Transilvania – Romanian kiehtovin kohde

Keskiaikaisen Sighisoaran ylle kohoaa linna. Kuva: Balate Dorin, Shutterstock

Transilvania (Transsylvania) on upea matkakohde, jossa historia ja myytit sekoittuvat. Transilvania on taatusti Romanian kuuluisinta aluetta, kiitos vampyyritarinoiden tuoman maineen.

Ja Transilvaniaan kannattaa matkustaa, vaikkei olisikaan kiinnostunut vampyyreista. Ihailtavaa riittää Karpaattien vuoriston kauniissa maisemissa, tunnelmallisissa saksilaiskaupungeissa ja komeissa linnoitetuissa kirkoissa.

Historiallisesti ja kulttuurisesta Transilvania on värikästä seutua: romanialaisten sijaan alueella asui vuosisatojen ajan pääosin saksalaisia sakseja ja unkarilaisia, ja varsinkin unkarilaiset pitävät Transilvaniaa keskeisenä – tosin menetettynä – osana Unkaria. Alueesta tuli osa Romaniaa vasta ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Transilvaniaan matkustaa Bukarestista tunnelmallisesti junalla. Nähtävyyksien välillä on varsin hyvät bussiyhteydet. Helpoiten alueella toki liittyy vuokra-autolla.

Syksyllä 2021 Mandala Travel alkaa jälleen järjestää suosittuja Romanian vaellusmatkoja Karpaattien upeaan vuoristoon.

Brasov ja Branin linna

Brasov on Translvanian suurin ja eläväisin vanha saksilaiskaupunki.

Transilvanian kuuluisin nähtävyys on taatusti Branin linna, jota on jo pitkään kutsuttu Draculan linnaksi. Branin linna näyttääkin juuri siltä, että vampyyrikreivi voisi siellä asustaa, mutta historiallisen tai fiktiivisen Draculan kanssa linnalla ei ole mitään tekemistä.

Linna sijaitsee lähellä Brasovin kaunista saksilaiskaupunkia. Brasov on Transilvanian saksilaiskaupungeista suurimpia ja eläväisimpiä. Kiva paikka viettää yö tai pari.

Sighisoara – Draculan tunnelmallinen kotikaupunki

Sighisoaran kujat ovat tunnelmallisia. Kuva: Mikadun, Shutterstock

Transilvanian kruununjalokivi on Sighisoara, jonka keskiaikainen keskusta on Euroopan parhaiten säilynyt. Tunnelmallisesti kukkualan laelle nousevan kaupungin huipulla on linna – ja hyytävä hautausmaa.

Parhaiten pikkukaupunki tosin tunnetaan siitä, että siellä syntyi Dracula-myytin esikuva Vlad Tepes Dracula, hurja ja pelätty romanialainen hallitsija, joka piti turkkilaisia hyökkääjiä kauhun vallassa seivästämällä elävältä sotavankeja.

Viikonloppuisin Sighisoarassa järjestetään värikkäät markkinat, joihin monet maalaiset saapuvat edelleen hevosvankkureilla. Heinäkuun lopulla vietetään keskiaikafestivaaleja.

Sighisoarasta käsin on myös kätevä tehdä retkiä ympäröivälle maaseudulle, jota koristavat komeat, linnoitetut kirkot.

Sighisoaran vanhassa keskustassa on tunnelmallisia majataloja kuten edullinen Casa Wagner ja hintavampi Fronius Boutique Residence.

Viehättävä Sibiu

Sibiun kaupungin keskusaukio Transilvaniassa. Kuva: Emi Cristea, Shutterstock

Kolmas kiehtova saksilaiskaupunki on Sibiu, jossa talojen seinät on maalattu mielikuvituksellisesti ja ikkunanpuitteet muotoiltu kuin silmäripset. Näky on surrealistinen – tai hyvin keskiaikainen.

Keskusta koostuu pääosin kävelykaduista. Täällä on kiva kierrellä kaikessa rauhassa ja ihailla kapeita kujia, pikkuruisia aukioita ja kätkettyjä sisäpihoja.

Hunyadin linna ja muinaisen Daakian rauniot

Hunyadin linna (Corvin’s Castle) sijaitsee Transilvanian Hunedoarassa. Kuva: Emi Cristea, Shutterstock

Hunedoarassa sijaitseva Hunyadin linna on ulkomuodoltaan Romanian komein. Nimensä se on saanut rakennuttajaltaan, unkarilaiselta János Hunyadilta (1406–56), joka nauttii Balkanin alueella sankarimainetta taisteluistaan turkkilaisia vastaan.

Linnan lähellä sijaitsee Unescon maailmanperintökohde Sarmizegethusa, muinaisen Daakian entisen pääkaupungin rauniot.

Daakian viimeinen kuningas Decebalus kävi 100-luvulla raivoisaa taistelua roomalaisia vastaan, mutta hävisi. Mahtava Decebalusin patsas koristaa Tonavan vartta Serbian rajalla.

Transilvanian keskus Cluj-Napoca ja Salina Turdan upea suolakaivos

Cluj-Napoca Transilvania
Unkarin kansallissankarin, Matias Corvinuksen, patsas koristaa Cluj-Napocan keskusaukiota.

Cluj-Napoca on Transilvanian suurin ja Romanian toiseksi suurin kaupunki. Vaikkei Cluj olekaan yhtä tunnelmallinen kuin pienemmät kaupungit, on sekin mukava vierailukohde. Cluj-Napoca on Bukarestin jälkeen maan tärkein yliopistokaupunki, jossa on mukava vanha keskusta ja vireä taideskene.

Cluj-Napoca on tärkeä kohde unkarilaisille; täällä syntyi yksi heidän rakkaimmista sankareistaan, kuningas Matias Corvinus, jonka valtakaudella 1400-luvun lopulla Unkari oli mahtavimmillaan. Matias Corvinuksen synnyintaloa voi käydä ihailemassa, samoin hänen patsastaan kaupungin keskusaukiolla.

Romania suolakaivos
Salina Turdan suolakaivoksessa on maanalainen järvi. Kuva: Fotokon, Shutterstock

Kiehtovin nähtävyys on kaupungin edustalla sijaitseva suolakaivos Salina Turda, joka on niin maagisen näköinen, että se sopisi dystopistisen tieteiselokuvan kulisseiksi.

Fildu de Sus – vanhan ajan tunnelmaa

Jos et käy puukirkkojen luvatussa maakunnassa, Maramuresissa, kaunista, romanialaista puukirkkoa voi ihailla myös Cluj-Napocasta pohjoiseen sijaitsevassa puutalokylässä Fildu de Sus. Kylä on puisine rakennuksineen, portteineen ja hevosineen kuin menneisyyteen pysähtynyt.

Katso tarjoukset Transilvanian hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT