Moldavian maalatut kirkot – Romanian sankarikuningas rakennutti kirkon jokaisen voittonsa kunniaksi

Bukovinan kirkot
Moldavian maalatut kirkot hehkuvat väreissä ulkoa ja sisältä. Kuva: Dunphasizer, Flickr CC

Romanian sankarisotureista ulkomaailman silmissä tunnetuin on Vlad Tepes Dracula – kiitos populaarikulttuurin vampyyrimytologian. Romanialaisille todellinen sankari on sen sijaan Tapani III Suuri (Ștefan cel Mare, 1433–1504), jota he pitävät kaikkien aikojen mahtavimpana hallitsijanaan.

Miehet olivat aikalaisia, serkkuja – ja verivihollisia. Vlad Tepes oli Vallakian ruhtinas, ja Stephen hallitsi nykyisen Romanian itäosissa sijaitsevaa Moldaviaa.

Yhteistä miehille oli se, että molemmat harrastivat vihollistensa rankaisemista elävältä seivästämällä.

Molemmat taistelivat sekä turkkilaisia että naapureitaan unkarilaisia ja puolalaisia vastaan. Stefan johti joukkonsa kaikkiaan 40 taisteluun. Niistä hän voitti 38. Stefan uskoi Moldavialla olevan jumalan määräämä tehtävä turkkilaisten voittamisessa ja Konstantinopolin valtaamisessa takaisin.

Hän olisi kai voinut onnistuakin, jos kristityt eurooppalaiset eivät olisi jatkuvasti taistelleet vallasta myös keskenään.

Niin merkittävänä Tapanin taistelua turkkilaisia vastaan pidettiin, että paavi Sikstus IV antoi Tapanille lisänimen Kristuksen soturi.

Tapani Suuri rakennutti kirkon kerran vuodessa

Kun Vlad Tepes jätti jälkipolville jäljelle käytännössä vain tarinoita, 47 vuotta Modalviaa hallinnut Stefan jätti perinnöksi Romanian kauneimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Bucovinan maalatut luostarikirkot.

Stefan rakennutti käytännössä uuden luostarin jokaisen voittonsa jälkeen, suunnilleen kerran vuodessa, kiitoksena Jumalalle sotamenestyksestään ja siitä, että oli yhä hengissä.

Ja hengissä hän pysyikin vanhuuden päiviin asti, tosin lopulta hän joutui solmimaan rauhan turkkilaisten kanssa ja maksamaan näille veroja.

Luostarikirkot muodostavat yhdessä Unescon maailmanperintökohteen Moldavian maalatut kirkot.

Bukovinan kirkot sijaitsevat Karpaattien vuoriston ja Moldavian tasankojen rajalla, metsäisten vuorten ympäröimissä jokilaaksoissa.

Lempinimensä kirkot ovat saaneet siitä, että niiden ulkoseinät ja sisätilat on koristeltu kauttaaltaan värikkäin maalauksin. Maalauksista vastasivat nimettömiksi jääneet kansanttaiteilijat.

Jos kiirettä pitää, Moldavian merkittävimmät luostarikirkot ehtii kiertää autolla parissa päivässä.

Bukovinan alue tarjoaa myös hienoja vaellusmaastoja karhujen asuttamissa, osin koskemattomissa vuoristometsissä. Esimerkiksi Slătioaran metsissä kasvaa yli 400 vuotta vanhoja puita.

Voronet – Bucovinan kuuluisin luostarikirkko

Bukovinan maalatuista luostareista kuuluisimpia ja kauneimpia on vuonna 1488 rakennettu Voronet, jota on kutsuttu idän Sistiiniläiskappeliksi. Hallitsevana elementtinä on sininen, joka on sävyltään niin intensiivinen, että sitä kutsutaan Romaniassa Voronetin siniseksi.

Putnan luostari ja Stefanin hautapaikka

Sankarikuningas on haudattu Putnan luostariin, joka on historiaansa vaaliville romanialaisille aikamoinen pyhiinvaelluskohde.

Sucevițan luostari

Upea ilmestys on myös komealla paikalla sijaitseva, bysanttilaista ja goottilaista tyyliä yhdistelevä Sucevițan luostari.

Rauniolinna Cetatea Neamțului

Komea, osin raunioitunut linna Cetatea Neamțului on hyvä paikka tutustua Stefanin historiaan. Linna sijaitsee kukkulan laella, ja perille pääsi vain pitkin korkeaa ja ansoitettua kivisiltaa – puolustajat saattoivat avata sillan oubliette-salaluukun ja syöstä hyökkääjät surmaansa.

Linnan lähellä sijaitseva mahtava Neamțin luostari on yksi Bukovinan suurimmista.

Dragomirnan linnoitettu luostari

Moldavian nähtävyyksiin kuuluu myös 1600-luvulla rakennettu Dragomirnan linnoitettu luostari, jonka torni kohoaa 42 metrin korkeuteen.

Linnoitettu luostari on yhtä pitkä kuin se on korkea, mikä saa sen näyttämään huimaavan kapealta ja korkealta. Luostari on Moldavian mieleen jäävimpiä näkyjä ja edustaa aivan omanlaistaan arkkitehtuuria, jossa menneiden vuosisatojen romanialaiset tyylit saavuttavat huippunsa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!