Romanian parhaat matkakohteet

Brasov on Translvanian suurin ja eläväisin vanha saksilaiskaupunki. Kuva: dnovac / Pixabay

Romania on Euroopan kiehtovimpia matkakohteita. Matkailijaa odottavat Romaniassa upeat vuoristomaisemat ja ikimetsät, vampyyritarinat, mahtavat linnat ja maalatut puukirkot.

Monessa paikassa tuntuu, että olisi astunut puoli vuosisataa ajassa taaksepäin. Pelloilla näkee edelleen hevosvankkureita ja maaseudun markkinoilta voi ostaa kirjaimellisesti sian säkissä.

Nähtävää ja koettavaa on Romaniassa enemmän kuin osaisi etukäteen kuvitellakaan.

Syksyllä 2021 Mandala Travel alkaa jälleen järjestää suosittuja Romanian vaellusmatkoja Karpaattien upeaan vuoristoon.

Romanian nähtävyydet

Romanian parlamenttitalo (alkuperäiseltä nimeltään Kansan talo) Bukarestissa. Kuva: Balate Dorin, Shutterstock

Romanian matka alkaa usein maan eteläosissa sijaitsevasta pääkaupungista, Bukarestista, jossa on käytävä ihailemassa ainakin maan kaiketi kuuluisinta nähtävyyttä diktaattori Nicolae Ceausescun rakennuttamaa, totaalisen suuruudenhullua parlamenttitaloa.

Sighisoaran keskiaikainen linna. Kuva: Balate Dorin, Shutterstock

Bukarestista matka jatkuu yleensä kohti Transilvaniaa, jossa matkailijaa odottavat Karpaattien upea vuoristo, Romanian vampyyritarinat, ritarilinnat, linnoitetut kirkot sekä kauniit, vanhat saksilaiskaupungit Brasov, Sibiu ja Sighisoara.

peles-castle-sinaia
Romanian kuningas rakennutti itselleen mukavan pienen kesämökin. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC

Monelle ensimmäinen pysähdys matkalla kohti Transilvaniaa on Vallakian maakunnan puolella sijaitseva Sinaia, jossa voi ihailla upeaa, satulinnaa muistuttava Pelesin huvilinnaa. Peles rakennettiin vuonna 1875 Romanian kuningas Kaarle I:n kesäasunnoksi.

Linnan lähettyviltä Buștenista pääsee kaapelirataa pitkin Bucegin vuoriston vaelluspoluille.

Transilvanian ohella Romanian muita kiehtovia alueita ovat sankarikuninkaastaan ja kauttaaltaan maalatuista luostarikirkoistaan tunnettu Moldavia sekä perinteistä elämää henkivä Maramures.

Romanian erikoisimpia nähtävyyksiä on Serbian rajalla sijaitseva, Tonavan rantakallioihin louhittu, 40 metriä korkea Decebaluksen patsas. Muinaisen Daakian viimeisen kuninkaan patsas on Euroopan suurimpia.

Romanian kaupunkikohteet

Bukarestin keskusta. Kuva: Augustin Lazaroiu, Shutterstock

Romanian ainoa varsinainen kaupunkikohde on Bukarest, josta on usein povattu Euroopan seuraavaa Prahaa ja Berliiniä, edullista kaupunkia, joka houkuttelisi taiteilijoita, designereista ja esikoiskirjansa kirjoittajia.

Niin ei ole vielä käynyt eikä välttämättä koskaan käykään – Bukarest taitaa pysyä ikuisesti kadotettujen lupausten kaupunkina. Kiehtova matkakohde Bukarest kuitenkin on, ja siltikin olisi hullua käydä Romanian-matkalla vain Bukarestissa, kun maan lumoavimmat kohteet löytyvät vuoristosta ja maaseudulta.

Bukarestin hotellit eivät ole hinnalla pilattuja; kansainvälisen ketjun hotelleihin pääsee asumaan alle sadalla eurolla eikä huone komeasta, historiallisesta Grand Hotel Continentalistakaan maksa paljoa enempää.

Romanian muita kiinnostavia kaupunkeja ovat Transilvanian suurin kaupunki, eläväinen Cluj-Napoca ja Timisoara, josta alkoi Romanian vallankumous.

Timisoarassa on komea keskusaukio ja paljon jugendtaloja. Kaupunkiin asennettiin vuonna 1857 Euroopan ensimmäiset kaasuvalot.

