Kuhmo – suurpetoja ja erämaajärvien rauhaa

Kuhmo susi
Karhujen lisäksi Kuhmossa voi bongata susia. Kuva: Ville Palonen.

Kainuun korpien äärellä sijaitsevasta Kuhmosta on kehittynyt Suomen villieläinturismin keskus. Näky on huikea, kun suolle tepastelee karhun viereen susi.

Kuhmo maailman ainoa paikka, jossa voi bongata samaan aikaan karhuja ja susia. Näin meille vakuutti samaan aikaan Kuhmossa karhusafarille sattunut National Geographicin kuvaaja, joka oli filmaamassa dokumenttia karhujen ja susien yhteiselosta.

Suurpetojen katselun lisäksi Kuhmon upeista maisemista kannattaa nauttia myös kaikessa rauhassa meloen erämaisella Lentuan järvellä tai patikoiden syrjäisellä Iso-Palosen luonnonsuojelualueella.

Kuhmon keskusta

Kuhmon pienen, järvimaisemissa sijaitsevan keskustan vetonaulana on Luontokeskus Petola, joka kertoo Suomen suurpedoista. Petola on hyvä vierailukohde ennen eläinten ihailua luonnossa. Keskuksen lähellä kulkee puolen kilometrin mittainen luontopolku, jonka varrella petoja näkee siluettikuvina.

Tuupalan museo esittelee kainuulaisen perheen elämää 1900-luvun alkupuolella, ja Juminkeko on Kalevalan ja karjalaisen kulttuurin informaatiokeskus.

Kuhmon ruokapaikkojen klassikko on lounaskahvila Neljä Kaesaa (Koulukatu 3), joka tarjoilee jo vuodesta 1968 toimineen Kaesan Kotileipomon tuotteita. Maista ainakin  kainuulaisia rönttösiä, joissa on rapean ruiskuoren sisällä imellettyä perunasosetta ja puolukkaa.

Kuhmon vaikuttavin majapaikka on Luontokeskus Petolan vieressä Lammasjärven rannalla sijaitseva Hotelli Kalevala, jonka ulkoasua on inspiroinut kansalliseepoksemme. Hotellin edustalla on hiekkaranta.

Pelkistetympi vaihtoehto on Kuhmon keskustassa sijaitseva Hotelli Kainuu ja edullisempi Matkustajakoti Kieppi.

Erämaajärvi Lentua

Lentuan kauniita, autioita maisemia. Kuva: Ville Palonen

Melkein Kuhmon keskustan vieressä on luonnonkaunis erämaajärvi Lentua, jonka maisemat ikuisti suomalaiseen kirjallisuuteen Veikko Huovinen teoksellaan Havukka-ahon ajattelija. Myös kirjaan pohjautuva elokuva kuvattiin näissä maisemissa.

Lentuan rannalla asusteli myös Gallen-Kallela kesällä 1890 tehdessään luonnostelmia suurta Aino-triptyykkiään varten.

Lentua sopii mainiosti muutaman päivän mittaisen melontaretken kohteeksi. Järvi on luonnonsuojelualuetta, joten saaret ovat asumattomia. Kesämökkejä ei juuri näy, ainoastaan mäntymetsien reunustamia kullanhohtoisia hiekkarantoja, joilla onnekas voi bongata komeasarvisen metsäpeuran.

Elämyksen kruunaa Lehtosaaren autiotuvan mainio sauna. Pieni savusauna muutettiin jatkuvalämmitteiseksi vuonna 2017, ja samalla autiotupaa kunnostettiin ja siivottiin.

Kalastus Kuhmossa

Kalastamassa Kuhmossa. Kuva: Ville Palonen

Kuhmon seudulla on yli kymmenen koskea, joita paikallinen osakaskunta on hoitanut kunnostamalla kutusoraikkoja ja istuttamalla taimenenpoikasia. Koskista kuuluisimpia on Lentuan ja Lammasjärven välissä komeasti kohiseva Lentuankoski, joka on vaikuttava nähtävyys myös muille kuin kalamiehille.

