Romanian parhaat matkakohteet

Hunyadin linna (Corvin’s Castle) sijaitsee Transilvanian Hunedoarassa. Kuva: Emi Cristea, Shutterstock

Romania on Euroopan kiehtovimpia matkakohteita. Matkailijaa odottavat Karpaattien mystisen upea vuoristo, vampyyritarinat ja Nicolae Ceausescun suuruudenhullu parlamenttitalo Bukarestissa.

Tämän oppaan on kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin, joka on menettänyt sydämensä Romanian hyytävän kauniille maisemille ja tunnelmille.

Bukarest – matka suuruudenhulluun pääkaupunkiin

Bukarestin keskusta. Kuva: Augustin Lazaroiu, Shutterstock

Bukarestista on usein povattu Euroopan seuraavaa Prahaa ja Berliiniä, edullista kaupunkia, joka houkuttelee taiteilijoita, designereista ja esikoiskirjansa kirjoittajia. Niin ei ole vielä käynyt eikä välttämättä koskaan käykään – Bukarest taitaa pysyä ikuisesti kadotettujen lupausten kaupunkina. Kiehtova matkakohde Bukarest kuitenkin on.

Matkailijan kannalta Bukarestin keskus on ravintoloiden ja baarien täyttämä vanhakaupunki eli Centrul Vechi, pienehkö alue, joka säästyi toisen maailman sodan tuhoilta ja sosialistisen diktaattori Ceaucescun rakennusvimmalta. Ceaucescu jyräsi matalaksi suuria alueita Bukarestin keskustasta rakentaakseen tilalle uuden ja mahtipontisen kaupungin. Lopputuloksena on keskeneräisyydessään erikoisen näköinen ja oloinen matkakohde.

Romanian parlamenttitalo (alkuperäiseltä nimeltään Kansan talo) Bukarestissa. Kuva: Balate Dorin, Shutterstock

Hirmuhallinnon älyttömänä monumenttina seisoo Ceausescun rakennuttama Bukarestin parlamenttitalo, yksi maailman suurimmista ja suuruudenhulluimmista rakennuksista. Bukarestin parlamenttitalo on Bukarestin suurin nähtävyys sekä kirjaimellisesti että vertauskuvallisesti. Muita pakollisia nähtävyyksiä Bukarestissa ei oikein olekaan, joten matkailija voi keskittyä Bukarestin vauhdikkaaseen yöelämään tutustumiseen tai tehdä vaikka päiväretken Draculan haudalle (ks. tarkemmin alla).

Bukarestin hotellit eivät ole hinnalla pilattuja; kansainvälisen ketjun hotelleihin pääsee asumaan alle sadalla eurolla eikä huone komeasta, historiallisesta Grand Hotel Continentalistakaan paljoa maksa.

Lue lisää Bukarestista.

Sighisoara – matka Transilvanian tunnelmiin

Sighisoaran keskiaikainen linna. Kuva: Balate Dorin, Shutterstock

Transilvanian saksilaiset pikkukaupungit ovat uskomattoman tunnelmallisia – kuin suoraan vampyyrikirjoista.

Sighisoarassa on Euroopan parhaiten säilynyt keskiaikainen keskusta. Parhaiten pikkukaupunki tosin tunnetaan siitä, että siellä syntyi Dracula-myytin esikuva Vlad Tepes Dracula, hurja ja pelätty romanialainen hallitsija, joka piti turkkilaisarmeijaa kauhun vallassa seivästämällä elävältä sotavankeja.

Viikonloppuisin Sighisoarassa järjestetään värikkäät markkinat, joihin monet maalaiset saapuvat edelleen hevosvankkureilla. Sighisoarassa järjestetään heinäkuun lopulla keskiaikafestivaalit.

Sighisoaran kujat ovat tunnelmallisia. Kuva: Mikadun, Shutterstock

Ikivanhojen talojen ja mutkittelevien kujien Sighisoara on rakennettu tunnelmallisesti mäen rinteeseen.

Sighisoaran vanhassa keskustassa on tunnelmallisia majataloja kuten edullinen Casa Wagner ja hieman hintavampi Fronius Residence.

Sighisoaraan ja Transilvaniaan matkustaa Bukarestista tunnelmallisesti junalla.

Brasov ja Draculan linna

1200-luvulla rakennnettu Branin linna (Dracula Castle) Brasovin lähellä Transilvaniassa. Kuva: Emily Marie Wilson, Shutterstock

Brasov on toinen kaunis saksilaiskaupunki Transilvaniassa. Kooltaan Brasov on Sighisoaraa suurempi, mutta sijainti tasaisella maalla tekee Brasovista vähemmän dramaattisen näköisen. Brasovin tunnetuin nähtävyys on kaupungin lähellä sijaitseva Branin linna, jota on jo pitkään kutsuttu Draculan linnaksi. Branin linna näyttääkin juuri siltä, että vampyyrikreivi voisi siellä asustaa, mutta historiallisen Draculan kanssa linnalla ei ole mitään tekemistä.

Brasovista kannattaa myös tehdä retki Prejmerin ja Viscrin paksujen muurien ympäröimiin linnoituskirkkoihin. Ympyränmuotoisten muurien sisäpuolella oli lähikylän asukkaille rakennettu kotikopit kuin muurahaiskennot.

Myös Sibiu on vierailemisen arvoinen kaunis, vanha kaupunki Transilvaniassa.

Sibiun kaupunki sijaitsee Transilvaniassa. Kuva: Calin Stan, Shutterstock

Transilvanian suurin ja Romanian toiseksi suurin kaupunki on puolestaan Cluj-Napoca. Vaikkei Cluj olekaan yhtä tunnelmallinen kuin pienemmät kaupungit, on sekin kiehtova vierailukohde. Cluj-Napocaan on kehittynyt vireä taideskene.

