Hunyadin linna – Romanian mahtavin linna

Hunyadin linna
Hunyadin linna (Corvin’s Castle) sijaitsee Transilvanian Hunedoarassa. Kuva: Emi Cristea, Shutterstock

Romanian mahtavin linna kohoaa Transilvanian Hunedoarassa. Nimensä se on saanut rakennuttajaltaan, unkarilaiselta János Hunyadilta (1406–56), Transilvanian käskynhaltijalta, joka nauttii Balkanin alueella sankarimainetta taisteluistaan turkkilaisia vastaan.

Elettiin hurjaa aikaa. Turkkilaisten ottomaanien armeija oli alituisena uhkana. Ja päälle tulivat eurooppalaisten omat valtataistelut.

Hunyadi oli Dracula-myytin myöhemmin maineeseen nostaneen Vlad Tepes Draculan aikalainen ja osin kilpailija. Samalla aikakaudella nykyisen Romanian alueella eli kolmaskin myyttisiin mittoihin kasvanut sotapäällikkö, Moldavian hallitsija Tapani Suuri.

Jos Valakian hallitsija Vlad Tepes tapaa olla vampyyrimyytin takia nykymatkailijalle tutumpi nimi, historian kannalta János Hunyadia pidetään paljon merkittävämpänä hahmona.

Hunyadi toimi Unkariin kuuluneen Transilvanian käskynhaltijana, ja hänen taistelunsa turkkilaisia vastaan pysäytti näiden etenemisen Balkanilla 60 vuodeksi.

Hunyadi kuoli lopulta ruttoon vain muutama viikko sen jälkeen, kun hän oli saavuttanut suurimman voittonsa lyömällä turkkilaiset niin sanotussa Belgradin piirityksessä.

Niin suuri oli János Hunyadin maine, että vuotta myöhemmin Hunyadin poika, Matias Corvinus kruunattiin Unkarin kuninkaaksi. Sekä Hunyadin että Matias Corvinuksen patsaat koristavat Budapestin Sankarien aukiota.

Dracula oli täällä vankina

Linna liittyy osin myös Dracula-myyttiin, sillä Hunyadin ainakin kerrotaan pitäneen täällä hetken aikaa vangittuna Vlad Tepes Draculaa ennen kuin tämä vietiin Unkariin.

Hunyadin linna nykypäivänä

Hunyadin linnasta on tullut Romanian kuvatuimpia nähtävyyksiä. Komea se onkin, yksi Euroopan suurimmista. Linnaa suojaavat jykevät muurit ja monenlaiset tornit.

Linna noudattaa pohjimmiltaan alkuperäistä, vahvasti varusteltua ulkoasuaan, mutta sitä on myöhemmin myös entisöity varsin luovalla kädellä. Linnan sanotaankin näyttävän siltä, miltä jälkipolvet ovat kuvitelleen keskiaikaisen linnan näyttävän.

Valitettavasti tunnelmaa vähentävät linnan ympärillä kohoavat teollisuuskaupungin savupiiput. Kontrasti on aikamoinen kun muureilta katselee savuavia piippuja.

Hyvällä mielikuvituksella ne voi toki kuvitella linnaa piirittävän vihollisarmeijan leirituliksi.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!