Suosittuja kalapaikkoja ovat myös Kuhmon keskustassa virtaava Pajakkakoski, syrjäinen Änättikoski, sekä Nivan kylässä sijaitseva Kaarneenkoski.

Koskikalastajalle on räätälöity yhteislupa Kuhmon keskeisimmille koskille: Pajakkakoski, Saarikoski, Lentuankosket, Änättikoski. Lupaa on saatavana ainoastaan 3 vuorokauden mittaisena ja se maksaa 50 euroa. Luvan voi ostaa Kuhmossa Hotelli Kainuusta tai urheilukauppa Pääkkönen & Piiraisesta.

Melonta Kuhmossa

Korpikoski laskee Kuhmon legendaarisimmalle järvelle, Lentualle. Kuva: Ville Palonen

Kuhmon itäosan karttaa täplittävät kymmenet pienet järvet, joiden välissä kohisee vuolaita koskia. Kuhmossa on useampikin suosittu melontareitti, joista monessa yhdistyvät järvet ja kapeat joet.

Erämainen Kalliojoen reitti alkaa itärajan tuntumasta Iso-Palosen luonnonsuojelualueelta ja kulkee noin 40 kilometrin matkan pienten järvien, rauhallisesti virtaavien nivojen ja viitisentoista kivikkoisen kosken kautta Lentualle. Reitti sopii myös ensikertalaiselle, mutta varovaisuus on valttia: kosket kannattaa tarkastaa tarkistaa rannalta käsin ennen niiden laskemista.

Eräs alueen kuuluisimmista melontakohteista on luonnonkaunis Jongunjoki. Noin 60 kilometrin mittainen Jongunjoen reitti alkaa Kuhmon Jonkerinjärvestä kohti etelää ja päättyy Nurmijärven kylässä Lieksan pohjoispuolella.

Erämatkailu Piirainen vuokraa kanootteja ja kajakkeja (35-60€/vrk riippuen vuokra-ajan pituudesta). Omistaja Urpo Piirainen järjestää myös opastettuja melontaretkiä ja koskikelluntaa.

Karhujen katselu Kuhmossa

karhu Kuhmo
Kuhmo on yksi parhaista paikoista nähdä karhu. Kuva: Ville Palonen

Useampikin yrittäjä vie Kuhmossa matkailijoita itärajan tuntumaan piilokojuille, joissa näkee varmasti karhuja. Hyvin todennäköisesti yön aikana näkee myös susia – ja bonuksena ahman tai komean maakotkan tilannetta tarkkailemassa.

Kuhmon ensimmäinen karhujen katselua järjestänyt yrittäjä oli luontokuvaaja Lassi Rautiainen, ja hänen yrityksensä Wildlife Safaris Finland (entinen Artic Media) onkin varma valinta karhusafarille.

Lue lisää karhujen katselusta Kuhmossa.

Metsojen soidinmenot

Suurpetojen ohella Kuhmossa voi ihailla myös metsojen soidinmenoja, jotka kestävät huhtikuun lopulta toukokuun puoliväliin. Näky on mahtava, kun komeat ukkometsot ottavat toisistaan mittaa.

Metsojen soidinmenoa pääsee ihailemaan esimerkiksi Wild Taigan opastuksella.

Elimyssalon ikimetsät

Aivan itärajan tuntumassa on Elimyssalon luonnonsuojelualue, jolla sijaitsee suurin osa Keski- ja Itä-Kainuun hakkuilta säästyneistä yli 150- ja 200-vuotiaista aarnimetsistä. Elimyssalon naavaiset korpikuusikot, rehevät puronvarret ja suot ovat kainuulaista metsäluontoa upeimmillaan. Ja onpa täällä bongattu karhuja ilman haaskaa ja piilokojun suojaa!

Kainuun suurimmalla luonnonsuojelualueella on suuri merkitys suurpetojen kuten karhujen, susien, ilvesten ja ahmojen suojelussa. Elimyssalon suot ovat metsäpeurojen tärkeintä elinympäristöä Suomessa, ja metsissä asuu myös liito-oravia.

Lue lisää Kainuusta tai katso tarjoukset Kuhmon majoitukseen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi