5 x matka vampyyrien maille

1200-luvulla rakennnettu Branin linna (Dracula Castle) Brasovin lähellä Transilvaniassa. Linnalla on maine kreivi Draculan kotina. Kuva: Emily Marie Wilson, Shutterstock

Vampyyrit mässäilevät verellä ja erotiikalla – ei siis ole ihme, että vampyyritarinat ovat lumonneet ihmisiä 1700-luvulta asti. Mikäpä muukaan meitä kuolevaisiakaan kiinnostaisi?

Kerran elämässä selvitti legendaarisen vampyyrinmetsästäjä van Helsingin jälkeenjääneistä papereista, mistä eläviä kuolleita kannattaa etsiä.

Jos vampyyritarinat saivatkin alkunsa Balkanilta, todelliseen kukoistukseen vampyyrit ovata nousseet Amerikassa.

Siis krusifiksit laukkuun ja matkaan!

Ensimmäinen vampyyri löytyy Serbiasta

Kauhun paikka: Kisiljevon kylä, Serbia.

Arkussa makaa: Oli vuosi 1735, kun maajussi Peter Plogojowitz kuoli, ja pian hänen jälkeensä menehtyi yhdeksän naapuria. Kuolinvuoteellaan uhrit vannoivat Plogojowitzin vainonneen heitä. Kun kyläläiset kaivoivat tämän haudan auki, ruumiin suu oli veren tahrima.

van Helsingin luennolta: Plogojowitzin uskottiin olevan vampir, balkanilaisen kansanperinteen hirviö. Hänen sydämensä läpi iskettiin puuvaarna ja ruumis poltettiin. Sana vampyyreista kiiri ympäri Eurooppaa, eikä vampyyrikuume ole sen koomin hellittänyt.

Verta hyytävää: Kansanusko vampyyreistä elää yhä Balkanilla: Paikallinen ”vampyyrinmetsästäjä” kävi vuonna 2007 serbidiktaattorin ja sotarikollisen Slobodan Milosevicin haudalla ja seivästi tämän jäännökset. Kaiken varalta.

Matkaan: Vampyyrilegendojen alkukoti, idyllinen maalaiskylä Kisiljevo on säilynyt turvassa kauhuturisteilla – vaikka siellä asuu edelleen muutama Plogojowitz-niminen kyläläinen. Tai kenties kukaan ei vain ole palannut kertomaan vierailustaan.

Kreivi Draculan kotikonnuilla Transilvaniassa

sighisoara-romania
Historiallinen Dracula syntyi Sighisoarassa. Kuva: Ray_from_LA, Flickr CC

Kauhun paikka: Transilvanian maakunta, Romania.

Arkussa makaa: Irlantilaiskirjailija Bram Stokerin vuonna 1897 luoma Kreivi Dracula on näytti mallia kaikille myöhemmille vampyyritarinoille. Aristokraattinen verenimijä asustaa synkässä linnassa, viettää päivänsä arkussa eikä voi sietää valkosipulia.

van Helsingin luennolta: Bram Stoker ei koskaan käynyt Romaniassa mutta tutki tarkkaan alueen maantietoa ja kansantarinoita. Hirviönsä sukunimen kirjailija lainasi Romanian kansallissankarilta Vlad Draculalta, hurjalta sotapäälliköltä, joka taisteli ottomaaneja vastaan, keinoja kaihtamatta. Vlad Draculan tavaramerkkinä oli seivästää vastustajansa elävältä.

Verta hyytävää: 1400-luvulla elänyt historiallinen Dracula oli oikeasti satukaimaansa paljon hirvittävämpi. Kuuluisimmassa raivonpuuskassaan hän seivästytti elävältä 20 000 turkkilaista sotavankia ja nautti päivällisensä näiden kuolinhuutojen säestämänä.

Matkaan: Draculan ja Vlad Tepesin jäljillä voi kiertää Transilvanian metsäisillä vuorilla ja keskiaikaisissa kylissä. Vlad Tepes syntyi Sighisoarassa, joka näyttää edelleen hyvin keskiaikaiselta. Sen sijaan Draculan linnaksi kutsutussa Branin linnassa hän ei koskaan käynyt.

Lue artikkeli Vaeltaen vampyyrien mailla.

