Transilvanian linnoitetut kirkot

Viscrin linnoitettu kirkko on Transilvanian kauneimpia.

Vuosisadat kuluivat, mutta yksi asia pysyi samana Transilvanian asukkaille: heitä uhkasivat aina alati hyökkäilevät vihollisarmeijat. 1200-luvulla aluetta vainosivat hurjat mongolit ja seuraavina vuosisatoina hyökkäilivät vähän väliä turkkilaiset, joiden mielissä oli koko Euroopan valloittaminen. Transilvania oli välissä puskurina.

Paikalliset saksilaiset ja unkarilaiset asukkaat keksivätkin oivan keinon suojautua vihollisilta: he alkoivat linnoittaa kirkkojaan. Jykevien muurien ja korkeiden tornien suojaamat kirkot näyttävätkin usein aikamoisilta linnoilta.

Kaikkiaan Transilvaniassa on noin 150 linnoitettua kirkkoa, ja näistä seitsemän hienointa muodostaa Unescon maailmanperintökohteen. Erityisen vaikuttavia on kolme linnoitettua kirkkoa.

Biertanin linnoitettu kirkko

Ensimmäisenä maailmanperintökohteeksi julistettiin Biertanin linnoitettu kirkko, ja myöhemmin maailmanperintökohteeseen kuusi muuta kirkkoa. Linnoitetut kirkot ovat kaikki eri näköisiä.

Sighisoaran lähellä sijaitseva Biertanin kirkko on näistä kiehtovimpia. Komeiden tornien suojaama kirkko toimi Transilvanian piispan asuntona, ja alueella on nähtävänä esimerkiksi aviovankila, mökki, johon suljettiin kahdeksi viikoksi pariskunnat, jotka halusivat erota.

Kahden viikon ajan he joutuivat jakamaan sängyn sekä lautasen ja lusikan. Pois pääsi aikaisemmin, jos peruutti avioeron. 300 vuoden aikana vain yksi pariskunta päätyi pitämään eronsa voimassa.

Prejmerin kirkko

Brasovin vieressä sijaitseva Prejmerin kirkko on puolestaan hyvä esimerkki siitä, että linnoitetut kirkot hoitivat tehtävänsä: vihollisarmeijat tuhosivat Prejmerin kylän yli 50 kertaa vuosisatojen aikana, mutta kyläläiset säästyivät kirkkonsa suojissa.

Viscrin kirkko

Kirkoista kauneimpia on Brasovin ja Sighisoaran välissä sijaitseva Viscrin kirkko, jonka ympyränmuotoisten muurien sisäpuolella oli lähikylän asukkaille rakennettu kotikopit kuin muurahaiskennot.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!