historiasta, 1400-luvun lopulla eläneeltä Valakian hallitsijalta, Vlad Tepes Draculalta.

Nimi Dracula tarkoittaa latinaksi lohikäärmeen ja romaniaksi paholaisen poikaa.

Mutta Stoker teki yhden virheen: historiallinen Dracula oli monin verroin verenhimoisempi kuin nimeään kantava satuhahmo.

Syksyllä 2021 Mandala Travel alkaa jälleen järjestää suosittuja Romanian vaellusmatkoja Karpaattien upeaan vuoristoon, vampyyrien maille.

Sighisoara – historiallisen Draculan kotikaupunki

Tunnelmallinen Sighisoara on Vlad Tepes Draculan synnyinkaupunki. Kuva: Maks Ershov, Shutterstock

Vlad Tepes Dracula (1431–1476) syntyi Transilvaniassa Sighisoaran kaupungissa, joka on henkii edelleen keskiajan tunnelmaa. Kukkulalle kohoavan kaupungin ylle nousee linnoitus, ja linnoituksen vieressä on hyytävä hautausmaa.

Dracula-nimen Vlad Tepes peri isältään, joka kuului turkkilaisia vastaan taistelevaan Lohikäärmeen ritarikuntaan.

Lisänimen Tepes, Seivästäjä, hän sen sijaan ansaitsi aivan itse. Vladin lempiharrastus oli seivästää vihollisiaan elävältä – sekä niskoittelevia alamaisiaan että turkkialaisia valloittajia.

Seivästäminen oli erityisen julma teloitusmuoto: uhrin takapuolesta tungettiin läpi seiväs, joka nostettiin pystyyn. Seipään nokassa hiljalleen alaspäin vajonnut uhri saattoi kärsiä päiväkausia ennen vapauttavaa kuolemaa.

Vlad Tepes hallitsi maataan yksinkertaisella opilla: hän tappoi jokaisen, joka oli häntä vastaan. Hallitsijan lukemattomista julmuuksista kerrottiin keskiajalla kauhutarinoita samaan tahtiin kuin vampyyri-Draculasta on kuvattu myöhemmin elokuvia.

Vlad Tepesin uran huippuhetkiä lienee ollut päivä, jolloin hän seivästi kerralla elävältä 20 000 vangittua turkkilaista. Kaamea näky ajoi loput turkkilaiset pakosalle.

Bran ja Poenari – kreivi Draculan linnat

1200-luvulla rakennnettu Branin linna (Dracula Castle) Brasovin lähellä Transilvaniassa. Kuva: Emily Marie Wilson, Shutterstock

Transilvaniassa Brasovin lähellä sijaitsevaa Branin linnaa on jo pitkään kutsuttu Draculan linnaksi. Ja kieltämättä linna näyttääkin siltä, että vampyyrikreivi viihtyisi siellä mainiosti.

Mutta mitään varsinaista yhteyttä linnalla ei ole Stokerin kirjaan tai Draculan esikuvaan, historialliseen Vlad Tepes Draculaan. Hän ei ilmeisesti koskaan edes käynyt Branissa.

Vlad Tepes Draculasta kiinnostuneiden kannattaa sen sijaan suunnata Valakian puolelle Poenarin linnaan, jonka tosielämän Dracula muokkasi kotilinnakseen. Jyrkän kukkulan laella sijaitseva linna on tunnelmallisina raunioina. Kavuttavaa kertyy yli 1400 porrasta. Linnan rauniot on nopeasti nähty, mutta maisemat ja tunnelma ovat kohdallaan.

Legendan mukaan Vlad Tepesin ensimmäinen vaimo hyppäsi Poenarin valleilta kuolemaansa mieluummin kuin olisi antautunut hyökänneille turkkilaisjoukoille. Vlad pääsi sen sijaan pakoon.

Hunyadin linna – täällä Dracula oli vankina

Vlad Tepes oli niin julma ja pelätty, että lopulta hänet vangitsivat omat liittolaisensa unkarilaiset. Ainakin tarinan mukaan häntä pidettiin jonkin aikaa vangittuna komeassa Hunyadin linnassa ennen lähettämistä Unkarin.

Lopulta turkkilaisten uhka kävi jälleen niin sietämättömäksi, että 13 vuoden vankeuden ja kotiarestin jälkeen unkarilaiset vapauttivat Vlad Tepesin, jotta hän voisi jatkaa taisteluaan.

Vlad olikin alkuun voittoisa ja nostettiin uudelleen Vallakian hallitsijaksi. Mutta jo vuoden sisällä vapautumisestaan hän kuoli taistelussa turkkilaisia vastaan.

Snagovin luostari ja Draculan hauta

Vlad Tepes sanotaan haudatun Snagovin luostariin, johon voi tehdä päiväretken Bukarestista. Tosin kun hänen väitetty hautansa kerran avattiin tutkimuksia varten, paljastui se tyhjäksi…

Tihutan sola – Stokerin Draculan jäljillä

Bram Stoker sijoitti kirjassaan Draculan linnan Tihutan solaan. Linnaa solassa ei ole, mutta matkailija voi yöpyä sopivan kitsissä Hotel Castel Draculassa.

Solan kauniita maisemia kannattaa käydä ihailemassa jo senkin takia, että solaa pitkin kulkeva tie vie Transilvaniasta Moldavian kiehtoville nähtävyyksille.

Vampyyrin aidot esikuvat

Aivan tuulesta Stoker ei tarinaansa keksinyt: reilut sata vuotta aiemmin Eurooppaa olivat vavisuttaneet tarinat Balkanilla Kisiljevon kylää vaivanneesta vampyyrista. Kylä sijaitsee nykyisin Serbiassa aivan Romanian vieressä, heti Tonavan toisella puolen.

Romanian puolella tarinat verta imevistä elävistä kuolleista (romaniaksi strigoi) liittyvät etenkin Transilvanian vieressä sijaitsevaan Maramuresin maakuntaan, jossa elämä jatkuu hyvin perinteiseen tyyliin.

Katso tarjoukset Romanian hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!