Asu vampyyri Lestatin kotona New Orleansissa

vampyyri-lestat
Jäisitkö yöksi vampyyri Lestatin kartanoon? Kuva: Michael McCarthy, Flickr CC

Kauhun paikka: New Orleans, Yhdysvallat

Arkussa makaa: Kirjailija Anne Ricen luomat homoeroottiset vampyyrit potevat eksistentiaalista angstia, tilittävät toimittajille pitkästymistään kuolemattomaan elämään ja laulavat rokkibändissä.

van Helsingin luennolta: Vampyyrien on helppo tuntea olonsa kotoisaksi New Orleansissa. Utuisten suomaiden ympäröimässä kaupungissa voodooperinteet yhdistyvät katoliseen mystisismiin ja vanhaan, siirtomaahenkiseen arkkitehtuuriin.

Verta hyytävää: Anne Rice eläytyi rooliinsa kauhun kuningattarena sisustamalla kotinsa luurangoilla ja saapumalla kirjanjulkistamisiin arkussa – kunnes hän koki uskonnollisen herätyksen. Vampyyrien sijaan hän on viime aikoina kirjoittanut kirjasarjaa Jeesuksen elämästä.

Matkaan: Kauhuaiheiset kävelykierrokset vievät New Orleansissa Ricen romaanien tapahtumapaikoille ja kaupungin hyytäville hautuumaille. Vampyyri Lestatin kotia Veren vangit -elokuvassa esittäneessä kartanossa toimii hotelli Oak Alley Plantation.

Lue lisää Amerikan parhaista matkakohteista.

Louisianan himokkaat vampyyrit

Lousianassa järjestetään vampuuribileitä True Bloodin henkeen. Kuva: sookiebontemps, Fickr CC
Lousianassa järjestetään vampuuribileitä True Bloodin henkeen. Kuva: sookiebontemps, Fickr CC

Kauhun paikka: Louisianan osavaltio Yhdysvalloissa.

Arkussa makaa: True Blood -televisiosarjassa vampyyrit tulivat ulos kaapista, kun kaupoista alkoi saada keinoverta. Yhteiskuntaan sopeutuminen ei tosin sujunut ongelmitta: vampyyreja murhattiin heidän verensä takia, joka toimii ihmisille seksihuumeena.

van Helsingin luennolta: Ihmisiä hämätäkseen vampyyrit ovat levittäneet itsestään valheellisia myyttejä, kuten yliherkkyyden krusifikseille tai valkosipulille ja sen, etteivät ne näkyisi peilistä. Mutta auringonvalo on niille oikeasti hengenvaarallista.

Verta hyytävää: Kuolleiksi vampyyrit ovat harvinaisen viriilejä. Yhden illan hoitojaan he käyvät iskemässä Fangtasiassa, vampyyriystävällisessä baarissa. Tarjolla on keinoverta ja vampyyreihin hurahtaneita ihmisiä.

Matkaan: Fiktiivistä Bon Tempsiä on sarjassa esittänyt sisällissodan aikainen pikkukaupunki Clinton Louisianassa, mutta Fangtasia-kohtaukset on kuvattu Los Angelesin rock-klubilla Alex’s Barissa.

Forks – upota hampaasi Bella-purilaiseen

Forks-twilight
Viihtyisivätkö vampyyrit oikeasti Forksin tapaisessa perslävessä? Kuva: Bryce Edwards, Flickr CC

Kauhun paikka: Forks, Washingtonin osavaltio, Yhdysvallat.

Arkussa makaa: Edward Cullen on teinityttöjen unelma, satavuotias vampyyri, joka mököttää kuin murrosikäinen. Kirjailija Stephenie Meyerin luoma siloposkivampyyri ei tiedä pussatako vai purrako eläimellisten viettiensä kohdetta, Bella Swania.

van Helsingin luennolta: Meyer valitsi vampyyriensa kotipaikaksi tarkoituksella aarniometsien ympäröimän Forksin, Yhdysvaltain sateisimman paikan. Siellä verenimijöiden kelpaa piilotella auringonvalolta.

Verta hyytävää: Sen sijaan että Edward kunnon vampyyrin tapaan viettelisi Bellan verenhuuruisiin orgioihin, hän pidättäytyy esiaviollisesta seksistä ja juttelee tyttöystävänsä kanssa pehmeitä.

Matkaan: Forksissa järjestetään Twilight-kierroksia, vaikkei siellä olekaan kuvattu kirjasarjaan perustuvia elokuvia. Kauppakamarin eteen on sentään parkkeerattu Bellan autonromu ja Sully’s Drive-Inissä voi upottaa hampaansa Bella-purilaiseen.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!