Romanian parlamenttitalo – suuruudenhulluuden ylistys

Romanian parlamenttitalo (alkuperäiseltä nimeltään Kansan talo) Bukarestissa. Kuva: Balate Dorin, Shutterstock

Romanian parlamenttitalo on Bukarestin suurin nähtävyys – kirjaimellisesti. Diktaattori Nicolae Ceaucescun rakennuttama jättimäinen palatsi oli valmistuessaan maailman suurin rakennus Pentagonin jälkeen.

Palatsin rakentaminen alkoi vuonna 1984. Palatsista piti tulla sekä Ceaucescun asunto että Romanian parlamenttitalo. Romanian parlamentti tosin toimi pelkkänä kumileimasimena Ceaucescun itsevaltaisille päätöksille.

Hanke oli suuruudenhulluudessaan täysin järjestön. Inspiraationsa Ceaucescu sai vierailtuaan Pyongynagissa, jonka laajat valtavaväylät ja mahtipontiset monumentit olivat tehneet häneen suuren vaikutuksen.

Työmaan alta purettiin iso osa Bukarestin historiallista keskustaa. Moukarin alle jäi parikymmentä kirkkoa ja 30 000 ihmisen kodit. Ironisesti rakennus nimettiin Kansan palatsiksi.

Palatsin mittasuhteet ovat älyttömät. Romanian parlamenttitalolla on leveyttä 270 metriä ja pituutta 240 metriä. Se nousee 86 metrin korkeuteen ja ulottuu maan alla 92 metrin syvyyteen. Huoneita on yli tuhat. Ylelliseen marmori- ja jalopuusisustukseen kuuluu 480 kattokruunua.

Kuinkas sitten kävikään?

Romanian parlamenttitalo oli juuri valmistumassa vuonna 1989, kun Ceausescu syrjäytettiin vallasta ja teloitettiin ampumalla. Iso osa palatsin sisätilojen koristelusta jäi kesken, ja monet huoneet ammottavat edelleen tyhjyyttään. Valtaisan rakennuksen nurkassa toimivat Romanian senaatti ja parlamentti.

Vierailu Romanian parlamenttitalossa

Hallintopalatsin 45 minuutin kierroksilla ehtii tutustua vain viiteen prosenttiin rakennuksesta. Kierros päättyy usein parvekkeelle, jolla Ceausescu ei ehtinyt koskaan pitää puheitaan. Sen sijaan poptähti Michael Jackson vastaanotti sillä fanejaan ja möläytti: ”I love Budapest!”

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!