Romanian vaelluskohteet

Romanian vuorilta löytyy upeita vaellusmaisemia. Kuva: Iryna Dzvonkovska, Shutterstock

Romanian maisemia hallitsee maan halki kulkeva Karpaattien vuoristo. Jo junamatka halki Karpaattien metsäisen vuoriston on mieltä ylentävä kokemus, mutta parhaiten vuoristosta nauttii vaeltamalla.

Vuoristo on muuten myös Euroopan paras paikka bongata karhuja. Metsissä asuu viitisentuhatta mesikämmentä, kiitos sosialismin ajan lain, että mesikämmeniä sai metsästää vain diktaattori Nicolae Ceausescu.

Vaellusreitit Karpaattien vuorilla on merkitty hyvin, ne sopivat kokemattomallekin patikoijalle. Puitteet ovat tosin usein alkeelliset.

Kauniita vaellusseutuja ovat esimerkiksi Bucegi ja Fagaras. Sinaiassa sijaitseva Bucegin massiivi tunnetaan jännännäköisistä kivimuodostelmistaan kuten Babele de Bucegista, joka muistuttaa vanhoja rouvia kivettyneinä ikuiseen juttutuokioon. Bucegin korkeimmat huiput nousevat 2500 metrin korkeuteen.

Bucegi-vuorilla majat ovat lämmitettyjä, mutta Fagarasin lämmittämättömiin mökkehin on parasta ottaa mukaan hyvä makuupussi.

Romanian vuorilta löytyy upeita vaellusreittejä. Kuva: Alxcrs, Shutterstock

Asuminen on edullista: paikka makuusalissa maksaa muutaman euron henkilöltä. Majoista saa yksinkertaista, mutta maistuvaa perusruokaa edullisesti. Pitkän päivän jälkeen lämpimät makkarat, keitto tai omeletti maistuvat taivaalliselta. Kävelyetappeja varten kannattaa varata mukaan retkimuonaa.

Vuoret saattavat yllättää kesäisin: vaikka alhaalla olisi hyvä sää, vuorilla saattaa sataa, jopa myrskytä. Kannattaa siis varata mukaan vedenpitävät vaellusvaatteet.

Hyviä aikoja vaeltaa ovat kesä ja syksy lokakuun loppuun asti. Lokakuussa pääsee nauttimaan upeasta ruskasta.

Bucegi-vuorilla on mahdollista hiihtää talvisin; osa mökeistä on auki vuoden ympäri. Fagaras-vuoren mökit eivät ole avoinna talvisin.

Bucegi-vuorille pääsee parhaiten Sinaian kautta, Fagarasille Brasovista tai Sibiusta.

Lue lisää vaeltamisesta Romaniassa.

Rantaloma Romaniassa

Romaniassa pääsee myös rannalle Mustanmeren rannikolla, tosin kovin suurta mainetta Romania ei rantakohteena nauti.

Rantojaan paremmin Romanian puoleinen Mustanmeren rannikko tunnetaan Tonavan suistosta, jota pidetään maailman kolmanneksi tärkeimpänä suistoalueena Niilin ja Amazonin suistojen jälkeen.

Tonavan suistossa pesivät sadattuhannet linnut, ja alueella elää paljon myös nisäkkäitä kuten villisikoja, kettuja ja villikissoja.

Romanian kuuluisin rantakohde on yöelämältään vilkas Mamaia, joka sijaitsee vain 15 minuutin taksimatkan päässä historiallisesta Constantan satamakaupungista.

Constantan juuret ulottuvat antiikin aikoihin asti, mutta nykyisin se on ulkoasultaan pääosin moderni satama- ja teollisuuskaupunki. Jonkin verran vanhaakin on säilynyt, kuten kaunis, jugendtyylinen Cazino, joka toimii ravintolana ja baarina.

Romanialainen ruoka ja juoma

Sighisoaran kujat ovat tunnelmallisia. Kuva: Mikadun, Shutterstock

Romania ei ole kulinaristin unelmakohde. Ravintolaruoan taso on useimmiten keskinkertaista, tosin se on parantanut huimasti viime vuosina.

Romaniassa ei tarvitse juoda pelkkää perinteistä pontikkaa, tuicaa. Paikallisten viinien taso on nykyisin varsin hyvä samoin oluen.