Romanian oikeat Dracula-matkakohteet: Poenarin linna ja Snagovin luostari

Todellisuudessa Vlad Tepes Dracula ei ilmeisesti koskaan käynyt Branin linnassa, vaikka sitä Draculan linnana mainostetaankin.

Sen sijaan hän asusti aikoja Poenarin linnassa, joka lepää tunnelmallisena rauniona Fagaras-vuorten juurella. Legendan mukaan hänen ensimmäinen vaimonsa jopa hyppäsi Poenarin valleilta kuolemaansa mieluummin kuin olisi antautunut hyökänneille turkkilaisjoukoille.

Vlad Tepes sanotaan haudatun Snagovin luostariin, päivämatkan päähän Bukarestista. Tosin kun hänen väitetty hautansa kerran avattiin tutkimuksia varten, paljastui se tyhjäksi…

Sinaian satulinna

peles-castle-sinaia
Romanian kuningas rakennutti itselleen mukavan pienen kesämökin. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC

Wallachian maakunnan puolella sijaitsevassa Sinaiassa on upea, satulinnaa muistuttava Peles Castle. Huvilinna rakennettiin vuonna 1875 Romanian kuningas Kaarle I:n kesäasunnoksi.

Sinaiasta alkavat vaelluspolut Bucegin vuoristoon Karpaateilla.

Karpaattien vuoristo

Retezatin kansallispuisto Karpaattien vuoristossa. Kuva: Gaspar Janos, Shutterstock

Jo junamatka halki Karpaattien metsäisen vuoriston on mieltä ylentävä kokemus, mutta parhaiten vuoristosta nauttii vaeltamalla.

Karpaattien vuoristo on muuten myös Euroopan paras paikka bongata karhuja. Metsissä asuu viitisentuhatta mesikämmentä, kiitos sosialismin ajan lain, että mesikämmeniä sai metsästää vain diktaattori Nicolae Ceausescu.

Karhuja voi bongailla sitä varten rakennetuilta kyttäyslavoilta.

Vaeltaminen Romaniassa

Romanian vuorilta löytyy upeita vaellusmaisemia. Kuva: Iryna Dzvonkovska, Shutterstock

Vaellusreitit Karpaattien vuorilla on merkitty hyvin, ne sopivat kokemattomallekin. Puitteet ovat tosin usein alkeelliset.

Kauniita vaellusseutuja ovat Bucegi ja Fagaras.

Bucegi-vuorilla majat ovat lämmitettyjä, mutta Fagarasin lämmittämättömiin mökkehin on parasta ottaa mukaan hyvä makuupussi.

Asuminen on edullista: paikka makuusalissa maksaa muutaman euron henkilöltä.

Majoista saa yksinkertaista, mutta maistuvaa perusruokaa edullisesti. Pitkän päivän jälkeen lämpimät makkarat, keitto tai omeletti maistuvat taivaalliselta. Kävelyetappeja varten kannattaa varata mukaan retkimuonaa.

Vuoret saattavat yllättää kesäisin: vaikka alhaalla olisi hyvä sää, vuorilla saattaa sataa, jopa myrskytä. Kannattaa siis varata mukaan vedenpitävät vaellusvaatteet.

Hyviä aikoja vaeltaa ovat kesä ja syksy lokakuun loppuun asti. Lokakuussa pääsee nauttimaan upeasta ruskasta.

Bucegi-vuorilla on mahdollista hiihtää talvisin; osa mökeistä on auki vuoden ympäri. Fagaras-vuoren mökit eivät ole avoinna talvisin.

Bucegi-vuorille pääsee parhaiten Sinaian kautta, Fagarasille Brasovista tai Sibiusta.

Menneeseen unohtunut Maramures

Transilvaniaakin kiehtovampi maakunta on Maramures, joka on säilynyt erossa modernista maailmanmenosta. Täältä elämä jatkuu pitkälti samalla tavalla kuin muualla Euroopassa sata vuotta sitten.

Romanialainen keittiö

Romania ei ole kulinaristin unelmakohde. Ravintolaruoan taso on useimmiten keskinkertaista. Elintarvikkeet ovat kuitenkin tuoreita ja usein luomua, sillä monella Romanian syrjäseutujen köyhällä maanviljelijällä ei ole varaa kemiallisiin lannoitteisiin eikä hyönteismyrkkyihin.

Niin hullulta kuin se kuulostaakin, monella maatilalla työt hoidetaan edelleen perinteisin menetelmin hevoskärryillä, härkäauralla ja viikatteella.

Romaniassa ei tarvitse juoda pelkkää perinteistä pontikkaa, tuicaa. Paikallisten viinien taso on nykyisin varsin hyvä.

Liikkuminen Romaniassa

Romaniassa on tunnelmallista liikkua junalla. Junalla ja busseilla on helppo liikkua Transilvanian kaupungista toiseen, mutta esimerkiksi Maramuresiin ja Romanian muihin syrjäisempiin kohteisiin tutustuu parhaiten vuokraamalla auton.

SkyScanner vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Matka ja halvat lennot Romaniaan

Jos et ole vielä koskaan matkustanut Romaniaan, helppo tapa maistaa maata on Top10Matkatarjousten myymä todella edullinen lennot+hotelli-matkapaketti Bukarestiin (alk. 170 e/hlö).

Edestakaiset lennot Helsingistä Bukarestiin saa tavallisesti noin 200 eurolla. Romaniaan on nyt entistä helpompi matkustaa, siellä romanialainen halpalentoyhtiö Blue Air aloittaa kesällä 2017 lennot Helsingistä Bukarestiin.

Katso parhaat lentotarjoukset Bukarestiin ja muualle Romaniaan


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(7) "Romania"
}