Romanialainen olut on halpaa ja voittaa maussa kotimaiset peruslagerit. Hyviä oluita ovat esimerkiksi Ciuc, Ursus ja Timisoreana. Kaikkein halvimmat oluet kannattaa jättää omaan arvoonsa.

Mitä Romaniaan kannattaa pakata?

Romanian automatkalle kannattaa ottaa mukaan kylmälaukku (jota voi aina ladata majapaikoissa). Maaseudulla on runsaasti hostelli- ja majatalotarjontaa, jossa kylmälaukun sisältöä saa pakastimeen ja jääkaappiin. Majataloissa on usein grillausmahdollisuus. Tällä säästää rahaa ja pääsee lähelle tätä Romanian kansallislajia.

Kaupasta lihaa ostettaessa kannattaa katsoa tarkkaan, miltä liha näyttää ja ennen grillaamista haistaa, onko se varmasti hyvää. Kylmäketjut eivät välttämättä toimi Suomen mallin mukaan.

Tosin ainoastaan kerran on käynyt niin, että emme uskaltaneet syödä lihaa, vaikka sen jo grillasimmekin.

Romanian vaarat ja turvallisuus

Jos haluaa ottaa varman päälle, ei kannata pysähtyä automatkan varrella ”auttamaan” tielle jääneitä autoja. Tapana tuntuu olevan ryöstää tai myydä turisteille jotakin tällä lailla.

Taksikuskit tuntuvat Romaniassa koijaavan turistia. Esimerkiksi Bukarestissa taksit saattavat kuljettaa perille pidemmän kautta. Onneksi taksin hinnat ovat maassa Suomeen nähden lähes ilmaiset, niin pienestä kiertolenkistä ei kerry kovin suurta lovea kukkaroon.

Pahimmat mokat Romaniassa

1200-luvulla Transilvaniaan rakennnettua Branin linnaa mainostetaan Draculan linnana – vaikka sillä ei ole mitään tekemistä vampyyritarinoiden kanssa. Kuva: Emily Marie Wilson, Shutterstock

Jos vampyyrimaine onkin Romanian matkailuvaltteja, siihen ei kannata tarttua liikaa. Romaniassa on paljon ihan oikeatakin nähtävää, ja vampyyrijutut voivat hämmentää paikallisia ja saada turistin näyttämään ehkä jopa pelleltä. Kreivi Draculan sijaan Vlad Tepes edustaa monille romanialaisille kansallissankaria.

Pärjääkö Romaniassa englannilla?

Romanian maaseudulla puhutaan huonosti englantia. Joten elekieli käyttöön!

Romania junalla

Romaniassa on tunnelmallista matkustaa junalla esimerkiksi Bukarestista Transilvanian pikkukaupunkeihin. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että Romaniassa junien aikataulut heittelevät enemmän ja vähemmän. Omien tavaroiden kanssa saa olla myös hyvin tarkkana juna-asemilla sekä myös junassa.

Autoilu Romaniassa

Jos haluaa tutustua vaikkapa Maramuresiin ja muihin syrjäisempiin kohteisiin, kätevintä on vuokrata auto.

Tiet ovat varsin hyvässä kunnossa, mutta autoillessa kannattaa varoa tiellä kulkevia hevosia ja lehmiä. Kannattaa myös huomioida, että Romanian kapeat vuoristotiet eivät välttämättä sovi korkeanpaikankammoisille.

Rentalcars.com vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Lennot Romaniaan

Romanialainen halpalentoyhtiö Blue Air lentää Helsingistä suoraan Bukarestiin. Edestakaiset lennot Bukarestiin saa tavallisesti noin 200 eurolla.

Romanian kokemuksia

Tämän oppaan on kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin, joka on menettänyt sydämensä Romanian hyytävän kauniille maisemille ja tunnelmille.

Romanian vinkkejä ja kokemuksia on jakanut myös lukijamme Miika Viitanen: ”Kiersimme autolla kesällä 2015 Bukarestista ylös pohjoiseen ja sieltä vuorten kautta alas takaisin Bukarestiin. Matkaa kertyi noin 1400 kilometriä. Suosittelen vahvasti. Matkan varrella on lukemattomia näkemisen arvoisia luostareita sekä upeita maisemia.”

Kiitos Miika!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!